Jump to content

Macro Φωτογράφιση

Recommended Posts

• Replies 386
  • Created
  • Last Reply
Ευχαριστώ. Τώρα είδα το aps-c και το 1.6X. O 28-105 υποτίθεται πως είναι 1:2 στο τέρμα του, αλλά και 160>>105.

Φαντάζομαι ούτε σε αυτή έχεις κάνει crop.

τι ακριβως εψαχνες αν επιτρεπεται?

Μου έκανε εντύπωση η μεγέθυνση, και νόμιζα (εσφαλμένα) πως ο 28-105 έχει λόγο 1.2:1 στο τέρμα του στο macro mode. Άρα, στο δικό μου το μυαλό, θα έπρεπε να είχαμε ανάλογα κάδρα με τον 100αρη canon που είναι 1:1.

Αλλά όλη η υπόθεση ήταν λάθος, ο 100αρης είναι σε 1.6Χ και ο 28-105 έχει λόγο 1:2. Η διαφορά στα κάδρα είναι τεράστια.

• 3 weeks later...

βασικά στο είπα γιατί στην δευτερη είδα μπόλικη σκόνη στον αισθητήρα (με f16 είναι λογικό βέβαια) αλλα υποθέτω πως αν το κλείσεις ακόμα παραπάνω θα πας αρκετά πιο γρήγορα απ'ότι σκεφτόσουν για καθάρισμα :D

βασικά στο είπα γιατί στην δευτερη είδα μπόλικη σκόνη στον αισθητήρα (με f16 είναι λογικό βέβαια) αλλα υποθέτω πως αν το κλείσεις ακόμα παραπάνω θα πας αρκετά πιο γρήγορα απ'ότι σκεφτόσουν για καθάρισμα :D

Ασχολήσου με το το δάσος και όχι με το δέντρο

φανταζομαι ρωταει αν μπορεις να αλλαζεις το διαφραγμα απο την μηχανη..με τα extension tubes..

και να απαντησω ..

οτι μαλλον το κανει(ς) με το εχτρα δαχτυλιδι που εχει(ς) στο φακο.

(σωστα?Πετυχα το 2 στα 2?): p

Όλα δουλεύουν μια χαρά, και διάφραγμα και φωτομέτρηση και autofocus και όλα.

Απλά δεν μπορεί να εστιάσει στο άπειρο. Σε δεύτερη σκέψη, η περιοχή της εστίασης είναι πολύ περιορισμένη, και το f1.8 είναι εφιάλτης για να εστιάσεις.

Τελικά αξίζει να πάρω macro; Με το σκεπτικό ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις με ένα macro φακό, που δεν τα κάνεις με σωλήνες.

τι εχτρα θες να κανεις με ενα μακρο?

Παντως ,αποψη μου ειναι οτι με αυτα που εχεις δεν χρειαζεται να παρεις μακρο...εκτος αν 8ες να κανεις κατι εξειδικευμενο που δεν παει τωρα ο νους μου.

(οκ παιζει να μην σε βολευει η εστιακη αποσταση...αλλα δαχτυλιδια ειναι..τα βαζεις και στον 28-105..)

Δεν είναι το έξτρα, είναι ότι ο macro είναι 2 σε 1. Μπορεί να τραβάει από κοντά, αλλά δεν παύει να είναι prime, 105mm με f2.8 . Κάνει και για άλλα πράγματα. Οι σωλήνες είναι μόνο για macro, και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Δεν ειμαι και ο πλεον ειδικος αλλα νομιζω το μακρο το ιδιο απαιτει καποιες προΰποθέσεις.

Ασχέτως πως θα τις επιδιώξεις.

Πχ για 1-1 (αν πηγες στο λουλουδι) ακομα και με τον 105 φ2.8 παλι απο φ4 (και πανω) θα εχεις ως μεγιστο διαφραγμα ,αλλο αν ψαχνοντας για βαθος πεδιου θα ψαχνεις απο 8 και πανω (αριθμητικα "8").

Σε νον-μακρο καταστασεις παιζεις κατω του 2.8 με πιο φωτεινους πριμε...(πχ 85 φ1.8, 105 φ2 ,135 φ2 και βεβαιως αυτος που ηδη εχεις).

Λυση αναγκης τα tubes...δεν αντιλεγω, αλλα απο την στιγμη που το επιτυγχανεις με τον ηδη (<-λεξη κλειδι) υπαρχοντα εξοπλισμο δεν ξερω κατα ποσο "βολικη" θα ειναι η αγορα ενος dedicated macro για (ισως) περιστασιακες μακρο φωτογραφησεις.

Αν παλι καλυπτεσαι για νον-μακρο καταστασεις με 2.8 , δες 70-200 φ2.8 που εχει την ευκολια του μεταβλητου εστιακου μηκους.

Προσωπικα την εχω καταβρει με πορτραιτακια (κεφαλι μονο) στα 130-180mm (για ΦΦ) που το φλουταρισμα ειναι πανευκολο...και δεν απαιτει ουτε καν φ4..μη πω ουτε καν f5.6(παλι για φφ μιλωντας)

Υ.Γ1

Στο μυαλο μου βεβαια καθε εννοια ειναι προκαθορισμενη σε καποιον φακο ..:p

Aν θελω φως ..παιρνω φως (μεγαλο διαφραγμα εννοω ..οχι φλασακια) ,αν θελω μακρο (που το 1-1 δε με συγκινει) παιρνω μακρο...και ουτω καθεξης.

Φως εχεις ,ευκολια εχεις (τον 28-105), μακρο -εστω και ετσι- το εχεις ...

Το μονο που βλεπω να σου λειπει ειναι φως σε μεγαλα εστιακα μηκη..

Με αυτη τη λογικη ο μακρο τρωγεται και με το παραπανω.

Αν δεν σε ενδιαφερει βεβαια το μεγαλυτερο διαφραγμα ή καποιος ζουμαριστος..

Υ.Γ

Ασχετο...:p ..ποσα χιλιοστα τα extension tubes?(που χρησιμοποίησες)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.