Jump to content

OCZ Vertex SSDs

unstoppable

Recommended Posts

εγώ να ρωτήσω κάτι που μπορεί να έχει ερωτηθεί προηγουμένως, ή σε άλλο thread, αλλά με την αναζήτηση δεν κατάφερα να βρω κάτι:

Αν πάρω έναν 60άρη δίσκο, και τον γεμίσω με 45-50gb (κατά 80%) θα έχω προβλήματα, θα παίζει απροβλημάτιστα ή θα χρειάζεται κάποιου είδους συντήριση;

ολόκληρο sticky έχουμε :)

εμένα εδώ

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=1062629763&postcount=64

δεν έχει κανένα πρόβλημα μετά απο 2 μήνες (απο τη προσφορά του novatech, ξέχασα πότε ήταν)

• Replies 1,3k
  • Created
  • Last Reply
:o Βασικά, σκεφτόμουν να πάρω τον Vertex, και καθώς ήμουν ήδη σε αυτό το θρεντ, θεώρησα ότι θα ταίριαζε εδώ. Ούτε που μου πέρασε από το μυαλό το άλλο. Πάω για διάβασμα ασαπ :) Θενξ :upside:

εγώ να ρωτήσω κάτι που μπορεί να έχει ερωτηθεί προηγουμένως, ή σε άλλο thread, αλλά με την αναζήτηση δεν κατάφερα να βρω κάτι:

Αν πάρω έναν 60άρη δίσκο, και τον γεμίσω με 45-50gb (κατά 80%) θα έχω προβλήματα, θα παίζει απροβλημάτιστα ή θα χρειάζεται κάποιου είδους συντήριση;

Δεν θα έλεγα να γεμίσεις τόσο πολύ ένα δίσκο SSD. Θέλει ένα αέρα 20GB.

Αν έχεις κι άλλο δίσκο όμως, δεν νομίζω ότι θα σου χρειαστεί τόση χωρητικότητα.

Λογικά δεν θέλει συντήρηση ένας SSD.

Έχω αναφέρει κάποια tip για SSD σε Vista που δίνουν καλύτερες επιδόσεις σε βάθος χρόνου και μακροζωία στο δίσκο. Οι SSD με barefoot controller έχουν ένα πρόγραμμα που προετοιμάζει κομμάτια του δίσκου ώστε να γίνονται γρήγορα οι εγγραφές. Μόνο που δεν δουλεύει ακόμα σε Vista 64. Αλλά αν έχεις αρκετό κενό χώρο και δεν κάνεις συχνές εγγραφές διαγραφές, δεν το χρειάζεσαι.

H άποψη μου είναι ότι προς το παρόν βάζουμε SSD σε desktop για τις όμορφες επιδόσεις τους στην ανάγνωση. Δηλαδή κάνουν για λειτουργικό και προγράμματα και είναι καλύτερα να τους συνδυάζουμε με μηχανικό δίσκο για τα αρχεία μας. Έτσι δεν σκεφτόμαστε κάθε φορά που σώζουμε ένα αρχείο ότι αυτό αντιγράφεται σε άλλα μπλοκ κυψελών, ότι δίνουμε 20v ρεύμα για να τις σβήσουμε πριν γράψουμε και ότι έτσι φθείρουμε τον SSD. Οι SLC δεν έχουν πρόβλημα για desktop χρήση, αλλά για τους MLC ακόμα δεν ξέρουμε σίγουρα.

Αν πάλι σκέφτεσαι να τον αλλάξεις σε ένα χρόνο, άλλαξε του τα φώτα.

Θα αντέξει ότι και νάναι.

:worship: :worship: :worship: :rofl::hehe:

4bit δεν θα βρεις στην αγορά ακόμα, ίσως μετά το 2010. Τώρα ετοιμάζονται οι Samsung 3bit @ 32nm.

Δίκιο έχεις για τα 3bits. Τα 4 είναι μακρυά.

Έτσι κάθε κυψέλη θα αποθηκεύει μια από 8 καταστάσεις, που θα αντιστοιχεί σε 3bits ως 000 ή 001 ή 010 ή 100 ή 011 ή 101 ή 110, ή 111.

Thanks. :T:

Αν έχεις και link για αυτά που μας είπες, ακόμα καλύτερα.

Σε αρκετά νεώτερα chip πάντως κρατάνε τις προδιαγραφές μόνο για εταιρίες που ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν.

Αν βλέπαμε το endurance θα ξέραμε αν υπάρχουν ήδη στην αγορά. Πάντως ακόμα και στα παλιότερα MLC, το endurance έχει πέσει εδώ και καιρό από τις 10.000 διαγραφές στις 5000 για MLC με δύο bit/κυψέλη.

...

Δηλαδή προτείνετε όολοι μαζί να αγοράζουμε SSD όπως αγοράζουμε σώβρακα. :haha:

Για την παραμετροποίηση συμφωνώ. Αρκεί να βλέπουμε και το δάσος κι όχι μόνο το δένδρο.

Πάντα όμως ξεκινάμε από το σύνολο, κατανοούμε τις αρχές λειτουργίας και μετά προσπαθούμε να πιάσουμε τα επιμέρους. Αν έχουμε άγνοια τι να λέμε?

Με το wiper που υπαρχει για τους indilix based και την μελλοντικη υποστηριξη trim θα εισαι οκ πιστευω.

Μετά από αναγνωση όλων των post έχω μπερδευτεί τελείως για το αν μου κάνει τα SSD.

Σκεπτόμενος να αναβαθμίσω το σύστημά μου, μπήκα στο πειρασμό να αγοράσω τους καινούργιους SSD δίσκους (Vertex).

Διαβάζοντες τα post παρατήρησα ότι οι δίσκοι αυτοί "κολλάνε" καμιά φορά "χάνουν" τα δεδομενα και γενικώς άρχισα να έχω αμφιβολίες για το αν η τεχνολογία αυτή είναι αρκετά ώριμη.

Η χρήση του ΗΥ μου είναι καθαρά επαγγελματική (προγραμματισμός,3d max, Adobe Suite κλπ) και δεν το χρησιμοποιώ για παιχνίδια.

Αν θεωρήσω ότι ο όγκος των προγραμμάτων θα καταλαμβάνει περίπου 50GB με windows ...... σε ποια λύση θα πρέπει να στραφώ?

Επιπλεον, κατά πόσο θα αυξηθεί η ταχύτητα του ΗΥ σε σχέση με εναν μηχανικό HD και δεν εννοώ μόνο εκκίνηση του ΗΥ αλλά η χρήση των προγραμμάτων?

Κοινώς, ποια λύση να επιλέξω από άποψη τιμή - απόδοσης ?

1 x Motherboard ASUS K8N-DL dual opteron (up to 2xdualcore=4core Opteron series),

2 x CPU AMD Opteron 285 2.6Ghz,

8 x 1Gb = 2Gb DDR PC3200 400MHz ECC REGISTERED,

VGA PCI Express 16x ATI Radeon X850 XT 256Mb DDR2

HDD Seagate 250Gb SATA2,

HDD Western Digital 120Gb SATA2

επαγγελματική χρήση?

intel x-25m

και αν σε παίρνει 2 για να χωρίσεις το ζόρισμα (OS,progs, scratch disk)

ακόμα και με έναν θα δείς τεράστια διαφορά αλλά για επαγγελματική χρήση

προσωπικά κοιτάω το καλύτερο

bigN, πάνω-κάτω τα ίδια κάνουμε...

Στο ένα workstation έχω τον X25-M, στο άλλο ένα raid0 με mtron 3535 και στο laptop τον vertex... Όλα τα μηχανάκια είναι για δουλειά...

Μέχρι στιγμής κανένα απολύτως πρόβλημα...

Απλά για επαγγελματική δουλειά, δεν σώζεις τα δεδομένα σου και τα projects σε έναν δίσκο, άσχετα αν είναι ssd ή όχι... ποτέ... οπότε έχω ένα raid5 στο κάθε workstation (perc + areca) με 3x640AAKS έκαστος και επιπλέον τρεις δίσκους εξωτερικούς usb και γίνεται sync κάθε βδομάδα μεταξύ τους (2-3βδομάδες και στους 2 usb)...

Δηλαδή σου συνιστώ ssd με κλειστά μάτια (τουλάχιστον έναν από αυτούς που ανέφερα)....

bigN, πάνω-κάτω τα ίδια κάνουμε...

Στο ένα workstation έχω τον X25-M, στο άλλο ένα raid0 με mtron 3535 και στο laptop τον vertex... Όλα τα μηχανάκια είναι για δουλειά...

Μέχρι στιγμής κανένα απολύτως πρόβλημα...

Απλά για επαγγελματική δουλειά, δεν σώζεις τα δεδομένα σου και τα projects σε έναν δίσκο, άσχετα αν είναι ssd ή όχι... ποτέ... οπότε έχω ένα raid5 στο κάθε workstation (perc + areca) με 3x640AAKS έκαστος και επιπλέον τρεις δίσκους εξωτερικούς usb και γίνεται sync κάθε βδομάδα μεταξύ τους (2-3βδομάδες και στους 2 usb)...

Δηλαδή σου συνιστώ ssd με κλειστά μάτια (τουλάχιστον έναν από αυτούς που ανέφερα)....

Μια παρατήρηση..... τον SSD θα ήθελα να τον χρησιμοποιήσω μόνο για το σύστημα.... τα δεδομένα θα τα αποθήκευα σε άλλους σκληρούς (όπως τα κάνεις και εσύ).... σκοπεύω να πάρω επιπλέον WD6401AALS 640GB

Το ερώτημα μου είναι : μου προτείνειες τον Χ25-Μ επειδή είναι πιο "επαγγελματικός- αξιόπιστος" έναντι OCZ?

μήπως αξίζει να επιλέξω μια πιο "φτηνή" λύση (πάντα μιλάω για SSD) με αντίστοιχα πιο χαμηλές επιδόσεις αλλά εφόσον δεν θα το χρησιμοποιήσω για "παιχνίδια" δεν θα επηρεάσει αισθητά τις επιδόσεις των προγραμμάτων?

Θα σου πρότεινα τον X25-M... είναι 80GB και όχι 60GB και πραγματικά αυτά τα 20GB θα κάνουν την διαφορά όταν θα θες να εγκαταστήσεις κανένα καινούργιο πακέτο εφαρμογών και θα σου λειπουν σε έναν 60άρη ή θα είναι οριακά...

Επίσης τα ~50€ παραπάνω του intel από τον vertex αξίζουν, λόγο χωρητικότητας...

Μην πας σε άλλον MLC εκτός από intel, vertex(barefoot)...

Μιας και κάνεις development, θα σου κρεμάσουν τα σαγόνια, όταν θα δεις πόσο γρήγορα φορτώνουν κάτι θηριοπακέτα ide... καμιά σχέση με τους μηχανικούς...

Στα setup της adobe έχω παρατηρήσει μια μικρή καθυστέρηση, την ώρα της εγκατάστασης, σε σχέση με raid0 από 2xVeloci, αλλά στην χρήση καμία σχέση...

Μην πας σε φθηνά ssd, επειδή είναι η δουλειά σου και τρως ώρες στο μηχάνημα, πρέπει να το γουστάρεις... και με τον ssd θα γουστάρεις όταν δουλεύεις...

Έχεις κέρδος ανάλογα με την χρήση...

Για παράδειγμα όταν κάνεις copy-paste μεγάλα αρχεία σε δίσκους με μεγάλο block size ή σε raid με μεγάλο strip size και τα οποία είναι μεγάλα σε μέγεθος, τότε το όφελος με μεγάλο transfer rate, όπως ο vertex είναι ανάλογα μεγάλο...

Από την άλλη όταν μιλάμε για δίσκο OS, που τα writes χαρακτηρίζονται από πολλά ανεξάρτητα i/o (ή write operations καλύτερα) και μικρά block sizes, τότε o intel είναι καλύτερος, γιατί έχει μεγαλύτερο transfer rate, το οποίο είναι σε όλες τις περιπτώσεις μικρότερο από το θεωρητικό max...

Jaco θα κέρδιζε τίποτα αν ο OS "δίσκος" ήταν X25-M και υπήρχε και ένας φτηνός 30άρης Barefoot (Vertex, UltraDrive, Falcon) για temporary files, pagefile, scratch disk (non-crucial data) ?

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο όφελος, τουλάχιστον στους καλούς mlc και στους slc... νομίζω ότι ο ssd (και οποιοσδήποτε δίσκος) είναι να τον ταλαιπωρείς και όχι να τον φροντίζεις και όταν φάει τα ψωμιά του τον αλλάζεις... στην αρχή ήμουν επίσης δύσπιστος και ήθελα ramdrives κλπ για τα temp κοκ, αλλά τελικά δεν υπάρχει κάποια διαφορά...

Το σπάσιμο του temp, pagefile κλπ το κάναμε στους μηχανικούς για να κερδίσουμε ταχύτητα από το access time λόγο της κίνησης των κεφαλών, οπότε τώρα που δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν χρειάζεται...

Άρα 2 intelάκια είναι καλύτερα από 2 vertexάκια για λειτουργικό και games απ'ότι κατάλαβα.. (σε raid πάντα):cool:

Για os δεν θα έβαζα ξανά raid... αν έχεις 150+mb/sec read στο os είσαι άρχοντας, δεν θες κάτι παραπάνω, γιατί δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα αρχεία στο λειτουργικό για να το εκμεταλευτείς... με τους mtron σε raid0 είδα πολύ μικρή διαφορά (στην αίσθηση) απ' ότι όταν ήταν ένας μόνος του... το access time και το transfer rate σε μικρά blocks είναι που βασιλεύει στις περιπτώσεις αυτές και όχι το transfer rate στα μεγάλα blocks... άλλοι μπορεί να έχουν άλλη άποψη...

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο όφελος, τουλάχιστον στους καλούς mlc και στους slc... νομίζω ότι ο ssd (και οποιοσδήποτε δίσκος) είναι να τον ταλαιπωρείς και όχι να τον φροντίζεις και όταν φάει τα ψωμιά του τον αλλάζεις... στην αρχή ήμουν επίσης δύσπιστος και ήθελα ramdrives κλπ για τα temp κοκ, αλλά τελικά δεν υπάρχει κάποια διαφορά...

Το σπάσιμο του temp, pagefile κλπ το κάναμε στους μηχανικούς για να κερδίσουμε ταχύτητα από το access time λόγο της κίνησης των κεφαλών, οπότε τώρα που δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεν χρειάζεται...

Δεν το "προτεινα" για προστασία αλλά για ταχύτητα ειδικά για το scratch disk (adobe suite). Εγω δεν έχω δουλέψει ποτέ photoshop.

Μπορούμε την ίδια στιγμή που διαβάζουμε σε ενα δίσκο να γράφουμε ταυτόχρονα ?

Μπορούμε την ίδια στιγμή που διαβάζουμε σε ενα δίσκο να γράφουμε ταυτόχρονα ?

Ναι σίγουρα γίνεται... άλλωστε σε άλλο thread γράφει/διαβάζει η κάθε εφαρμογή, οπότε σε έναν πολυπύρηνο μπορεί να συμβεί... το θεωρητικό όφελος είναι υπαρκτό, αλλά αισθητό (πιστεύω) κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, πχ δυο μεγάλα copy-paste από δυο δίσκους σε δυο άλλους σε δυο διαφορετικά threads μοιρασμένα σε δυο cores... διαφορετικά αν τα αρχεία είναι πολύ μικρά, το access time πάλι υπερισχύει του transfer rate, οπότε ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να είναι αισθητός...

Μια ερώτηση ..... διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά της ΜΒ asus k8n-dl διαπίστωσα ότι δεν αναφέρει πουθενά το SATA2 :(

SATA:NVIDIA CK8-04 Pro, 4 Ports
Silicon Image® SiI3114, 4 Ports

Θα υποστηρίζει τον SSD Vertex ή Intel? ή τσάμπα ψάχνομαι......

Αν ναι, θα υπάρχει μείωση ταχύτητας?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.