Jump to content

Fan Controller

neuromancer

Recommended Posts

Προχτές σκάλιζα το εσωτερικό (έβαλα ένα δίσκο και έψαχνα να δώ γιατί ο fan connector του NB δεν δούλευε) και σε μια άτυχη στιγμή βραχυκύκλωσα με το κατσαβίδι μια τροφοδοσία fan. To PC έσβησε και μετά από 10 προσευχές πάτησα το power και πήρε μπροστά κανονικά.

"Κανονικά", τρόπος του λέγειν. Έχω ψύκτρα Zalman 9500 Led με το fan mate (το ποτενσιόμετρο που ρυθμίζει τις στροφές). Μετά το boot λοιπόν προέκυψε ότι δεν έχω έλεγχο στις στροφές (λογικά κάηκε το fan mate) και η Zalman δουλεύει στο minimun. Εππιπλέον, εκτός από το NB που είχα από πριν, δεν δίνει report στροφών και η CPU (έχω μηδενικά στο Smart Guardian).

Υπάρχει controller να σηκώνει 4 fans με χειροκίνητο ή αυτόματο έλεγχο στροφών? Καμιά δοκιμασμένη πρόταση λογικού κόστους?

Τι είδους fans χρειάζονται, με 3 ή με 4 καλώδια?

edit:

κάτι σαν αυτό λέω, αν και θα προτιμούσα κάτι που να ελέγχεται μέσα από λογισμικό.

http://www.checkmate.gr/products.php?cid=127

Απο εδω το Zalman ZM-MFC1 Plus, ειναι μια χαρα και φτηνο για τα 6 καναλια του. Παλια καραβανα. Μονο του μειονεκτημα ειναι οτι δεν μπορει να δωσει 12v max αλλα 11v.

Επισης το Revoltec πρεπει να ειναι καλο, απλα νομιζω οτι δεν κατεβαζει πολυ την ταση (7v ειναι το ελαχιστο)

Το πιο ομορφο αυτη την στιγμη (για τα δικα μου ματια) ειναι το Scythe Kaze Master. 4 fans μεχρι 1Α στο καθενα (νομιζω), 3.7v-12v και 4 αισθητηρες θερμοκρασιας.

To Lian Li που κοιτας εχει τα 2 εξης μειονεκτηματα: 1. εχει μονο 5 σταδια για την ταχυτητα του ανεμιστηρα, 2. η οθονη του δεν εχει καλη γωνια.

Controllers που να ελεγχονται μεσω software υπαρχουν, δεν ξερω ομως αν μπορεις να τους βρεις σε ελληνικα μαγαζια

Αυτα απο μενα, ελπιζω να βοηθησα :smoke:

@performer

1-2 ερωτήσεις επειδή σε αυτό έχω καταλήξει (γυαλιστερό και σοβαρό όπως λες στο άλλο thread - ταιριάζει "τζάμι" με το μαυρο γυαλιστερό chiftech μου και το σοβαρό του στυλ)

Για κάθε fan που θες να ελέγξεις (ας πούμε αυτό της NB) εκτός από το να το κουμπώσεις πάνω στο πάνελ, πρέπει να συνδέσεις και το panel με το τρίπινο τηs ΝΒ πάνω στη μητρική? Διαφορετικά πώς βγάζει RPΜ για αυτό το fan το πανελάκι? Ή είναι μόνο για τη μητρική το τρίπινο και το panel διαβάζει rpm από το fan, εφόσον αυτό έχει 3πλό καλώδιο?

Αν δεν είναι έτσι τότε μόνο κατά προσέγγιση μετρηση RPM θα μπορεί να βγάζει, με βάση το ποτενσιόμετρο. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα έχει μια δική του κλίμακα (π.χ. 0-5000) και θα δείχνει άλλα αντι άλλων, ασχέτως του αν το fan που βάλεις πάνω πάει μέχρι 1800 rpm.

Άρα, αν ισxύει η διπλή σύνδεση (fan + 3πινo μητρικής) με δεδομένο ότι σε εμένα το τρίπινο στο NB και στη CPU δεν δίνουν rpm για κάποιο (επιφυλλάσσομαι για τη CPU γιατι στο bios δίνει μετρήσεις), 2 από τα 4 counters του πάνελ θα είναι νεκρά, σωστά ?

Αν όμως δεν εξαρτάται από τη μητρική και απλά θέλει fan με 3πλό καλώδιο, τότε είμαστε ok (θα ανάβουν όλα τα dials) αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα δείχνουν ακριβές RPM.

edit:

Επειδή στη Scythe λέει για rpm range μεταξύ 0-9990, εννοεί τη δυνατότητα να δείξει αυτά τα νούμερα ή στο max του κάθε fan θα βγάζει 9990 ?

Τέλος, θα κλείνει η πόρτα που έχει εμπρός το κουτί μου ή θα βρίσκει στα ποτενσιόμετρα ? Πόσο εξέχουν αυτά από το εμπρός επίπεδο του πάνελ ?

performer, τα φώτα σου please!

οχι δεν πρεπει να συνδεσεις 3πινο πανω στη μητρικη

τις στροφες τις διαβαζει απο τα fan.

με απλα λογια:1)τετραπινο για ρευμα

2)συνδεεις τα φαν κατευθειαν στο πανελ

3)και προερετικα τους σενσορες για την θερμοκρασια

4)τελος:p

οτιδηποτε αλλο με ρωτας:mobile1:

2-3 τελευταίες...

Τι φαν έχεις? τρίπινα? και οι στροφές στο πανελ είναι πραγματικές RPM ?

Ποια η διαφορά fan με τρίπινο και fan με τετράπινο;

Απ'όσο ξέρω το τρίπινο δείνει report τις στροφές ενώ το τετράπινο επιπλέον επιτρέπει να ρεγουλάρεις τις στροφές.

Έλα όμως που μερικοί κινέζοι (και όχι μόνο) παρουσιάζουν σε specs τρίπινων fan ότι μπορείς να ρυθμίσεις στροφές μέσω μητρικής..... Μας δουλεύουν ?

Καταρχας, για να δεις αν θα κλεινει η πορτα του κουτιου σου, μετρα τιν αποσταση που εχει. Τα knobs πρεπει να προεξεχουν λιγο λιγοτερο απο 1cm οπως το κοβω με το ματι. Ακριβες αριθμο ας μας πει ο performer :)

Οι στροφες που γραφουν τα πανελ ειναι οι πραγματικες. Σκεψου οτι απλα εχουν κυκλωματακι σαν αυτο που εχει η μητρικη, αντι να δινουν την μετρηση στο software ομως το βγαζουν στην οθονη. Το 9999 που λεει ειναι μεχρι ποσο μπορει να δειξει...

Τα 3 πινα φανακια, δεν μπορεις να τα ρυθμισεις με αλλο τροπο, παρα μονο να τουσ μειωσεις την ταση (ρευμα). Τα 2 καλωδια τους (μαυρο κοκκινο) ειναι τροφοδοσιας και το κιτρινο ειναι για το rpm sensing. Αυτο που κανουν αυτοι οι controllers αυτο ειναι... τους ριχνουν την ταση. Καποιες μητρικες (πχ μια asus p5k pro) που ειχα, μπορουν να ρυθμισουν τισ στροφες και απο απλα 3πινα φαν. Υποθετω οτι απλα ριχνουν το ρευμα...

Τα 4πινα φαν εχουν επιπλεον ενα καλωδιο για να τους στελνεις σημα σε τι στροφες θες να γυριζει. Και αυτα μπορεις να τα ρυθμισεις ομως με τον προηγουμενο τροπο, ομως δεν αντιδρουν παντα καλα... Συνιθες προβλημα ειναι να βουιζουν αν τους ριξεις την ταση. Εξαρταται το φαν. Βεβαια εκτος απο τις stock ψυκτρες, δεν βρισκεις ευκολα τετοια φανς, οποτε μην ασχολεισαι. Τα απλα 3πινα τα κανεις οτι θες, αυτα πρεπει να μπαινει μια μητρικη στην μεση (υπαρχουν και controllers για 4πινα βεβαια, οπως το Zalman ZM-MFC2, που σου δινει δυνατοτητα να ρυθμιζεις 1 τετοιο φαν)

Thanks qbiefox για το ξεκαθάρισμα.

Ας μας πει ο performer πόσο εξέχουν τα ποτενσιόμετρα από το εμπρός επίπεδο του πάνελ για να δω αν θα κλείνει η πόρτα που έχει εμπρός το κουτί μου.

Αν πάρεις το thread από την αρχή θα δεις ότι για αυτό μιλάμε.

Μια που το έχεις κι εσύ, ποσα χιλιαστά εξέχουν τα ποτενσιόμετρα από το επίπεδο του πάνελ? (ακριβώς αν μπορείς, please).

Το ιδιο προβλημα εχω και εγω... Εμενα το cosmos εχει 1-2 mm βεβαια. Εγω ετοιμαζομαι για μοντα... Να τελειωσει η εξεταστικη και θα δουμε.

Να το βαλεις πιο μεσα γινεται, αρκει να το βαλεις με βιδες και οχι με τα tool-free. Απλα δεν ξερω ποσο ομορφο θα ειναι...

I see....!

Κοίτα, το πορτάκι συνήθως είναι ανοιχτό. Θέλω να μπει πιο μέσα για να κλείνει. Όταν είναι κλειστό δε θα φαίνεται η καγκουριά, έτσι κι αλλιώς!

Βασικά θέλω να το ησυχάσω λίγο γιατί με τις αντιστάσεις της Zalman δύο 90άρηδες που έχω γυρίζουν στις ~1600 και ακούγονται λίγο - έχω συνηθίσει σε ησυχία.

I see....!

Κοίτα, το πορτάκι συνήθως είναι ανοιχτό. Θέλω να μπει πιο μέσα για να κλείνει. Όταν είναι κλειστό δε θα φαίνεται η καγκουριά, έτσι κι αλλιώς!

Βασικά θέλω να το ησυχάσω λίγο γιατί με τις αντιστάσεις της Zalman δύο 90άρηδες που έχω γυρίζουν στις ~1600 και ακούγονται λίγο - έχω συνηθίσει σε ησυχία.

πιο οικονομικο θα σου ρθει να παρεις 2 χαμηλοστροφα 9αρια.

Δεν έχεις άδικο - απλά είμαι σε φάση που δίνω 20 ευρά παραπάνω για καμμιά γκατζετιά! Άλλοι βάζουν ζάντες και hi-fi στο αμάξι, εγώ βολεύομαι με κανένα ψιλογκατζετάκι, εφόσον καλύπτει και καμμιά πραγματική ανάγκη.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.