Jump to content

SSD's και αποδόσεις μετά από καιρό

mariosalice

Recommended Posts

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Shoot the baaaastard και καθαρίστε το thread από υπερχρήσιμα, μη ειπωμένα ποτέ ξανά posts.

Εχω 3 μεσα στο κουτι μου σε σημειο που δεν τους χτυπαει κανενα ανεμιστηρι ουτε ψυχονται απο καποιο ρευμα αερα.

Εχουν βγαλει ηδη ενα καλοκαιρι και πανε για το δευτερο. Θερμοκρασιες στην επιφάνειά τους περιπου στους 50 βαθμους, μετρημένο με θερμόμετρο με laser.

Είναι τόσο ζεστοί ε! Δεν το ήξερα.

Για καλοκαιρινες θερμοκρασιες μιλαμε, θερμοκρασια χωρου στους 27οC ±0.5 βαθμους.

Καλά, 50αρια έχω τώρα σε σχεδόν idle, με εξαίρεση την VGA που είναι 55 με το fan στο 50% (ειμαι και 1 χρόνο αξεσκόνιστος!) :whistle2:

• 4 months later...

Καλησπέρα.

Επειδή σκέφτομαι να αγοράσω κάποιον ssd δίσκο θέλω να ρωτήσω το εξής:

1. Αν κανουμε ανασυγκρότηση σε κάποιον ssd δίσκο εχω ακούσει ότι χαλάει ο δίσκος ισχύει κάτι τετοιο και αν ναι μετά υπάρχει επαναφορά ή όχι?

2. Αν κανουμε firmware update σε κάποιο ssd δίσκο ή οποιοδηποτε άλλο δίσκο χάνουμε τα δεδομένα που έχει μέσα ο δίσκος ειδικά αν έχει περασμένο το λειτουργικό του συστήματος μας ή όχι?

3. Αν πέσει το ρεύμα την ώρα της αναβάθμισης λογισμικού ξέρω ότι καταστρέφεται ο διάκος αυτό το καλύπτουν οι εταιρίες στην εγγύηση ή όχι?

4. Ποια μάρκα & μοντέλο ssd δίσκου θα προτείνατε και γιατί(Αν γίνετε σε προσιτή τιμή)?

5. Οι ssd δίσκοι έχουν μεγάλη διαφορά απόδοσης σε σχέση με τους western digital velociraptor δίσκους και αν ναι γιατί(Όχι ρο προφανές ότι το ένα είναι τσιπακι το άλλο έχει μηχανικά μέρει)?

Σας ευχαριστώ πολύ.

1. Δε χρειάζεται να κάνεις ανασυγκρότηση - ακόμη κι αν κάνεις περιστασιακά, δεν τρέχει τίποτε. Αν κάνεις κάθε μέρα μπορεί να τον "γεράσεις" πριν την ώρα του.

2. Σε τέτοιες δουλειές κάνεις πάντα ένα back-up. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί.

3. Είναι πολύ απίθανο αυτό που λες, αλλά αν είσαι σε ασταθές δίκτυο ΔΕΗ καλύτερα να πάρεις μέτρα γενικότερα (κανένα UPS και οπωσδήποτε back-up). Τώρα αν είσαι τόσο γκαντέμης.... ας απαντήσει κανείς που το ξέρει σίγουρα.

4. Υπάρχουν άπειρα benchmarks SDD στο web και στο lab. Όπως θα δεις υπάρχουν αρκετά μοντέλα με καλές επιδόσεις οπότε ψάξτο λίγο. Βέβαια ότι πληρώνεις παίρνεις αν και για τους SSD δεν ισχυει κυριολεκτικά αυτό που λέμε "προσιτοί". Κοντεύουν όμως. Βασικά απέφυγε τα παλιά μοντέλα.

5. Γιατί το ένα είναι τσιπακι το άλλο περιστρεφόμενα σίδερα. Δεν υπάρχει άλλη αιτία.

fits79, δεν αξίζει να αλλάξεις, μείνει εκεί που είσαι, το μόνο που θα κερδίσεις θα είναι ότι δεν θα ακούς την φασαρία του δίσκου παρά ότι θα κερδίσεις κάτι από επιδώσεις.

fits79, δεν αξίζει να αλλάξεις, μείνει εκεί που είσαι, το μόνο που θα κερδίσεις θα είναι ότι δεν θα ακούς την φασαρία του δίσκου παρά ότι θα κερδίσεις κάτι από επιδώσεις.

Τώρα εχω έναν πολύ απλό(Αργό θα έλεγα) sata western digital 250gb επομένως πιστεύω ότι είτε ssd πάρω είτε velociraptror θα είμαι κερδισμένος σε θέμα ταχύτητας.

Αν σβήσεις το raw σε ένα δίσκο ssd και τον δημιουργήσεις - φορμάρεις από την αρχή ένα ή παραπάνω partition θα εχεις κάποιο πρόβλημα?

Γενικότερα τι πρέπει να προσέχεις στους ssd δίσκους για να μην τους καταστρέψεις?

Δεν έχεις προβλημα με τα partitions και τα φορματ. Μια χαρά όλα σαν μηχανικός.

Πρόσεχε : Να μην ξεπεράσουν τα 1500G και τους 80 βαθμούς θερμοκρασία, να μην τους βουτήξεις στο νερό την ώρα που κάνεις ντους, να μην τους τροφοδοτήσεις με 220V και άλλα τέτοια. :p

Ποιόν SSD σκέφτεσαι να αγοράσεις ?

Η ώρα του Full backup του συστήματος μου στην δουλειά :

attachment.php?attachmentid=41809&stc=1&d=1291021583

(Intel X25-M me 30GB ελεύθερα)

Πρέπει να παίρνω εβδομαδιαία ένα τέτοιο backup με το backup tool (Backup & Restore) των Windows Seven (x64) σε έναν άλλο δίσκο. Κρατά 40-45 λεπτά η όλη διαδικασία και την ώρα που γίνεται αυτό δεν καταλαβαίνω ΚΑΜΙΑ αργοπορία λές και δεν τρέχει. Μόνο από τα pop-up μπαλονάκια καταλαβαίνω ότι ξεκίνησε και τελείωσε. Και το μηχάνημα είναι ΠΟΛΥφορτωμένο με ένα σωρό setups και έχει ΚΑΙ antivirus. Και εγώ δουλεύω κανονικά λές και δεν συμβαίνει τίποτα.

post-15337-1416074739,7714_thumb.png

Δεν έχεις προβλημα με τα partitions και τα φορματ. Μια χαρά όλα σαν μηχανικός.

Πρόσεχε : Να μην ξεπεράσουν τα 1500G και τους 80 βαθμούς θερμοκρασία, να μην τους βουτήξεις στο νερό την ώρα που κάνεις ντους, να μην τους τροφοδοτήσεις με 220V και άλλα τέτοια. :p

Ποιόν SSD σκέφτεσαι να αγοράσεις ?

Ξέρω 'γω μάλλον κάναν intel που απ' ότι διαβάζω είναι η κορυφή σε αυτούς τους δίσκους.

Και επειδη είναι πανάκριβοι όλοι αυτού του ειδους οι δίσκοι μάλλον με κόβω αν φυσικά αγοράσω ssd δίσκο και όχι velociraptror σε αυτόν.

Εσείς ποιον ssd θα μου προτείνατε με βάση τα 3 παρακατω μοντέλα και γιατί.

1. Ocz vertex

2. Intel x25-v

3. Crucial c300

Και λογικά θα πρέπει να πάρω και κάποια βάση στήριξης για να τον τοποθετήσω στη 3.5" θέση του κουτιού μου έτσι δεν είναι?

Επειδή εχω κάνει είδη backup το δίσκο που εχω πάνω τα windows7 64bit ultimate greek με το πρόγραμμα "Acronis true image 2011 home edition ver. 14.0.0.6574" θα μπορέσω άνετα(Λογικά) να κάνω επαναφορά σε κάποιον ssd δίσκο ή θα εχω κάποιο πρόβλημα?

Η ώρα του Full backup του συστήματος μου στην δουλειά :

attachment.php?attachmentid=41809&stc=1&d=1291021583

(Intel X25-M me 30GB ελεύθερα)

Πρέπει να παίρνω εβδομαδιαία ένα τέτοιο backup με το backup tool (Backup & Restore) των Windows Seven (x64) σε έναν άλλο δίσκο. Κρατά 40-45 λεπτά η όλη διαδικασία και την ώρα που γίνεται αυτό δεν καταλαβαίνω ΚΑΜΙΑ αργοπορία λές και δεν τρέχει. Μόνο από τα pop-up μπαλονάκια καταλαβαίνω ότι ξεκίνησε και τελείωσε. Και το μηχάνημα είναι ΠΟΛΥφορτωμένο με ένα σωρό setups και έχει ΚΑΙ antivirus. Και εγώ δουλεύω κανονικά λές και δεν συμβαίνει τίποτα.

+1 για το προγραμματάκι που έχεις, διαβάζει το smart σε LSI & Perc ;) και ίσως από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα benchmark/information προγράμματα που κυκλοφορούν.

Ένας OCZ Vertex 2, πόσο LifeTime έχει περίπου..? Εννοώ πόσα Tb μπορώ να γράψω και να σβήσω?

Επίσης το Read μου έχει ξεπεράσει το 1TB το πόσο διαβάσε μεχρι στιγμής αυτό φθείρει τον SSD?

Η μόνο το Write / Delete τον φθείρει...?

Πόσα ΤΒ περίπου αντέχει για Write/Delete ένας SSD..?

20ΤΒ? 30ΤΒ? παραπάνω..?

Επίσης τον κάνω ανασυγκρότηση καμια φορά με το Auslogics Disk Defrag, αυτό κάνει γύρω στα 18-20δευτερόλεπτα να τελειώσει... Δεν νομίζω να μειώνει το Lifetime του μέσα σε <20sec...

Μερικές φορές, απο πόστ ορισμένων που διαβάζω κατά καιρούς, έχω την εντύπωση ή ότι εμείς δεν ξέρουμε να γράφουμε ελληνικά ή ότι κάποιοι δεν ξέρουν να διαβάζουν.

@aris20.

1) Σε έναν SSD δεν υπάρχει πρόβλημα στο πόσα GB θα διαβάσει. Μπορεί να διαβάζει για πάντα. Το θέμα είναι τα GB που σβήνονται και γράφονται.

2) Τα GB που σβήνονται και γράφονται λοιπόν, έχουν κάποιο όριο και αυτό εξαρτάται από το μοντέλο του drive, την χωρητικότητά του, σε τι ποσοστό της συνολικής χωρητικότητας του drive σβήνεις και γράφεις εσύ και αρκετά ακόμα. Συνήθως (λέω συνήθως γιατί οι παράμετροι είναι αρκετοί) είναι 20-25TB σε ένα drive των 64GB. Επαναλαμβάνω, για εγγραφές-διαγραφές και όχι αναγνώσεις.

3) Σταμάτα να κάνεις defrag, καταστρέφεις το drive. Δεν έχει σημασία πόση ώρα διαρκεί το defrag αλλά τι μεταφέρει εκείνη τη στιγμη (εγγραφές-διαγραφές). Το drive σου ( OCZ Vertex 2) έχει TRIM και Garbage Collection από το εργοστάσιο για αυτόν ακριβώς το λόγο. Να μην χρειάζεται defrag.

@jax χαρά στο κουράγιο σου

:)

προσωπικά έχω σταματήσει να επαναλαμβάνομαι.

Αν υπάρχει η πληροφορία στο φορουμ μήν κουράζεσαι.

Μερικές φορές, απο πόστ ορισμένων που διαβάζω κατά καιρούς, έχω την εντύπωση ή ότι εμείς δεν ξέρουμε να γράφουμε ελληνικά ή ότι κάποιοι δεν ξέρουν να διαβάζουν.

@aris20.

1) Σε έναν SSD δεν υπάρχει πρόβλημα στο πόσα GB θα διαβάσει. Μπορεί να διαβάζει για πάντα. Το θέμα είναι τα GB που σβήνονται και γράφονται.

2) Τα GB που σβήνονται και γράφονται λοιπόν, έχουν κάποιο όριο και αυτό εξαρτάται από το μοντέλο του drive, την χωρητικότητά του, σε τι ποσοστό της συνολικής χωρητικότητας του drive σβήνεις και γράφεις εσύ και αρκετά ακόμα. Συνήθως (λέω συνήθως γιατί οι παράμετροι είναι αρκετοί) είναι 20-25TB σε ένα drive των 64GB. Επαναλαμβάνω, για εγγραφές-διαγραφές και όχι αναγνώσεις.

3) Σταμάτα να κάνεις defrag, καταστρέφεις το drive. Δεν έχει σημασία πόση ώρα διαρκεί το defrag αλλά τι μεταφέρει εκείνη τη στιγμη (εγγραφές-διαγραφές). Το drive σου ( OCZ Vertex 2) έχει TRIM και Garbage Collection από το εργοστάσιο για αυτόν ακριβώς το λόγο. Να μην χρειάζεται defrag.

Για κάτσε γιατί με αυτά που λες κυρίως στο 2 με άφησες μλκα και αυτό γιατί νόμιζα ότι ΟΛΟΙ οι ssd δίσκοι δεν έχουν περιορισμό στο διάβασε/γράψε ανάλογα τη χωρητικότητα τους.

Δηλαδη αν αγοράσω έναν Intel X25-M 80GB δεν θα μπορώ να του σβήνω/γράφω παραπάνω από 25gb με τη μια?

Εξήγησε μου λίγο περισσοτερο τι ακριβώς εννοείς σε παρακαλώ πολύ.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.