amateur Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 11, 2009 Καλησπέρα,Μετά από 4 χρόνια στο ίδιο περιβάλλον εργασίας, αποφάσισα ότι ήρθε η στιγμή για την πρώτη μου μετακίνηση.Μετά από αρκετό ψάξιμο, έχω καταλήξει σε ποιες εταιρείες θα με ενδιέφερε να συνεχίσω επαγγελματικά και έχω κανονίσει ήδη και μία συνέντευξη για την άλλη εβδομάδα.Το θέμα είναι ότι δεν έχω ξαναβρεθεί σε συνέντευξη (στην εταιρεία που είμαι τώρα με είχε στείλει ο καθηγητής μου για πρακτική) και θα'θελα κάποιες απόψεις από ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο εργασιακό περιβάλλον.Π.χ. ορισμένες χρήσιμες ερωτήσεις για ξεκίνημα είναι οι εξής :1. α. Ποιες ερωτήσεις κάνουν ή ΔΕΝ κάνουν στην 1η συνέντευξη?β. Ποιες ερωτήσεις κάνουν ή ΔΕΝ κάνουν στην 1η συνέντευξη, εάν στην εταιρεία αυτή έχεις πάει συστημένος από φίλο?2. Εάν ερωτηθείς για τις απολαβές σου, στην προηγούμενη εταιρεία πως το χειρίζεσαι?Απαντάς, το αποφεύγεις ή λες παραπάνω από όσα στην πραγματικότητα παίρνεις?3. Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνεις αφού τελειώσει η συνέντευξη, ανεξάρτητα από το αν αισθάνεσαι αν πήγε καλά ή όχι?4. Υπάρχουν κάποια αξιόλογα βιβλία που να σε προετοιμάζουν για την ελληνική αγορά εργασίας?Παραθέτω κάποια βιβλία που βρήκα στο amazonhttp://www.amazon.com/Knock-Dead-200...891919&sr=1-37http://www.amazon.com/Sweaty-Palms-N...4806389&sr=1-1Και γενικά, οποιαδήποτε άλλη ιδέα, συμβουλή ή κατεύθυνση που θα βοηθούσε ώστε να πάω όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοςΕυχαριστώ εκ των προτέρων
Dolly Μάρτιος 12, 2009 #4 Μάρτιος 12, 2009 Από προσωπική εμπειρία σε Αγγλία και Ελλάδα γενικά θα σε συμβούλευα να μην αγχώνεσαι πολύ, γιατί δεν σε «λιώνουν» όπως κάνουν στο εξωτερικό, βέβαια το άγχος δεν φεύγει απλά προσπάθησε να μην είσαι σφιγμένος πολύ, οπότε απαντώντας στις ερωτήσεις σου. Γενικά το σύνηθες στις πρώτες συνεντεύξεις (μιλάω με δική μου εμπειρία που ο κύκλος συνεντεύξεων για να προσληφθείς διαρκεί άνετα από 4 μέχρι 6 συνεντεύξεις including 1-2 με το ανθρώπινο δυναμικό) είναι να γνωριστείς να τους πεις τι έχεις κάνει, και να σου πουν τι θέλουν από εσένα, και γενικά να σου πούνε τι ψάχνουν ακριβώς. Σε αυτό το σημείο θα ξέρεις και εσύ α) αν είσαι ο κατάλληλος (βάση των γνώσεων σου, και της εμπειρίας σου και β) αν σε ενδιαφέρει αυτό που ψάχνουν γιατί τι να το κάνεις να δουλεύεις κάπου που είναι όνομα αν δεν σου αρέσει το αντικείμενο?Αυτό που ισχύει στο να προσληφθείς, και αυτό που και εγώ κοιτούσα όταν έπαιρνα συνεντεύξεις στην παλιά μου εταιρία αλλά και κοιτάνε γενικά, είναι το πως εσύ σαν χαρακτήρας ταιριάζεις η όχι με το πνεύμα της εταιρίας, αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν έχει νόημα να προσλάβουν κάποιον γαμάτο που θα τσακωθεί με όλο το τμήμα και θα τους αναστατώσει όλους. Στην δεύτερη συνέντευξη θα ερωτηθείς συνήθως τεχνικά πράγματα και λεπτομέρειες για να εξεταστεί σε κάποιο βαθμό τι ξέρεις και αν πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εκεί μπορεί να κληθείς να κάνεις και κάποια IQ τεστ, ή κάποια ψυχολογικά, και στην Ελλάδα μπορεί να δεις και το ανθρώπινο δυναμικό εκείνη την μέρα για περαιτέρω τεστ. (π.χ. η Citibank, στη 2η συνέντευξη στην Ελλάδα, μιλάς μαζί τους).Το τελευταίο ΟΚ στην πρόσληψη ή όχι το δίνει πάντα (κανονικά) το ανθρώπινο δυναμικό. Μετά συνήθως ακολουθεί ή όχι κάποιο offer.Για τις απολαβές να λες ΠΑΝΤΑ την αλήθεια, δεν είναι στην Ελλάδα τόσο εύκολο να βρούνε τι παίρνεις όσο στο εξωτερικό, αλλά μην πάρεις το ρίσκο, αν πεις ψέματα και 1 στις 1000 το μάθουν (οι κύκλοι είναι πολύ μικροί) θα βρεθείς εκτεθειμένος και δεν το θες, (καλύτερα να σου βγει το μάτι... ), και να μην φοβάσαι να διεκδικήσεις πράματα για τον εαυτό σου, εκτός αν ζητιανεύεις για δουλεία άμεσα γιατί δεν έχεις να φας και δεδομένου πως ψάχνεις να κάνεις συνειδητή αλλαγή, να πουλήσεις σωστά τον εαυτό σου!! Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση και αυτό κερδίζει τον άλλο απέναντι σου. Πρόσεχε βέβαια γιατί η γραμμή μεταξύ κάποιο που είναι confident και κάποιου που είναι arrogant είναι πολύ λεπτή και ενώ το 1ο κερδίζει, το 2ο σε κάνει να χάσεις πολύ. Ενημερωτικά απο δικό μου παράδειγμα, με το να πουλάς σωστά τον εαυτό σου, στην 1η μου δουλειά στην Αγγλία ακολουθώντας συμβουλή και εγώ φίλου με σωστή εμπειρία, πήρα παραπάνω 14000 ευρώ τον χρόνο από αυτά που πήγαν να μου δώσουνε αρχικά. Να θυμάσαι πως ΑΝ μπορούν η πιο γαμάτη εταιρία να είναι θα πάει να βγάλέι από την μύγα ξύγκι, οπότε στα όρια του λογικού μην τους χαρίζεσαι. Την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση την αποκτάς με την εμπειρία και η εμπειρία είναι οι πολλές συνεντεύξεις, αλλά όλοι αρχίζουν από κάπου!Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως, ότι άλλο θες, εδώ είμαι! Α, όσον αφορά το τι να κάνεις μέτα/πρίν.Να προσέξεις τι φοράς, καλύτερα over παρά under dressed. Να είσαι πάντα ευγενικός και χαμογελαστός (αυτονόητο αλλά με το άγχος σε πολλούς δεν βγαίνει)Να προσπαθήσεις να χαλαρώσεις κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Χαιρετάς με δυνατή χειραψία και στο έμπα και στο φεύγα. (και αυτό είναι σημαντικό, τι σόι δυναμικότητα νέου δείχνεις αν δεν μπορείς να σφίξης ένα χέρι σαν άντρας).Είναι πολλές λεπτομέρειες αλλά μετράνε. Και το πιο βασικό, μην αποκαρδιώνεσαι, κανείς δεν έχει πάρει όσες δουλείες έχει πάει για συνέντευξη!
dellman Μάρτιος 12, 2009 #5 Μάρτιος 12, 2009 Επίσης πρέπει να προσέξεις πως θα κάτσεις.Μη δένεις τα πόδια σου κάτσε ίσια στην καρέκλα με τα χέρια στα μπράτσα. Δίνει στάση σιγουριάς και όχι αμφιβολίας
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.