Jump to content

WD 2x250 RE3 + 1TB Black Θέλω προτάσεις αξιοποίησης

neuromancer

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το σκηνικό έχει ώς εξής:

Το PC της υπογραφής τρέχει winXP σε RAID1 με τους 2 250άρηδες RE3. Πριν λίγη ώρα τσίμπισα έναν WD Black 1TB.

Έχω κατά νου το εξής:

Οι 2 RE3 σε RAID0 και ο 1TB να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον χώρο και ασφάλεια. Έχω επιφυλάξεις για την αντοχή του RAID0 σε διάφορες αναποδιές και ζητάω τις γνώμες σας. Π.χ. κατά πόσο αντέχει σε crash σε ώρα gaming? Θα bootάρει μετά ή θα τα πάρω χύμα για format? Γενικά τι εμπειρία έχετε από σκέτα RAID0 configs.

Επιπλέον, πώς μπορώ να μεταφέρω την υπάρχουσα εγκατάσταση σε RAID0 ? Φαντάζομαι θα μου πείτε:

1). Back Up ston 1TB

2). Φορματ τους RE3 σε RAID0

3). Restore το backup από τον Black στο RAID0.

Γίνεται αυτό? Θέλω να πω, όταν θα κάνω backup δεν κρατάω KAI ότι είναι RAID1? Πώς θα κάνω μετά restore σε RAID0? Θα παίξει?

Και το τελευταίο βασικό ερώτημα: Πώς θα κάνω full buck-up ?

Πώς θα bootάρω για να κάνω restore ?????

Ζητάω detailed οδηγίες καθώς στη θεωρία ναι μεν "το έχω" αλλά:

α) δεν το έχω ξανακάνει

β) το υπάρχων configuration είναι critical και δε σηκώνει αστοχίες.

thanks

Mε το 975 είσαι? Αν ναι κάνε raid0 τους 250 και τον 1ΤΒ για backup.

Αν έχεις ich8/9/10R κάνε σπαστό raid0 στους 250 με σύνολο περί τα 120-140gb για os και το άλλο raid0 ή 1 ανάλογα τα κέφια.

Περνάς άνετα εγκατάσταση, κάνεις image με το achronis, φτιάχνεις το raid και το κάνεις restore. Αλλά δεν ξέρω τι θα παιχτεί με την χωρητικότητα (τώρα έχεις 250gb και μετά θα έχεις 140, μια λύση είναι να κάνεις raid0 με 250gb σύνολο).

Boot θα κανείς από ειδικό cd/dvd/stick που θα κάνεις με το achronis.

Το Raid0 δεν με έχει προδώσει ακόμα...και έχει περάσει πολλά crash...:p

...αλλά ο κίνδυνος είναι δεδομένος.

Mε το 975 είσαι? Αν ναι κάνε raid0 τους 250 και τον 1ΤΒ για backup.

Ναι, το 975 έχω (της υπογραφής) - δόξα το θεό είναι αστέρι, κανένα παράπονο.

Αν έχεις ich8/9/10R κάνε σπαστό raid0 στους 250 με σύνολο περί τα 120-140gb για os και το άλλο raid0 ή 1 ανάλογα τα κέφια.

Έχει ICH7R πάνω. Δεν τείθεται θέμα σπαστού. 500 σε ένα κομμάτι θέλω. Το πολύ να αναγκαστώ να κρατήσω τα 2 partitions C και D που έχω τώρα, αν δε γίνεται αλλιώς. Υπόψη, το re-install δεν είναι επιλογή. Θέλω μεταφορά!

Περνάς άνετα εγκατάσταση, κάνεις image με το achronis, φτιάχνεις το raid και το κάνεις restore. Αλλά δεν ξέρω τι θα παιχτεί με την χωρητικότητα (τώρα έχεις 250gb και μετά θα έχεις 140, μια λύση είναι να κάνεις raid0 με 250gb σύνολο).

Όπως είπα, τώρα έχω 250 και μετά θα έχω 500. Δεν κάνω σπαστό.

Boot θα κανείς από ειδικό cd/dvd/stick που θα κάνεις με το achronis.

Το Raid0 δεν με έχει προδώσει ακόμα...και έχει περάσει πολλά crash...:p

...αλλά ο κίνδυνος είναι δεδομένος.

Ναι, γι αυτό θα γίνεται back-up στον 1 tera.

Αυτά που λες με το acronis, δεν τα κάνει και το back-up της MS που έχουν τα XP ?

ΑΡΑ, λες ότι η αλλαγή RAID (1-->0) μέσω back-up + restore δεν χαλάει την λειτουργικότητα της παρούσας εγκατάστασης, σωστά ?

Της MS δεν το εμπιστεύομαι...

To achronis ποτέ δεν με πρόδωσε, έχει και επιλογές για να κάνει validate το backup.

Στο restore θα μπορέσεις να επιλέξεις αν θέλεις να πάρει όλο το χώρο, η να μείνει με τα 250gb...ανάλογα τα γούστα...

Ο 1tb για backup, λίγο μεγάλος μου κάνει και δεν θα τον εμπιστευόμουν, εκτός και αν έχει και άλλο μέσο για τα "σοβαρά" δεδομένα.

Της MS δεν το εμπιστεύομαι...

To achronis ποτέ δεν με πρόδωσε, έχει και επιλογές για να κάνει validate το backup.

Στο restore θα μπορέσεις να επιλέξεις αν θέλεις να πάρει όλο το χώρο, η να μείνει με τα 250gb...ανάλογα τα γούστα...

Ο 1tb για backup, λίγο μεγάλος μου κάνει και δεν θα τον εμπιστευόμουν, εκτός και αν έχει και άλλο μέσο για τα "σοβαρά" δεδομένα.

Η αλήθεια είναι ότι έχω καλομάθει με το RAID1 καθώς δεν έχει άλλες απαιτήσεις. Απλά υπάρχει και κάνει τη δουλειά του. Αναφαίρομαι σε προστασία από disk failure. Από αυτό θέλω να είμαι καλυμένος. Ο 1 ΤΒ θα έχει και διάφορα άλλα που έχω τώρα σε 1 80άρη USB HDisk. Αυτός ο 80άρης θα έχει και backup τα critical.

@necromancer: me Ich7R και 2 δίσκους διαθέσιμους για raid oi επιλογές είναι :

1) raid0

2) raid1

matrix RAID (σπαστό την νέα ελληνική) δεν γίνεται

Τα παρακάτω ίσως σου κάνουν. Έχω ξεχάσει τις λεπτομέρειες στα XP από το 2005 που τα έγραφα τα παρακάτω ποστ.

Υπάρχουν και πιο αναλυτικές οδηγίες.

Αν θέλεις κάνε κάποια αναζήτηση "Automated AND System AND Recovery AND Backup"

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=210010&postcount=5

Στο backup wizard αν επιλέξουμε το Automated System Recovery Wizard δεν μας δίνει επιλογή τι θα κάνει backup. Λέει οτι θα κάνει backup μόνο το system files αλλά στην περαγματικότητα κάνει backup τα πάντα. Νομίζω ότι αντιγράφει ένα ολόκληρο partition και όχι όλους τους δίσκους. Τώρα θα δικιμάσω να κάνω restore ενός partition του Raid για πρώτη φορά.

Να δούμε αν θα χαθεί το δεύτερο partition.

Πάντως αν το partition του λειτουργικού είναι μικρό το σύστημα με το Automated System Recovery δουλεύει καταπληκτικά. ΕΠαναφέρει τα πάντα ακόμα και σε άλλο εντελώς διαφορετικό υπολογιστή. Δεν χρειάζεται να ξαναγίνει εγκατάσταση όλων των προγραμμάτων. Αυτό το έχω ήδη δοκιμάσει. Πήρα ASR backup από ένα άλλο υπολογιστή. Το έκανα restore στο Raid της υπογραφής και δούλεψε. Μου έκανε format το raid στο μέγεθος του παλιού δίσκου και έτσι μου βγήκαν τα δύο partitions. Τον υπόλοιπο χώρο τον έκανα NTFS partition και τον φορμάρισα μέσα από τα windows.

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=210114&postcount=7

Το backup των windows XP είναι αρκετά καλό και μου κάνει τη δουλειά.

Δούλεψε και με Raid μια χαρά.

Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι οτι φορμάρει αναγκαστικά το δίσκο στο μέγεθος του δίσκου που κάναμε backup και κάνει αρκετή ώρα αυτό το full format.

Κατά τα άλλα δεν έχει σημασία τι hardware είχαμε πριν.

Για παράδειγμα είχα ένα δίσκο IDE 250 Gb σε άλλο μηχάνημα.

Έκανα ASR backup.

Έφτιαξα ένα νέο υπολογιστή αυτόν της υπογραφής.

Οι δύο δίσκοι σε Raid ήταν αφορμάριστοι χωρίς partitions. Έβαλα το cd των Windows, πάτησα F2 για να μου κάνει restore από ASR δισκέτα και αμέσως μετά F6 για να φορτώσει από δισκέτα τους οδηγούς Raid (τα είχα και τα δύο σε μια δισκέτα).

Μπήκε στα Windows κανονικότατα και είχα και όλα τα αρχεία και τα προγράμματα του άλλου μηχανήματος. Μου έφτιαξε ένα partitin στο σκληρό 250 Gb και τον υπόλοιπο δίσκο τον έκανα extended partition και quick NTFS format μέσα από τα Windows. Απίθανο.

Παλιότερα αναγκαζόμουν κάθε φορά που έφτιαχνα νέο μηχάνημα να εγκαθιστώ όλα τα προγράμματα από την αρχή.

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=757741&postcount=17

Στα XP κάνεις system ASR backup. Γίνεται backup όλου του partition που έχεις το λειτουργικό. Το restore, επαναφέρει τα πάντα που είχες στο συγκεκριμένο partition. Η διαδικασία δημιουργεί ξανά partition ίδιου μεγέθους στο νέο δίσκο (που πρέπει να είναι ίδιου μεγέθους ή μεγαλύτερος) και κάνει πλήρες format του partition αυτού (χρονοβόρο). Το restore γίνεται και σε διαφορετικούς υπολογιστές με άλλη σύνθεση, αρκεί να έχει προβλεφθεί να υπάρχουν οδηγοί στο backup και να μη χαθεί η δισκέτα ASR. Μια καλή πρακτική ήταν να σώζουμε τα περιεχόμενα του floppy σε dir, μαζί με το backup, ώστε να μην μπερδεύουμε τις δισκέτες αν έχουμε πολλά backup.

Στα Vista, γίνεται backup κατά δίσκο (όλων των partitions). Δεν μπορούμε να επιλέξουμε μόνο ένα partition, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε στο backup και τους δίσκους που δεν έχουν το λειτουργικό. Ειδικά στα Vista, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει restore σε άλλο δίσκο, διαφορετικού μεγέθους ή σε άλλο υπολογιστή, όπως γινόταν με τα XP. Πάντως στα Vista μπορούμε να φτιάξουμε νέα partitions ή να ενώσουμε τα υπάρχοντα.

Μέχρι στιγμής έχω κάνει μόνο backup και όχι restore στα Vista, οπότε δεν ξέρω περισσότερα.

Πάντως το backup είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για περιπτώσεις όπου έχουν καταστραφεί αρχεία από υπερχρονισμό ή άλλες αιτίες. Δεν υπάρχει άλλος, εύκολος τρόπος να επαναφέρουμε κάποια αρχεία του συστήματος.

Ο έλεγχος των αρχείων συστήματος γίνεται με την εντολή "sfc /verifyonly".

Δες κάποια σχετικά πολύ παλιά thread σχετικά με το ίδιο θέμα..

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=210114&postcount=7

http://www.thelab.gr/showpost.php?p=210114&postcount=5

http://www.thelab.gr/showthread.php?t=14744&highlight=system+backup

http://www.thelab.gr/attachment.php?attachmentid=31502&stc=1&d=1214724608

@necromancer: me Ich7R και 2 δίσκους διαθέσιμους για raid oi επιλογές είναι :

1) raid0

2) raid1

matrix RAID (σπαστό την νέα ελληνική) δεν γίνεται

Γιατί ρε συ... H Intel νομίζω λεέι ότι μπορείς να έχεις 2 volumes με διαφορετικό RAID το καθένα, σε 2 HDisks. Εννοείς ότι έχω παλιό ICH που δεν το υποστηρίζει ?

anyway, σκετο RAID0 θα κάνω με 2 δίσκους.

Δε μου λέτε τώρα... αν βάλω και τον WD 1ΤB στο κόλπο, μπορώ να κάνω τίποτε καλύτερο? Με ένα 250άρι κομάτι του "μεγάλου"" δίσκου ας πούμε, και τα 2 250άρια....

marios....

το ότι θα μου κάνει restore ίδια partitions με αυτά που έκανα back-up είναι λογικό, αλλά δεν είναι καλό. Θα έχω επιπλέον 250GB.... θα αναγκαστώ να κάνω και 3ο partition....

Γιατί ρε συ... H Intel νομίζω λεέι ότι μπορείς να έχεις 2 volumes με διαφορετικό RAID το καθένα, σε 2 HDisks. Εννοείς ότι έχω παλιό ICH που δεν το υποστηρίζει ?
Αυτό εννοούσα, αλλά είναι λάθος. Μια χαρά υποστηρίζει. Δες http://support.intel.com/support/chipsets/imsm/sb/CS-022304.htm

Τον 1ΤΒ άν τον βάλεις στο κόλπο μάλλον χάνεις 750GB.

Νορτον Ghost & Acronis, μπορούν να κάνουν resize τα 2 partitions ώστε να καταλάβουν και τα 500GB.

Τελικά είναι υψηλού ρίσκου δουλειές.... δεν αντέχω ούτε μια στα 100Κ αποτυχία!
Άν είναι έτσι τότε κακώς έχεις ραιδ, αν πχ σκάσει το τροφοδοτικό δεν ξέρεις τι θα πάρει μαζί του.

Στην θέση σου θα έιχα έναν μονό 250άρη, και άλλους 2 offline, και κάθε βδομάδα θα έκανα εναλάξ τον online 250άρη back-up με acronis/ghost σε έναν offline 250άρη, ώστε να έχω 2 διαφορετικά αντίγραφα (1 της εβδομάδας και έναν 2 βδομαδες πριν).

Για ευκολία θα έβγαζα τροφοδοσία και esata/sata καλώδια έξω από το κουτί για να είναι εύκολη η διαδιακασία να μπεί ο offline δίσκος επάνω. Συνολικά θα σου έπαιρνε 2 ώρες την βδομάδα.

Κοίτα, η πιθανότητα να σκάσει το τροφοδοτικό είναι πολύ μικρότερη.

Μου έχει τύχει να αποσυγχρονιστεί το mirror και να το κάνει rebuild, 2 φορές μετά από game crash. Αλλα στο RAID1 αυτό δεν είναι πρόβλημα. Στο RAID0 στην αντίστοιχη περίπτωση τι θα γίνει? Format Κι απ την αρχή? (ο mech5107 λέει ότι αντέχει, αλλά το περιστατικό που είπα δε με καθησυχάζει!)

Πόση ώρα παίρνει να γίνει ένα back-up σε ένα 500άρη δίσκο ? (από δίσκο σε δίσκο - στο περίπου εννοειται).

To raid1 κάνει rebuilt συχνά, για ψιλοπράματα...

Το 0 αντέχει σε κάποιο βαθμό.

Αν είναι ότι δεν θες καμία πιθανότητα για fail, τότε raid5, αλλά θες και άλλον έναν 250άρη.

Πόση ώρα παίρνει να γίνει ένα back-up σε ένα 500άρη δίσκο ? (από δίσκο σε δίσκο - στο περίπου εννοειται).
Με GHOST (φαντάζομαι και το Acronis το ίδιο είναι, αν οχι πιο γρήγορο) υπολόγιζε περίπου 2GB το λεπτό, και δεν γίνεται αντιγραφή "κενων" clusters, μόνο τα DATA πόσο καταλαμβάνουν υπολόγιζε, σε σχετικά γρήγορο δίσκο (seagate 7200.11 320GB).

Το RAID5 με 3 δίσκους RE3 250άρηδες είναι πολύ πιό αργό από RAID0 ? Πόση χωρητικότητα θα έχω στο σύνολο με 3x250 σε RAID5 ?

Επίσης, υποτείθεται τρώει και CPU, τι CPU utilization να περιμένω; Τη χρησιμοποιεί μόνιμα ή μόνο στα write για τo CRC?

Πάνω κάτω την ίδια ταχύτητα πρέπει να έχει με το raid0, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω.

CPU έτσι και αλλιώς τρώει...και το 0 και το 1 και όλα, μιας και είσαι με τον on-board, αλλά το 5άρι θα έχει λίγο παραπάνω...αλλά και πάλι δεν ξέρω να σου πω σίγουρα.

Πρέπει λογικά να τρώει παραπάνω CPU γιατί κάνει CRC error υπολογισμούς που τα άλλα δεν κάνουν. Αν τα 0 και 1 έχουν 3-4% utilization, το 5 μπορεί να έχει 5-7%. Υπόθεση κάνω - αν ξέρει κανείς καλύτερα....

5-7% δεν είναι λογαριασμός - ας κάνει κάτι και η φουκαριάρα η CPU που έχουμε τα cores και κάθονται 99% του χρόνου.

Στο 5άρη RAID, θα παίξει όμως το OS (winXP) με μεταφορά μέσω restore, από backup του τρέχοντως RAID1 συστήματος της υπογραφής ? (πάλι στα ίδια καταλλήγουμε... )

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.