Jump to content

Make-it-your-self NAS???

laserscout

Recommended Posts

Spyrious, αν βάλεις το FreeNAS υπάρχει το Transmission το οποίο είναι torrent client και το Clutch το οποίο είναι ένα web interface για remote management του Transmission...

Υπάρχουν και για FreeBSD (στο οποίο είναι βασισμένο το FreeNAS), οπότε αν ψαχτείς λίγο (δεν είναι και ότι πιο εύκολο) μπορείς να πετύχεις αυτό που θες και να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα... ειδικά το web interface βολεύει πολύ, γιατί δεν χρειάζεσαι φυσική επαφή ή κάποιο remote desktop για να χειρίζεσαι τα downloads σου...

@unstoppable, εντάξει διαφωνούμε στο συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι τα επιχειρήματα είναι αρκετά και ο καθένας μπορεί και πρέπει να διαλέγει ανάλογα με τις ανάγκες του...

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply
Πολύ χρήσιμο θέμα.Ψάχνομαι και εγώ για κάτι παρόμοιο με τον atom.Καλό το freenas αλλά επειδή το θέλω και σαν κατεβατήρι (μtorrent) τι άλλη λύση υπάρχει;Ευχαριστώ.

@Jaco πολύ καλά τα links.

Εγώ χρησιμοποιώ το rtorrent μέσω ssh.

Έχω ένα μηχάνημα 24/7 χωρίς οθόνη/πληκτρολόγιο/ποντίκι και μπαίνω μέσω κονσόλας και τα κανονίζω όλα.

Μπορείς να ορίσεις ένα directory που θα ελέγχει το rtorrent και μόλις βάλεις μέσα ένα torrent αρχείο το κατεβάζει αυτόματα.

Ωραία.Αλλά επειδή όλα τα pc του δικτύου τρέχουν windows τι filesystem θα έχουν οι δίσκοι του nas ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα;

Δεν σε νοιάζει το fs του Linux (μπορεί να είναι ext3, reiser κλπ), υπάρχει ένα πρωτόκολλο που λέγεται NFS (network file system) και το FreeNAS έχει daemon για αυτό (δηλαδή ένα service το οποίο υλοποιεί το nfs), οπότε τα win είναι σαν να βλέπουν έναν απλό φάκελο στο My Computer...

Καλησπερα φιλε μου. μπορεις να βαλεις το samba(CIFS) (ενεργοποιηται απο το freenas) και εισαι οκ και απο αυτο. με ενα ωραιο putty για commands και winscp πανω απο shh(ενεργοποιηται απο το freenas) εισαι αρχοντας εγω ετσι το εχω.

Λοιπόν είπα να παίξω λίγο με το FreeNAS και τον atom με την D945GCLF, οπότε έστησα το παρακάτω σύστημα...:

• Atom 230@1600
  • 1GB DDR2-533
  • 2xRaptor WD740GD (soft-Raid0)
  • CF 2GB 133x

Κατέβασα και εγκατέστησα την έκδοση 7.3953, η οποία είναι beta, αλλά έχει pre-compiled τους drivers της Realtek για την κάρτα δικτύου... Οι προηγούμενες εκδόσεις δεν έχουν drivers για το lan interface του D945GCLF και πρέπει να γίνουν compile πρώτα σε ένα vm το οποίο να έχει εγκατεστημένη μια έκδοση του FreeBSD...

Αρχικές εντυπώσεις...:

• Η εγκατάσταση είναι απίστευτα πολύ απλή και από ένα σημείο και μετά όλα γίνονται από το web interface και δεν χρειάζεται φυσικά πληκτρολόγιο και mouse..
  • Είναι 30ΜΒ σε μέγεθος
  • Γρήγορο boot και shutdown από την CF
  • Πολύ απλό στην χρήση και άψογο web management

To σύστημα είναι χύμα και φαίνεται στην χάλια φωτό μου...

fng661di7gxhwivkwd6n.png

--------------

Οι δίσκοι όπως φαίνονται στον web manager...

f9th1zul31t7alukfw04.png

--------------

To software raid0

3l3auciey8ut59drhn87.png

--------------

Tα services που υποστηρίζει αυτή η έκδοση

ubajq6vpikezj5zr50po.png

--------------

Ενεργοποίηση του NFS για το raid0

qlerf8yev00rsuedhzuw.png

--------------

Data copy PC->NAS 100Mbps

ly3cws528109e739zmde.png

--------------

Data copy NAS->PC 100Mbps

9zhsjhn9qz5nmfvx2nuf.png

--------------

Transmission με Clutch (Torrent Client)

yqlczamg66agnadd9szc.png

--------------

Αρχείο video MKV στο NAS

0uo1exqyr8937qaao77b.png

ynt7rinjp71qjawm69ue.png

--------------

Lan Traffic load ενώ παίζει το αρχείο στο pc και το "τραβάει" από το NAS...

is37riqdh9o76chbt9vv.png

--------------

CPU Load Idle / MKV PLayback / Read(NAS->PC) / Write (PC->NAS)

gy3ue6z7yj2b8ukwwtbr.png

--------------

To CPU load ουδέποτε ξεπέρασε το 35-40%... ξεκούραστος...

Οπότε μπορείτε να δείτε και μόνοι σας ότι σε normal χρήση ο atom είναι αρκετός σε ένα 100Mbps δίκτυο...

Οι μετρήσεις φυσικά έγιναν ενώ έτρεχαν διάφορα services, όπως NFS, FTP, HTTP server, DDNS, Transmission, smb κλπ...

Σύντομα θα τον δοκιμάσω και σε 1Gbps lan για να δω τι πιάνει... :D

Καλησπερα φιλε μου. μπορεις να βαλεις το samba(CIFS) (ενεργοποιηται απο το freenas) και εισαι οκ και απο αυτο. με ενα ωραιο putty για commands και winscp πανω απο shh(ενεργοποιηται απο το freenas) εισαι αρχοντας εγω ετσι το εχω.

έχουμε κυρίως Mac και Linux στο σπίτι οπότε NFS είναι η λύση... Samba είναι για τους καλεσμένους και για το τυχών windows!

Και για όλους αυτούς που θέλουν πολλά sata, δεν χρειάζεται να έχετε πολλά καλώδια, ρίξε μια ματιά στο icy dock (raidsonic), συνδέεις 3 σκληρούς με 1 sata καλώδιο.

Και για όλους αυτούς που θέλουν πολλά sata, δεν χρειάζεται να έχετε πολλά καλώδια, ρίξε μια ματιά στο icy dock (raidsonic), συνδέεις 3 σκληρούς με 1 sata καλώδιο.

δεν υπαρχει αυτο που λες... το εχουμε ξαναπει πιο πανω...

Βασικά δεν έχει σημασία, γιατί ούτως ή άλλως και το linux και το FreeBSD φορτώνουν εξ' ολοκλήρου στην μνήμη, οπότε το διάβασμα γίνεται μόνο στο boot και στο shutdown που κάνει αυτόματα sync την μνήμη με τον δίσκο (ίσως και σε ενδιάμεσες στιγμές που κάνει το λειτουργικό sync)... Επομένως μετά το boot όλα είναι στην ram και η ταχύτητα του r/w στο os εξαρτάται από εκεί...

Άρα οποιοδήποτε usb stick, ακόμα και ένα παλιό των 128 ή 256ΜΒ κάνει και μετά το boot θα έχει την ίδια ταχύτητα με οποιοδήποτε άλλο μέσο... Σημειωτέον ότι το FreeNAS είναι μόνο 30MB...

Τώρα όμως υπάρχει μια άλλη παράμετρος... μπορεί να κάνει boot το stick...? αυτό που έχω δεν μπούταρει παρόλο που η μητρική λέει ότι το υποστηρίζει, οπότε έβαλα την cf επειδή την είχα...

Γενικά η cf είναι πολύ πιο ακριβή λύση (κάρτα + ide adaptor) από το usb, αλλά αξίζει μόνο αν το NAS τρέχει win που γίνονται απευθείας τα r/w στην flash και αυτό μόνο αν η cf είναι πολύ γρηγορότερη από τα 480Mbits του usb (άρα πολύυυυ ακριβότερη)...

Γενικά νομίζω το usb, αν μπουτάρει, είναι το καλύτερο...

Έπαιξα λίγο με τον Atom και το Freenas...

Εσωτερικό read/write με έναν WD6400AAKS...:

write 500MB, 512KB block size = 85.78MB/sec

freenas:/mnt/DATA# dd if=/dev/zero of=fill.me bs=524288 count=1000
1000+0 records in
1000+0 records out
524288000 bytes transferred in 6.111723 secs (85783993 bytes/sec)

read 500MB, 512KB block size = 78.93MB/sec

freenas:/mnt/DATA# dd of=/dev/null if=test.fil bs=524288
1000+0 records in
1000+0 records out
524288000 bytes transferred in 6.642274 secs (78932005 bytes/sec)

Not bad... θα στήσω μου φαίνεται κανένα Gbit NAS... :devil:

• 4 weeks later...

Πήρα το Intel d945gclf2,2gb Ram και μια cf 2gb με cf to ide ανταπτορα και τον wd 1tb eads.Πέρασα το image του freenas επάνω στην καρτούλα και φορτώνει κανονικά.Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζει την κάρτα δυκτίου της μητρικής.Υπάρχει τρόπος να περάσω drivers στο freenas;

Κατέβασε το Nightly build του FreeNAS (0.7.4344), που ίσως την υποστηρίζει... είχα το ίδιο πρόβλημα με το d945gclf...

Για να περάσεις drivers χρειάζεται να κάνεις compile όλο το FreeNAS, αφού πρώτα ενσωματώσεις τους drivers στον kernel... αλλά μιλάμε για FreeBSD κλπ κλπ...

Αν θες σώνει και καλά την stable έκδοση του FreeNAS (0.69.xxx), μπορείς να βάλεις μια pci κάρτα ethernet όπως η intel PRO/1000 GT, η οποία υποστηρίζεται σίγουρα από όλες τις distro των unix-οειδών... αυτό εκανα και εγώ...

Κατέβασε το Nightly build του FreeNAS (0.7.4344), που ίσως την υποστηρίζει... είχα το ίδιο πρόβλημα με το d945gclf...

Για να περάσεις drivers χρειάζεται να κάνεις compile όλο το FreeNAS, αφού πρώτα ενσωματώσεις τους drivers στον kernel... αλλά μιλάμε για FreeBSD κλπ κλπ...

Αν θες σώνει και καλά την stable έκδοση του FreeNAS (0.69.xxx), μπορείς να βάλεις μια pci κάρτα ethernet όπως η intel PRO/1000 GT, η οποία υποστηρίζεται σίγουρα από όλες τις distro των unix-οειδών... αυτό εκανα και εγώ...

Οκ.Την κατεβάζω τώρα και δοκιμάζω.Ευχαριστώ.

Fatal error μου βγάζει η τελευταία nightly.Θα ξαναδοκιμάσω άλλη μια αργότερα αφού κάνω μια format στην κάρτα.Αλλιώς θα πάω σε κάρτα.Το κακό είναι ότι ήθελα να βάλω μια κάρτα για esata επάνω για να κοτσάρω αργότερα και άλλους δίσκους.

Υ.Γ. Open solaris τι λέει; αξίζει;

Στο Fatal error λογικά πρέπει να σου έχει κάποιες πληροφορίες για το τι το προκάλεσε...

Αυτό στο κάνει την ώρα που φορτώνει από το cd...? αν ναι δεν έχει σχέση με την cf...

Επίσης από το bios κλείσε κάρτα ήχου, παράλληλες θύρες και ότι άλλο δεν χρειάζεται...

Όλα τα άχρηστα είναι κλειστά.Το φορτώνω κατευθείαν απο την cf,δεν κάνω install βάζω το img με το physdiskwrite.Θα ξανατσεκάρω αν όντως είναι όλα κλειστά.To hyperthreading παίζει ρόλο αν το έχω enabled;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.