EvilRyu Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 14, 2009 Αυτό το 22αρι TN monitor της Iiyama φαίνεται εξαιρετικό, τουλάχιστον στα χαρτιά.http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6Άμα δείτε τα tests στο παραπάνω site θα δείτε ότι έχει πάρα πολύ γρήγορο response time + μηδενικό input lag σε σχέση με μία CRT.Επίσης έχει πολύ υψηλό contrast ratio, ξεπερνάει ακόμη και την T220 της Samsung και ακόμη και τα χρώματα είναι εξαιρετικά (για TN panel πάντα) με μόνο το μπλε να ξεφεύγει πολύ.Ακόμη δεν είδα τίποτα στο sktroutz αλλά η τιμή του σε ξένα sites είναι περίπου στα 180 με 190€.Βέβαια περιμένω ακόμη να δω και κάνα review + εντυπώσεις από users. Επίσης το digital versus το αναφέρει ως B2206WS ενώ στα site το είδα σαν B2206WS - Β1 ή και B2206WS - S1, έχει κανείς εμπειρία από Iiyama monitors μη τυχόν έχουνε διαφορετικά panels σαν την 226BW της Samsung και την πατήσουμε?
kaynd Μάϊος 31, 2009 #2 Μάϊος 31, 2009 Το B1 και S1 έχει να κάνει με το χρώμα, black και silver. Την είχα μπανίσει κι εγώ αυτή την οθόνη εδώ και λίγες εβδομάδες που ψαχνόμουν για αγορά 22αρας TFT κοντά στα 200ευρω. Αφού έριξα αρκετό ψάξιμο και ξαναθυμήθηκα το τσίρκο που επικρατεί με τα πανελς στις καθιερωμένες LG και Samsung όπου το ίδιο μοντέλο μπορεί να κυκλοφορεί με 2-4 διαφορετικά πανελ ειδικά σε αυτή τη κατηγορία τιμής. Πείσμωσα και αποφάσισα να πάρω μέσω ebay από Γερμανία την Iiyama. Στο review φαίνεται να τα έχει όλα. Ισορροπημένα χρώματα-σωστό γκρι, ικανοποιητική απόκριση, καλό πραγματικό contrast, αξιοπρεπές μαύρο και 0ms input lag. Όλα αυτά βεβαία έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι μιλάμε για τη φτηνή κατηγορία οθόνων με τα ΤΝ panel. Μην έχοντας ιδιαίτερη εμπειρία από πρόσφατες TFT δεν ήξερα τι να περιμένω. Σίγουρα το ότι εδώ και 5 χρονιά είμαι παρέα με ένα 17αρι CRT monitor που άμα λάχει σηκώνει και 1920*1440 (syncmaster 797DF) δε θα άφηνε πολλά περιθώρια στις χρωματικές ατέλειες της TFT να κρυφτούν. Την εβδομάδα που μας πέρασε έφτασε στα χεριά μου η B2206WS. Εκ πρώτης όψης τα χρώματα ακόμα και σε default ρυθμίσεις μοιάζουν να είναι σωστά. Το μαύρο είναι πράγματι ικανοποιητικό για TN παννελ από ότι κατάλαβα κάνοντας άμεση σύγκριση με άλλες 20-22αρες. Παρ όλα αυτά μου φάνηκε λιγάκι «κάπως». (συνηθίζω να έχω πολύ χαμηλό φωτισμό όταν κάθομαι στο PC.) Επίσης εντόπισα και λίγο bleeding αλλά δε με προβλημάτισε πολύ καθώς αυτό είναι ορατό μονό σε σχεδόν εντελώς σκοτεινό δωμάτιο με τη φωτεινότητα στο 100% Η απόκριση με ξένισε λίγο περισσότερο καθώς η διαφορά από CRT σε TFT είναι η μέρα με τη νύχτα σε αυτό το τομέα δυστυχώς ακόμα Όπως και να έχει πάλι το ghosting δεν είναι ενοχλητικό εκτός και αν θέλεις να το παρατηρήσεις πχ σκρολαροντας γρήγορα πάνω-κάτω κείμενο σε λευκό background. Το άλλο που δε μου αρεσε κυρίως γιατί μου ήρθε από εκεί που δε το περίμενα, είναι το color banding, κάτι που σπάνια αναφέρεται στα review εκτός από λίγες περιπτώσεις που αποτελεί πρόβλημα συνήθως σε ακριβότερα μοντέλα. Δεν φαίνεται καθόλου σε φωτογραφίες ή εικόνες που χρησιμοποιούν φυσικά χρώματα όσο κι αν προσπάθησα να το εντοπίσω σε σκιές-ουρανούς σκοτεινές αποχρώσεις η οτιδήποτε σχετικό. Όταν όμως παρατηρείς μονοχρωματικά gradiends , κοντά στις σκούρες αποχρώσεις πριν χαθούν στο μαύρο, το banding βγάζει μάτι… Πραγματικά απογοητεύτηκα γι αυτό το πράγμα σε βαθμό που μετάνιωσα για την αγορά οθόνης με TN πανελ. Όπως και να έχει πίνουμε ξυδάκι και συνεχίζουμε. Σειρά έχει η μέτρηση του input lag. Το review στο digital versus ισχυρίζεται ότι έχει 0ms lag… Αυτό απ ότι διαπίστωσα από τη δική μου μέτρηση δεν είναι απόλυτα ακριβές. Αρκετά συχνά η οθόνη βρίσκεται πράγματι με 0ms lag σε σχέση με τη CRΤ, υπάρχουν κάποιες στιγμές όμως που το lag φτάνει τα ~30ms. Δε μπορώ να πω ότι ήμουν σε θέση να δω μια διαφορά αυτής της τάξης μεγέθους με το μάτι, όμως όπως και να έχει οι φωτογραφίες δε λένε ψέματα. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες σχετικές με τα όσα ανέφερα. Βράδυ με ελάχιστο φωτισμό και 100% brightness, το bleeding είναι ορατό. Πρωί με κατεβασμένα τα ρολά κάτω από τη μέση – λίγος φυσικός φωτισμός, παλι 100% brightness το bleeding ίσα ίσα μπορείς να το υποπτευτείς αν το ψάξεις με γυμνό μάτι. Στη φωτογραφία δε φαίνεται. To banding βλέποντας από κοντά το 1/6ο της επιφανείας της οθόνης στις επίμαχες σκοτεινές αποχρώσεις. Μετρησεις input lag. 30ms :wassat: 0ms :thank_you2: 31ms ? 0ms 0ms 11ms :whistling 22ms 22ms :giveup: 0ms (έβγαλα κι άλλες με τις μετρήσεις να πηγαινουν σχεδόν εναλλάξ από το 0 ως τα 20-30ms) Είναι μια καλή οθόνη για τα λεφτά της άλλα 5 αστέρια δε θα της έβαζα ακόμα και αν πίστευα ότι έχει το καλύτερο ΤΝ πάνελ... καθώς με 30% πάνω στη τιμή βρίσκεις Dell 22αρα με eIPS σε εκείνη δηλαδή τι θα βάλεις? 6 στα 5 αστερία? ή μήπως επειδή από τα πάνελ εκείνης της κατηγορίας αυτό μπορεί να μην είναι το top θα βάλεις 4 αστερία? Όπως και να έχει θέλει προσοχή το θέμα με την αξιολόγηση που βλέπει κάνεις στο κάθε review site. Άν πουλιόταν στην Ελλάδα σε τιμή λίγο κάτω από 200ευρω αυτή τη στιγμή θα τη πρότεινα. Δεν αξίζει όμως το κόπο και το ρίσκο του να φέρεις ένα μεμονωμένο κομμάτι από το εξωτερικό όπως έκανα εγώ, αφού στη τελική δε μιλάμε για τίποτα το ιδιαίτερο πραγματικά.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.