mech5107 Απρίλιος 25, 2009 #21 Απρίλιος 25, 2009 Παιδια, αν θέλετε μόνο ένα file server και torrent client, τότε δείτε για freenas...απλό και εύκολο, κάνει τα πάντα και είναι και free...
unstoppable Απρίλιος 28, 2009 Author #22 Απρίλιος 28, 2009 Τελικα ο controller θα παρει το δρομο του πισω για κινα αφου δεν μου αναγνωριζε τους δισκους και θα αγοραστει ενα καινουργιος 5805. Οποτε μενει και το ολο project αλλες 3 βδομαδες πισω.
DarkSaga Απρίλιος 28, 2009 #23 Απρίλιος 28, 2009 Τελικα ο controller θα παρει το δρομο του πισω για κινα αφου δεν μου αναγνωριζε τους δισκους και θα αγοραστει ενα καινουργιος 5805. Οποτε μενει και το ολο project αλλες 3 βδομαδες πισω.Link? τιμή? επιδόσεις? για τον 5805 αν θέλεις και γιατί κατέληξες σε αυτόν ???
unstoppable Απρίλιος 28, 2009 Author #24 Απρίλιος 28, 2009 Link? τιμή? επιδόσεις? για τον 5805 αν θέλεις και γιατί κατέληξες σε αυτόν ???Γυρω στα 500$ παιζει, δεν τον εχω παραγγειλει ακομα.Λογοι που τον προτιμησα? Κυριως η δυνατοτητα να κανει spindown το array για να γλιτωνεις θορυβο και ενεργεια(8 δισκοι samsung 1TB 24/7 προσθετουν περιπου 100Ε τον χρονο στο λογαριασμο αν ειναι σωστοι οι υπολογισμοι μου). Γενικα ειναι απο τους πιο γρηγορους controllers(σε raid0 πρεπει να πιανει τα 900ΜΒ/sec) στην αγορα http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-memoright,1926-4.html και εχει αρκετα καλη υποστηριξη στο linux.
unstoppable Μάϊος 5, 2009 Author #26 Μάϊος 5, 2009 Εγινε παραγγελια χθες και ο Adaptec 5805 απο mindfactory.de, το kit με καλωδια στα 509€ με τα μεταφορικα για ελλαδα.
morpheus Μάϊος 5, 2009 #27 Μάϊος 5, 2009 Αφου τον θες για fileserver, και δουλευεις Linux γιατι θες hardware raid? Αν επαιρνες 2 φτηνούς 4πλους SATA controllers θα ξεμπερδευες με πολυ λιγοτερα χρήματα, και ισως να ειχες και μικροτερη καταναλωση.
unstoppable Μάϊος 5, 2009 Author #28 Μάϊος 5, 2009 Ενταξει δεν με νοιαζουν τοσο πολυ οι επιδοσεις αλλα αν μιλας για pci παραειναι αργοι. Και γενικα δεν ξερω σε ποσους απο ολους αυτους παιζει spindown των σκληρων, λιγο που το εψαξα δεν επαιζε.
morpheus Μάϊος 5, 2009 #29 Μάϊος 5, 2009 Ενταξει δεν με νοιαζουν τοσο πολυ οι επιδοσεις αλλα αν μιλας για pci παραειναι αργοι. Και γενικα δεν ξερω σε ποσους απο ολους αυτους παιζει spindown των σκληρων, λιγο που το εψαξα δεν επαιζε.Ναι μιλάω για PCI, δηλαδή συνολικά 133MB/s. Και sata 1 να ειναι παλι σου κανουν (για fileserver παντα). Πόσα πιάνεις εσύ με NFS; Σε gigabit δικτυο υποθέτω οτι δουλευεις βεβαια, με μια θυρα (οχι δηλαδή bonding-teaming κλπ). Επιφυλάσομαι βεβαια στην περιπτωση που σκοπευεις να εχεις πολλούς (πραγματικα πολλούς, οχι 3-4) χρήστες ταυτοχρονα να τραβανε με full speed. Εκεί ΙΣΩΣ το NCQ να κανει διαφορά, αν και νομίζω οτι και παλι το δικτυο θα ειναι το οριο, και οι οποιες καθυστερήσεις των δισκων θα κρυβονται απο το caching του linux σε επιπεδο filesystem και nfs-smb daemon.Κοιτάζω τωρα πχ τον promise TX4, με τιμή ~85-100€ (αναλογα αν θα ειναι sata1 ή sata2 νομίζω), που αποσο διαβαζω επιτρεπει και spindown. (ίσως οι hardware raid controllers πρεπει να το κανουν μονοι τους γιατι ουσιαστικα στο λειτουργικο δινουν 1 device, ολοκληρο το raid δλδ. Με software raid ομως το linux βλεπει καθε δισκο ξεχωριστα και κανει spindown κατευθειαν). Επίσης αν ψαξεις θα βρεις και SiliconImage 3x14, παλι τετραπλος στα 50€ περιπου παιζει, και υποστηριζεται στο linux χρονια τωρα. Η 2πλη εκδοχη του 3112 (ενσωματωμένη στη motherboard μου) στα Windows κανει κανονικα spindown (χωρις raid, με raid δεν εχω δοκιμασει).Για τα πλεονεκτήματα γενικα του software raid μπορείς να διαβασεις (αν δεν το εχεις κανει ήδη) με ενα ψαξιμο.Εγω εχω 3χWD GP 1GB Software raid 5 με linux, και οταν γραφει σε full speed απο το δικτυο (το raid 5 θελει αρκετη CPU στην εγγραφή) τρωει 30-40% CPU, (A64 μονοπυρηνος) στα 1000Mhz, ουτε που αναγκαζει το CnQ να ανεβασει συχνοτητα. Εχω δοκιμασει και με το χερι να ανεβάσω τη συχνότητα στο full (2200Mhz) αλλα δεν κανει διαφορα στην ταχυτητα (~25MB/s max, μαλλον θελει tuning η samba ή/και τα windows, nfs δεν εχω δοκιμασει).
unstoppable Μάϊος 5, 2009 Author #30 Μάϊος 5, 2009 Εχω αυτη την στιγμη software raid5 με 5 δισκους με ταχυτητες ~300ΜΒ/sec read και ~130ΜΒ/sec write, ειναι πραγματι εξαιρετικο. Με προβληματισε ομως λιγο το γεγονος οτι επειδη ηθελα να παω σε raid6 και δεν το εχουν πολυδοκιμασει χρηστες. Και πρακτικα θα με βολευε πληρως αφου δεν εξαρταμαι απο τον controller να χαλασει.Για το θεμα του pci aπλα στα οποια copy paste/unrar κλπ θελω να εχω αξιοπρεπη ταχυτητα. Προφανως δεν την θελω δικτυακα αφου 60-70MB/sec χρειαζομαι εκει max. Ενταξει ισως να ειναι ψυχολογικη η αναγκη και απλα να θελω αλλο ενα νεο παιχνιδι να παιξω. Για το spindown ειχα διαβασει διαφορα για μερικους silicon image που δεν επαιζαν καλα με το hdparm και δεν θελησα να μπλεξω περισσοτερο, ηδη ειμαι στον τριτο controller (perc->oem adaptec 5085-> adaptec 5805). Πραγματι ξεφυγα απο το κοστος που ειχα ξεκινησει για controller(100€), ελπιζω τουλαχιστον ολα να παιξουν απροβληματιστα τελικα. Γενικα σε hardware raid controller το spindown δεν υποστηριζετε απο τους περισσοτερους.
unstoppable Μάϊος 17, 2009 Author #32 Μάϊος 17, 2009 Πλησιαζω στο τελος σιγα σιγα. Δυστηχως μια χαζομαρα μου στο μετρημα με αφησε πισω και αναγκαστικα να ξανατρυπησω το κουτακι. Υπαρχουν αρκετες ατελειες αισθητικα που δεν με καινε ιδιαιτερα μιας και δεν υπαρχει window σε αυτο το pc. Ελπιζω μεσα στην εβδομαδα να αξιωθουν τα Ελτα να μου φερουν τον controller ο οποιος εχει φυγει απο Γερμανια εδω και κανα 10ημερο. Εχω βαλει λαστιχα για απορροφηση οποιοδηποτε κραδασμου ωστε οταν ειμαι σπιτι και ανοιγουν οι δισκοι να παλευετε λιγο ο θορυβος. Με τους 7 δισκους που εχω προχειρους μιας και οι αλλοι χρησιμοποιουνται αυτη την στιγμη.
Spyrious Μάϊος 17, 2009 #33 Μάϊος 17, 2009 Ωραίο μέχρι στιγμής.Στην θέση σου τα αλουμίνια θα τα έβαφα μαυρα και ας μην φαίνονται.Για ψυχολογικούς λόγους.
unstoppable Μάϊος 17, 2009 Author #35 Μάϊος 17, 2009 Ωραίο μέχρι στιγμής.Στην θέση σου τα αλουμίνια θα τα έβαφα μαυρα και ας μην φαίνονται.Για ψυχολογικούς λόγους.Ισως καποια στιγμη στο μελλον να το κανω, τωρα για να τα ξεστησω και τα τα βαψω θα θελω κανα 4ωρο.τι τροφοδοτικό θα βάλεις?Με ενα παλιο thermaltake 470W ειμαι(φαινετε και στο αρχικο post:)), αλλωστε cpu/μητρικη καινε ελαχιστα και ο controller υποστηριζει Staggered spin-up για τους δισκους οποτε πιστευω ανετα με καλυπτει.
Jerry007 Μάϊος 17, 2009 #36 Μάϊος 17, 2009 Καλό φαίνεται,το server θα το μετακινείς?Δεν φαίνονται και τόσο σταθεροί οι σκληροί έτσι στερεωμένοι...
tolis861416003225 Μάϊος 18, 2009 #37 Μάϊος 18, 2009 οντως... και αμα σπασει κανα λαστηχο? ακομα και να μη κουνιεται...
unstoppable Μάϊος 18, 2009 Author #38 Μάϊος 18, 2009 Καλό φαίνεται,το server θα το μετακινείς?Δεν φαίνονται και τόσο σταθεροί οι σκληροί έτσι στερεωμένοι... Ειναι πολυ πιο σταθεροι απο οσο νομιζεις, δεν το μετακινω αλλωστε αλλα και παλι σκεφτομαι να βαλω κατι για extra ασφαλεια. οντως... και αμα σπασει κανα λαστηχο? ακομα και να μη κουνιεται... Μιλαμε για τετοια λαστιχα, δεν πιστευω να σπανε ετσι απλα
Jerry007 Μάϊος 18, 2009 #39 Μάϊος 18, 2009 Για να καταλάβω,είναι τοποθετημένοι πάνω τους,η ανάμεσα σε 2 ανα σκληρό?Άμα είναι το δεύτερο είναι μια χαρά
unstoppable Μάϊος 18, 2009 Author #40 Μάϊος 18, 2009 Αναμεσα σε 2, δεν πολυφαινετε στην δευτερη φωτο ε.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.