Jump to content

SSD's και αποδόσεις μετά από καιρό

mariosalice

Recommended Posts

Εαν δεν υπήρχε πρόβλημα επιδόσεων, τότε αυτόματα δεν υπήρχε και λόγος να ανοιχτεί το συγκεκριμένο THREAD.

Νταξ δε βρίσαμε τα SSDs σας και μεγειά σας κιόλας ....

Ομως η προσπάθεια μερικών να μας πούν νταξ μωρέ ... σε ΔΥΟ χρόνια ποιός ζεί ποιός πεθαίνει για να ασχοληθεί με το Degradation των SSD δεν έχει καμμία σχέση με το πρόβλημα, που ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΕΣΕΙΣ ψάχνετε, και ΟΧΙ εγώ... ;)

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

αμα την ψαχνουμε μονο εμεις, εσυ τι κανεις σ αυτο το θρεντ;

οσο για την αποδοση μετα απο καιρο, εγω δεν εχω παρατηρησει τιποτα μετα απο ~4 μηνες χρησης.

αυτο που σκοτωνει στους ssd ειναι το αξες ταιμ και τα ρανδομ. εγω ανετα ζω και με 100-150seq..και το λεω ενω τα μοβι δεν ειναι οτι καλυτερο στα ρανδομ.

wiper/trim χρειάζονται οι SSDs όχι defragmenter

To πρόβλημα πάντως φαίνεται να λύνεται (trim λύση όπως λες) ακόμα και με firmware (δείτε το thread που

λέει για συγκριτικό πάνω σε ICH7R του λινκ που έδωσε ο ChSin7

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=1062629968&postcount=34)

Εγώ έκανα κάτι κουλά με AHCI, RAID και IDE Mode, τώρα τον έχω σε IDE (Intel X-25E) και στο sequential έχει πέσει αρκετά (γύρω στα 130MB/sec σε Write, από ~210). Βέβαια στο 4Κ είναι πάλι στα ~70MB/sec στο write :upside: + το ότι δεν έχω καταλάβει τίποτα σαν "degrade", οπότε ούτε καν με νοιάζει.

Άσε που αλλάζω OS κάθε μήνα σχεδόν, οπότε του κάνω και ένα clear να έρθει πάλι στα ίσα του (αν και νομίζω ότι φταίει το IDE mode γι αυτό, θα περιμένω τον 2ο να δω τι θα πούνε σε RAID).

Άσε που αλλάζω OS κάθε μήνα σχεδόν, οπότε του κάνω και ένα clear να έρθει πάλι στα ίσα του (αν και νομίζω ότι φταίει το IDE mode γι αυτό, θα περιμένω τον 2ο να δω τι θα πούνε σε RAID).

Αν τυχει και τους βαλεις πανω στον Ι7, εχε μαζι σου και ενα σετακι υπογλωσσια...

Ετρεξα το RUN 30 programs τεστ.... 6 δευτερα περιπου...

Έχω φτιάξει ένα αρχείο που έχει μέσα άσους (01 σε bits) μεγέθους 1ΜΒ.

Το αρχείο είναι καθαρό, δεν έχει κανένα άλλο χαρακτήρα εκτός από bit 01.

Το μέγεθος του αρχείου είναι 1ΜΒ.

Αντέγραψα σε ένα φάκελο 200 αρχεία = 200ΜΒ

Έβαλα το φάκελο σε ένα zip αρχείο που πιάνει 223Κ.

Αντιγράφοντας το φάκελο 10 φορές δίνει 2GB κτλ.

Το βάζω συνημμένο. Χρησιμοποιήστε το όπως θέλετε.

Tip No 1

Οι άσοι αδειάζουν τις κυψέλες από ηλεκτρόνια όπως όταν έρχονται εργοστασιακά. Για να μην επιβαρυνθεί η database (master file table) με περιττές καταχωρήσεις, καλό είναι να κάνουμε ένα partition με το μέγιστο ελεύθερο χώρο και μετά να αντιγράψουμε τα αρχεία αυτά, μέχρι να γεμίσει το partition. Μετά σβήνουμε το δεύτερο partition και επαναφέρουμε το shrinked partition του λειτουργικού.

EDIT

Ναι με δεν επιβαρύνεται τo MFT αλλά υπάρχει πιθανότητα να επιβαρύνεται το αρχείο αντιστοίχισης του controller.

Οπότε προσοχή, μέχρι να δω τι συμβαίνει.

Τip Νο 2

Στις προδιαγραφές ONFI BA 1.0, είδα ότι όταν ένα κομμάτι του δίσκου δεν έχει οριστεί για χρήση, όπως στην περίπτωση που το system partition δεν πιάνει όλο το δίσκο, βοηθάει να έχουμε πιο αποτελεσματικό garbage collection (η διαδικασία που μεταφέρονται δεδομένα από κυψέλες με πολλά διαγραμμένα αρχεία σε άλλες) στην περιοχή που δεν χρησιμοποιείται. Οπότε δεν υπάρχει λόγος βίας να μεγαλώσουμε το system partition αμέσως. Καλύτερα είναι να περιμένουμε λίγο.

1.11. LBA Deallocate Definition

The LBA Deallocate function is issued by the host to indicate to the device an LBA range that is

no longer being used by the host. This command is an optimization that allows the device to do

more effective garbage collection and potentially avoids undue delays for future LBA Write

commands. After issuing an LBA Deallocate for a location, the data contained in that LBA range

may be destroyed by the device. Note that the device is not required to overwrite these locations

with any particular value. Figure 7 defines the LBA Deallocate behavior and timings.

It is recommended that LBA Deallocate be acknowledged by the device quickly, and that the

device then perform any optimizations as a background operation.

Δυστυχώς για το καθάρισμα την τακτοποίηση και τη μείωση του μεγέθους της βάσης δεδομένων master file table κτλ, δεν ξέρω κάποιες άλλες τεχνικές πέρα από το defrag (για τακτοποίηση).

Tο system backup και restore δεν βοηθάει στην επαναφορά των επιδόσεων από white space fragmentation.

Άλλες αιτίες που μειώνουν την απόδοση με τον καιρό σε SSD.

- Read disturb = το ρεύμα που δίνουμε για ανάγνωση φορτίζει διπλανά κελιά. 100.000 αναγνώσεις σε οποιοδήποτε σημείο ενός eraseblock για MLC και 1εκ. για SLC. Μετά ο controller σβήνει το block και μεταφέρει τα περιεχόμενα αλλού.

- Write disturb= το ρεύμα που δίνουμε για εγγραφή φορτίζει διπλανά κελιά ιδίως όταν κάνουμε τυχαίες εγγραφές.

- Data retention = απώλεια ηλεκτρονίων μέσα από τις προγραμματισμένες κυψέλες με τον καιρό ή αύξηση στις άδειες από τα δύο προηγούμενα φαινόμενα, αυξάνουν τα σφάλματα και μειώνουν την απόδοση λόγω error correction.

Σε μεγάλο βαθμό όλα τα παραπάνω αποτελούν κατασκευαστικούς περιορισμούς των SSD και λύνονται με ECC και τις ρουτίνες που έχει ο controller.

Δεν είναι όλα τα ssd ίδια.

Στην πράξη

Αντέγραψα ένα αρχείο με άσους μεγέθους 256Κ πολλές φορές σε ένα ξεχωριστό Partition που έφτιαξα με shrink του raid.

Είδα χαμηλές ταχύτητες, όταν αντέγραφα πολλά αρχεία 16GB.

Επίσης η cache της κεντρικής μνήμης ενώ ήταν άδεια, κατά την αντιγραφή γέμισε όλη. Η αντιγραφή χρησιμοποίησε 7GB Cache!

Στη συνέχεια έσβησα όλο το δεύτερο partition και επανέφερα το μέγεθος του πρώτου.

Δεν ξέρω αν θα αποδώσει τίποτα στην πράξη, αλλά νομίζω ότι θεωρητικά τουλάχιστον στέκει.

Θάθελα να δω τι κάνουν οι Intel σε κάποια αντίστοιχη εγγραφή.

EDIT

Όχι μόνο δεν απέδωσε στην πράξη αλλά διαπίστωσα και μείωση του seq write μεγάλων αρχείων από 200 σε 150, που δεν μπορώ να την εξηγήσω ακόμα.

attachment.php?attachmentid=35186&stc=1&d=1242961806

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Καλό είναι να μην αντιγράφουμε πολλά αρχεία σε δίσκο SSD για πλάκα.

Διαπίστωσα κάποιο πρόβλημα επιδόσεων που προσπαθώ να ερμηνεύσω με απανωτές μετρήσεις.

Το αρχείο Aces.zip που επισυνάπτεται είναι μόνο 223Κ, αλλά όταν το αποσυμπιέσουμε πιάνει 200ΜΒ.

Aces.zip

post-2226-1416073990,7207_thumb.jpg

Νομίζω έχετε χάσει την ομορφιά του computing και μαζοχίζεστε με απίστευτα πραγματα...

Αφήστε το hardware να παίξει - δεν το πληρώσατε για να το νταντεύετε!

ξαναδιάβασε τον τίτλο του φόρουμ :tongue:

Νομίζω έχετε χάσει την ομορφιά του computing και μαζοχίζεστε με απίστευτα πραγματα...

Αφήστε το hardware να παίξει - δεν το πληρώσατε για να το νταντεύετε!

Όποιον δεν τον ενδιαφέρει το θέμα να μείνει απ' έξω παρακαλώ.

Επίσης, όποιον δεν τον ενδιαφέρει να μην ασχολείται με όσους τους ενδιαφέρει.

Παρακαλώ να μην συνεχιστεί το off topic.

Μαριε μηπως να ψαξουμε να βρουμε συγκεκριμενο τροπο να το μετρησουμε. Καποια στανταρ διαδικασια δηλαδη?

Γιατι αν σου πω εγω οτι εκανε τοσο χρονο για να αντιγραψει τοσα αρχεια δεν εχει νοημα.

Όλα μετράνε. Αν το έκανε πολύ γρήγορα, δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει erase τα blocks γιατί έχει πολύ έξυπνο controller, αναγνώρισε το pattern και αντί να γράψει μας έγραψε. Μια άλλη περίπτωση είναι να είναι καινούργιος ο δίσκος, οπότε δεν έχει τι να κάνει erase.

Βασικά γράφοντας άσους δεν γίνεται καμιά εγγραφή.

Μετράμε καθαρά χρόνο erase των block που δεν είναι ήδη σβησμένα και το interface.

Οι μόνες καταχωρίσεις που βγάφονται είναι οι φάκελοι, το MFT και η βάση αντιστοίχισης στη μνήμη του controller.

Βγήκε ένα καινούργιο diskeeper HyperFast που λέει ότι κάνει defrag στο κενό χώρο που βοηθάει στις επιδόσεις.

Η τεκμηρίωση που διάβασα σε pdf αρχείο της εταιρίας δεν με έπεισε.

Εν τούτοις μου ήρθε μια ιδέα που νομίζω ότι στέκει θεωρητικά.

Η ιδέα είναι να φτιάξουμε ξεχωριστά patitions για τα αρχεία μας και γενικά για οτιδήποτε κάνει διαγραφές.

Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε fragmentation στο partition του λειτουργικού και των προγραμμάτων.

Τον τρόπο τον έχω περιγράψει σε άλλο ποστ που λέω τι μπορούμε και πώς να βάλουμε σε μηχανικό δίσκο.

Το fragmentation που αναφέρεται στα Windows δεν είναι πραγματικό, αλλά εικονικό.

Εν τούτοις μια fragmented βάση δεδομένων καθυστερεί πραγματικά τις αναζητήσεις και τις εγγραφές.

Αν λοιπόν έχουμε τα αρχεία μας σε ξεχωριστά partition, έχουμε και ξεχωριστά υποτμήματα του master file table σε κάθε partition. Έτσι δεν θα φαίνεται fragmented το partition του λειτουργικού και δεν θα καθυστερεί να ψάχνει σε μια τεράστια βάση δεδομένων. Χώρια που μια φορά το 3μηνο, όταν κάνουμε ένα backup, μπορούμε να σβήσουμε τα περιεχόμενα του partition, να κάνουμε ένα erase τα blocks γράφοντας το αρχείο με τους άσους καπάκι, σβήνουμε και ξαναφτιάχνουμε το partition για να καθαρίσει και το MFT και επαναφέρουμε τα περιεχόμενα από το backup.

Μάριε όλα αυτά ΔΕΝ τα ψάχναμε τόσο στους μηχανικούς που ήχαν θέμα μείωσης απόδοσης over time... γτ μου φαίνονται λίγο υπερβολική η όλη σπουδή που από τη μία είναι μεν καλή γτ μαθαίνουμε τη νέα τεχνολογία αλλά κατά τη γνώμη μου η αίσθηση των ssd είναι ΠΟΛΥ μπροστά ακόμα κ μετά το υποτιθέμενο degrade (χωράει πολύ κουβέντα πότε και αν θα το συναντήσει ο καθένας) που πραγματικά οι καλοί δεν θέλουν τόσες προφυλάξεις...

απλά είναι λίγο αποτρεπτική για τον απλό χρήστη όλη αυτή η φοβία που εμφυσάται, ενώ είναι ίσως η πιο εμφανής σε απόδοση αναβάθμιση που μπορεί να κάνει κανείς, κ χωρίς όλα αυτά... που κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν...

παρόλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρον το thread ΑΛΛΑ πρώτα πρέπει να ψαχτούμε πιο πολύ για το πότε κ πώς έρχεται η μείωση των επιδόσεων για να μη δίνεται η εντύπωση ότι μιλάμε για προβληματική τεχνολογία κλπ... ενώ δεν είναι... εγώ είμαι μέσα να καθορίσουμε μια διαδικασία fix και με ότι ssd έχει ο καθένας που μπορεί να διαθέσει στο βωμό της αναζήτησής μας, να κάνουμε longterm testing για να έχουμε πιο σαφή εικόνα από διαφορετικά μοντέλα...

index file Θα έχεις πάντα στο partition και θα ενημερώνεται(σβήνει/γράφει) πάντα

fragmented σε SSD τι διαφορά έχει από ένα μονοκόμματο αρχείο?

όπως το βλέπω εγώ καλύτερα ο SSD να είναι μονοκόμματος,αν και δεν ξέρω κατα πόσο τα Logical partition Που δημιουργούμε αντιχτοιχούν σε τμήματα σταθερά πάνω στα chips ,

ώστε να λειτουργεί σωστά και σε όλη την έκταση της διαθέσιμης μνήμης ο αλγόριθμος φθοράς.

εντύπωση μου έκανε (στον vertex) πως χάνονται περίιπου 2GB στα 32GB

μάλλον τα προδεσμεύει για καμμένες θέσεις...

δεδομένου οτι όλα εκφράζονται με δυνάμεις του 2 στις μνήμες....

κάτι παρόμοιο κάνει και ο intel με τα 80GB που δε μου κολλάνε....

να του δέσμευασν 16GB? να του δέσμευσαν ή τίποτα? 64+16?

από τις φωτό με τα chipακια φαίνεται τι μνήμες χρησιμοποιούν?

θα συμφωνήσω λίγο και εγώ με τον vouda

Μάριε, εκτός απο τη γνώση και τη νέα τεχνολογία το κάνεις γιατί έχεις συναντήσει degrade?

Ακόμα και 5-10% να πέσουν οι επιδόσεις ενός ssd πάλι είναι φοβερά πιο γρήγορος για να ασχοληθούμε με το defragment του.

Άποψή μου βέβαια που μπορεί να αλλάξει εάν τα παίξει ο samsung μου.

Απλά θέλω να πώ ότι απο τη μία δίνουμε λεφτά για να κάνουμε κάτι πιο γρήγορα και απο την άλλη τρώμε τόσο χρόνο για αν το συντηρήσουμε. Περνάμε στο άλλο άκρο (όπως και στο υπερβολικό overclock) που δεν έχει νόημα παρα μόνο εάν το κάνουμε για hobby ή είναι η δουλειά μας!

Σε καμία περίπτωση δεν παραπονιέμαι για τα ποστ σου Μάριε :)

Απλά ελπίζω να μήν χρειαστεί να τα διαβάσω ποτέ μου :p

Μάριε όλα αυτά ΔΕΝ τα ψάχναμε τόσο στους μηχανικούς που ήχαν θέμα μείωσης απόδοσης over time... γτ μου φαίνονται λίγο υπερβολική η όλη σπουδή που από τη μία είναι μεν καλή γτ μαθαίνουμε τη νέα τεχνολογία αλλά κατά τη γνώμη μου η αίσθηση των ssd είναι ΠΟΛΥ μπροστά ακόμα κ μετά το υποτιθέμενο degrade (χωράει πολύ κουβέντα πότε και αν θα το σηναντήσει ο καθένας) που πραγματικά οι καλοί δεν θέλουν τόσες προφυλάξεις...

απλά είναι λίγο αποτρεπτικό για τον απλό χρήστη όλη αυτή η φοβία που εμφυσάται, ενώ είναι ίσως η πιο εμφανής σε απόδοση αναβάθμιση που μπορεί να κάνει κανείς, κ χωρίς όλα αυτά... που κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να τα κάνουν...

παρόλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρον το thread ΑΛΛΑ πρώτα πρέπει να ψαχτούμε πιο πολύ για το πότε κ πώς έρχεται η μείωση των επιδόσεων για να μη δίνεται η εντύπωση ότι μιλάμε για προβληματική τεχνολογία κλπ... ενώ δεν είναι... εγώ είμαι μέσα να καθορίσουμε μια διαδικασία fix και με ότι ssd έχει ο καθένας που μπορεί να διαθέσει στο βωμό της αναζήτησής μας, να κάνουμε longterm testing για να έχουμε πιο σαφή εικόνα από διαφορετικά μοντέλα...

Το forum δεν είναι για να προωθεί μια τεχνολογία, αλλά για να την κάνει κατανοητή και να την κρίνει. Όλοι οι αναλυτές λένε ότι έρχεται μια περίοδος συνύπαρξης μηχανικών δίσκων και SSD και στη συνέχεια οι μηχανικοί δίσκοι θα εξαφανιστούν.

Ανάλυση του θέματος της μείωσης των επιδόσεων των SSD.

Μειώνονται οι επιδόσεις? Πότε γίνεται ορατή η μείωση των επιδόσεων, σε ποιο βαθμό και σε ποιους δίσκους?

Είναι κοινή γνώση ότι οι επιδόσεις των flash μειώνονται. Πλησιάζουμε σταδιακά στη μείωση των επιδόσεων και στο τέρμα της ζωής, κάθε φορά που κάνουμε μια νέα ανάγνωση, εγγραφή ή διαγραφή, νέου ή του ίδιου αρχείου, εν γνώσει μας ή στο υπόβαθρο. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν οι ρουτίνες wear leveling, τα optimizations στους controller και τόσες προσπάθειες αύξησης επιδόσεων χωρητικότητας και ζωής, σε όλα τα επίπεδα. Δεν βλάπτει λοιπόν μια παραπάνω προσπάθεια και σε επίπεδο tips από τελικούς χρήστες.

Οι SSD δίσκοι (όχι τα flash USB), είναι ακόμα σε εμβρυική κατάσταση. Απόδειξη οι ψηλές τιμές που έχουν, ο μειωμένος χρόνος ζωής και ο ρυθμός εξέλιξης που έχει ξεπεράσει το νόμο του Moore. Ώριμη τεχνολογία, σημαίνει χαμηλές τιμές, μεγάλη χωρητικότητα, optimized λειτουργικά συστήματα και μαζική αποδοχή από τον κόσμο. Αυτά τα στοιχεία οι SSD δεν τα έχουν ακόμα αλλά θα τα αποκτήσουν. Οι flash μνήμες ανακαλύφθηκαν το 1986, ξεκίνησαν ως ROM (read only memory) που προγραμματίζονταν μια φορά (γι' αυτό δεν λέμε write αλλά program) και μετά τις διαβάζαμε μόνο. Ακολούθησαν τα USB key και φτάσαμε το 2005 στους πρώτους δίσκους της MSystems για στρατιωτική χρήση. Σε PC οι SSD εμφανίστηκαν το 2007. Μόλις πριν δύο χρόνια. Ποιος μπορεί να πει, αγοράστε ότι SSD νάναι, η τεχνολογία είναι ώριμη, δοκιμασμένη και μπορεί να αντικαταστήσει τους μηχανικούς δίσκους?

Ο χρόνος ορατής μείωσης των επιδόσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η χρήση που κάνει ο καθένας στον υπολογιστή του όπως οι ώρες λειτουργίας, το είδος των προγραμμάτων που τρέχει κτλ.

Η σταδιακή μείωση των επιδόσεων δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Το είδος της μνήμης flash, αν είναι SC, MLC και η ποιότητα, αλλάζουν σημαντικά το χρόνο ζωής.

Ο controller και οι ρουτίνες του είναι σημαντικός παράγοντας μακροζωίας, αλλά είναι βιομηχανικά μυστικά.

Οι προδιαγραφές του κατασκευαστή για τον αναμενόμενο χρόνο ζωής δεν έχουν ακόμα μπει σε προδιαγραφές κι έτσι αναφέρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.

Ο χρόνος εγγύησης είναι μια μορφή εξασφάλισης. Μόνο που η ταλαιπωρία του RMA, της απώλειας δεδομένων και της εγκατάστασης σε περίπτωση που αποδειχθούν αναξιόπιστες λύσεις κάποιοι SSD, δεν ισοφαρίζονται.

Αν αγοράζουμε καινούργιους δίσκους κάθε 6 μήνες ίσως δεν προλάβουμε να δούμε τη μείωση των επιδόσεων.

Μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν σούπα οι SSD και να διαβάζουμε τι θα μας γράφουν οι άλλοι.

Η μείωση των επιδόσεων εξ αιτίας της χαμηλής ταχύτητας διαγραφής ενός block είναι ίσως αναστρέψιμη με διάφορες τεχνικές όπως το trim. Εν τούτοις, υπάρχει και η μη αναστρέψιμη μείωση, που οφείλεται στη φυσική φθορά των κυψελών. Στους MLC των 4bit, για παράδειγμα, ποιος είναι ο χρόνος ζωής τους? Όσο προηγμένες τεχνολογίες κι αν έχουν οι δίσκοι, είναι ακόμα σε επίπεδο software όπως ECC (error correction), indexing των διευθύνσεων LBA (maps disk addresses to flash page address), caching, wear leveling, write amplification, trim κτλ. Οι κυψέλες δεν άλλαξαν και οι επιτρεπόμενες διαγραφές των erase blocks συνεχίζουν να είναι 10000 για δύο bit, αλλά κανείς δεν μας λέει πόσο έφτασαν τώρα που αναγνωρίζουν 4 bit. Μην ξεχνάμε ότι οι SLC που αναγνωρίζουν δύο καταστάσεις, έχουν διάρκεια ζωής 100.000 διαγραφές. Όταν στις ίδιες μνήμες flash, δώσαμε τη δυνατότητα αναγνώρισης τεσσάρων καταστάσεων που σημαίνει δύο bit, o αριθμός των διαγραφών έπεσε στις 10.000. Τώρα που πήγαμε στις 16 καταστάσεις και 4 bit, πάλι με τα ίδια chip, πού έφτασε ο αριθμός των διαγραφών?

Αν δεν κάναμε optimizations στους σκληρούς δίσκους, η απόδοση θα ήταν τραγική. Σήμερα, οι κοινοί δίσκοι έχουν τεχνολογίες σύγχρονης ανάγνωσης και εγγραφής με πολλαπλούς ανεξάρτητους βραχίονες, ενώ και τα λειτουργικά στα PC είναι προσαρμοσμένα για αύξηση των επιδόσεων των μηχανικών δίσκων. Απόδειξη, τα hybrid disks, το NTFS, το defrag, το superfetch, το prefetch, το pagefile, το readyboot, το readyboost και τόσες άλλες τεχνολογίες, που φτιάχτηκαν αποκλειστικά για μηχανικούς δίσκους και είναι άχρηστες στους SSD. Το μεγάλο πλεονέκτημα των SSD είναι ότι δεν χρειάζονται κανένα από τα Optimizations που ξέραμε στους μηχανικούς δίσκους, με αποτέλεσμα να ελαφραίνει πολύ το λειτουργικό και να αυξάνουν οι επιδόσεις. Αν κάνουμε το ίδιο με τους μηχανικούς δίσκους, θα σέρνονται. Παράδειγμα ο χρόνος boot με optimizations και χωρίς.

index file Θα έχεις πάντα στο partition και θα ενημερώνεται(σβήνει/γράφει) πάντα

fragmented σε SSD τι διαφορά έχει από ένα μονοκόμματο αρχείο?

όπως το βλέπω εγώ καλύτερα ο SSD να είναι μονοκόμματος,αν και δεν ξέρω κατα πόσο τα Logical partition Που δημιουργούμε αντιχτοιχούν σε τμήματα σταθερά πάνω στα chips ,

ώστε να λειτουργεί σωστά και σε όλη την έκταση της διαθέσιμης μνήμης ο αλγόριθμος φθοράς.

εντύπωση μου έκανε (στον vertex) πως χάνονται περίιπου 2GB στα 32GB

μάλλον τα προδεσμεύει για καμμένες θέσεις...

δεδομένου οτι όλα εκφράζονται με δυνάμεις του 2 στις μνήμες....

κάτι παρόμοιο κάνει και ο intel με τα 80GB που δε μου κολλάνε....

να του δέσμευασν 16GB? να του δέσμευσαν ή τίποτα? 64+16?

από τις φωτό με τα chipακια φαίνεται τι μνήμες χρησιμοποιούν?

Για τα 32GB, που έγιναν 30, δεν ξέρω να σου πω ακριβώς, αλλά μπορώ να υποθέσω.

Οι προδιαγραφές όλων των chip υπάρχουν και φαίνονται στις φωτο.

Όσα έχω δει, λένε ότι το μέγεθος δεν είναι όπως στους δίσκους αλλά έχουν πραγματικά pages 4Κ και όχι μόνο το εννοούν, αλλά έχουν και επιπλέον bytes.

Δηλαδή 4096bytes + 16bytes για metafiles.

Εντούτοις, σε όσα έχω δει, εφαρμόζουν την τακτική των μηχανικών δίσκων, όπου 32GB είναι 32εκ bytes.

Οι SSD προφανώς τα υπόλοιπα τα κρύβουν όπως είπες για spare, σε περίπτωση που κάποια χαλάσουν στο δρόμο ή που ευθύς εξ αρχής είναι χαλασμένα, αφού στα flash για δίσκους δικαιολογούνται οι ατέλειες.

Δεν ξέρω αν απάντησα, ή αν κατάλαβα το θέμα με τη χωρητικότητα που λες.

Για να καταλάβω καλύτερα πρέπει να δώσεις ακριβή νούμερα πόσο φαίνεται ο δίσκος στο λειτουργικό και αν όλοι οι δίσκοι έχουν ίδια χωρητικότητα.

Γιατί αν διαφέρει από δίσκο σε δίσκο παίζει να κυκλοφορούν SSD με δεύτερης ποιότητας μνήμες flash με πολλά χαλασμένα blocks.

Τα partitions είναι μεν εικονικά αλλά τα αρχεία $MFT καταγράφονται στα πρώτα blocks, που είναι μνήμες flash 100% error free, εξαιρετικής αντοχής και ποιότητας. Από τα $MFT δημιουργείται το αρχείο αντιστοίχισης. Στους SSD οι εγγραφές γίνονται σε όποιο page γουστάρει ο controller, ανεξάρτητα από τα partitions, αλλά το δηλώνει τόσο στα blocks όσο και στο αρχείο αντιστοίχισης στα metafiles. Πχ. επιλέγει, διαγράφει και γράφει το 3ο block και δηλώνει στο metafile στο πρώτο page του block ότι ανήκει στο partition 2 κτλ. Συνήθως ο SSD επιλέγει άδεια erase blocks, που έχουν ιστορικό λιγότερων εγγραφών (wear leveling) και αλλάζει τη διεύθυνση δυναμικά, ώστε να αντιστοιχεί στις πληροφορίες που έχει το MFT.

Όταν σβήνουμε ένα αρχείο, δεν διαγράφεται από το $MFT. Το $MFT μεγαλώνει σταδιακά και οι διευθύνσεις γίνονται κομμάτια εξ αιτίας των καταχωρίσεων των διαγραμμένων αρχείων. Αυτό αν θυμάμαι σωστά λέγεται free space fragmentation. Στους SSD το μέγεθος του αρχείου αντιστοίχισης, μεγαλώνει κι αυτό, γιατί περιλαμβάνει μόνο τις διευθύνσεις που έχει καταγραμμένες το $MFT και όχι όλες τις διευθύνσεις που μπορεί να πάρει ο δίσκος, για εξοικονόμηση χώρου. Δηλαδή για τον SSD ο δίσκος είναι πάντα γεμάτος 100%. Οι διαγραμμένες διευθύνσεις όμως αντιστοιχούν σε περιοχές που τις δεσμεύουν, ενώ θα μπορούσαν να ελευθερωθούν. Αυτό ο SSD δεν το ξέρει. Απλά έχει αντιστοίχιση των LBA και των clusters που διαβάζει από το MFT στη σειρά. Το πρόβλημα είναι ότι το αρχείο αντιστοίχισης φορτώνεται στην cache μόλις ξεκινήσει ο δίσκος. Με αυτό τον τρόπο δεν κάνει συνεχείς εγγραφές σε νέα pages κάθε φορά που αλλάζει αλλά στην cache. Το πολύτιμο αυτό αρχείο δεν γράφεται όπου νάναι όπως είπαμε αλλά σε ειδικό flash και δεν είναι δυνατόν να αντιγράφεται συνέχεια. Αν ο δίσκος κλείσει ξαφνικά, έχει αρκετό ρεύμα για να το γράψει ξανά στο δίσκο, ώστε να μη χαθεί και χαθούν τα δεδομένα. Αν λοιπόν το MFT είναι τεράστιο και fragmented, έξ αιτίας παλιών διαγραφών, καθυστερούν τόσο οι αναζητήσεις όσο και οι εγγραφές.

Ένα αρχείο MFT δεν μπορούμε να το σβήσουμε, ούτε να το καθαρίσουμε. Αν κάνουμε τα optimizations, οι εγγραφές και οι διαγραφές στο partition του συστήματος είναι ελάχιστες.

Βασικά μόνο εγγραφές κάνουμε και σχεδόν ποτέ διαγραφές, παρά μόνο για να απεγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.