Jump to content

Επιλογή μνήμης RAM

manos3185

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά θα ήθελα την βοήθεια σας για επιλογή μνημης. Έχω m/b Maximus Extreme και CPU τον Q9550. Θέλω να κάνω αλλαγή μνήμης και θα ήθελα να με βοηθήσετε τι εταιρεία να επιλέξω η οποία θα είναι καλύτερη επιλογή για την μητρική μου. Χρήματα δεν σκέφτομαι απο τη στιγμή που αυτό που θα αγοράσω θα κάνει τη δουλειά του.

με overclocking ασχολείσαι? και αν ναι πόσο έχεις σκοπό να τον πας? και κατά πόσο σε ενδιαφέρουν τα μετροπρογράμματα

Βασικά τώρα έχω αρχίσει οπότε καταλαβαίνεις πως είμαι ακόμα στα βασικά. Οτιδήποτε που θα είναι χρήσιμο, είναι ευπρόσδεκτο (Όπως ταχύτητα, 4Gb ή 8Gb) Είχα στο μυαλό Corsair 1800Mhz ή OCZ Reaper h ReaperX....

http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=1176765&page=5&HYMNIMIMEGETHOS=2+x+2GB&category=69977727&catalog=20

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.555273

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.555327

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.555326

όλες οι 1600άρες ξεπερνούν τα 1800 αλλά και η 1800άρα που σε έβαλα πάει αρκετά παραπάνω. όσο για την χωρητικότητα τα 4gb είναι μια χαρά. φυσικά άμα έχεις είδη μνήμες έστω και στα 1333 mhz σου προτείνω να μην τις αλλάξεις μιας και μεγαλύτερη διαφορά από τις μνήμες θα δεις μόνο σε imc controller δηλ. chipset x58 και amd. το μόνο που θα σε βοηθήσει η μεγαλύτερη συχνότητα είναι να πας πιο ψηλά την συχνότητα του επεξεργαστή κρατώντας την μνήμη σε εικονικά αποδεκτά επίπεδα. δηλ. άμα πας τον επεξεργαστή στα 3800 mhz είτε έχεις την μνήμη στα 1333 είτε την έχεις στα 1800 διαφορά στο μάτι σου δεν θα δεις. στα μετροπρογράμματα θα έχει διαφορά αλλά θέλει αρκετό ψάξιμο από τον καθένα δηλ. μπορεί η μνήμη στο δικό σου σύστημα να αποδίδει καλύτερα με χαμηλά timmings και χαμηλότερη συχνότητα και στον άλλο με λίγο υψηλότερα timmings και μεγαλύτερη συχνότητα. ενώ στις νέες πλατφόρμες της intel και amd(και παλιές) η μεγάλη απόκλιση των συχνοτήτων και των timmings με αρκετή επεξεργαστική ισχύ μπορεί να σου δώσει και εμφανή αποτελέσματα στο μάτι.

Οι μνήμες που έχω είναι ψιλοαπαράδεκτες... Δεν μπορώ να τις αγγίξω καθόλου... Οπότε και αποφάσισα να τις αλλάξω. Όσον αφορά τον υπερχρονισμό της CPU, ναι, θέλω να τον ανεβάσω αφού πάρω την ULTRA 120 EXTREME της Thermalright. Είναι must CPU cooler! Tώρα από τις μνήμες που μου έχεις δώσει όλες δουλεύουν με τάση 1,9V. Μήπως είναι πάρα πολύ; Και οι Corsair που έχω δει τελικά δεν αξίζουν τα λεφτά τους; Αυτές οι μνήμες θα βοηθήσουν να ανέβει ο επεξεργαστής; ( Πολλές ερωτήσεις αλλά είμαι καινούργιος και απλά θέλω να ξεκαθαρίσω πραγματάκια :) )

καλά θα κάνεις να διαβάσεις στο foroum σχετικά με το o/c. θα βρεις θέματα ακόμα και για o/c στον επεξεργαστή σου. οποιαδήποτε μνήμη από τις παραπάνω στα 1600 σε υπερκαλύπτει κατά την άποψή μου. o cooler που αναφέρεις είναι φοβερός και θα έχεις τα 3.8 mhz στα σίγουρα. τα παραπάνω που έγραψα ελπίζω να τα κατάλαβες. εγώ στην θέση σου θα έπαιρνα 1600 mhz μνήμες τις ποιο φθηνές θα τις έβαζα σε μεγάλα timmings θα έψαχνα το max cpu+temps και μετά θα μείωνα τα timmings. έτσι θα είχα κατά έναν τρόπο ένα καλό o/c σύστημα . φυσικά για όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να τρέξω τα κατάλληλα stress προγράμματα για να δω αν είμαι σταθερός. θέλει να ασχοληθείς τουλάχιστον μία εβδομάδα εντατικά για να φέρεις κατά ένα μέρος το σύστημα σου σε ένα σημείο που το θες και να έχεις καταλάβει τι κάνει και που χρησιμεύει η κάθε ρύθμιση στο bios.

Σε ευχαριστώ ρε συ, θα κοιτάξω γενικότερα στο forum για info και θα δω. Ελπίζω να τα καταφέρω.. :p

Και κάτι άλλο, μήπως η μητρική με Χ38 chipset δεν είναι τόσο καλή για O/C του Q9550 και θα έπρεπε να περάσω σε X48 chipset; Thanks Tsan για το link :) αλλά ψίνομαι για 2x2 και όχι για 2x1! Aν έχεις κάποια άλλη προτίμηση δεκτή! :)

πάρα πολύ καλό είναι το χ38. τα 500fsb τα έχει σίγουρα. άμα είναι να αλλάξεις για ένα chipset μητρική πάνε σε χ58 ή am3 πλατφόρμα.

Ακούω από πολλούς ότι το chipset είναι ψιλοαποτυχία για αυτό το λόγο ρωτούσα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά είχα απογοητευτεί, γιατί τα είχα σκάσει χοντρά για τη συγκεκριμένη μητρική.. Αν είναι όπως τα λες, τότε αυτό με ανακουφίζει, πίστεψέ με :). Νομίζω ότι δεν αξίζει να πάω σε Χ58 γιατί έτσι κι αλλιώς σε 1 χρόνο - 1μισι το πολύ θα αλλάξουν οι επεξεργαστές ξανά (λένε για 32nm), οπότε νομίζω ότι είναι και λίγο πέταμα χρημάτων. Αυτό το PC θα με βολέψει για αρκετό καιρό, ακόμα και για παιχνίδια. Άντε το πολύ πολύ να αλλάξω κάρτα γραφικών και τίποτε άλλο. Αυτό που θέλω είναι το υπάρχον σύστημα να δουλεύει καλά. Αν όντως δουλεύει τότε είμαι ευχαριστημένος. Απλά στόχος μου είναι να το φτιάξω όσο πιο δυνατό μπορώ.

τώρα που έβαλες την υπογραφή σου βλέπω ότι ο υπολογιστής σου είναι μια χαρά. μπορείς να κάνεις overclocking και χωρίς να πάρεις μνήμες. προσπάθησε να πας τον επεξεργαστή σου όσο ψηλά γίνεται και τις μνήμες σταθεροποίησέτες ακόμα και πιο χαμηλά αν χρειαστεί. και στα 1066 να παίζουν 24/7 με τον επεξεργαστή στα 3.8 είσαι μια χαρά. μην κάνεις άσκοπες αγορές, καλύτερα κράτα τα προς το παρόν και αύριο μεθαύριο πούλα την κάρτα γραφικών σου και πάρε μια καλύτερη ή περίμενε να πέσουν οι τιμές στους νέους σκληρούς δίσκους για να πάρεις ή τέλος πάντων πάνε φάτα στα μπουζούκια.

Ο λόγος που θέλω να αλλάξω μνήμες είναι ότι δεν δέχονται να πειραχτούν στο παραμικρό. Το γιατί δεν θέλουν, ειλικρινά, δεν το ξέρω. Μπορεί να φταίω και 'γω, ποιος ξέρει... Πάντως ο υπολογιστής κρεμάει επι τόπου.. Έτσι αποφάσισα να αλλάξω μνήμες θεωρόντας ότι ο λόγος που δεν μπορώ να κάνω Ο/C είναι αυτές. πχ. Προσπαθώ να πάω τα timmings από 9-9-9-24 σε 8-8-8-24 και δεν γίνεται με τίποτα.. Τι να πω, ίσως επειδή είμαι καινούργιος στον χώρο και προσπαθώ πρώτη φορά; Μπορεί.

αν έψαξες θα είδες ότι μπορεί να χρειάζεται να δώσεις εξτρά τάση στις μνήμες αλλά αυτό που σου λέω είναι να χαμηλώσεις τις μνήμες σου στα 1066mhz και να ανεβάσεις τα timmings έτσι ώστε να δοκιμάσεις τον επεξεργαστή σου να δεις μέχρι που πάει.

μία μπακαλίστικη λύση από εμένα:

βάλε τις μνήμες στα εξής timmings 9-9-9-24 στην ονομαστική τους τάση, τα υπόλοιπα άστα auto και τον διαιρέτη μνημών(strap) βάλτον τόσο κοντά στα 1066mhz για αρχή.

βάλε το fsb καρφωτά στα 450mhz με το multiplier στα 8.5χ και την τάση βάλε την στα 1.3

φυσικά πρέπει να ψαχτείς και για τις άλλες τις τάσης π.χ. northbridge κ.τ.λ,

κλείσε eist και ότι άλλο χρειαστεί,

αν καταφέρεις σε κάποιο σημείο και τον σταθεροποιήσεις με έλεγχο μέσω των προγραμμάτων stress τότε ανέβαζε τις μνήμες ή ανάλογα τι θες εσύ. μετά κατέβαζε τα volt. απλά επειδή δεν έχω κάνει o/c σε τέτοιο σύστημα δεν ξέρω ακριβώς το πόσες επιλογές υπάρχουν και τι κάνει η κάθε μία γι' αυτό και πρέπει να ασχοληθείς μόνος σου και να βλέπεις διάφορα παραδείγματα ανεξαρτήτος μητρικής-chipset. καλό θα ήταν πριν κάνεις o/c και μετά να τρέξεις και επιπλέον 2 προγράμματα π.χ. εγώ τρέχω everest και 3dmark06 για να δω τι έχω κερδίσει σε ταχύτητα επεξεργαστή μνημών σε σχέση με πριν και κατά πόσο ανέβηκαν τα fps.

πάντως γενικώς εγώ θα ήμουν ικανοποιημένος στα 3.8 με αυτά που διαβάζω και τις μνήμες δεν θα με ένοιαζε πόσο θα ήταν μιας και την διαφορά την κάνει ο επεξεργαστής.

όταν καταφέρεις κάτι μπορείς να βρεις και από άλλους αποτελέσματα από διάφορα τεστ για να δεις τι κερδίζεις αν αλλάξεις μνήμες και αν σε συμφέρει τότε πέρνεις.

πάντως υπάρχουν και thread με τον επεξεργαστή σου που θα σε βοηθήσουν απλά ξεκίνα το διάβασμα και γράφε τα προβλήματα σου αναφέροντας και τα settings σου.

πάντως για κάθε setting σου θέλεις τουλάχιστον πρόχειρα 1 ώρα orthos(*για εσένα 4 ταυτόχρονα ένα για κάθε πυρίνα με priority 9), 1 pass στο τελευταίο memtest καλύτερα από dos mode και prime95 (φυσικά κοιτάζεις πάντα θερμοκρασίες). αν είσαι σταθερός προχωράς σε ρυθμίσεις και όταν φτάσεις στις κατάλληλες ρυθμίσεις τότε τρέχεις (εγώ τι κάνω) :: τουλάχιστον 4 ώρες orthos, 12 ώρες memtest(όλη νύχτα δηλ.) και 6 ώρες prime και αν είμαι σταθερός τότε όλα θα πηγαίνουν ρολόϊ μιας και όσες φορές τα έχω περάσει έτσι τα τεστ δεν συνάντησα ποτέ κολλήματα. επίσης να ξέρεις πως και το 1mhz παίζει ρόλο γιατί εγώ άμα βάλω το fsb 1 mhz πάνω με τις ρυθμίσεις που έχω κολλάνε τα πάντα. καλή αρχή

loοl :) Άμα σου λέω ότι δεν τραβάει... Βύθιση τάσης εγινε στο σπίτι... ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! Έβαλα τις μνήμες 9-9-9-24 και DRAM Voltage 1,9V και μετά από λίγα λεπτά έγινε βύθιση... Παρατήρησα ωστόσο ότι οι μνήμες απο 1333Mhz πέσανε στα 900Mhz. Δεν ξέρω τι φταίει.. ΝΒ Voltage για αρχή το έβαλα στο 1,25V, SB -->1,05V, CPU -->1,3V, CPU PLL -->1,52, Loadline Calibration -->Enabled, FSB Termination -->1,2V

Αν εννοείς default RAM speed είναι στα 1,333Ghz και το FSB το ανέβασα μόνο στα 375... Δεν νομίζω να είναι και πάρα πολύ. Οπότε μάλλον κάτι φταίει. Αν μπορείς να μου δώσεις κανένα στοιχείο για να καταλάβω τι γίνεται.. Στα 375 πάντως μέχρι και stock cooler μπορεί να το αντέξει.. Δεν νομίζω ότι είναι η θερμοκρασία του επεξεργαστη. 40 βαθμούς μου έδινε.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.