Jump to content

HOW TO: Εγκατάσταση νέου SSD δίσκου και OS tweaks

Teodor_ch

Recommended Posts

Παιδιά θέλετε δεν θέλετε, αρχίζετε να κουράζετε τον κόσμο. Ξεκίνησα να διαβάζω το θέμα και ξαφνικά θέλω να πάρω spectrum 128k να γλυτώσω από όλα αυτά.... :hmm:

• 4 weeks later...
  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply
2. Alignment

Ο ευκολότερος τρόπος είναι στο ήδη υπάρχον σύστημα να κατεβάσουμε το diskpar και αν το τρέξουμε με δικαιώματα administrator.

1) diskpar -i 0

Για να δούμε τα στοιχεία του δίσκου στη θέση 0. Αυξάνουμε το νούμερο μέχρι να βρούμε τον SSD μας ή το raid-0 array.

2) diskpar -s 0

Έστω ότι ο SSD μας είναι στη θέση 0. Αφού πατήσουμε Υ για τη διαγραφή ότι partition υπήρχε απο πρίν, όταν μας ζητηθεί το "Please specify starting offset (in sectors):" δηλώνουμε 128 για έναν SSD ή 256 για δύο (και αριθμό SSD x 128 για περισσότερους) εάν μιλάμε για raid-0 array.

Παιδια εγω που δεν εχω raid θα βαλω 64?

στο "Please specify starting offset (in sectors):"

Παιδιά θέλετε δεν θέλετε, αρχίζετε να κουράζετε τον κόσμο. Ξεκίνησα να διαβάζω το θέμα και ξαφνικά θέλω να πάρω spectrum 128k να γλυτώσω από όλα αυτά.... :hmm:

θα προτεινα καποιος ειδικος να τα μαζεψει ολα αυτα και να καθαριση λιγο το θρεντ ουτος ωστε οι ασχετοι να διμιουργησουμε μια αποψη και στη καλιτερη να προβουμε σε αγορα σσδ !

συγνώμη αλλα έχω μπερδευτεί τελείως... σκοπεύω μέσα στην εβδομάδα να πάρω έναν X-25M 80gb της intel, αν απλά τον βάλω στο σύστημα μου (core i7 920@4200mhz) και κάνω clone τον παλιό με τα windows vista ultimate 64bit χρησιμοποιώντας το acronis-true image χωρίς να ασχοληθώ με τίποτα από τα παραπάνω τι θα γίνει θα είναι κουβάς ή θα κάνει μπουμ;;;;:crazy::jump1:

λολ, πιστεύω ότι δεν πρέπει να τρελαινόμαστε τόσο. Έτσι και αλλίως σε ένα χρόνο το πολύ καινούργιο θα πάρουμε (α), τα tweaks είχαν νόημα παλότερα, πλέον με 4πυρήνες και 4γιγα μνήμης μια υπηρεσία πάνω μιά κάτω δεν έχει διαφορά (β).

Εδώ δεν λέμε για tweaks που μειώνουν την χρήση του επεξεργαστή, αλλά για tweaks που κάνουν πιο γρήγορους τους SSD (alignment, cluster size...) αλλά και μειώνουν την φθορά τους (hybernation, pagefile, indexing...)

@Elk : Ο δίσκος σου θα πετάει και χωρίς να κάνεις τπτ, απλά αν θες να δες τα μέγιστα πρέπει να αρχίσεις το σκάλισμα.

Μα για τι φθορά μιλάμε; Στον "δίσκο" που έχει 100χρόνια ζωής και που θα καταλήξει σε εξωτερική θήκη σε λιγότερο από ένα χρόνο;

Άντε να καταλάβω "τα μέγιστα", δηλ. στο bench να σου βγάλει 10mb παραπάνω read, που και πάλι:dots:

Μα για τι φθορά μιλάμε; Στον "δίσκο" που έχει 100χρόνια ζωής και που θα καταλήξει σε εξωτερική θήκη σε λιγότερο από ένα χρόνο;

Άντε να καταλάβω "τα μέγιστα", δηλ. στο bench να σου βγάλει 10mb παραπάνω read, που και πάλι:dots:

100 χρόνια ζωής ούτε στο ράφι, χωρίς ρεύμα και χωρίς δεδομένα.

Όταν υποστηρίζεις να μην κάνουμε κανένα tweak το εννοείς?

Ή μήπως κάνεις κάποια και γιατί?

Κι αυτά που τυχόν κάνεις πού τα διάβασες ή πού θα τα βρεις συγκεντρωμένα όταν τα ξεχάσεις στο μέλλον?

Για να δουμε....

Λοιπόν ένας δίσκος της OCZ, http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.320631, MTFB 1,5εκ ώρες, αν κάνεις τις πράξεις θα δεις ότι βγαίνει 173 χρόνια.

Πες ότι τον "λιώνεις" τον "δίσκο", θα πάει στα 60 χρόνια. Με την τεχνολογία να τρέχει, πιστεύεις σοβαρά ότι ο ssd σου/μου θα αξίζει να ασχοληθείς μαζί του μετά από 1 χρόνο;

Σχετικά με τα tweaks, απλά έχω απενεργοποιήσει το indexing και δεν κάνω defrag, είχα και το page file off, αλλά λέω "δεν γ@#$%, καλύτερα να υπάρχει". Εσύ που κάνεις τόσα tweaks, πόση και τι διαφορά έχεις δει;

Επίσης, δεν διαφωνώ με την συγκέντρωση κάποιων τιπς, δεν είπα κάτι τέτοιο.

Για να δουμε....

Λοιπόν ένας δίσκος της OCZ, http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.320631, MTFB 1,5εκ ώρες, αν κάνεις τις πράξεις θα δεις ότι βγαίνει 173 χρόνια.

Πες ότι τον "λιώνεις" τον "δίσκο", θα πάει στα 60 χρόνια. Με την τεχνολογία να τρέχει, πιστεύεις σοβαρά ότι ο ssd σου/μου θα αξίζει να ασχοληθείς μαζί του μετά από 1 χρόνο;

Τώρα το είδα αυτό. Το MTBF που σου δίνει ο κατασκευαστής θεωρεί ότι γράφεις 80Gb τη μέρα (για παράδειγμα) κι επίσης θεωρεί ότι αυτά τα 80Gb γράφονται σε ολόκληρο τον δίσκο, κάτι που μπορεί να ισχύει μόνο όταν ο SSD είναι άδειος.

Όταν λοιπόν ρίξεις ένα λειτουργικό, μερικά προγράμματα και 5-6 παιχνίδια εκεί μέσα, η χρήση του SSD είναι (επίσης για παράδειγμα) 50Gb κατηλλειμένα και 14Gb ελεύθερα. Από τα 50Gb, τα 40Gb δεν το κουνάνε ρούπι (αρχεία που δεν αλλάζουνε, π.χ. σε ένα παιχνίδι τα μόνα αρχεία που αλλάζουνε είναι τα save games και μερικά αρχεία του παιχνιδιού όταν περνάς κανα patch)

Υπολόγησε λοιπόν στην εξίσωση του κατασκευαστή ότι αυτά τα 80Gb που γράφονται τη μέρα, γράφονται στα 14 άδεια Gb κι όχι και στα 64Gb. Συνεπώς αντί να σβύνεις+γράφεις το κάθε κελί ~1 φορά τη μέρα, το κάνεις 4+ φορές τη μέρα.

Εν ολίγοις άτομα που το έχουνε ψάξει παραπάνω έχουνε ήδη βγάλει κάποια πιο ρεαλιστικά νούμερα που είναι κοντά στα 10 χρόνια με φυσιολογική χρήση, αντί για τα 173 χρόνια κάτω από φανταστικές συνθήκες.

Δεν λέω βέβαια ότι ο SSD σου θα πεθάνει σε 2 μήνες, αλλά όχι και σε 173 χρόνια.

Απλά είναι τέτοια η πρόοδος της τεχνολογίας που και 8 χρόνια να αντέξει ο 64άρης μου, από τον 2ο-3ο χρόνο ήδη θα έχει μηδαμινή αξία.

Για να μη σου πω λοιπόν ότι τον 32-64-128άρη που θα πάρεις σήμερα σε 3 χρόνια δεν θα τον χρησιμοποιείς, θα σου πω ότι αν ακόμα τον χρησιμοποιείς και αν χαλάσει σε 3 χρόνια, δεν θα μπεις καν στον κόπο να τον κάνεις RMA, γιατί αφού θα έχεις πάρει SSD μισού ή ενός Tb με σύνδεση SATA600 ή SATA1200 και ταχύτητα 500-600Mb/sec με 200 ευρώ, ο 64άρης SATA300 SSD σου των 150Mb/sec θα είναι στο ίδιο συρτάρι/ντουλάπι με τις δισκέτες και τα σειριακά καλώδια ;)

Τώρα το είδα αυτό. Το MTBF που σου δίνει ο κατασκευαστής θεωρεί ότι γράφεις 80Gb τη μέρα (για παράδειγμα) κι επίσης θεωρεί ότι αυτά τα 80Gb γράφονται σε ολόκληρο τον δίσκο, κάτι που μπορεί να ισχύει μόνο όταν ο SSD είναι άδειος.

Όταν λοιπόν ρίξεις ένα λειτουργικό, μερικά προγράμματα και 5-6 παιχνίδια εκεί μέσα, η χρήση του SSD είναι (επίσης για παράδειγμα) 50Gb κατηλλειμένα και 14Gb ελεύθερα. Από τα 50Gb, τα 40Gb δεν το κουνάνε ρούπι (αρχεία που δεν αλλάζουνε, π.χ. σε ένα παιχνίδι τα μόνα αρχεία που αλλάζουνε είναι τα save games και μερικά αρχεία του παιχνιδιού όταν περνάς κανα patch)

Υπολόγησε λοιπόν στην εξίσωση του κατασκευαστή ότι αυτά τα 80Gb που γράφονται τη μέρα, γράφονται στα 14 άδεια Gb κι όχι και στα 64Gb. Συνεπώς αντί να σβύνεις+γράφεις το κάθε κελί ~1 φορά τη μέρα, το κάνεις 4+ φορές τη μέρα.

Εν ολίγοις άτομα που το έχουνε ψάξει παραπάνω έχουνε ήδη βγάλει κάποια πιο ρεαλιστικά νούμερα που είναι κοντά στα 10 χρόνια με φυσιολογική χρήση, αντί για τα 173 χρόνια κάτω από φανταστικές συνθήκες.

Δεν λέω βέβαια ότι ο SSD σου θα πεθάνει σε 2 μήνες, αλλά όχι και σε 173 χρόνια.

Απλά είναι τέτοια η πρόοδος της τεχνολογίας που και 8 χρόνια να αντέξει ο 64άρης μου, από τον 2ο-3ο χρόνο ήδη θα έχει μηδαμινή αξία.

Για να μη σου πω λοιπόν ότι τον 32-64-128άρη που θα πάρεις σήμερα σε 3 χρόνια δεν θα τον χρησιμοποιείς, θα σου πω ότι αν ακόμα τον χρησιμοποιείς και αν χαλάσει σε 3 χρόνια, δεν θα μπεις καν στον κόπο να τον κάνεις RMA, γιατί αφού θα έχεις πάρει SSD μισού ή ενός Gb με σύνδεση SATA600 ή SATA1200 και ταχύτητα 500-600Mb/sec με 200 ευρώ, ο 64άρης SATA300 SSD σου των 150Mb/sec θα είναι στο ίδιο συρτάρι/ντουλάπι με τις δισκέτες και τα σειριακά καλώδια ;)

Καλά τα λες, αλλά πιστεύεις ότι ακόμα και με χρήση παιχνιδιών και άλλων προγραμμάτων γράφεις και ξαναγράφεις τον δίσκο σου 4 φορές την μέρα;

Ούτε μισή φορά την μέρα δεν το κάνεις, οπότε όντως 173 χρόνια δεν είναι, αλλά ούτε και 10. Και επιπλέον, όπως πολύ σωστά ανέφερες σε 3 χρόνια (το πάρα πολύ) ο δίσκος θα γίνει εξωτερικός (στην καλύτερη) ή μπρελόκ (στην χειρότερη).

• 4 months later...

Ομολογώ πως το θέμα είναι κάπως μπερδεμένο (αρκετά posts απαντάνε σε άλλα ανύπαρκτα λογικά ξέμειναν από κάποια σβησμένα), αλλά θα ήθελε και ένα update στο πρώτο post τουλάχιστον.

Βρήκα αυτόν εδώ τον οδηγό, νομίζω συνοψίζει όσα χρειάζεται κάποιος να κάνει, τουλάχιστον στα Windows 7 και είναι και σχετικά πρόσφατος. Αν κάποιος έχει βρει κάποιον πιο πλήρη, ή και πιο πρόσφατο ας τον βάλει :)

Ρε σεις... ερώτηση: Derfrag τον SSD όχι. Την registry του λειτουργικού? Ναι η ου?

Βέβαια με όλα τα παραπάνω κατα νου, και την ιντελα στο σύστημα, έχει περισσότερο εγγυκλοπαιδικό χαρακτήρα η ερώτηση, αλλά...

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.