giorgos_gr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2009 ...Θέλω να εγκαταστήσω τον νέο σκληρό WD Caviar Black 1 TB αλλά έχω μερικές απορίες.. Ο παλιός μου δίσκος δεν θα πεταχτεί φυσικά..Είναι 320Mbytes,έχει πάνω το λειτουργικό Vista αυτή τη στιγμή και είναι συνδεδεμένος στο SATA1 της Motherboard..Αφού συνδέσω τον καινούργιο σκληρό, θέλω να μπώ κανονικά στα Windows και να τον φορμάρω και μετά από λίγες μέρες να βγάλω τα windows από τον παλιό και να τα βάλω στον καινούργιο καθ' ότι έχει 32 MB Cache και φαντάζομαι θα είναι πιο γρήγορο το λειτουργικό... Το θέμα είναι μπορώ να τον συνδέσω στην υποδοχή SATA2 της motherboard ή πρέπει αφού θα φοράει στο μέλλον το λειτουργικό να είναι συνδεδεμένος στην SATA1 ;;;Αν συνδέσω τον παλιό στην SATA2 στην εγκατάσταση, θα μπορώ να μπω στα Vista ή θα χαθούν όλα τα δεδομένα;;;.....Να πω ότι δεν σκοπεύω να κάνω RAID κλπ
perp Ιανουάριος 22, 2009 #2 Ιανουάριος 22, 2009 Αρχικά φρόντισε οταν συνδέσεις τον νέο σκληρό να μπείς πρώτα στο BIOS ώστε να βεβαιωθέις οτι έχει αναγνωριστεί απο το σύστημα. Κατόπιν τον φορμάρεις και του δίνεις το γράμμα της αρεσκείας σου μέσα απο το Computer Management>Storage>Disk Management των Vista. Οταν με το καλό θελήσεις να περάσεις τα Vista στον νεό σκληρό, θα χρειαστείς να επιλέξεις μέσω BIOS τον 1ΤΒ σκληρό ως primary ΗDD και βέβαια να bootάρεις χρησιμοποιώντας το DVD των Vista ώστε να τα εγκαταστείς πλέον στον 1ΤΒ.Επειδή ο νέος σκληρός εχει μέγαλο μέγεθος προτείνω να τον σπάσεις σε 2 partitions πριν αποφασίσεις να του περάσεις τα Vista.
giorgos_gr Ιανουάριος 22, 2009 Author #3 Ιανουάριος 22, 2009 Αρχικά φρόντισε οταν συνδέσεις τον νέο σκληρό να μπείς πρώτα στο BIOS ώστε να βεβαιωθέις οτι έχει αναγνωριστεί απο το σύστημα. Κατόπιν τον φορμάρεις και του δίνεις το γράμμα της αρεσκείας σου μέσα απο το Computer Management>Storage>Disk Management των Vista. Οταν με το καλό θελήσεις να περάσεις τα Vista στον νεό σκληρό, θα χρειαστείς να επιλέξεις μέσω BIOS τον 1ΤΒ σκληρό ως primary ΗDD και βέβαια να bootάρεις χρησιμοποιώντας το DVD των Vista ώστε να τα εγκαταστείς πλέον στον 1ΤΒ.Επειδή ο νέος σκληρός εχει μέγαλο μέγεθος προτείνω να τον σπάσεις σε 2 partitions πριν αποφασίσεις να του περάσεις τα Vista.OK ευχαριστώ...Σχετικά με το αν ο δίσκος με το λειτουργικό ( στην περίπτωση αυτή ο 1ΤΒ ) είναι συνδεδεμένος στο SATA2 ή στο SATA1, δεν έχει κανένα νόημα;;;...Όταν με το καλό βάλω τα Vista θα γίνει αυτομάτως και η απεγκατάσταση από τον παλιό δίσκο;;Χαζή ερώτηση ίσως αλλά μην έχω 1 λειτουργικό σε κάθε δίσκο ....:...:Τον 1ΤΒ θα τον σπάσω σε 2 partitions..Στο partition που θα έχει το λειτουργικό πόσα GB μου προτείνεις να αφήσω;;70 GB καλά είναι;;;Δεν αποθηκεύω αρχεία εκεί, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το λειτουργικό και χρειαστεί άμεσα επανεγκατάσταση...
RootX Ιανουάριος 22, 2009 #4 Ιανουάριος 22, 2009 Αν έχεις vista ultimate(δεν θυμάμαι από ποια έκδοση και πάνω έχει το back-up & restore center) έχεις επιλογή να σώσεις την υπάρχουσα εγκατάσταση και να την κάνεις restore στον νέο δίσκο χωρίς να κάνεις format, προγράμματα από την αρχή κλπ.Στον 320άρη που έχεις τώρα, πόσο διαθέσιμο χώρο έχεις? Αν έχεις αρκετό, μπορείς να του φτιάξεις ένα 2o partition, να σώσεις εκεί το αρχείο από το back-up και να το τραβήξουν τα win κατά την εγκατάσταση στον 1ΤΒ από εκεί.
giorgos_gr Ιανουάριος 22, 2009 Author #5 Ιανουάριος 22, 2009 Αν έχεις vista ultimate(δεν θυμάμαι από ποια έκδοση και πάνω έχει το back-up & restore center) έχεις επιλογή να σώσεις την υπάρχουσα εγκατάσταση και να την κάνεις restore στον νέο δίσκο χωρίς να κάνεις format, προγράμματα από την αρχή κλπ.Στον 320άρη που έχεις τώρα, πόσο διαθέσιμο χώρο έχεις? Αν έχεις αρκετό, μπορείς να του φτιάξεις ένα 2o partition, να σώσεις εκεί το αρχείο από το back-up και να το τραβήξουν τα win κατά την εγκατάσταση στον 1ΤΒ από εκεί.Δεν έχω καθόλου χώρο...Εξάλλου θέλω να φρεσκάρω λίγο το σύστημα με καινούργια εγκατάσταση...
giorgos_gr Ιανουάριος 24, 2009 Author #6 Ιανουάριος 24, 2009 Μια βοήθεια παρακαλώ.. Πήγα σήμερα να εγκαταστήσω τον δίσκο και με το που τον ανοίγω βλέπω ότι δεν έχει υποδοχή ( connector ) δεξιά, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία..Εν το μεταξύ, από το eshop που τον πήρα, μου τον στείλανε μέσα σε μια ζελατίνα χωρίς τίποτα επιπλέον..Ούτε Western Digital SATA interface cable with SecureConnect, ούτε βίδες, ούτε κάτι άλλο..Μόνο σκέτο τον δίσκο..Περιμένω να μου πείτε την γνώμη σας, τι να κάνω...
RootX Ιανουάριος 24, 2009 #7 Ιανουάριος 24, 2009 Έτσι πωλούνται οι δίσκοι φίλε, σκέτοι.Sata καλώδιο για data και sata τροφοδοσία θέλεις και είσαι έτοιμος.
perp Ιανουάριος 24, 2009 #8 Ιανουάριος 24, 2009 Καταρχήν και εγώ που παρέλαβα εναν σκληρο απο το ΠΛΑΙΣΙΟ ήρθε σε bulk συσκευασια...έτσι έρχονται... σφραγισμένοι μεν αλλά χωρίς παρελκόμενα καλώδια... Τώρα όσον αφορά τις συνδέσεις... Εκει που βλέπεις το κόκκινο βάζεις το ρεύμα απο το τροφοδοτικό σου και εκει που βλέπεις το κίτρινο βάζεις το SATA καλώδιο συνδεόντας το με την μητρική σου.
giorgos_gr Ιανουάριος 24, 2009 Author #9 Ιανουάριος 24, 2009 Δηλαδή το Western Digital SATA interface cable with SecureConnect μας είναι άχρηστο από την στιγμή που δεν δίνει ρεύμα στον δίσκο και δεν υπάρχει υποδοχή για 4P Molex ( ή legacy ATA 4-pin power connector )...Θα μας ήταν χρήσιμο αν υπήρχε η υποδοχή αυτή, ώστε να μπλοκάρει την Sata τροφοδοσία ( αριστερά στο κόκκινο ) για να μην υπάρχει περίπτωση διπλής τροφοδοσίας...Οπότε εγώ συνδέω ξεχωριστά το κόκκινο όπως είναι στην εικόνα, με ένα Sata power cable από την μια πλευρά και με ένα molex από την άλλη και ξεχωριστά το Sata data cable (στο κίτρινο της εικόνας) με την αντίστοιχη υποδοχή Sata της Motherboard......Σωστά;;;;
YDinopoulos Ιανουάριος 24, 2009 #10 Ιανουάριος 24, 2009 Το κλασσικο 4-Pin molex δεν υπαρχει πλεον στους νεους δισκους. Εχεις μονο τα SATA προτυπα. Καποτε βγαιναν σκληροι και με sata power αλλα και με το κλασικο 4pin molex.Στην περιπτωση σου, Συνδεεις μονο το κοκκινο κ το κιτρινο (ρευμα/data αντιστοιχα)
Tasoik Ιανουάριος 25, 2009 #11 Ιανουάριος 25, 2009 Και μια ερώτηση άσχετη¨Ενας δίσκος λειτουργεί γρηγορότερα αν δεν έχει κανένα partition από όταν έχει 2 ?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.