Jump to content

OCZ Vertex SSDs

unstoppable

Recommended Posts

• Replies 1,3k
  • Created
  • Last Reply
Ομορφαααα αρα μου λες οτι η απαντηση ειναι απλα οτι η OCZ εβγαλε ενα προιον στην αγορα πριν της πει η Indilinx οτι εχει ετοιμο το προιον (f/w)????
Αυτό δεν μπορώ να στο πώ. Το σίγουρο είναι ότι τα πρώτα SSDs με Indilinx (άσχετα άν τα έβγαλε η OCZ ή όχι) είχαν πολλά προβλήματα τα οποία λύνονται σιγά σιγά. Κατα την γνώμη μου τα προϊόντα αυτά δεν ήταν για το "ράφι".

Πήγαινε στο forum της ocz και άρχισε να διαβάζεις από τα παλιότερα posts να δεις.

Τα θεμα ειναι αν τελικα αξιζει ο Vertex, έστω και αν εν γνωση μας απεχει απο το απολυτο (Intel).

Για κάποιον που ήδη έχει 2-3 Velociraptors σε RAID 0 σε ICHxR με μικρά partitions ίσως η διαφορά (επιδόσεων, γιατι υπαρχει το αδιαφιλονικητο ωφελος σε θορυβο, κατανάλωση, χώρο) να μην ειναι μεγάλη. Για καποιον ομως οπως εμενα που έχει "ξεμείνει" με εναν raptor 74GB να μου ζαλίζει τα αυτιά μάλλον η διαφορα θα φαίνεται.

Τα θεμα ειναι αν τελικα αξιζει ο Vertex, έστω και αν εν γνωση μας απεχει απο το απολυτο (Intel).

Για κάποιον που ήδη έχει 2-3 Velociraptors σε RAID 0 σε ICHxR με μικρά partitions ίσως η διαφορά (επιδόσεων, γιατι υπαρχει το αδιαφιλονικητο ωφελος σε θορυβο, κατανάλωση, χώρο) να μην ειναι μεγάλη. Για καποιον ομως οπως εμενα που έχει "ξεμείνει" με εναν raptor 74GB να μου ζαλίζει τα αυτιά μάλλον η διαφορα θα φαίνεται.

για αυτό ρώτησε τον mariosalice που πρόσφατα έκανα τη μετάβαση

διάβασε εδώ

Λοιπόν τα πρώτα τεστς από τον vertex στο laptop...

Αρχικά τον αδίκησα τον δίσκο του laptop, γιατί ήταν 160GB @ 5400 και όχι 120GB @ 4200, που νόμιζα, αλλά παρόλ' αυτά σέρνεται, οπότε...

Σύνθεση:

Toshiba Satellite A100-011

CPU: Intel Core 2 Duo T5600 1,83GHz

RAM: 2048MB DDR2

Chipset: 945GM

Sata controller: ICH7

NVIDIA GeForceGo 7600 256MB

HDD1: Hitachi HTS541616J9S 160GB @ 5400

HDD2: OCZ Vertex 60GB, fw: 1275

250aawzgkhh1qf7mxc86.png

sexlxczayc36pk39vsoa.png

iavh1rvvwd5frh5vx50y.png

Εντάξει οι διαφορές είναι τεράστιες... ο Hitachi είναι τσακωμένος με την ταχύτητα και το access time και έχουν να μιλήσουν από το 1999... από την άλλη ο vertex βάζει φωτιές στο ταπεινό ich7, το οποίο δεν περίμενε ποτέ τέτοια χαρά στα σκέλια των sata καλωδίων του...

Ο OSZ βέβαια, έχει cap στα 110MB/sec, το οποίο δεν ξέρω ακόμα αν οφείλεται στο ich7 του laptop, το οποίο ακόμα δεν ξέρω αν υποστηρίζει sata-II ή "τρέχει" τον vertex σαν sata-I... αλλά αν ήμουν ο Tony θα το δικαιολογούσα στον καιρό, ο οποίος στην Αττική σήμερα είναι άστατος...

Θα δω και για καμιά αναβάθμιση drivers του chipset, αν υπάρχει νεότερο από την δεκαετία το '90, αλλά δεν το βλέπω για παραπάνω, καθώς νομίζω ότι είναι περιορισμός των υποσυστημάτων του φορητού...

Αν το ξεπεράσω αυτό cap, το οποίο η αλήθεια είναι ότι μου πατάει λίγο τον κάλο, τότε απλά μπορώ να πω ότι το laptop πάει σφαίρα και όλα γίνονται ακαριαία... φυσικά...

Αυτό που μου έχει σπάσει τα νεύρα για την ώρα είναι ότι θέλω να κάνω upgrade στο fw του δίσκου για να βάλω το trendy 1.10 και δεν υπάρχει εργαλείο για dos...! Δυστυχώς, χωρίς αυτό δεν γίνεται δουλειά στο laptop, χωρίς να βάζω-βγάζω δίσκους στο workstation και να αλλάζω σε ide τον έναν controller και ένα σωρό άλλες @##$@...

Τώρα κάνω ένα clone στον δίσκο, όσο το λειτουργικό είναι ακόμα φρέσκο και μικρό, σε ένα usb stick με το acronis, γιατί έχω αφήσει μόνο 1 partition στον δίσκο και δεν έχω άλλο μέσω να τραβήξω το image... δεν βάζω ακόμα το 1.10 γιατί βαριέμαι την παραπάνω διαδικασία, αλλά περιμένω πότε θα βγάλουν ένα dos fw upgrade για να το κάνω... ούτως ή άλλως είναι τέτοιο το cap που δεν πρόκειται να συναντήσω πρόβλημα με μείωση ταχύτητας σύντομα (ελπίζω)...

Πάντως οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι μάλλον απέκτησα άλλον έναν 2.5" 160GB εξωτερικό δίσκο...

Edit: Μάλλον το cap είναι από το γεγονός ότι ο controller δουλεύει σε ide mode...

χμ... μπορώ να τον βάλω τότε στο eSata για να μην ανοίγω κουτιά...

Βασικά ο μοναδικός λόγος νομίζω είναι το trim και τίποτα παραπάνω, για τα δεδομένα του φορητού, αφού ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να δω ταχύτητες στα όρια του δίσκου...

Ωστόσο, είναι καλή αναβάθμιση για laptop... σε 2-3 βδομάδες χρήσης θα δείξουν και οι τυχών παρενέργειες...

Μηπως εχεις το SATA σε IDE mode?

Δεν μπορώ να το επιλέξω από το bios (toshiba rulez), αλλά μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα του cap...

Θα ήταν ενδιαφέρον αν δινόταν η δυνατότητα επιλογής του βαρους που δινει το fw μεταξυ sequential και random.

Σε περιπτώσεις όπως του Jaco οπου τα sequential rates περιοριζονται απο τον controller ή το συστημα γενικά, θα είχε νόημα να βελτιωθούν ακομα περισσοτερο τα random rates, που ουτως η αλλως είναι μικρά και δεν περιορίζονται απο το συστημα, και ας πεσουν τα sequential στα 150MB/s (SATA 1)

Θα ήταν ενδιαφέρον αν δινόταν η δυνατότητα επιλογής του βαρους που δινει το fw μεταξυ sequential και random.

Σε περιπτώσεις όπως του Jaco οπου τα sequential rates περιοριζονται απο τον controller ή το συστημα γενικά, θα είχε νόημα να βελτιωθούν ακομα περισσοτερο τα random rates, που ουτως η αλλως είναι μικρά και δεν περιορίζονται απο το συστημα, και ας πεσουν τα sequential στα 150MB/s (SATA 1)

Απο οτι λενε με τα τελευταια firmwares ειναι ηδη στο maximum και τα sequential και τα random.

Απο οτι λενε με τα τελευταια firmwares ειναι ηδη στο maximum και τα sequential και τα random.

ΟΚ αν είναι ετσι. Απλα εγω είχα την εντύπωση οτι με το πρωτο firmware ειχαν ακομα καλυτερα sequential, ενώ μετά μειώθηκαν λιγακι με τις αλλαγές που εγιναν για να εχει καλα random.

Anyway, σε καθε περίπτωση οι Vertex ειναι μαλλον ΠΟΛΥ πιο γρηγοροι απο οποιονδήποτε σκληρό δισκο φορητού, οπότε οι διαφορες θα ειναι εμφανεις.

Υπάρχει καπου συγκριση 60αρη με 120αρη για να δουμε τις διαφορες στις επιδοσεις των μικρών (30 κ 60) με τα μεγάλα μοντελα (120 και 250)

jaco το iso με το λινoυξοειδές που φλασάρει το δίσκο με το που σηκώνεται δεν σου έπαιξε?

εμένα ήθελε απλά το τζάμπερ να μπει και μετά έπαιξε κανονικά

(αν φοράς το 12.75)

επίσης ρίξε κάνα HDTach,Ψρυσταλμαρκ κλπ, όχι τίποτα άλλο

προγραμματίζω ταξίδι Παρασκευή και θέλω τον καιρό....:p

Εγώ με ICH7 δεν θα έμπαινα σε κόπο να πάρω ο,τιδήποτε πάνω από 80Mb/sec, μιας και τόσο θα αποδίδει.

Στον φορητό της δουλειάς έχω βάλει έναν Mtron Mobi 3000 (από την πρώτη γενιά) και βλέπω όση βελτίωση θα μπορούσα να δω από έναν SSD.

Ο 3000 είναι 100Mb/sec read & 80Mb/sec write, και παίζει καρφωμένος στα 80Mb/sec, αλλά το μηχάνημα πετάει ούτως ή άλλως λόγω access time και των random reads/writes ενός ποιοτικού SLC :)

Και με έναν Samsung μια χαρά θα είμουν, αλλά Χ25-Μ/E ή Vertex δεν θα έμπαινα στον κόπο (ή στα έξοδα) να βάλω.

Εγώ με ICH7 δεν θα έμπαινα σε κόπο να πάρω ο,τιδήποτε πάνω από 80Mb/sec, μιας και τόσο θα αποδίδει.

Στον φορητό της δουλειάς έχω βάλει έναν Mtron Mobi 3000 (από την πρώτη γενιά) και βλέπω όση βελτίωση θα μπορούσα να δω από έναν SSD.

Ο 3000 είναι 100Mb/sec read & 80Mb/sec write, και παίζει καρφωμένος στα 80Mb/sec, αλλά το μηχάνημα πετάει ούτως ή άλλως λόγω access time και των random reads/writes ενός ποιοτικού SLC :)

Και με έναν Samsung μια χαρά θα είμουν, αλλά Χ25-Μ/E ή Vertex δεν θα έμπαινα στον κόπο (ή στα έξοδα) να βάλω.

Στον Jaco παντως το ICH7 πιανει 110MB/s.

Σε καθε περίπτωση πάντως, υπάρχει φτηνοτερος SSD χωρις JMicron? Καθώς στο laptop θα ειναι ο μοναδικός δίσκος, λύσεις οπως 3*16GB RAID 0 βεβαια σε laptop δεν παίζουν..., και επιπλεον θες τουλάχιστον 60-64GB χωρο

jaco το iso με το λινoυξοειδές που φλασάρει το δίσκο με το που σηκώνεται δεν σου έπαιξε?

εμένα ήθελε απλά το τζάμπερ να μπει και μετά έπαιξε κανονικά

(αν φοράς το 12.75)

Έχεις link από το iso, γιατί δεν βρήκα κάτι... :upside:

Θα το δοκιμάσω το απόγευμα, αρκεί να προλάβω να κάνω clone τον δίσκο με όλα τα προγράμματα της δουλειάς που έχω εγκαταστήσει, γιατί θα βγω στην Μενάνδρου στην Ομόνοια με μπλουζάκι "Πας μη Έλλην βάρβαρος", έτσι και γίνει στραβή και χρειαστεί να τα ξαναπεράσω... :p

Ισως να μην εχει bottleneck το ICH7. Είχα 3 160αρηδες σε Raid 0 σε αυτo(ICH7R) και επιανα πανω κατω τις ιδιες ταχυτητες που εχω και στο ICH9R. Καθως ο ICH7 κανονικα υποστηριζει sata 2.

Jaco δοκιμασε να μπουταρεις απο XP που δεν εχουν ενσωματωμενους sata drivers οποτε αν βρει τον σκληρο σημαινει οτι o sata controller ειναι σε IDE mode.

Δοκιμασε να κανεις αναβαθμιση το bios. Σε μενα με την αναβαθμιση εβγαλε επιλογες για IDE και ACHI.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.