Jump to content



HOW TO: Εγκατάσταση νέου SSD δίσκου και OS tweaks


Teodor_ch

Recommended Posts

Πρέπει να κάνεις ένα μικρό partition 150-200gb, να το κάνεις active και να το "φορμάρεις" με 4k. Στην εγκατάσταση θα επιλέξεις να μπουν τα win στο κανονικό σου partition

Χουβαρντά! :hehe:

  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply

κι αυτο το 150-200αρι ειναι καλυτερο να ειναι partition ή ξεχωριστο raid (σπαστο λχ 1gb?)

χρειαζεται να του ορισουμε drive letter ή οχι ωστε να μεινει το δευτερο partition σαν C

εχει καποια αλλη επιπτωση στην αποδοση

πωπω, πολλες ερωτησεις προεκυψαν

κι αυτο το 150-200αρι ειναι καλυτερο να ειναι partition ή ξεχωριστο raid (σπαστο λχ 1gb?)

χρειαζεται να του ορισουμε drive letter ή οχι ωστε να μεινει το δευτερο partition σαν C

εχει καποια αλλη επιπτωση στην αποδοση

πωπω, πολλες ερωτησεις προεκυψαν

Καλύτερα partition για να είναι στην αρχή του δίσκου (για μηχανικούς).Aπο απόδοση σε μηχανικους δίσκους θα δεις διάφορα στο Boot.

Τώρα για SSD δεν νομίζω να έχει διάφορα.

Απλα αν το κάνεις σε Partition θα μπορείς να το κάνεις και image με acronis μετά.Τα 2 διαφορετικά arrays δεν μπορείς νομίζω.

Με αυτο τον τρόπο που σου είπε ο Georgesod το μικρο Partition γίνετε σαν D: και αυτό που βάζεις τα Windows γίνεται μόνο του C: .

Το μικρο μπορείς να το κρύψεις μετά μέσα από το gpedit άλλα πάντα θα δεσμεύει το γραμμα D και πάντα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Δες εδω θα βγάλεις άκρη εύκολα..

Installing Vista on a cluster other than 4k

Οτι Partition κάνεις καντο εξαρχής και όχι μετά..γιατί αλλάζουν τα γράμματα και γίνετε της τανας..και θέλει BCDedit μετά.

  • 5 weeks later...

θα τα μελετησω και αυτα για να καταληξω τι ειναι καλυτερο να κανω γιατι μερικες φορες οι γνωμες διχαζονται ξεκινησα τις δοκιμες για να δω πως θα κατσει και τι ειναι αποδοτικο για τη περιπτωση...ευχαριστω

  • 3 weeks later...

Μάριε αυτές οι αλλαγές δεν προσφέρουν τίποτα.

Optimizations για εξοικονόμηση χώρου

1. Οχι μείωση του χώρου, σβύσιμο τελείως του system restore. Είναι άχρηστο. Οι έξυπνοι παίρνουν backup ανα 2-3 μέρες.

2. Αυτά είναι ψίχουλα. Ας σώσεις το αρχείο 30 φορές και ας σβύσει τις 29 καταχωρήσεις. Δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ απολύτως. Γι αυτό είναι φτιαγμένοι οι SSD.

3. hibernate ναι να το κόψεις. Το pagefile όμως γιατι ? Μείωσέ το στα 1024. Δεν είναι ρύθμιση που απευθύνεται σε όλους, μιας και όλα τα games χρησιμοποιούν τα pagefile για να τρέξουν, εστω και αν εχεις 6GB μνήμη και 64bit Windows. Δοκίμασε να παιξεις games χωρις pagefile και να δείς τι όμορφες μπλε οθόνες θα πετάξει το μηχάνημα... Το recycle bin μου ακούγεται too much να το κόψεις. Πιο πολύ θα μας οφελήσει στις δύσκολες στιγμές, παρά τα αμφίβολα εως ανύπαρκτα αποτελέσμα της διαγραφής του.

Optimizations για μείωση εγγραφών στο δίσκο

1. Τα ίδια με το "2" απο πάνω. Σταγόνες στον ωκεανό. Οι SSD έχουν 2 εκ ώρες MTBF. Δεν κερδίζει τίποτα απολύτως. Τον εαυτό σου μόνο κοροιδέυεις...

2. Disable defrag. Ε ναι αυτό εννοείται...

3. Μεταφορά του user temp file σε μηχανικό δίσκο. Παλι ασχολείσαι με λεπτομέρειες... Δεν έχουν νόημα όλα αυτά. Ειχα OCZ. Τα είχα κάνει όλα. Αποτέλεσμα ΚΑΝΕΝΑ. Στον INTEL όλα πάνε ρολόι. Αρα? μηδεν εις το πηλίκον.

Optimizations για αύξηση της ταχύτητας

1. Οκ φυσικά συμφωνώ

2. Δεν έχω άποψη. Ισως η ρύθμιση αυτή συνδιάζεται με το κομμένο pagefile. Εφόσον εγω έχω 1GB αφήνω την by default ρύθμιση των Vista.

3. To SuperFetch - Prefetch είναι read only. Εφόσον οι SSD διαβάζουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα... (ακόμα και τα σκουπίδια της OCZ), γιατι να το κόψεις? Το ReadyBoost οκ. Αν δεν το χρησιμοποιείς μπορεις να σταματήσεις το service του. Αλλα 1 στα 50-60 services.... παλι διαφορά καμία.

Optimiations που δεν έκανα

ΜΤF : Όντως είναι λίγο πολύπλοκο, και θέλει 2ο σκληρό δίσκο. Εγώ δεν εχω καμια όρεξη ούτε να κυκλοφορώ πάντα με 2ο σκληρό στο λάπτοπ μου, ούτε να χωρίσω τον 80άρι INTEL μου σε partitions. Δόξα τον "θεό" ο δίσκος πάει τουφέκι.

SteadyState : Ενα πρόγραμμα διαμάντι της Microsoft. Δημιουργεί ενα εικονικό "στρώμα εγγραφών" στον "δίσκο", ίσο με το 50% του ελέυθερου χώρου. Με αυτόν τον τρόπο ό,τι αλλαγές ή διαγραφές κάνεις στο σύστημά σου, εγκαταστάσεις προγραμμάτων ή οτιδήποτε άλλο, στο shutdown σε ρωτάει αν θές να τις κρατήσεις. Αν πεις ναι, στο startup πραγματοποιεί τις καταγραφές (πέρνει κανα 10λεπτο βέβαια). Αν πείς ΟΧΙ τότε δεν κανει καμια αλλαγή στο δίσκο σου. Το πρόγραμμα αυτό είναι χρήσιμο για υπολογιστές σε κοινή χρήση, όπως ιντερνετ καφε. Επίσης είναι χρήσιμο για να κάνεις ό,τι πειράματα θές να κάνεις.

Αν και η χρήση του είναι ΑΣΧΕΤΗ με την λειτουργία του SSD, εντούτοις για τα σκουπίδια της OCZ φαίνεται να είναι πανάκεια. Το εικονικό στρώμα εγγραφών, κάνουν τους SSD της εταιρείας να μην κολλάνε. 8 μήνες έπαιζα games με το SteadyState ενεργοποιημένο και δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Ta αρνητικά του StadyState : Πέρνει πολύ χρόνο (10 λεπτα) για να περάσει τις αλλαγές στον δίσκο σου. Ακόμα και αν αλλάξες ενα .txt κάνει περίπου τον ίδιο χρόνο. Δεν κάνουμε κάθε φορά αλλαγές στον υπολογιστή μας... αλλα ακόμα και μαιλ να κατεβάσουμε, αν θέλουμε να σωθούν πρέπει να υπομένουμε αυτόν τον χρόνο. Εννοείται οτι παρα πολλες φορές κάνεις κάτι σημαντικό, το οποιο το ξεχνάς οταν κλείνεις τον υπολογιστή, με αποτέλεσμα να το χάνεις. Κατι άλλο που είχα διαβάσει γενκότερα για τους SSd, είναι οτι οι εγγραφές στον δίσκο, περνάνε απο εναν controler ο οποιος εκτός της ομαλής λειτουργίας του δίσκου έχει ρόλο να εγγραφει ομοιόμορφα επανω στον διαθέσιμο χώρο, ετσι ωστε να μην παρατηρούνται πεδια που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο απο κάποια άλλα. Το steadystate δεσμέυει εναν χωρο πχ 8GB οπου όλες τις αλλαγές τις κάνει εκεί. Και αφήνει το υπόλοιπο 50% του δίσκου αχρησιμοποιήτο το οποιο όμως μένει και άγγραφο διοτι είναι εκτός του ορίου του SteadyState. Αυτο δεν ξέρω αν τελικά είναι καλο για τον δίσκο.. μάλλον όχι. Γενικά το SteadyState ΔΕΝ είναι απαραίτητο εργαλείο για τους SSD. Μόνο για τους ΟCZ Core I, II.

γτ κάνεις σαν παιδί ρε Μάριε? δλδ επειδή κόπιασες δεν μπορεί κάποιος να γράψει τη γνώμη του? δεν είμαστε χαζοί, ξέρουμε να κρίνουμε οι περισσότεροι... είναι σα να λες ή πάρτε τα AS IS χωρίς να πείτε κουβέντα ή μη τα πάρετε καθόλου... αυτό έρχεται αντίθετο με το νοημα του κόπου σου να βρούμε άκρη με τους ssd...

To post του Μάριου που χάθηκε:

Αυτά που έκανα και όσα βρήκα αλλά δεν έκανα.

Optimizations για Vista

Έκανα κάποιες αλλαγές στο λειτουργικό, με σκοπό τη μείωση των εγγραφών στους SSD δίσκους, την εξοικονόμηση χώρου και την αύξηση της ταχύτητας.

Optimizations για εξοικονόμηση χώρου

1. System Protection

Μείωση του χώρου που δεσμεύεται για restore points.

2. User files

Ορισμός κάποιων φακέλων χρήστη σε άλλο δίσκο.

3. Hibernate, Pagefile, Recycle bin

Απενεργοποίηση των Hibernate, Pagefile και Recycle bin.

Optimizations για μείωση εγγραφών στο δίσκο

1. Temporary Internet Files (IE) και Cache (Firefox)

Μεταφορά των προσωρινών αρχείων «temporary internet files» του IE και της «cache» του firefox σε άλλο δίσκο.

2. Disable defrag

Απενεργοποίηση του αυτόματου αποκερματισμού του δίσκου (defragmentation)

3. Μεταφορά του user temp file σε μηχανικό δίσκο.

Advanced system settings - Environment variables

Optimizations για αύξηση της ταχύτητας

1. Εnable write caching

Στο device manager, έχει ενεργοποιηθεί το enable write caching on disk και το advanced performance policy στις ιδιότητες των δίσκων.

2. Write cache registry optimizations

Αύξηση της μνήμης που χρησιμοποιεί το Ntfs για το δίσκο (NtfsMemoryUsage =2) και ενεργοποίηση μεγάλης Cache συστήματος (LargeSystemCache =1)

3. SuperFetch, ReadyBoost, ReadyBoot.

Απενεργοποίηση των Superfetch, Prefetch, ReadyBoost και ReadyBoot

4. Σε Raid-0 επέλεξα stripe size 128k.

Optimiations που δεν έκανα

1. Το alignment που αναφέρεται στο πρώτο ποστ, γιατί όπως φαίνεται θα υποστηριχθεί επίσημα στα Seven και στα Vista μου έβαλε αυτόματα 1024KB.

2. Managed Flash Technology (MFT)

Flash SSD Acceleration Software. Κάπως πολύπλοκο για απλή δοκιμή, κοστίζει και νομίζω ότι δεν το έχω ανάγκη.

3. To πρόγραμμα SteadyState της Microsoft

γιατί είναι για 32bit windows

4. To γνωστό HDDErase, γιατί ξέχασα να το τρέξω στην αρχή.

5. Άλλα προγράμματα που υποτίθεται ότι σβήνουν τα eraseblocks όπως το disk wiper

Enjoy :flower:

Μάριος

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη mariosalice : 10-05-09 στις 19:38.

Αυτό που πείραξε εμένα, είναι που είπες οτι ο διάλογος σου αρέσει να είναι τεκμηριωμένος.

Κάθισα και έφαγα χρόνο απο τη δουλειά μου, για να επιχειρηματολογήσω επάνω στις προσωπικές μου απόψεις.

Δεν κάνουμε διαγωνισμό benchmarking εδώ... ούτε παίζουμε στο πρωτάθλημα του πιο γρήγορου startup. Εγω προσωπικά θέλω μια ισσοροπια σε ταχύτητα, σταθερότητα,λειτουργικότητα. Αυτά που γράφεις τα έχω διαβάσει τόσες και τόσες φορές στο φόρουμ της OCZ απο τον Tony. Τόσο εγώ όσο και άλλοι χρήστες, έγραφαν οτι δεν έφεραν καθόλου αποτέλεσμα. Και πραγματικά δεν έφεραν. Το μόνο που δεν έγραψες (το οποιο φυσικά και αυξάνει τις επιδόσεις των Windows) είναι η αλλαγή του theme των Vista σε Windows Classic. Οπως τα παλιά τα 98άρια. Ε είναι λύσεις τώρα αυτές για άυξηση της ταχύτητας? Δεν θελω τα Vista μου να φαίνονται σαν 98, και ας ξέρω οτι καθυστερούν 2 δέκατα του δευτερολέπτου παραπάνω!!! Παλαιότερα είχα κάνει τέτοιο tunning στο σύστημά μου, που έτρεχα μόνο 30 services... Και τι κέρδισα? ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. (Γιατι απλά ο SSD δεν καταλαβαίνει απο τετοια φορτία). Ισα ίσα όταν κάποια στιγμή ήθελα να κάνω sychronization με το κινητό μου, πήρα τα φρύδια μου. Ούτε στο sidebar δεν μπορούσα να βάλω άλλο gadget. Η κάμερά μου δεν έπαιζε και άλλα τέτοια κουλά. Μετά την αγορά του ΙΝΤΕL, που εν γνώση μου έκανα φορμάτ και όχι μεταφορά του image, είδα τι βλακείες έκανα.

Οσον αφορά το pagefile, εγώ δυστυχώς δεν εχω τη δυνατότητα 2ου σκληρού στο λάπτοπ μου. Αρα τα 1024 τα δίνω στον SSD. Η μνήμη μου ειναι 4GB dual channel, αλλα στα 32bit δείχνει 3,.. κάτι. Σε πληροφορώ οτι δεν έγινε και τίποτα τρομερό... και στο OCZ (με SteadyState) πάλι στον SSD τα είχα. Και τα νούμερα απο τα CrystalDikMark, ή το ΑΤΤΟ ήταν ίδια και απαράλαχτα. Αρα γιατι να κάνω κάτι τέτοιο? Θεωρητικά βοηθάει. Πρακτικά όμως που φαίνεται η διαφορά? Στο startup? Sto shutdown? Στα FPS? Στην απόκριση των προγραμμάτων ? Βοηθάω την βιοσιμότητα του σκληρόυ? Καλα να μαστε και σε 1 χρόνο να τον αλλαξουμε. Μεχρι τότε, θα τον ξεζουμίζουμε.

να ρωτήσω αν ξέρει κανείς αν υπάρχει "πρόβλημα" να χρησιμοποιείς ghost για image σε SSD σκληρό?

να ρωτήσω αν ξέρει κανείς αν υπάρχει "πρόβλημα" να χρησιμοποιείς ghost για image σε SSD σκληρό?
Έχω δοκιμάσει Norton Ghost 11 & Acronis από bootable XP CD και δουλεύουν μια χαρά και σε single SSD και σε raid0 array από SSDs.

για απλό δίσκο επιβεβαιώνω κι εγώ πολλές φορές και διάφορα λειτουργικά σηκώθηκαν επιτυχώς

Ρε Μάριε ήμαρτον. Μπορείς να μου πεις ΤΙ σε κάνει να πιστεύεις από την μία ότι ο SSD είναι ένας virtual δίσκος (δεν ξέρουμε που γράφει και τι γράφει) και από την άλλη να επιμένεις ότι φτιάχνοντας ένα 2ο παρτίσιον στον SSD γλυτώνεις τον SSD από fragmentation και άλλα τέτοια διαόλια ?

Νομίζεις οτι το wear leveling (κάτι που σαν ιδέα είναι απλό) μπορεί ο καθένας μας να καταλάβει πώς το έχει υλοποιήσει ο καθένας και πως ακριβώς δουλεύει ?

http://www.flashmemorysummit.com/English/Collaterals/Presentations/2008/20080814_S201_Garvin.pdf (http://www.flashmemorysummit.com/English/Conference/Presentations_Chrono.html)

Νομίζω πως έχουμε ξεφύγει αρκετά από το θέμα μας και έχουμε καταντήσει (τουλάχιστον) γραφικοί.

Σε δυο γραμμές : Για τα επόμενα 6-7-8 χρόνια, οι SLC-έχοντες να ανησυχούν λιγότερο από τους MLC-έχοντες, αν και μέχρι τότε με το SATA3 αμφιβάλω αν θα είναι πάνω στο σύστημα*. Πιο πιθανό είναι σε 3-4 χρόνια από τώρα να βρίσκονται σε καμιά κουκλίστικη USB3 θηκούλα για transfers. Πολλά από τα tips που έχεις αναφέρει παραπάνω (και άλλα που διαβάζουμε σε άλλα sites p.x OCZ) είναι για να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του JΠicron.

Εγώ προσωπικά πέρα από το defrag και το prefetch (& system-restore & shadow copies τα οποια τα έκλεινα και σε spinners) δεν έχω κάνει άλλα tweaks. Τι να κλ@σουν οι SLCs οι οποίοι είναι και σε raid0 (όπου το "βάρος μοιράζεται").

* Quote from : http://www.flashmemorysummit.com/English/Collaterals/Presentations/2008/20080813_T1B_Bray.pdf page 13

Research the failure characteristics of flash memory

• Can take 3 months or more to run 100,000 program/erase cycles on

the entire address space.

και NAND Flash is Not a Hard Drive σελίδα 5

Το ότι δεν κάθομαι να γραψω μια διατριβή (:p) για αυτά και να βγάλω συμπεράσματα do & don't's και απλά δίνω resources δεν είναι επειδή "βαριέμαι" ή επειδή δεν αντέχω τον αντίλογο αλλά επειδή θέλουν ΠΟΛΥ χρόνο, πολύ κόπο, πολλές γνώσεις και πληροφορίες (inside info) τιs οποίες ΔΕΝ διαθέτω και θα οδηγηθώ σε ΛΑΘΟΣ συμπεράσματα (και μπορεί να παρασύρω και άλλους).

google, όρεξη και enjoy

Αφού εμένα δεν με πιστεύεις σε όσα γράφω, δες καλύτερα αυτό. Είναι πολύ κατανοητό για όλους.

http://www.corsair.com/_faq/FAQ_flash_drive_wear_leveling.pdf

Ναι, διαβασες αυτό το "απλοικό" κειμενο μαζί με το διαγραμμα 1 και 2 που μιλά για LBA & PBA και εξακολουθείς να πιστεύεις ότι ένα εξτρα partition βοηθά στο wear leveling και στην ταχύτητα ?

@mods: είστε ελεύθεροι να μετακινήσετε τα τελευταία μου ποστς σε τρύπα ή άλλο θέμα μιας και είναι εντελώς off-topic και πιο πολύ μπερδεύουν κάποιον παρά βοηθάνε στο θέμα που είναι και sticky.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.