Jump to content

Πυκνωτές, Zener Diodes και λοιπά κοκοκόψαρα

greekfragma

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

λοιπόν επειδή δε τα πάω πολύ καλά και η αγγλική ορολογία του google δε βοηθάει.....

ρίχνω την ερώτηση στους ηλεκτρονικάριους.

έχουμε ένα κύκλωμα 12volt που τροφοδοτεί μια λάμπα τύπου festoon c5w (5 Watts, 0.42 A)

όταν το κύκλωμα είναι σβηστό στέλνεται ελάχιστο ρεύμα ανά δευτερόλεπτο ως έλεγχος για ένδειξη καμμένης λάμπας.

αν ο λαμπτήρας c5w αντικατασταθεί από 12v led που απαιτεί πολύ λιγότερα A to led αναβοσβήνει ακόμα και με το ελάχιστο ρεύμα ελέγχου.

για να αποφύγουμε λοιπόν το φαινόμενο του strobing led έχω βρει στο περίπου 2 λύσεις και θέλω να μου πείτε εάν όντως ισχύουν.

1) βάζουμε παράλληλα δίοδο Zener

2) βάζουμε παράλληλα πυκνωτή

και στις 2 περιπτώσεις δε γνωρίζω τι στοιχεία πρέπει να έχει η δίοδος ή ο πυκνωτής για να δουλέψουν σωστά.

με βάση τα παραπάνω βγάζει κανείς άκρη?

Υ.Γ.για τη δίοδο ζενερ δεν είμαι πολύ σίγουρος εάν πετυχαίνει το σκοπό της.

Η δίοδος zener κάνει απλώς σταθεροποίηση ρεύματος.Το πρόβλημα όμως είναι στο φορτίο που δεν αποθηκεύεται κάπου για να μένει αναμένο συνεχώς.Μπορείς να βάλεις πυκνωτή αλλά θα πρέπει να μας πεις τα στοιχεία του led.Τα περισσότερα leds λειτουργούν περίπου με 2v, και 35-40mA αν είναι ένδειξης,οπότε μπορείς να πάρεις έναν πυκνωτή κάπου στα 680μF ή και μεγαλύτερο.

Άρα είναι υψηλής φωτινότητας σαν και αυτά των φακών.Δεν έχουν διαφορά απο τα ένδειξης,απλά πέρνουν περισσότερο ρεύμα.Αν είναι για χρόνο 1 sec βάλε πυκνωτή της παραπάνω χωριτικότητας που ανέφερα,φτάνει.Για volt πυκνωτή πάρε ότι θες,αρκεί να μην είναι μικρότερης τάσης απο την παρεχόμενη,μην το παρακάνεις όμως,είναι σε εξάρτηση με το φορτίο:p.Για τα ampere μην ανυσηχείς,η συσκευή παίρνει όσα χρειάζεται

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.