Jump to content

Το σουηδικό «Κόμμα των Πειρατών»

kreach

Recommended Posts

Πολιτικό κόμμα σχημάτισαν στη Σουηδία οπαδοί του ελεύθερου «κατεβάσματος» από το Internet. Το σουηδικό «Κόμμα των Πειρατών» θα κατέλθει, μάλιστα, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στόχος αποτελεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία και ο περιορισμός των κανόνων. Το ψηφοδέλτιο του Κόμματος των Πειρατών θα έχει 20 υποψήφιους για το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρει στο δικτυακό του τόπο το Spiegel.

«Εάν οι πολιτικοί θέλουν να εμποδίσουν την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των πολιτών, πρέπει να βελτιώνουν συνεχώς τα μέσα παρακολούθησης, αφού όταν οι αρχές κλείνουν ένα site που επιτρέπει την ανταλλαγή αρχείων, κάποιο άλλο ξεπετάγεται στη θέση του» δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Κρίστιαν Εγκστρομ.

Οι Σουηδοί «Πειρατές» πιστεύουν πως η μάχη για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία πρέπει να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς από εκεί εκπορεύονται πλέον οι περισσότεροι νόμοι.

Πάντως, το κόμμα διευκρινίζει πως δεν πρέπει να καταργηθούν όλοι οι κανόνες για τα δικαιώματα πάνω στα βιβλία, τη μουσική και τις ταινίες. Η διαχωριστική γραμμή, λένε, πρέπει να είναι η εμπορική και η μη εμπορική χρήση.

Το Κόμμα των Πειρατών σκοπεύει να δράσει και στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας, όπου ελπίζει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=996420&lngDtrID=245

Σχετικά Λινκ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_Party

http://www.piratpartiet.se/international/english

Πάντως, το κόμμα διευκρινίζει πως δεν πρέπει να καταργηθούν όλοι οι κανόνες για τα δικαιώματα πάνω στα βιβλία, τη μουσική και τις ταινίες. Η διαχωριστική γραμμή, λένε, πρέπει να είναι η εμπορική και η μη εμπορική χρήση.

Σε γενικές γραμμές, συμφωνώ

Εγώ πάλι δεν συμφωνώ,απο την στιγμή που υπάρχουν ένα σωρό open source λειτουργικά και προγράμματα,δεν βλέπω τον λόγο πειρατείας αφού και με αυτά κάνεις την δουλεία σου.

Αν γίνει κάτι τέτοιο,ξεχάστε το σωστό development και τις προγραμματάρες,ακόμα και τα καλά games.Δηλαδή θα βγαίνει game και θα το αγοράζουν μόνο τα net cafe?

Σκεφτείτε το λίγο και απαντήστε με επιχειρίματα όποιος έχει αντίθετη άποψη.

Ας βγει ένα κόμμα για χαμηλότερες τιμές στο software,εκεί συμφωνώ

Εγώ πάλι δεν συμφωνώ,απο την στιγμή που υπάρχουν ένα σωρό open source λειτουργικά και προγράμματα,δεν βλέπω τον λόγο πειρατείας αφού και με αυτά κάνεις την δουλεία σου.

Αν γίνει κάτι τέτοιο,ξεχάστε το σωστό development και τις προγραμματάρες,ακόμα και τα καλά games.Δηλαδή θα βγαίνει game και θα το αγοράζουν μόνο τα net cafe?

Όσον αφορά το λογισμικό open source/freeware, όντως υπάρχουν καλές λύσεις, ειδικά για SOHO και home users. Αλλά αν χρειάζεσαι ένα επαγγελματικό πρόγραμμά, όπως εγώ το AutoCAD, για να κάνεις μια εργασία για την σχολή σου, και δεν έχεις 3000+ €, θα το πάρεις πειρατικό. Για τα παιχνίδια τώρα, εγώ πιστεύω ότι έχει καταντήσει να τιμωρείται αυτός που αγοράζει αυθεντικά παιχνίδια: Είναι δυνατόν να σου τρώει 9GB από τον δίσκο και να θέλει το DVD για να τρέξει;:shout:

Παρε μεγαλύτερο σκληρό και πέρνα Crack στο κάθε game ...;)

Δεν είναι τόσο ότι έχω πρόβλημα χώρου, αλλά φθείρεται πιο γρήγορα το DVD όταν βάζω και το βγάζω όλη την ώρα. Και δεν παίρνω πειρατικά τα παιχνίδια που πραγματικά ΤΑ ΓΟΥΣΤΑΡΩ...:man_in_love::p

.

κοιτα τα Σουηδονια εμπνευσεις...ελπιζω ομως να μην βρεθει κανενα μελος του εν λογω κομματος να προφερει τις λεξεις "τεραστιες πολυεθνικες" "συγκεντρωση πλουτου στα χερια των λιγων" ,οταν ολοκληρη η πολιτισμικη βιομηχανια θα ελεγχεται απο τις 1-2-3-γιγαντιες πια- εταιριες που θα εφευρουν το αποτελεσματικοτερο DRM η απο τις 1-2-3 εταιριες που τελος παντων θα βρουν ενα τροπο να ελεγχουν την κυκλοφορια των προιοντων τους.Αλλα μαλλον απαιτουμε να ανασταινουμε τον μιστερ Τζαμπα μονο για τους αλλους (ενω οι ιδιοι,για τον εαυτο μας τον θεωρουμε νεκρο προ πολλου)

• 2 weeks later...

Εγώ δεν καταλαβαίνω πάλι γιατί θα πρέπει να πληρώνω 100 και πλέον ευρώ για ένα λειτουργικό της προκοπής στο μονοπώλιο της Microsoft, που ενώ έχει εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως τιμολογεί τόσο υψηλά τα προϊόντα της(ειδικά το office).

Αν ακολουθούσαν την ίδια τιμολογιακή πολιτική οι εταιρείες παραγωγής ταινιών πόσο θα την έδιναν την ταινία 80;

Άσε που έχει φάει του κόσμου τα πρόστιμα και θέλει να μας κάνει μαθήματα νομιμότητας και ηθικής.

Αυτό που με ενοχλεί όμως περισσότερο είναι οι ηθικολόγοι των φόρουμ που θέλουν να νουθετήσουν και τους υπόλοιπους να αγοράζουν αυθεντικό software από τέτοιες εταιρείες καθώς και παιχνίδια. Πάρτε το χαμπάρι μάγκες. Ένας είναι ο κανόνας στον καπιταλισμό: " Όπου σε πιάσουν(κορόιδο) και όπου τους πιάσεις." Ο μπιλάκος δεν έγινε μεγάλος και τρανός ακολουθώντας την νόμιμη οδό.Ούτε οι εργοδότες σας έβγαλαν τα υπέρογκα κέρδη τους πληρώνοντάς σας όλες τις υπερωρίες και σεβόμενοι την προσωπική σας ζωή.

Όσο για τα παιχνίδια, οι πανάκριβες καρτούλες που αγοράζετε για να παίξετε στο φουλ τα 5 ή 6 καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς-μέχρι να βγέι το καινούργιο μοντέλο-άνετα καλύπτουν τις ορέξεις της αδηφάγου βιομηχανίας των games. Εκμεταλλεύονται τον εθισμό των παιδιών στην φυγή από την πραγματικότητα με έναν τρόπο που δεν συνανατά κανείς σε καμιά άλλη βιομηχανία παγκοσμίως. Στα τέτοια μου λοιπόν αν αντιμετωπίζουν μειωμένα υπερκέρδη λόγω πειρατείας.

Συμφωνώ λοπόν απόλυτα με την θέση του κόμματος των πειρατών να γίνει διαχωρισμός σε όσους κάνουν εμπορική και μη εμπορική χρήση. Εγώ που κατεβάζω το premiere για να "παίξω" με το βίντεο των διακοπών μου δεν δύναται να συγκρίνομαι με τον επαγγελματία μοντέρ που θα αποσβέσει άμεσα το κόστος άμεσα και επιπλέον θα βγάλει κέρδος. Από αυτόν να τα αρπάξει χοντρά η Adobe. Εγώ όμως για το χαβαλέ μου θέλω να μπορώ να κατεβάζω ότι γουστάρω χωρίς δραχμή(ή τουλάχιστον σε κλάσμα του αρχικού κόστους).

Κι εγώ δεν τα παίρνω πειρατικά τα καλά μου, αλλά crack βάζω γιατί είναι λίγο λολ να βαζω-βγαζω DVD συνέχεια (εκτός αν παίζω ΜΟΝΟ αυτό το game - όπως κόλλησα με το Fallout π.χ.)

Υποτίθεται ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους αγοράζεις γνήσιο software είναι η αποφυγή προβλημάτων σταθερότητας. Αν βάλεις όμως κάποιο crack, δεν την επηρεάζεις.

Σε ορισμένα ναι, έχεις πρόβλημα. Αλλά σε αρκετά όχι, είναι λες και έχεις το αυθεντικό.

Γενικά πάντως, τα παιχνίδια που αρέσουν στον καθένα μας και του χάρισαν αρκετές όμορφες στιγμές, για μένα αξίζει να τα παίρνει αυθεντικά, έστω και ετεροχρονισμένα. Για τη μουσική το ίδιο, αυτή που πραγματικά ευχαριστιέμαι θα την πάρω.

Αλλά για τις ταινίες, μόνο για ελάχιστες θα έδινα λεφτά.

Και γω πληρώνω για την μουσική. Εισπράττεις και καλλιτεχνικό value. Εξώφυλλο, θήκη cd. Είναι άλλο feeling.

Πάντως τα προγράμματα θα μπορούσαν να τα δώσουν σε εξευτελιστικές τιμές στον απλό κόσμο(π.χ 20  το photoshop) και μαζεύντας 20ευρα να θησαυρίσουν. Παράλληλα δε θα μπορούσαν να δώσουν και έξτρα υποστήριξη σε όσους αγόραζαν το γνήσιο δίνοντας έτσι κίνητρο στον κόσμο να το προτιμήσει.

Για τα παιχνίδια ούτε λόγος. Σιγά μη δώσω λεφτά π.χ για το crysis της EA που τα'χει κάνει πλακάκια με την nvidia.

Γιατί το χω αυθεντικό νομίζεις? :hehe:

Κάτσε να βγει σε κανα πακέτο με το Warhead κοντά στο 20άρι και τότε θα το σκεφτώ. Ένας ακόμα λόγος που ακόμα δεν το έχω τερματίσει.

Αλλά τα Half-Life, Deus Ex, Dawn of War, Fallout, κτλ κτλ, σίγουρα τα παίρνω αυθεντικά ;)

• 1 month later...

Εγώ δεν πληρώνω για ταινία της οποίας ο πρωταγωνιστής παίρνει 12million $.

Αντιθέτος θα πληρώσω να πάρω το Diablo3.

Το θέμα είναι value for money. Πιστεύω αυτοί που είναι διατεθημένοι να

πληρώσουν για κάτι θα το κάνουν, οι άλλοι όχι. Αν δεν μπορούσα να πάρω

πειρατικά games ή softwear απλά δεν θα έπαιζα games ή δεν θα χρησιμοποιούσα

τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Δεν νομίζω να αυξηθούν τα κέρδη έτσι.

Δηλαδή αν δεν κατεβάζαμε ταινίες ή mp3 θα πηγαίναμε περοσσότερο κιν/γραφο

ή θα ενοικιάζαμε DVD και θα χρειαζόμασταν αποθήκη να βάλουμε τα γνήσια CD.

• 2 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.