whitesnake Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2009 Λοιπόν, σε σπίτι φίλου συνέβη το εξής. Στο σαλόνι έχει τη λάμπα οροφής η οποία δούλευε κανονικά με έναν απλό διακόπτη (όχι αλε-ρετούρ). Μια μέρα ξυπνάει και δεν ανάβει το φως. Αλλάζει λάμπα, τίποτα. Δοκιμάζει κι άλλη, τίποτα πάλι. Πήγα από το σπίτι και αφού είδα ότι ούτε κάποια ασφάλεια έχει πέσει ούτε έχει κάποιο εμφανές σημάδι φθοράς το κύκλωμα, μέτρησα και το πολύμετρο μου δίνει στα άκρα της οροφής (το ντουί το έβγαλα μήπως και έγινε κάποια εξωτική ζημιά και βραχυκύκλωνε) 35 βολτ και 42 βόλτ, ανάλογα τη θέση του διακόπτη. Στα άκρα που συνδέονται στον διακόπτη, έχω 160 βόλτ. Οι υπόλοιποι διακόπτες που βγαίνουν από το ίδιο κουτί κανονικά 220 δίνουν. Πριν φωνάξουμε ηλεκτρολόγο, κάτι που θα καθυστερήσει μιας και δεν έχει χρόνο καθόλου ο φίλος, έχει κανείς κάποια πρόταση;
GriGaS Φεβρουάριος 17, 2009 #2 Φεβρουάριος 17, 2009 1. κατεβάζεις γενικό2. βγάζεις τον διακόπτη (απλό είναι)3. ενώνεις τα καλώδια που κατέληγαν στον διακόπτη4. ανεβάζεις γενικό5. μετράς με το πολύμετρο τα καλώδια του ντουί6. αν μετρήσεις 220 βολτ αγοράζεις έναν καινούργιο διακόπτη (κόστος από 1 ευρώ έως όσο θες)
whitesnake Φεβρουάριος 17, 2009 Author #3 Φεβρουάριος 17, 2009 Αυτά τα έχω κάνει... Την ίδια τάση μου δίνει στα άκρα του ντουί. Δεν αλλάζει κάτι. Τα καλώδια όλα γυμνά τα μετράω για να αποφύγω τυχόν πρόβλημα από διακόπτη/ντουί.
GriGaS Φεβρουάριος 17, 2009 #4 Φεβρουάριος 17, 2009 Οι υπόλοιποι διακόπτες που βγαίνουν από το ίδιο κουτί κανονικά 220 δίνουν. τα 220 τα μετράς στα ντουί ή στους διακόπτες? πάντως κατά την άποψή μου εφόσον το πρόβλημα το έχει μόνο μία λάμπα στο σπίτι, αποκλείεται να είναι ο μικροαυτόματος στον πίνακα (εκτός και εάν τροφοδοτείται από κάποιον μικροαυτόματο αποκλειστικά αυτή η λάμπα, πράγμα εξαιρετικά απίθανο) και άρα ο ύποπτος είναι ο διακόπτης. εάν έχεις όρεξη, βγάλε έτσι για δοκιμή έναν διακόπτη από κάπου αλλού (που να δουλεύει σίγουρα) και βάλτον στο εν λόγω φωτιστικό. Υ.Γ. αυτό που σου πρότεινα στο προηγούμενο ποστ δεν το έχεις αναφέρει στο πρώτο σου ποστ. σίγουρα έχεις κάνει ακριβώς αυτά που λέω? (φιλικά πάντα) :):)
whitesnake Φεβρουάριος 17, 2009 Author #5 Φεβρουάριος 17, 2009 Καλησπέρα! Τα 220 τα μετράω στους διακόπτες. Θα δοκιμάσω και με διαφορετικό διακόπτη, τι να πω... Ποτέ δεν ξέρεις.Δεν το αναφέρω στο ποστ όπως και πολλά άλλα που δοκίμασα γιατί είναι λίγο δύσκολο να θυμάμαι όλες τις δοκιμές που έκανα :happy2: Θα το ξανακάνω και σήμερα που θα πάω πάντως, γιατί σίγουρα δοκίμασα με συνδεδεμένα τα καλώδια, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος αν μέτρησα τάση στο ντουί ή αν απλά κοιτούσα/δοκίμασα κάποια λάμπα. Αν θυμάμαι καλά, είχα μετρήσει στο ντουί... Σ'ευχαριστώ για τη βοήθεια, θα επανέλθω με νεότερα!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.