GriGaS Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 12, 2009 Μιας και o SSD είναι καθ'οδόν, λέω να αρχίσω την προετοιμασία για την μετάβαση από τον 320ΑΑΚS στην solid state εποχή (Samsung 32GB SLC).Αυτή τη στιγμή έχω μια εγκατάσταση Win2k3 64bit, την οποία όμως σκέφτομαι να διώξω και να την αντικαταστήσω με XP SP3 (κυρίως λόγω του ότι δεν έχω βρει κάποιο media front end που να μου αρέσει που να δέχεται να τρέξει στα 2003). Έχω νόμιμη έκδοση windows XP SP3 (να ναι καλά η υποψήφια διδάκτωρ αδερφή μου και το MSDN) την οποία επεξεργάστηκα με το nlite αφαιρώντας κάποια άχρηστα πράγματα και προσθέτοντας τους τελευταίους drivers για το σύστημά μου. Ανάμεσα σε αυτούς πέρασα και τους drivers για το ICH9R που έχει η ASUS P5E-VM HDMI μου. Συνεπώς να υποθέσω ότι εάν πριν την εγκατάσταση δηλώσω στο BIOS ΑHCI αντί για IDE που έχω τώρα δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Σωστα??? 'Η μήπως δεν έχω τίποτα να κερδίσω και να κάτσω με το IDE??Πάμε τώρα στο επόμενο θέμα μας. Ο SSD θα δουλέψει μόνος του και δεν προβλέπω να κάνω κάποιο RAID στο άμεσο μέλλον. Να τον κάνω format μέσα από την εγκατάσταση των XP ή να τον φορμάρω μέσα από τα Windows? Τι cluster size να διαλέξω και το κυριότερο ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να τον φορμάρω με το επιθυμητό cluster size?Ερώτηση τρία: στο forum της OCZ έχω διαβάσει κάποια πράγματα για allignment σε SSD τα οποία να ομολογήσω ότι δεν τα πολυκατάλαβα, ίσως επειδή τα πέρασα στα βιαστικά. Έχουν εφαρμογή σε SLC ή είναι ανάμεσα στις πατέντες που γίνονται για την βελτιστοποίηση των JMicron basεd MLC??Ερώτηση τέσσερα και πέντε μαζί : το pagefile και το hibernate file να τα βάλω στον SSD ή να κάνω ένα μικρό partition στην αρχή του ΑΑΚS και να τα βάλω εκεί???΄Ή μήπως στην τελική το boot θα είναι τόσο γρήγορο με τον SSD που δεν θα ξανακάνω hibernate??Ερώτηση έξι, τελευταία και συνάμα πιο n00b από όλες : χρειάζομαι κάποιο ειδικό καλώδιο τροφοδοσίας ή το κλασσικό SATA του Corsair μου κάνει?
athlon=greek Φεβρουάριος 12, 2009 #2 Φεβρουάριος 12, 2009 Αν είναι τέτοιο βάσανο να βάλεις έναν ssd καλά είμαι σε sata2 Γιώργη!
tristeno Φεβρουάριος 12, 2009 #3 Φεβρουάριος 12, 2009 Από όσα κοίταξαΓια το 6 ξέρω σίγουρα απλό καλώδιο τροφοδοσίας.Για το 4-5. Βάλε μνήμη και κάνε ένα μικρό pagefile συγκεκριμένου μεγέθους.
Chosen Φεβρουάριος 12, 2009 #4 Φεβρουάριος 12, 2009 Συνεπώς να υποθέσω ότι εάν πριν την εγκατάσταση δηλώσω στο BIOS ΑHCI αντί για IDE που έχω τώρα δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Σωστα??? 'Η μήπως δεν έχω τίποτα να κερδίσω και να κάτσω με το IDE?? Θα σου έλεγα να δοκιμάσεις IDE πρώτα (όπως είσαι δηλαδή, απλά κάρφωσε τον δίσκο κι άναψε το PC) κι αν δεις τo read speed κομμένο στα 80 αντί για 100Mb/sec, γύρνα σε RAID ή AHCI mode. Πάμε τώρα στο επόμενο θέμα μας. Ο SSD θα δουλέψει μόνος του και δεν προβλέπω να κάνω κάποιο RAID στο άμεσο μέλλον. Να τον κάνω format μέσα από την εγκατάσταση των XP ή να τον φορμάρω μέσα από τα Windows? Τι cluster size να διαλέξω και το κυριότερο ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να τον φορμάρω με το επιθυμητό cluster size? Βλ. υποσημείωση στο τέλος. Ερώτηση τρία: στο forum της OCZ έχω διαβάσει κάποια πράγματα για allignment σε SSD τα οποία να ομολογήσω ότι δεν τα πολυκατάλαβα, ίσως επειδή τα πέρασα στα βιαστικά. Έχουν εφαρμογή σε SLC ή είναι ανάμεσα στις πατέντες που γίνονται για την βελτιστοποίηση των JMicron basεd MLC?? Βλ. υποσημείωση στο τέλος. Ερώτηση τέσσερα και πέντε μαζί : το pagefile και το hibernate file να τα βάλω στον SSD ή να κάνω ένα μικρό partition στην αρχή του ΑΑΚS και να τα βάλω εκεί???΄Ή μήπως στην τελική το boot θα είναι τόσο γρήγορο με τον SSD που δεν θα ξανακάνω hibernate?? Δεν μπορώ να σου πω από προσωπική εμπειρία, γιατί hibernation δεν έχω χρειαστεί ποτέ και pagefile δεν έχω χρησιμοποιήσει πολύ πριν αρχίσω να παίζω με SSD, από τότε που πρωτοέβαλα 2Gb RAM. Ερώτηση έξι, τελευταία και συνάμα πιο n00b από όλες : χρειάζομαι κάποιο ειδικό καλώδιο τροφοδοσίας ή το κλασσικό SATA του Corsair μου κάνει? Όχι, standard καλώδιο SATA & ρεύματος (έχει και φωτο ο Γούγλης ) Όσο για τα cluster και τα λοιπά κόλπα, μην τρελαίνεσαι. Αυτό που λέει κι ο athlon=greek, δε νομίζω ότι τις μικροδιαφορές από το cluster size θα τις δεις με το μάτι, εδώ τα μετροπρογράμματα και μετά βίας τις εντοπίζουν. Πάρτον, σύνδεσέ τον κι έφυγες. Αν επιμένεις να το tweakάρεις, πρώτον τα έχω δοκιμάσει όλα στο review μου, ρίξε μια ματιά και δεύτερον άλλο ένας SSD κι άλλο 2-3 μαζί σε RAID, όπως επίσης υπάρχουν διαφορές από μητρική σε μητρική. Οπότε θα σου πρότεινα αν θες να δοκιμάσεις, παίξε μεταξύ 64 και 128kb και αποφασίζεις. Prefetching, Superfetching, Readyboost και λοιπές βλακείες, είναι για να επιταχύνουν τους δεινόσαυρους, δεν έχουν χρήση στους SSD. Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσεις ένα USB pendrive των 20Mb/sec read & 0.4ms access time για caching, όταν έχεις μνήμη που παίζει στα 6400Mb/sec και SSD που παίζει στα 100Mb/sec; Ίσα ίσα που θα κάνεις το σύστημά σου πιο αργό Τώρα τα allignement και τα λοιπά τεχνάσματα, μην ασχολείσαι. Αυτά είναι απαραίτητα για να κάνουν την λειτουργία των φτηνών MLC "ανεκτή", αλλά για SSD σαν τον Samsung, δεν θα τα χρειαστείς. Αυτά τα ολίγα, για περισσότερα περίμενε να φτιάξω αυτό το Σουκού ένα threadάκι γενικού ενδιαφέροντος περί ssd.
GriGaS Φεβρουάριος 12, 2009 Author #5 Φεβρουάριος 12, 2009 ωραία! με κάλυψες πλήρως! ούτως η άλλως θα αργήσει να έρθει ο SSD από αγγλία οπότε θα προλάβω και το θεματάκι σου... άντε να ξεκολλάμε από τους δεινόσαυρους!!!!!
ChSin7 Φεβρουάριος 13, 2009 #6 Φεβρουάριος 13, 2009 @chosen : Διάβαζα στο ΝΕΤ (δεν κράτησα λινκ) ότι 4 τέτοιοι σε raid0 σε ICH9-10R φαίρνουν τον κοντρολερ στα όρια αντίθετα από 3 σε raid0 (350ΜΒ/δευτ).Μήπως είναι "προτιμότερο" 3 σε raid0 και ο τέταρτος να είναι για pagefile, system-temp, user-temp και κανα linuxaki ???? Δεν θα είναι πιο γρ'ηγορα έτσι συνολικά τα Vista, από ότι να υπάρχουν τα παραπάνω σε κλασικό δίσκο ? Ή μηπως "χρειάζεσε" έναν VelociR για αυτά και 4 σε raid0 ?
Chosen Φεβρουάριος 13, 2009 #7 Φεβρουάριος 13, 2009 Εδώ και 1.5 χρόνο που έχω το λειτουργικό μου αποκλειστικά σε SSD, έχω κλειστό το pagefile και έχω έναν φάκελο Temp (στον SSD εννοείται) και στέλνω τα πάντα εκεί (OS, Photoshop, Nero κλπ) για να τα σβύνω πιο εύκολα Υπομονή, θα τα καλύψω όλα στον οδηγό
CENTRAL Φεβρουάριος 17, 2009 #8 Φεβρουάριος 17, 2009 Αυτός ο «οδηγός» θα είναι πραγματικά πολύτιμος! Όλοι λίγο ως πολύ περιμένουμε να εγκαταστήσουμε μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση ssd στο συστημά μας και όλο και κάποιες απορίες υπάρχουν! Σ’ ευχαριστούμε εκ των προτέρων λοιπόν!!!
Chosen Φεβρουάριος 17, 2009 #9 Φεβρουάριος 17, 2009 Ναι, ο οδηγός καθυστέρησε λίγο λόγω του ότι περιμένω τα Samsung να σκάσουν μύτη... stay tuned
FoXfOxFoX Φεβρουάριος 19, 2009 #10 Φεβρουάριος 19, 2009 οποτε αυτη τη περιοδο καποιος που ειχε raptor...ειναι καλο να παει σε κατι τέτοιο..?Samsung 64GB 2.5" SATA-II MLC Solid State Hard Driveλεω στα 64gb μιας και ειναι καλο για τα vista και να υπαρχει λιγος χωρος ακομα, και οχι να στριμωχτουμε στα 30gb.πια η διαφορα ssd στα 100+ευρω και στα 300+ που πηρε το ματι μου καπου?απο controller ποιοι ειναι καλοι και πιους να αποφυγουμε?εκει στα 100 τι προτεινετε?η να κατσω με τον 150αρι raptor?
Teodor_ch Φεβρουάριος 20, 2009 #11 Φεβρουάριος 20, 2009 να πώ τις εντυπώσεις μουκάνοντας τα βασικά tweaks (και χωρίς αυτά το ίδιο είναι!)το σύστημα είναι ΠΟΛΥ γρήγοροπαρατηρώ μερικές καθυστερήσεις όταν κάνω πολλά πράγματα συγχρόνωςαλλά δε θυμάμαι με τον ραπτορ αν ήταν καλύτερα.Είναι και το ψυχολογικό του τί φοβάμαι να δώ - shutteringΤώρα περιμένοντας τον οδηγό του chosen, και σκαλίζοντας το λειτουργικό, βρήκα αυτόDISKPART> list partition Partition ### Type Size Offset ------------- ---------------- ------- ------- Partition 1 Primary 60 GB 1024 KBΤον δίσκο τον έφτιαξα με WIN 7 και μετά τον φόρμαρα με Vista.Έχω κάνει μλκία? Το diskpar δε μπορώ να το τρέξω πλέον γιατί ο δίσκος είναι σε χρήση.
voudas Φεβρουάριος 20, 2009 #12 Φεβρουάριος 20, 2009 ok είσαι... άλλωστε το alignment δεν είδα να δίνει τπτ ουσιαστικό στους μη προβληματικούς ssd...τράβηξες κανένα hdtune write access test πριν γεμίσεις data?
Teodor_ch Φεβρουάριος 20, 2009 #14 Φεβρουάριος 20, 2009 ΚΑΝΕΝΑ πάγωμααπλά τον βλέπεις ότι ιδρώνει λίγο στο multitaskingΔΕΝ θυμάμαι πώς ήταν ο ραπτορ για να συγκρίνωαπλά δεν είναι σαν τον ίντελ SLC που όλα τα ξεσκίζει!1000% είμαι ευχαριστημένος!
ChSin7 Φεβρουάριος 20, 2009 #15 Φεβρουάριος 20, 2009 ΚΑΝΕΝΑ πάγωμαΑυτό σημαίνει ότι δεν έχει JΠicron inside good news :pαπλά τον βλέπεις ότι ιδρώνει λίγο στο multitasking define "multitasking"ΔΕΝ θυμάμαι πώς ήταν ο ραπτορ για να συγκρίνωαπλά δεν είναι σαν τον ίντελ SLC που όλα τα ξεσκίζει! 32GB 400+Euro, next please.Γι' αυτό οι καβμένοι τους αγόραζαν 2-2 ή 4-4 να τους βάλουν σε raid0 (2 Sammy 64GB SLC := 1 Veloci στα Ευρώ και μόνο)
Teodor_ch Φεβρουάριος 20, 2009 #16 Φεβρουάριος 20, 2009 multitasking:εγκατάσταση ISO απο και πρός τον C (4Gb)βάλε και κανένα firefoxδεν έχω παράπονοπήρα έναν όπως ξαναείπα γιατί δεν χρειάζομαι δεύτεροείναι αστέρι ο δίσκος και μόνος του
oldhag Φεβρουάριος 20, 2009 #17 Φεβρουάριος 20, 2009 ερωτηση=με ssd θα υπαρχει αισθητη διαφορα προς το καλυτερο σε gameplay παιχνιδιων σε σχεση με τους 7200 hd η διαφορα υπαρχει μονο προς την ταχυτητα load των παχνιδιων?
ChSin7 Φεβρουάριος 20, 2009 #18 Φεβρουάριος 20, 2009 Σε μερικά παιχνίδια που δεν φορτώνουν όλη την πίστα (πχ Crysis, http://forums.slizone.com/index.php?showtopic=27099&view=findpost&p=213326 , αν και με καλό μηχάνημα και tweeks μπορεί να υπάρχει δυνατότητα να το αποφύγεις το in-game-loading) θα δείς πιο "σταθερά" frames, και όχι περίργες "βουτιές". Δές http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3403&p=14
GriGaS Φεβρουάριος 21, 2009 Author #19 Φεβρουάριος 21, 2009 ο ssd μου κάνει εδώ και μια βδομάδα διακοπές στην Γλασκώβη από όπου και τον περιμένω την επόμενη εβδομάδα....τώρα που το ξανασκέφτομαι αν έκανα μια βδομαδούλα διακοπές στο κωλόνησο, άντεχα μερικούς μήνες ακόμα με τον AAKS...ΓΚΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
LL_NEO Φεβρουάριος 22, 2009 #20 Φεβρουάριος 22, 2009 Κοίτα, αν είναι πρόβλημα η μια βδομάδα, ευχαρίστως να τον κρατήσω τον 5ο για... parity
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.