Tsakonas Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8, 2009 Γειαζζζ σε ολους.Ο τιτλος νομιζω ειναι αρκετα ξεκαθαρος.Προσωπικα,ανθρωπο που δεν εχει πτυχιο ιατρικης δεν τον εμπιστευομαι ουτε καν να κοιταξει το φτερνισμα του Νιονιου.Συγγενης εχει πληγει απο την επαρατη νοσο και βλεποντας κατι επιτηδειους που υποσχονται θεραπεια τραβαω τα μαλλια μου..Πχ :Κατι τυποι στην επαρχια εχουν ενα "μυστικο αρχηγειο" που θεραπευει δηθεν την εν λογω νοσο με ...μαγνητισμο(ορ σαμθινγκ λαικ δατ) και εχουν συγκεντρωσει αρκετα θυματα.Αλλη ελεγε πως θα καταπραυνει τους πονους με προσευχες και μουσικη .Ενας αλλος στην Βορεια ελλαδα ελεγε πως μετακινει σπονδυλους και νευρα με τα χερια του.Αλλη εδινε ενα υγρο απο λουλουδια που ηταν καταλληλο και για γλαστρες που αλλαζουν περιβαλλον,για ζωα που δεν προσαρμοζονται,αλλα και για πονους στην μεση (δεν κανω καθολου πλακα).Αλλος υποσχοταν θεραπεια με ........κρυσταλλους.Για να μην μιλησω για ολους αυτους που προωθουν συμπληρωματα διατροφης.Και φυσικα κατι τετοιοι τυποι παντα κατηγορουν το συστημα που θελει να τρεφει μονο γιατρους και φαρμακοβιομηχανιες.Ισως ναμαι πολυ συντηρητικος εγω σε τετοια θεματα ...Εσεις τι πιστευετε?Σας εχει βοηθησει ποτε η εναλλακτικη "ιατρικη",εστω και σε κατι ασημαντο?
deninho Φεβρουάριος 8, 2009 #2 Φεβρουάριος 8, 2009 σε σοβαρούς και συγκροτημένους ανθρώπους, βοηθάει, εμμέσως, στην καλή υγεία της καρδιάς: Ο γέλωτας, που ακολουθεί την ανάγνωση των μεθόδων που χρησιμοποιούν στην εναλλακτική ιατρική, είναι γνωστό ότι βοηθάει στην καρδιά
magicman Φεβρουάριος 8, 2009 #3 Φεβρουάριος 8, 2009 προσωπικα ξερω ατομο και εχω παει σε αυτον μετα απο χτυπηματα, που βαζει ευκολα χερια ποδια. εμενα μου ειχε βαλει τον αστραγαλο στην σωστη θεση. ειναι δλδ χειροπρακτικος, δεν εχει αδεια φυσιοθεραπευτη.... κανει και μασαζ και τετοια.αλλα τον ψαχνουν απο ολοι την ελλαδα. ακομη και γιατροι εχω μαθει οτι του στελνουν ατομα.για το γιατρος χωρις πτυχιο, τωρα και γω ειμαι demi... ποσοι εχουν πτυχια και δεν ξερω τπτ....
Goku Φεβρουάριος 8, 2009 #4 Φεβρουάριος 8, 2009 προσωπικα ξερω ατομο και εχω παει σε αυτον μετα απο χτυπηματα, που βαζει ευκολα χερια ποδια. εμενα μου ειχε βαλει τον αστραγαλο στην σωστη θεση. ειναι δλδ χειροπρακτικος, δεν εχει αδεια φυσιοθεραπευτη.... κανει και μασαζ και τετοια.αλλα τον ψαχνουν απο ολοι την ελλαδα. ακομη και γιατροι εχω μαθει οτι του στελνουν ατομα. για το γιατρος χωρις πτυχιο, τωρα και γω ειμαι demi... ποσοι εχουν πτυχια και δεν ξερω τπτ.... έχω παρόμοια εμπειρία σε χειροπρακτικό για θέμα δισκοπάθειας.. Χωρίς να του πω εγω τπτ, παρά μόνο οτι έχω πρόβλημα με την μέση μου, στο τέλος τον ρώτησα "τι είχα?", και μου απάντησε "μια στον 4ο και μια στον 5ο σπόνδυλο" λες και είχε διαβάζει την γνωμάτευση από την αξονική μου.Από τότε πάντως ομολογώ πως δεν είχα παρόμοιους πόνους σε εκείνη την περιοχή... Γενικότερα όμως είμαι πολύ επιφυλακτικός και δεν τα πιστεύω τα διάφορα γιατροσόφια και βοτάνια..:giveup:
giorikas Φεβρουάριος 9, 2009 #5 Φεβρουάριος 9, 2009 Πρεπει να ικανοποιουνται δυο προυποθεσεις για να ευδοκιμησουν μεσσιες των εναλλακτικων : i) μπολικη ανθρωπικη αφελεια και βλακεια , ii) αναγκη για ελπιδα. Σχεδον παντα πληρουνται και δυο -δες επιτυχια θρησκειων- οποτε υπαρχει αρκετος χωρος για επαγγελματικη δραστηριοτηα μερικων τσαρλατανων . Η συνταγη τους, γνωστη : Πιστη ,συνηθως θρησκευτικου περιεχομενου, και μια δοση επιστημονισμου,απαιτηση της εποχης μας, και τα αποτελεσματα θεαματικα. Και δεν λενε ψεματα, πραγματικα ΠΙΣΤΕΨΑΝ οτι εγιναν καλα η πραγματικα εγιναν καλα. Θα αναρωτηθει βεβαια καποιος οτι ο αριθμος αυτων των μαρτυριων δεν ειναι μικρος και δεν θα ηταν σωστο να αγνοηθει. Αυτο απο μονο του δεν αποκλειει την περιπτωση της μαζικης παρακρουσης , οι οπαδοι θρησκειων πχ πιστεουν ΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ πραγματα , αλλα ρεαλιστικοτερη εξηγηση ειναι οτι μαλλον βλεπουμε ενα μικρο ποστοστο αυτων που κατεφυγαν σε αυτες τις μεθοδους μιας και υπολοιπο μαλλον δεν ειχε τα επιθυματα αποτελεσματα για να μας διηγηθει τωρα . Και αν ακομα ενα μικροτερο ποσοστο να εγινε πραγματικα καλα μαλλον συνεβει για εντελως διαφορετικους λογους. Η πιθανη εξηγηση της ιασης για ψυχολογικους λογους, τυπου placebo φαινομενο, μαλλον καταριπτεται αφου το αποτελεσμα μιας ερευνας που εγινε σε ατομα που γνωριζαν οτι καποιοι προσευχονταν για αυτους εδειξε οτι το 'βαρος της επιδοσης' προσεθεσε επιπλεον αγχος με αντιθετες συνεπειες...
Tsakonas Φεβρουάριος 9, 2009 Author #6 Φεβρουάριος 9, 2009 Πιστη ,συνηθως θρησκευτικου περιεχομενου, και μια δοση επιστημονισμου,απαιτηση της εποχης μας, και τα αποτελεσματα θεαματικα. σε διαβαζω και ειναι σαν να με ακουω ...για να συμπληρωσω στα σωστα που λες σαν ανθρωποι πιστευουμε μονον ο,τι θελουμε να πιστεψουμε : αν σου πουν 35 οτι καποιος ειναι απατεωνας ,αλλα 5 οτι ειδαν απο αυτον θεραπεια,στο μυαλο σου θα μεγενθυνεις τις "μαρτυριες" των 5,εαν πραγματικα μεσα σου θελεις να πιστεψεις οτι καποιος μη γιατρος μπορει να σε θεραπευσει...
Diamantius Φεβρουάριος 9, 2009 #7 Φεβρουάριος 9, 2009 Όντας φαρμακοποιός και ως εκ τούτου κοινωνός των επιστημών της Υγείας, ομολογώ ότι έχω βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε φιλοσοφικά σταυροδρόμια, όπως αυτό που θέτει το παρόν θέμα. Ακόμα ακόμα και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Για όποιον γνωρίζει, σπουδές στην φαρμακευτική σημαίνει χημεία, χημεία, χημεία και -για να μην το ξεχάσω- χημεία. Σε όλες τις γεύσεις. Οργανική, ανόργανη, βιοχημεία, φυσικοχημεία, αναλυτική χημεία, ραδιοχημεία καί ό,τι [insert word here]-χημεία θέλετε. Μετά από τόση "πλύση εγκεφάλου", όπου το μυαλό μαθαίνει να δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο και να ακολουθεί εμπεριστατωμένες μεθοδολογίες, τσουπ, να'σου και μάθημα επιλογής "Ομοιοπαθητική". Και στα καλά καθούμενα, πρέπει για ένα εξάμηνο να ξεχάσεις ό,τι λέει η σύγχρονη κβαντομηχανική και να ασχολείσαι με φιλοσοφικές αηδίες περί της "θεραπευτικής των εναντίων", των "κρούσεων" και των απεριόριστων διαλύσεων, που καταλύουν κάθε έννοια λογικής και επιστήμης. Τι μου λέει εμένα αυτό, όταν το ίδιο το πανεπιστήμιο το διδάσκει? Προσωπικά κλονίστηκα αρκετά εκείνη την περίοδο. Το έψαξα διεξοδικά, έλεγα μέσα μου "what the ****, **** happens" μόνο και μόνο για να βρω κίνητρο να μην πετάξω το βιβλίο από το παράθυρο. Τελικά άκρη δεν βρήκα. Τι κι αν πιστεύουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι στην ομοιοπαθητική, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν έχει αποδειχθεί ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ καμία ιδιότητά της. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν όμως. Αυτό σημαίνει ότι οι λεγόμενες "εναλλακτικές θεραπείες" αποκλείονται by default? Για μένα, όχι, δεν αποκλείονται. Και αυτό, όχι γιατί προσφέρουν κάποια θεραπευτική αξία οι ίδιες αλλά, πιθανώς, μέσω μηχανισμών που δεν καταννοούμε πλήρως, να ενεργοποιούν την ενδογενή αμυντική λειτουργία του οργανισμού, ίσως μέσω της αυθυποβολής. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός επιτρέπουν έλεγχο πάνω σε λειτουργίες του σώματος που "φυσιολογικά" είναι αυτόματες, όπως είναι η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία. Γιατί όχι και η ισχύς του ανοσοποιητικού συστήματος? Προφανώς και δεν συμπεριλαμβάνω τους προφανείς τσαρλατάνους στον ορισμό, που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά πιθανώς να χειροτερεύουν την κατάσταση, αφού πολλοί ασθενείς σταματούν τη θεραπεία της κλασσικής ιατρικής και αφήνονται στα χέρια του "σαμάνου" με θλιβερά συνήθως αποτελέσματα. (Τα παραπάνω αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και δεν συνιστούν επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων... :flower:)
giorikas Φεβρουάριος 11, 2009 #8 Φεβρουάριος 11, 2009 Αυτό σημαίνει ότι οι λεγόμενες "εναλλακτικές θεραπείες" αποκλείονται by default? Για μένα, όχι, δεν αποκλείονται. Και αυτό, όχι γιατί προσφέρουν κάποια θεραπευτική αξία οι ίδιες αλλά, πιθανώς, μέσω μηχανισμών που δεν καταννοούμε πλήρως, να ενεργοποιούν την ενδογενή αμυντική λειτουργία του οργανισμού, ίσως μέσω της αυθυποβολής. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός επιτρέπουν έλεγχο πάνω σε λειτουργίες του σώματος που "φυσιολογικά" είναι αυτόματες, όπως είναι η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία. Γιατί όχι και η ισχύς του ανοσοποιητικού συστήματος?Αποτελει μια ευλογη υποθεση για το πως θα μπορουσαν μεθοδοι της ομοιοπαθητικης για φανουν χρησιμες αλλα δεν εχω διαβασει ή ακουσει καμια σοβαρη ερευνα να υπονοει ,εστω, καποια θετικη ενδειξη αυτων των πρακτικων.Αν λογω καποιας σοβαρης ασθενειας η παραδοσιακη ιατρικη με ειχε ξεγραψει ,το πιθανοτερο ειναι οτι και εγω θα κατεφευγα ως υστατη προσπαθεια επιβιωσης σε καποια εναλλακτικη θεραπεια (που υπο φυσιολογικες συνθηκες θα απεκλεια) .Σε αυτο ομως το σημειο οφειλει η πολιτεια να με προστατευσει απο τους τσαρλατανους.Οταν καποιο φαρμακο ειναι αναποτελεσματικο ή επικινδυνο δεν παιρνει την σχετικη εγκριση και δεν κυκλοφορει στην αγορα απο οσο γνωριζω. Γιατι επιτρεπουμε στους αγυρτες να εκμεταλλευονται ,κερδιζοντας χρηματα, την αναγκη καποιων ανθρωπων?
kreach Φεβρουάριος 11, 2009 #9 Φεβρουάριος 11, 2009 Υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος με την υγεία του.Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν χρειάζονται.Τα φάρμακα ποικίλλουν από αθώα (πχ depon, ασπιρίνη) σε σκληρά πχ αντιβιώσεις. Τα σκληρά πρέπει να χορηγούνται με προσοχή και μόνον όταν είναι εντελώς αναγκαία.Το θέμα είναι πως ενδέχεται το πρόβλημα, κυρίως, να προλαμβάνεται και μερικές φορές να θεραπεύεται χωρίς τη χρήση φαρμάκων αλλά και ουσιών γενικότερα.Τι εννοώ: Στην περίπτωση του άσθματος, υπάρχουν διάφορες "καραμέλες" με διάφορα εκχυλίσματα που πιπιλίζοντάς τες μπορεί να βοηθήσουν. Στην περίπτωση της ιγμορίτιδας ένας πολύ καλός τρόπος να την προλάβεις αλλά και να την αντιμετωπίσεις είναι η χρήση φυσιολογικού ορού (ρίχνεις/ψεκάζεις φυσιολογικό ορό μες τη μύτη και μετά τη φυσάς !)Η αλλεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχομένως με αλλαγή τόπου διαμονής.Για άλλα προβλήματα ενδέχεται να οφείλεται ο τρόπος ζωής. Πλεον στις μέρες μας ζούμε τελείως μη φυσιολογικά. Εξηγούμαι: Δεν αθλούμαστε, δεν τρώμε υγειινά, δεν δεν δεν ...Έτσι λοιπόν, η πολύ πίεση, το άγχος, οι υπερβολικές ώρες διαβάσματος, το ξενύχτι βλάπτουν κι αυτά. Πόσοι την τελευταία χρονιά του Λυκείου δεν εμφάνησαν προβλήματα με την υγεία που δεν είχαν ποτέ τους? Και "εντελώς ξαφνικά" λύθηκαν ένα χρόνο μετά?Αν το σκευτεί κανείς ο άνθρωπος είναι δυνητικά ένας πολύ ανθεκτικός οργανισμός. Αρκεί σκευτεί κανείς πως κάποτε κοιμόμασταν στο χώμα (βρέξει χιονίσει), τρώγαμε ομό το κρέας κτλ Ο σημερινός τρόπος ζωής μας έχει κάνει υπερευαίσθητους, αδύναμους σωματικά.Για να μην παρεξηγούμε, δεν λέω να γυρίσουμε στις σπηλιές !!! Απλά πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ του σύγχρονου τρόπου ζωής και της υγειινής ζωής.Τέλος πιστεύω πως αν ακολουθούμε σωστό τρόπο ζωής, με μέτρο - παρεπιπτώντως και το μέτρο θέλει το μέτρο του, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε στα άκρα - θα είμαστε υγειής χωρίς προβλήματα και δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε σε γιατρούς παραμόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.Edit: Βασικά αυτό που παρατηρώ είναι η "αδράνεια" στον τρόπο ζωής. Όσο περισσότερο καιρό ακολουθούμε έναν τρόπο ζωής τόσο πιο δύσκολα τον αλλάζουμε. Έτσι ακόμα κι αν συνειδητοποιήσουμε πως ακολουθούμε το "λάθος μονοπάτι" αν το ακολουθούμε για χρόνια ολόκληρα δύσκολα θα βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε.
Nephiλiμ Φεβρουάριος 11, 2009 #10 Φεβρουάριος 11, 2009 τι να σας πω..απο προσωπικη εμπειρια και αφου η παραδοσιακη ιατρικη δεν εφτανε σε μονιμο αποτελεσμα,στραφηκα προς την ομοιοπαθητικη.που αν και πηρε το χρονο της ,ειδα αποτελεσματα,σε διαρκεια χρονου και τουλαχιστον για το δικο μου θεμα,με βοηθησε.τωρα σε κατι θεραπειες "περπατα σε αναμμενα καρβουνα" σαν τον αναστεναρη//ή"με τη δυναμη του μαμρα,του παντοτινου" να θεραπευτει κανεις δεν ακουσα.Τωρα κατι τυποι που βγαινουν σε Δρουζες κλπ και λενε οτι με το μαγικο παρασκευασμα τους ,σου περναει ο Καρκινος ,Το Aids,η ποδαγκρα και το σκορβουτο τι να πω.δεν νομιζω οτι ανθρωπος που θεωρειται "λογικος" τα πιστευει αυτα.
Diamantius Φεβρουάριος 12, 2009 #11 Φεβρουάριος 12, 2009 Τα φάρμακα ποικίλλουν από αθώα (πχ depon, ασπιρίνη) σε σκληρά πχ αντιβιώσεις. Τα σκληρά πρέπει να χορηγούνται με προσοχή και μόνον όταν είναι εντελώς αναγκαία.Μια διόρθωση, χάριν της επιστημονικής αλήθειας και μόνον: Δεν υπάρχουν "μαλακά" και "σκληρά" φάρμακα. Επίσης, δεν υπάρχουν "αθώα" φάρμακα. Υπάρχουν φάρμακα με μεγάλο θεραπευτικό δείκτη, όπερ σημαίνει ότι η θεραπευτική δόση απέχει αρκετά από την θανατηφόρο δόση και άρα θεωρούνται ασφαλή (υπό προϋποθέσεις πάλι, αλλά δεν είναι του παρόντος μια τέτοια ανάλυση) και υπάρχουν φάρμακα με μικρο θεραπευτικό δείκτη, που όντως πρέπει να χορηγούνται με προσοχή γιατί μικρή υπέρβαση της δοσολογίας μπορεί να αποβεί μοιραία.Τα αντιβιοτικά κατά κανόνα έχουν αρκετά μεγάλο θεραπευτικό δείκτη. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση τους δεν έχουν να κάνουν τόσο με δηλητηριάσεις λόγω υπερβολικών δόσεων όσο από την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων, κάτι που αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα σήμερα, ειδικά όσον αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Για να το θέσω απλά, αρρωσταίνεις και δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να σε κάνει καλά. Το depon μπορεί να θεωρείται "αθώο" αλλά πρέπει να ξέρεις ότι η δηλητηρίαση από παρακεταμόλη είναι από τις πιο ύπουλες, καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2-4 ημέρες μετά τη λήψη της υπερβολικής δόσης και, όταν εκδηλωθούν, είναι πλέον αργά στις περισσότερες περιπτώσεις.
kreach Φεβρουάριος 12, 2009 #12 Φεβρουάριος 12, 2009 Tώρα που το σκέφτομαι ο όρος "αθώο" φάρμακο είναι λάθος . Στην προσπάθεια να μιλήσω απλά, μίλησα απλοϊκά:tw: Πολύ καλά τα λες για τα αντιβιοτικά Μας μιλούσε πολύ για αυτά ο Βιολόγος στο Λύκειο! Έλεγε πως κάθε φορά που κάνουν ένα εμβόλιο οι γιατροί, για να μην μπει αέρας στη φλέβα, πιέζουν λίγο το ένα άκρο του εμβολίου μέχρι να ξεχυλίσουν μια δυο σταγόνες. Αυτό είπε με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί κι αυτό προβλήματα. Το depon φαντάζομαι πως μπορεί να σε σκοτώσει αλλά σε ΠΟΛΥ ακραίες περιπτώσεις πχ αν αδειάσεις ένα δυο κουτιά σε μια μέρα ή παίρνεις καμιά δεκαριά (κάθε 5h νομίζω μπορείς να πάρεις αν θυμάμαι καλά) κάθε μέρα για μεγάλο διάστημα. Βασικά τα πάντα στην υπερβολή σκοτώνουν, είχα ρωτήσει τότε τον Βιολόγο (στην πλάκα) αν μπορεί κανείς να πεθάνει από πολύ φαγητό και μου λέει πως ναι ! Είπε πως και από νεράκι να πεθάνεις άμα κατεβάσεις λίτρα ολόκληρα (έλεγε πως κάποτε ένας έκανε ένα στοίχημα ότι θα πιεί μπόλικα λίτρα νερό και στο τέλος RIP...) Αλλά το ότι τα συμπτώματα για την " depono-δηλητηρίαση "εκδηλώνωνται 2-4 μέρες μετά και τότε είναι αργά δεν το ήξερα :drool: Πλάκα πλάκα πόσα depon αρκούν για κάτι τέτοιο?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.