Jump to content



«Ανθρώπινο Σώμα 2.0» - Άνθρωποι με μηχανικά όργανα υψηλής τεχνολογίας


kreach

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αν ο Ρομπ Σπένς πραγματοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει, η τεχνολογία θα αλλάξει την εικόνα που έχει για τον κόσμο, στην κυριολεξία. Παραγωγός ταινιών στο Τορόντο, ο Σπένς θέλει να ενσωματώσει μία ασύρματη κάμερα στο μάτι του, ώστε να μελετήσει, μεταξύ άλλων, τα σημεία που η τεχνολογία τέμνει την ανθρωπότητα.

Η περίπτωση του Σπένς συνιστά το πιο πρόσφατο παράδειγμα της σύγκλισης ανθρώπων και μηχανών.

Έχοντας πλέον ξεφύγει από τη σφαίρα των επιστημονικής φαντασίας βιβλίων και ταινιών, η τεχνολογία ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στο ανθρώπινο σώμα.

Όπως περιγράφει η Τζέιμς Γκίρι, συγγραφέας του βιβλίου «Ηλεκτρικό Σώμα: Ανατομία των νέων βιονικών αισθήσεων», η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τη βελτίωση των αισθήσεων ήδη από την εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων. Για τον ίδιο, βιονική θεωρείται μία συσκευή που μπορεί να βελτιώνει μια αίσθηση, όπως τα βοηθήματα ακοής, μέχρι τα ακουστικά ενός κινητού τηλεφώνου που μας επιτρέπουν να μιλάμε χωρίς να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να κρατήσουμε τη συσκευή.

Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν κατασκευαστεί πολλές μικρές, ενεργειακά αυτάρκης ηλεκτρονικές συσκευές. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μια μεγάλη «αλλαγή προς την ένταξη τους μέσα στο ανθρώπινο σήμα, αντί για έξω από αυτό», εξηγεί ο Γκίρι. Ο Σπένς δε θα αυξήσει την ικανότητα των αισθήσεων του με την παραδοσιακή βιονική έννοια, η όραση του δε βελτιωθεί στο ελάχιστο.

Εξάλλου, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού του είχε υποστεί τόση ζημιά σε ένα ατύχημα, που αντικατέστησε το μάτι με τεχνητό.

Η Second Sight, εταιρεία που ανέλαβε την περίπτωση του Σπένς, έχει αναπτύξει μία συσκευή που μπορεί να αποκαταστήσει μερικώς την όραση για ορισμένες περιπτώσεις τυφλών. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει εμφυτεύσει τη συσκευή σε 21 ανθρώπους με προβλήματα στον αμφιβληστροειδή.

Η συσκευή, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο κλινικών δοκιμών, αποτελείται από μια κάμερα ενσωματωμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά.

Οι εικόνες μεταδίδονται σε ηλεκτρόδια που έχουν εμφυτευθεί στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος στέλνει τις εικόνες στον εγκέφαλο. Στην ουσία, η συσκευή δίνει στους ασθενείς τη δυνατότητα να αντιληφθούν μοτίβα φωτός, τα οποία μεταφράζονται από τον εγκέφαλο ως εικόνες.

Ο Δρ. Μιγκλελ Νίκολις είναι νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ. Τη τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει σειρά ερευνών για τη σχέση της εγκεφαλικής δραστηριότητας με συσκευές.

Ελπίζει ότι οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο θα οδηγήσουν στη δημιουργία των πρώτων τεχνητών μελών που θα ελέγχονται από τον εγκέφαλο.

«Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμνε τη κινητικότητα εκείνων που έχουν χάσει την ικανότητα αποστολής μηνυμάτων στον εγκέφαλο και τους μυς τους», ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη δείξει ότι μαϊμούδες με ειδικά εξαρτήματα στον εγκέφαλό τους μπορούν να ελέγξουν μηχανήματα όπως ρομποτικοί βραχίονες με τη σκέψη. Επίσης, έχουν αναπτύξει λογισμικό υπολογιστή που μπορεί να ερμηνεύει σήματα που λαμβάνονται από ηλεκτρόδια. Η μέθοδος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κινητικότητας τετραπληγικών αλλά και άλλων ασθενών με τραύματα στη σπονδυλική στήλη.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο προς το παρόν είναι η ασφαλής τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες εργάζονται εντατικά στην ανεύρεση τρόπου ένταξης τέτοιων συσκευών και εξαρτημάτων σε ανθρώπινους οργανισμούς.

Η ομαλή λειτουργία συσκευών μέσα σε ζωντανό ιστό είναι ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τους επιστήμονες, αφού η μεταλλική τους κατασκευή δε θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τα κύτταρα του οργανισμού.

«Αυτό είναι και το τελικό σύνορο, η εμφύτευση συσκευών που θα ενταχθούν ομαλά στον εγκέφαλο, το αυτί, το μάτι και τους μύς», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μάρτιν, καθηγητής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.΄

Η τεχνολογία που αναπτύσσεται στον τομέα είναι πρωτοποριακή από κάθε άποψη, έχει ωστόσο τα γκρίζα σημεία της, αφού κανείς δε μπορεί ακόμη να ξέρει την μακροχρόνια αντίδραση ενός οργανισμού σε εμφυτευμένες συσκευές, ενώ, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι τείνουν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ότι αφορά πράγματα που βάζουν στο σώμα τους.

Βιονικά όργανα

dot_clear.gif

vin_dotSxetikaGri.jpg

dot_clear.gif

vin_velosbordeau.jpg

Επεξεργαστής εγκεφάλου:

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατασκεύασασν τσιπ που μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουγρία του ιππόκαμπου στον εγκεφάλο, την περιοχή που ελέγχει την βραχυπρόθεσμη μνήμη και κατανόηση. dot_clear.gif

vin_velosbordeau.jpg

Τεχνητά κύτταρα:

Έχοντας τη δυνατότητα κίνησης στο σώμα όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς και απελευθέρωσης φαρμάκου απευθείας στην περιοχή που απαιτείται.

vin_velosbordeau.jpg

Φορητό νεφρό:

Έχοντας διαστάσεις τόσο μικρές που μπορεί να ενσωματωθεί σε ζώνη, το τεχνητό όργανο μπορεί να εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, όπως το πραγματικό νεφρό.

vin_velosbordeau.jpg

"Έξυπνο" γόνατο:

Μαθαίνει τον τρόπο κίνησης του ανθρώπου, αναγνωρίζει τη μορφολογία του εδάφους, δημιουργώντας ρεαλιστική κίνηση.

dot_clear.gif

vin_velosbordeau.jpg

Προσθετικό χέρι:

Συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω υγιών κινητικών νεύρων, επιτυγχάνοντας την κίνηση του με τη σκέψη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες CNN.com

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_13/04/2009_275222

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.