Jump to content

Παλεύοντας με ένα παλιό συστηματάκι

teobot

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σε ολους. Εχω ενα παλιο συστημα: P4 3.0GHz HT NORTHWOOD, MB ASUS P4C800 με i875P chipset, DDR 2x512MB PC4000 ADATA VITESTA KAI GPU HIS 3850 iceq turbo 512MB.

Επειδη πλεον δεν το λυπαμαι το συστηματακι και επειδη θελω να αξιοποιησω οσο το δυνατον περισσοτερο την GPU αποφευγοντας τα bottleneck, ειπα να μπω και εγω λιγο στο χωρο του O/C αφου διαβασα και το σχετικο οδηγο του site: http://www.thelab.gr/showthread.php?t=1951&garpg=4#content_start

Προς μεγαλη μου απογοητευση ομως εισεπραξα αντιθετα αποτελεσματα απο τα αναμενομενα.

Ανεβαζοντας το FSB σε 220 απο 200 αυξηθηκε η CPU στα 3,3 GHz και οι μνημες επισης στα 220x2 (1:1).

Το αποτεσμα ομως ηταν, ενω δεν αντιμετωπιζα κανενα προβλημα στο FEAR2, να αποκτησω ξαφνικα κολληματα.

Παραξενευτικα και προχωρησα σε benchmark με το everest. Προς εκπληξη μου οι μνημες βγαζαν μεγαλυτερο σκορ με τις default ρυθμισεις του fsb στα 200, ενω με το fsb στα 220 ειχα αρκετα λιγοτερο σκορ. Πληροφοριακα οι μνημες στα 200x2MHz εχουν timings 2,5 3 3 6 ,ενω o/ced 3 4 4 8 (τιμες απο το cpuz)

Ειναι φυσιλογικό αυτο που συνβαινει; Τι μου προτεινεται να κανω;

Τα κολήματα στο FEAR2 μάλλον οφείλωνται σε throttle που κάνει ο επεξεργαστής σου, λόγω θερμοκρασιών. Για τσεκαρέ θερμοκρασίες. Η μνήμη δεν δικαιολογεί τέτοια συμπεριφορά .

Τα κολήματα στο FEAR2 μάλλον οφείλωνται σε throttle που κάνει ο επεξεργαστής σου, λόγω θερμοκρασιών. Για τσεκαρέ θερμοκρασίες. Η μνήμη δεν δικαιολογεί τέτοια συμπεριφορά .

Σε ευχαριστω φιλε για την απαντηση θα το τσεκαρω αν και νομιζω οτι δεν ανεβαινουν πολυ. Αλλα τα αποτελεσματα στο benchmark πως εξηγουνται?

Ανέβηκαν τα timings στις μνήμες αυτόματα...μπορεί να μην αντέχουν ή να μην μπορεί να τις ρυθμίσει σωστά η μητρική. Γι'αυτό βγάζεις μικρότερο αποτέλεσμα.

Ανέβηκαν τα timings στις μνήμες αυτόματα...μπορεί να μην αντέχουν ή να μην μπορεί να τις ρυθμίσει σωστά η μητρική. Γι'αυτό βγάζεις μικρότερο αποτέλεσμα.

Να μην αντεχουν δεν νομιζω φιλε μου, γιατι απο default οι μνημες κανονικα πεζουν στα 250. Ειναι pc4000.

Τωρα για τα imings που λες μου ακουγεται λογικα απλα ηθελα και αλλες γνωμες...

Αν είναι κατέβασε τα timings manually

Τις μνημες τις εχω στα 200MHz και timings 2,5-3-3-6.Οι μνημες βαση κατασκευαστη παιζουν στα 250MHz με timings 3-4-4-8. Οποτε ειναι λογικο να ανεβαινουν τα timings οταν και εγω τις ανεβαζω στα 220. Δεν υποτιθεται οτι στα 250 με 3-4-4-8 οτι θα ειναι καλυτερες? Δηλ αν στα 200 με τα τωρινα timings γιατι να τις πειραξω?

Εκτος και αν γινεται να κατεβασω τα timings κατω απο τα προβλεπομενα για τα 220MHz...

Μπερδευτικα...

Καπου διαβασα οτι δεν παιζουν τοσο μεγαλο ρολο τα timings στα intel συστηματα αλλα το bus speed. Οσο περισσοτερο τοσο καλυτερα.

BTW η ταση παιζει κανεναν ρολο?

Δε παίζει ρόλο μόνο η συχνότητα λειτουργίας, αλλά και τα timings. Το ρεύμα χρειάζεται για να είναι σταθερές όσο τις ανεβάσεις. Δλδ, αν γίνεται να παίξουν οι μνημες 250 με 2,5-3-3-6, μπορεί να χρειαστείς να ανεβάσεις την τάση για να είναι σταθερές, μπορεί και να μην χρειαστεί. Βέβαια, έχε υπόψιν, ότι ανεβάζοντας τάσεις ζεσταίνονται περισσότερο, και μπορούν να καούν αν δεν έχεις ψύξη πάνω τους. Γενικότερα πρέπει να ψάξεις τα όρια τους.

Ανεβάζοντας το fsb ανεβαίνουν και οι μνήμες.

Πρώτο βήμα, κατέβασε τις μνήμες αρκετά. Ποιό κάτω από τα default τους, βάλε τον διαιρέτη τους ποιό χαμηλά έτσι ώστε να μην ανεβαίνουν πολύ.

Ξεκίνα να ανεβάζεις τον επεξεργαστή, μεχρι το σημείο που μπορεί να φτάσει χωρίς πρόβλημα.

Μπορεί να χρειαστεί να ανεβάσεις και το ρεύμα του αλλά πλέον παίζεις με την πιθανότητα να καεί.

Εννοείτε ότι έχεις καλύτερη ψύκτρα (πολύ καλύτερη) από την εργοστασιακή για να μένει χαμηλά και η θερμοκρασία.

Όταν βρείς το ταβάνι του επεξεργαστή σου τότε ξεκινάς να ανεβάζεις και τις μνήμες σιγά σιγά, πρώτα ανεβάζεις την συχνότητα αλλάζωντας τον διαιρέτη κια μετά αλλά ζεις και τους χρονισμούς τους.

Πιθανότατα να χρειάζονται παραπάνω ρεύμα και πιθανότατα να μην μπορούν να ανέβουν τόσο ψηλά.

Προσωπικά πάντως, θεωρώ ότι ΔΕΝ αξίζει πλέον να παίζεις με το σύστημα αυτό, όσο και να ανέβεις δεν θα έχεις αποτελέσματα ισάξια με τα σύγχρονα.

Προσωπικά πάντως, θεωρώ ότι ΔΕΝ αξίζει πλέον να παίζεις με το σύστημα αυτό, όσο και να ανέβεις δεν θα έχεις αποτελέσματα ισάξια με τα σύγχρονα.

+1

Δυστυχως ακομα και με το oc ο επεξεργαστης δεν θα ειναι αρκετος και τα "κραταει" την gpu σου.

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. Ειδικα ο dpolal ηταν κατατοπιστικοτατος.

Οσο για αυτο το ξερω φιλε μου απλα εινα να πειραματιστω λιγακι.

Thanks anyway!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.