Jump to content

Κάρτα ήχου ή onboard: The verdict

Petrossortep

Recommended Posts

Απ'ότι θυμάμαι είχε ανοίξει πριν από καιρό ή εδώ ή στο thread για τα pc ένα poll σχετικά με το τί συμφέρει ανάμεσα στις δύο επιλογές. Ακούστηκαν πολλές απόψεις για την ποιότητα του ήχου, την υποστήριξη προηγμένων εφέ στα παιχνίδια κτλ. Εγώ ήμουν με το "στρατόπεδο" των ξεχωριστών καρτών ήχου, μέχρι χθες...

Πρόσφατα πήρα ένα νεο pc με μητρική την msi x58 pro που διαθέτει τον realtek ALC888S 7.1 Channel High-Definition DAC. Οι υπάλληλοι του καταστήματος επέμεναν να μην μεταφέρω την x-fi xtreme music στο νέο μου pc, ακόμα και όταν τους έλεγα πως πρωτίστως με ενδιαφέρει η ποιότητα. Δεν τους θεωρούσα εξάλλου και τίποτα γνώστες του ποιοτικού ήχου.

Μόνο μια φράση. Ο καλύτερος ήχος που έχω ακούσει ποτέ από pc speakers, αλλά και από φθηνά σύνθετα ηχοσυστήματα.

Κάποιες αδυναμίες στον ήχο που πίστευα ότι οφείλονταν στα creative όπως περίεργα πρίμα(βλέπε έλλειψη τουίτερ) ήταν τελικά θέμα κάρτας ήχου. Το ίδιο και με τις φωνές. Πιο πλούσιες από ποτέ και με χροιά που πλησίαζε σε ποιότητα τα ακουστικά μου περισσότερο από ποτέ. Του πέταξα Aguilera και δεν είχα ξανακούσει τόσο βάθος και οξύτητα στη φωνή. Ήχος άψογος σε όλα τα επίπεδα(και με μια μικρή μείωση των μεσοχαμηλών στα 200Hz που τα creative ούτως ή άλλως δεν παίζουν πολύ σωστά).

Μια εξαίρεση μόνο. Με τα ακουστικά δεν συνεργαζόταν το ίδιο καλά ενώ δεν έβγαζε πάνω από το 1/3 της έντασης της x-fi. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω καθόλου.

Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν από μένα είναι ότι οι onboard High definition των κάπως ακριβών μητρικών, όχι μόνο έχουν φτάσει τις εξειδικευμένες λύσεις σε ποιότητα αλλά ίσως να τις έχουν ξεπεράσει.

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Kαι εγω realtek εχω και βγαζει "ηχαρα" ...αλλα φιλε που να βαλεις αυτο εδω να δεις πως μεσα απο το χαος και τα ντραμς καταλαβαινεις ηχο και φωνη,σε κατι αλλα pc ακουω απλα κατι ντουπα ντουπα...

Οτιδήποτε σε X-Fi για μένα χαλάει τον ήχο. Μόνο η Auzentech Prelude ξέφυγε λίγο από το χάος, αλλά επ ουδενί δε συναγωνίζεται τη Xonar D2X ή την Prodigy με αλλαγμένα opamps. Δεν κάνουν για μουσική αυτά.

Οι καλές onboard από την άλλη, όπως και ο ήχος που περνάει από τις HDMI των ATi είναι πολύ ποιοτικός, ακόμα και για φανατικούς του ήχου.

Για την ένταση όμως τι γίνεται;

Ενισχυτής ακουστικών , ή να βάλω μέσα και την x-fi. Έτσι όμως χάνω την εγγύηση.

Δεν ξέρω ακόμα αν γίνεται να λειτουργείς ταυτόχρονα δύο κυκλώματα ήχου.

Αναλόγως τί ηχεία έχει ο καθένας και τί θέλει να ακούσει...

Καλά ηχεία και onboard = καλό αποτέλεσμα

Καλά ηχεία και κάρτα = εκπληκτικό αποτέλεσμα

Μέτρια/κακά ηχεία και onboard = δεν την παλεύει

Μέτρια/κακά ηχεία και κάρτα = ικανοποιητικό αποτέλεσμα ~ Καλά ηχεία και onboard

Εγώ ας πούμε με την απλή Xonar DX, είδα πολύ μεγάλη διαφορά απο την Onboard.

Auzentech xplotion 7.1 εχω εγω και καμια σχεση με την onboard realteκ .... εντελως μα καμια σχεση ....

Εξαρτάται για ποια realtek μιλάμε. Αυτό που παίρνω πάντως από την δική μου ξεπερνά άνετα καλά cd/dvd audio player της αγοράς. Φοβάμαι μόνο μην είναι η auzentech λίγο καλύτερη από την x-fi.

To πρόβλημα με την realtek ACL888s έιναι το επίπεδο της έντασης και σκέφτομαι το εξής.

Μια μητρική με την ναυαρχίδα της realtek ή κάποιας άλλης εταιρείας όπως η ADI και με λόγο snr 110db ή και περισσότερο θα με καλύψει από άποψη έντασης ή όχι;

Το λέω γιατί η x-fi xtreme music είχε στις μετρήσεις, snr και dynamic range γύρω στα 100db αλλά έπαιζε αρκετά δυνατότερα από την realtek. Έχει δηλαδή καμιά σχέση το SNR με την ένταση στην έξοδο;

EDIT: Γράψε άκυρο Sebastian. Το είδα το codec σου και είναι πολύ καλό.

H δική σου κάρτα όμως έχει εξαντληθεί αν δεν κάνω λάθος, ενώ ακόμα και αν είναι διαθέσιμη δεν ξέρω τι υποστήριξη θα έχει στο μέλλον. Αν πάω τώρα σε prelude μπλέκεται και το x-fi chip από το οποίο(drivers, ποιότητα) δεν έχω καλές εμπειρίες.

Αναλόγως τί ηχεία έχει ο καθένας και τί θέλει να ακούσει...

Καλά ηχεία και onboard = καλό αποτέλεσμα

Καλά ηχεία και κάρτα = εκπληκτικό αποτέλεσμα

Μέτρια/κακά ηχεία και onboard = δεν την παλεύει

Μέτρια/κακά ηχεία και κάρτα = ικανοποιητικό αποτέλεσμα ~ Καλά ηχεία και onboard

Εγώ ας πούμε με την απλή Xonar DX, είδα πολύ μεγάλη διαφορά απο την Onboard.

Τι παίζεις? MP3?

Οπως ειναι γνωστό μία αλυσίδα ειναι τόσο δυνατή όσο ο ποιο αδύναμος κρίκος της. Και αν μιλάμε για ηχεία υπολογιστή, έστω και για καλά ηχεία υπολογιστή, αυτά είναι ο ποιό αδύναμος κρίκος. Αν μιλάμε για ηχεια των 1000+ ευρώ με ανάλογο ενισχυτή και καλή πηγή (οχι MP3..) τότε να το ξανασυζητήσουμε το θέμα. Αλλα αυτοί οι ενισχυτές παίζουν με ψηφιακή είσοδο οπότε η ποιότητα της κάρτας δεν παίζει και τόσο...

Αλλο καλός ήχος, αλλο εντυπωσιακός...

Εξαρτάται για ποια realtek μιλάμε. Αυτό που παίρνω πάντως από την δική μου ξεπερνά άνετα καλά cd/dvd audio player της αγοράς. Φοβάμαι μόνο μην είναι η auzentech λίγο καλύτερη από την x-fi.

To πρόβλημα με την realtek ACL888s έιναι το επίπεδο της έντασης και σκέφτομαι το εξής.

Μια μητρική με την ναυαρχίδα της realtek ή κάποιας άλλης εταιρείας όπως η ADI και με λόγο snr 110db ή και περισσότερο θα με καλύψει από άποψη έντασης ή όχι;

Το λέω γιατί η x-fi xtreme music είχε στις μετρήσεις, snr και dynamic range γύρω στα 100db αλλά έπαιζε αρκετά δυνατότερα από την realtek. Έχει δηλαδή καμιά σχέση το SNR με την ένταση στην έξοδο;

H δική σου κάρτα όμως έχει εξαντληθεί αν δεν κάνω λάθος. Αν πάω τώρα σε prelude μπλέκεται και το x-fi chip από το οποίο(drivers, ποιότητα) δεν έχω καλές εμπειρίες.

To SNR σημαίνει signal to noise ratio. Σε απλά ελληνικά, πόσο ποιο δυνατά απο τον θόρυβο ακούγεται το μουσικό σήμα. Δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την ένταση εξόδου, αφού ειναι απλά ενας λόγος (κλάσμα).

Αυτό ήξερα και εγώ, απλά ήθελα επιβεβαίωση. Δείχνει την σχετική διαφορά έντασης ανάμεσα στον θόρυβο και το δυνατότερο σήμα που μπορεί να βγει.

1.Είναι όμως οι μητρικές με τα πιο καλά codecs πιο δυνατές στον ήχο;

2.Οι τελευταίες ακριβές κάρτες που βασίζονται στο x-fi(και είναι σίγουρα πιο δυνατές από onboard) φτάνουν σε ποιότητα τις καλές onboard(χωρίς μόντες);

H δική σου κάρτα όμως έχει εξαντληθεί αν δεν κάνω λάθος, ενώ ακόμα και αν είναι διαθέσιμη δεν ξέρω τι υποστήριξη θα έχει στο μέλλον. Αν πάω τώρα σε prelude μπλέκεται και το x-fi chip από το οποίο(drivers, ποιότητα) δεν έχω καλές εμπειρίες.

P5E εχω mobo , και εχει αυτη την βλακεια που δινει η asus και την βαζεις στο μικρο pci ....

Την εβαλα και αρχησα να ξερναω ακομη και με οπτικη .....

Εγω εχω την xplosion http://www.auzentech.com/site/products/x-plosion_cinema.php

Eιδικα σε ταινιες σπερνει!

Tερμα...οσο για ηχεια εχω Z5400 ..... η auzen μου κανει DTS οτι ηχο και να δινω...Πραγματικα να σου βαλω τα ηχεια μεχρι το μισο, με dts απο auzen θα φυγει το κεφαλι σου στο μπαλκονι, οσο για τον ηχο μηδεν παραμορφωση , κρυσταλο ο ηχος!

Ήθελα απλά να δω αν έφταιγε το level της έντασης με την x-fi, γιατί με χαμηλότερο master volume έπαιζε λίγο καλύτερα.

Με την realtek πάντως, την οποία νομίζω πως αδικείς, έχω άριστο διαχωρισμό οργάνων σε ότι μουσική και να βάλω.

Αν είναι πάντως οι τελευταίες x-fi τόσο ανώτερες της creative τότε αξίζει η αγορά.

Θα ήθελα γι'αυτό να μάθω και την άποψη του gznp που και καλές mobo αγοράζει και την καλύτερη x-fi διαθέτει.

Δεν έχει και τεράστιες διαφορές όμως με τις υπόλοιπες - γι αυτό λέω ότι μόνο με την Auzen είδα διαφορά προς το αρκετά καλύτερο.

Οι onboard δυστυχώς, για ακουστικά δεν κάνουν. Δεν έχουν τόσο δυνατούς ενισχυτές, ώστε να μεταμορφώσουν τον ήχο που πάει σε αυτά, κυρίως εκεί χάνεται το παιχνίδι. Αλλά όποιος έχει σοβαρά ακουστικά, δυστυχώς έχει μια μόνο λύση - τη Xonar STX, η οποία είναι και πανάκριβη (200+€).

Σε "κλασικά" PC ηχεία τώρα, της κατηγορίας των Z-5500 ας πούμε, οι πραγματικά καλές onboard κάρτες της Realtek, έχουν την τάση να αναπαράγουν πολύ καθαρό ήχο, χωρίς τη ροπή προς εντυπωσιασμό, με υψηλότερα πρίμα και εντονότερα μπάσα, όπως έχουν οι X-Fi της Creative. Όμως, με την Prelude το τοπίο αλλάζει, μιας και σφίγγει πραγματικά εντυπωσιακά το μπάσο, γλυκαίνουν τα πρίμα και ενισχύονται τα μεσαία. Σίγουρα είναι πολύ ποιοτική και μακράν η καλύτερη για τους επίδοξους Gamers που ορκίζονται στα ΕΑΧ Effects - το X-Fi εκεί σκοτώνει.

Αλλά σε μουσική ακρόαση, αν έχεις ακουστικά έτσι ώστε να καταλάβεις πιο εύκολα τις διαφορές, κάνει "μπαμ" η "ψηφιοποίηση" που κάνει το X-Fi chip στη μουσική, χαλώντας την όλη εικόνα. Με τυφλά τεστ το καταλαβαίναμε άνετα με τα AKG K701, η Prelude φώναζε από χιλιόμετρα "έχω X-Fi" - κάτι που οι Xonar D2X και Prodigy δεν έκαναν. Καλή η Prelude, φοβερή για X-Fi, αλλά Meridian π.χ. δεν είναι ;)

Βέβαια όμως, σε ηχεία της κλάσης των Ζ-5500, δε νομίζω κάποιος να μπορεί έντονα να καταλάβει τη διαφορά αυτή, καθαρά και μόνο λόγω ποιότητας των ηχείων. Εκεί, οι διαφορές πιστεύω θα είναι πολύ μικρές, οπότε ότι και να πάρει ο καθένας, καλό θα του φανεί.

Το θέμα είναι ότι γενικά, τις φτηνές X-Fi δε θα τις πρότεινα, αν κάποιος είχε μια m/b με καλή Onboard κάρτα πάνω. Αν θέλει πραγματικά καλό ήχο και να ακούσει διαφορά, πρέπει να ανέβει σε Auzentech/ASUS/Audiotrack επίπεδα, τα οποία δυστυχώς είναι και ακριβά.

Φυσικά, όπως καλά γνωρίζουμε, το θέμα ήχος είναι κάτι αρκετά...ευαίσθητο για τον καθένα μας. Σε πάρα πολλούς, το Crystaliser θεωρείται επανάσταση και "wow", σε άλλους (εγώ π.χ.), μας κάνει και σιχαινόμαστε αυτό που ακούμε. Γι αυτό και στον Πέτρο άρεσε η onboard, γιατί του βγαλε "καθαρό" ήχο, χωρίς πολλά-πολλά. Δε σκέφτονται όλοι έτσι όμως...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.