Jump to content

i7 920 / p6t overclocking help

thanoulis34

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

I7 920

P6T deluxe

Corsair 3x2 1600mhz

thermalright true black

Βλεπω και διαβαζω εδω και 2 μηνες πολλα για το O.C. στους Ι7. Ολοι προσπαθουν να φτασουν τον επεξεργαστη στα ορια του. Δεν εχω σχεση με O.C. αλλα θελω να το επιχειρησω πρωτη φορα.

Ο στοχος μου ειναι τα 3.2 ghz. To ξερω οτι δεν υπαρχουν standard settings αλλα θα ηθελα επειδη ολοι εχετε σχεδον αυτη τη συνθεση motherboard/cpu να μου πειτε πως να φτιαξω το bios ωστε να παει ο επεξεργαστης 3.2 και μετα με ποιες τιμες να πειραματιστω ωστε να τον σταθεροποιησω. Νομιζω οτι γινεται σε 5 λεπτα μεσα απλα σε ολα τα forum που διαβαζω παραθετουν ολοι settings για 3.6-4.2 κατι που δε με ενδιαφερει για 24/7 λειτουργια κ 3D applications που δουλευω.

ευχαριστω

υ.γ. τελικα υστερα απο διαβασμα απλα εβαλα το BCLK στο 160 και ολα τα αλλα auto και προεκυψαν αυτα εδω. Θερμοκρασιες απο 37-62 ακουω γνωμες και τι παει (αν πηγαινει) στραβα

post-11131-1416073827,8965_thumb.jpg

Έπραξες σωστά. Για τα 3,2-3,4 που ήταν ο στόχος σου δε χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα πέρα από την άυξηση του base clock. Από θερμοκρασίες είσαι μια χαρά. Αν είσαι απόλυτα σταθερός εκεί δε χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα. Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις είναι να παίξεις λίγο με τα timings των μνημών μήπως μπορέσεις και τα κάνεις 7-7-7-20 για παράδειγμα με μικρή αύξηση της τάσης.

Για να μην ανοίγω νέο θέμα.Έχω και εγώ την εν λόγω μητρική.Για έναν 920 πιο κιτ 3x2gb θα προτείνατε;Να πάω σε 1333 ή 1600.Αξίζει το 1600άρι με την προϋπόθεση να πάω τον 920 στο max των δυνατοτήτων του;

Ετσι κι αλλιως οι 1600 μνημες έχουν πέσει. Γιατι λοιπόν να μη τις προτιμήσεις?

Συμφωνώ αλλά τα καλά κιτ 1333 έχουν συνήθως τα ίδια τσιπ με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους οπότε δεν έχουν και ιδιαίτερη διαφορά στη μέγιστη συχνότητα που φτάνουν. Αν παρατηρήσετε το ίδιο κιτ π.χ της corsair στα 1333 δουλεύει με 9άρια και 1,5v ρεύμα ενώ το 1600 με 9άρια και 1,65. Και το 1333 πηγαίνει 1600 με 1,65 (συνήθως τουλάχιστον). Το κιτ της ocz που έχω εγώ (1333 7-7-7-20 1,5v), πηγαίνει 1600 με 7άρια και 1,68, 1600 με 8άρια και 1,58. Πηγαίνει επίσης με 8άρια 1800 με 1,68. Περίπου το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κιτς. Απλά μην πάρεις πολύ φτηνό 1333 κιτ γιατί εκεί αυτό που λέω δεν ισχύει.

Που να δωσω ταση ακριβως σε ποιο feature στο bios? Ετρεξα επισης το OCCT 3.0 για καμμια ωρα και δεν εβγαλε errors με max θερμοκρασια 61-62.

ευχαριστω για τη βοηθεια

Είσαι μια χαρά. Είναι σταθερός σε prime95 ή OCCPT σε αυτή τη συχνότητα? Αν ναι, δε χρειάζεται να πειράξεις τίποτα.

Κάτι άλλο λίγο άσχετο με το θέμα.Γνωρίζει κανείς αν ο sas controller της μητρικής έχει cache ή τι cache χρησιμοποιεί;

Εγώ στη θέση σου δε θα έβαζα block στο nb. Εκτός του ότι δε χρειάζεται (στη δικιά μου τη gigabyte φτάνει περίπου τους 55 βαθμούς σε load που είναι απολύτως φυσιολογική θερμοκρασία και μάλιστα σε overclocked κατάσταση του επεξεργαστή 4,0Ghz), το block αυτό λόγω μικρού όγκου, το μόνο που καταφέρνει να κάνει σε water cooling setup είναι να ρίχνει την πίεση του νερού και να αυξάνει τη θερμοκρασία του όλου συστήματος. Υπάρχουν βέβαια κάποια nb blocks που λειτουργούν καλά με κάποιες συγκεκριμένες αντλίες αλλά αυτό θέλει λίγο ψάξιμο και υποθέτω ότι έχεις ήδη έτοιμη υδρόψυξη και απλά σκέφτεσαι να το προσθέσεις στην υπάρχουσα...

Όχι δεν το έστησα ακόμα το σύστημα.Άρα δεν βάζω υδρόψυξη στην μητρική.Θα προσθέσω μόνο έναν ανεμηστήρα το nb.Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

το nb, μου ζεματαει πάντως χωρίς ανεμιστήρα

έχω βάλει έναν 12άρη χαμηλόστροφο να "πατάει" πάνω στην κάρτα, και ταυτόχρονα δροσίζει και τις μνήμες και το block, και είναι ΟΚ, δεν χρειάζεσαι υδρόψυξη στο chipset

Παιδες καπου εχω κανει κατι λαθος. Εκει που πειραματιζομουν αρχισε να μου crasharei το πι σι! Ειμαι με bclk 160, vcpu 1.24, vdram 1,64 me 8-8-8-24 1N

Exω θερμοκρασιες μεχρι 72-73 βαθμους. Ειχα ριξει το qpi στο 1.25 και vcpu 1.2 και ειχα max θερμοκρασιες 66 αλλα δεν ηταν σταθερο και τωρα που γυρισα το qpi στο auto και το vcpu 1.24 εχω 7 βαθμους παραπανω. Ειναι φυσιολογικο?

αυτο το 1Τ τι σημαινει στις μνημες και ουσιαστικα ποσο με βοηθαει?

Η θερμοκρασία ανεβαίνει λίγο δυσανάλογα με την τάση πάντα. Στη δική σου περίπτωση είναι λίγο υπερβολική η αύξηση βέβαια. Μάλλον όμως είναι φυσιολογικό. Το 1Τ και 2Τ λέγεται command rate και ουσιαστικά είναι ο αρχικός χρόνος που χρειάζεται ο ελεγκτής μνήμης για "κλειδώσει" στο πρώτο τσιπ μνήμης που έχει δεδομένα. ΜΕτά βρίσκει τη στήλη (CAS), μετά τη σειρά (Row) και μετά στέλνει τα δεδομένα στον επεξεργαστή. 1Τ σημαίνει ότι το κάνει σε ένα κύκλο ενώ 2Τ σε δύο κύκλους. Η διαδικασία του "κλειδώματος" αυτού λέγεται memory fetching. Πρακτικά το 1Τ έχει μια διαφορά περίπου 3% από το 2Τ σε πραγματικές συνθήκες αλλά εφόσον ο i7 έχει imc και μπορεις να το χρησιμοποιήσεις (στο 775 ήταν αδύνατον) γιατί να μην το κάνεις...Επίσης δε σε εμποδίζει σε τίποτα το 1Τ με τον i7, όπως για παράδειγμα συνέβαινε παλιά στον Athlon 64 που σε περιόριζε στο πόσα dimmάκια θα βάλεις, τι συχνότητες θα δουλεύεις, ποιο fsb θα φτάσεις και άλλα τέτοια ωραία.

Αυτο με τις μνημες λες να φταιει που ανεβαζω τοσο θερμοκρασια? Ή μηπως να ριξω qpi και vcore? Eπισης για να δω αν κατι ειναι stable πρεπει καθε φορα να τρεχω prime για ποσες ωρες? Υπαρχουν καποιες ενδειξεις για να αλλαζω αμεσως τις ρυθμισεις?

ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια:banging:

Δεν φταίει αυτό με τις μνήμες που ανεβάζεις θερομκρασία. Φταίει απλά το ότι ανέβασες τάση και η ψύκτρα σου μάλλον δε μπορεί να σηκώσει το αυξημένο φορτίο. Ενδείξεις στον i7 δεν υπάρχουν για το τι να αλλάξεις. Ξεκινάς με την τάση του επεξεργαστή αν δεις αστάθεια και ξαναδοκιμάζεις. Αν δε σταθεροποιείται με τίποτα όσο κι αν αυξάνεις, τότε ξαναγυρνάς την τάση του επεξεργαστή στην αρχική και αρχίζεις να αλλάζεις το qpi. Για αρχή τρέχε το prime για κανένα μισάωρο με 45 λεπτά για να δεις μια αρχική σταθερότητα. Αν είναι όλα πράσινα συνέχισε να ανεβάζεις τον επεξεργαστή λίγο λίγο και να τρέχεις πάλι prime με τον ίδιο τρόπο. Μόλις αρχίσουν οι μπλε οθόνες ή να κοκκινίζουν οι ενδείξεις του prime, ανέβασε τάση και ξανατρέξτο. Μόλις φτάσεις στο σημείο που παρά την αύξηση της τάσης δε σταθεροποιείται με τίποτα, κατεβαίνεις πάλι στη σταθερή συχνότητα και μπορείς να τρέξεις το prome για περισσότερο τώρα. Πάνω από 2-3 ώρες δε χρειάζεται κατά την άποψη μου, εκτός αν κάνεις video encoding που παίρνει πολλές ώρες.

Όλα αυτά που είπα είναι για να βρεις την ανώτερη συχνότητα που μπορεί να φτάσει. Αν θέλεις να δεις σταθερότητα στη συχνότητα που είσαι τώρα ξεκίνα με ένα 45λεπτο prime και αν είναι όλα εντάξει άστο μετά για 2-3 ώρες. Αν εξακολουθεί να είναι μια χαρά είσαι έτοιμος. Αν όχι ακολουθείς τη σειρά που είπα παραπάνω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.