Jaco Ιανουάριος 20, 2009 #21 Ιανουάριος 20, 2009 Spyrious, αν βάλεις το FreeNAS υπάρχει το Transmission το οποίο είναι torrent client και το Clutch το οποίο είναι ένα web interface για remote management του Transmission...Υπάρχουν και για FreeBSD (στο οποίο είναι βασισμένο το FreeNAS), οπότε αν ψαχτείς λίγο (δεν είναι και ότι πιο εύκολο) μπορείς να πετύχεις αυτό που θες και να έχει πολύ καλό αποτέλεσμα... ειδικά το web interface βολεύει πολύ, γιατί δεν χρειάζεσαι φυσική επαφή ή κάποιο remote desktop για να χειρίζεσαι τα downloads σου...@unstoppable, εντάξει διαφωνούμε στο συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι τα επιχειρήματα είναι αρκετά και ο καθένας μπορεί και πρέπει να διαλέγει ανάλογα με τις ανάγκες του...
arys Ιανουάριος 20, 2009 #22 Ιανουάριος 20, 2009 Πολύ χρήσιμο θέμα.Ψάχνομαι και εγώ για κάτι παρόμοιο με τον atom.Καλό το freenas αλλά επειδή το θέλω και σαν κατεβατήρι (μtorrent) τι άλλη λύση υπάρχει;Ευχαριστώ.@Jaco πολύ καλά τα links.Εγώ χρησιμοποιώ το rtorrent μέσω ssh.Έχω ένα μηχάνημα 24/7 χωρίς οθόνη/πληκτρολόγιο/ποντίκι και μπαίνω μέσω κονσόλας και τα κανονίζω όλα.Μπορείς να ορίσεις ένα directory που θα ελέγχει το rtorrent και μόλις βάλεις μέσα ένα torrent αρχείο το κατεβάζει αυτόματα.
Spyrious Ιανουάριος 20, 2009 #23 Ιανουάριος 20, 2009 Ωραία.Αλλά επειδή όλα τα pc του δικτύου τρέχουν windows τι filesystem θα έχουν οι δίσκοι του nas ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα;
Jaco Ιανουάριος 20, 2009 #24 Ιανουάριος 20, 2009 Δεν σε νοιάζει το fs του Linux (μπορεί να είναι ext3, reiser κλπ), υπάρχει ένα πρωτόκολλο που λέγεται NFS (network file system) και το FreeNAS έχει daemon για αυτό (δηλαδή ένα service το οποίο υλοποιεί το nfs), οπότε τα win είναι σαν να βλέπουν έναν απλό φάκελο στο My Computer...
Seek & Find Ιανουάριος 20, 2009 #25 Ιανουάριος 20, 2009 Καλησπερα φιλε μου. μπορεις να βαλεις το samba(CIFS) (ενεργοποιηται απο το freenas) και εισαι οκ και απο αυτο. με ενα ωραιο putty για commands και winscp πανω απο shh(ενεργοποιηται απο το freenas) εισαι αρχοντας εγω ετσι το εχω.
Jaco Ιανουάριος 20, 2009 #26 Ιανουάριος 20, 2009 Λοιπόν είπα να παίξω λίγο με το FreeNAS και τον atom με την D945GCLF, οπότε έστησα το παρακάτω σύστημα...: Atom 230@1600 1GB DDR2-533 2xRaptor WD740GD (soft-Raid0) CF 2GB 133x Κατέβασα και εγκατέστησα την έκδοση 7.3953, η οποία είναι beta, αλλά έχει pre-compiled τους drivers της Realtek για την κάρτα δικτύου... Οι προηγούμενες εκδόσεις δεν έχουν drivers για το lan interface του D945GCLF και πρέπει να γίνουν compile πρώτα σε ένα vm το οποίο να έχει εγκατεστημένη μια έκδοση του FreeBSD... Αρχικές εντυπώσεις...: Η εγκατάσταση είναι απίστευτα πολύ απλή και από ένα σημείο και μετά όλα γίνονται από το web interface και δεν χρειάζεται φυσικά πληκτρολόγιο και mouse.. Είναι 30ΜΒ σε μέγεθος Γρήγορο boot και shutdown από την CF Πολύ απλό στην χρήση και άψογο web management To σύστημα είναι χύμα και φαίνεται στην χάλια φωτό μου... -------------- Οι δίσκοι όπως φαίνονται στον web manager... -------------- To software raid0 -------------- Tα services που υποστηρίζει αυτή η έκδοση -------------- Ενεργοποίηση του NFS για το raid0 -------------- Data copy PC->NAS 100Mbps -------------- Data copy NAS->PC 100Mbps -------------- Transmission με Clutch (Torrent Client) -------------- Αρχείο video MKV στο NAS -------------- Lan Traffic load ενώ παίζει το αρχείο στο pc και το "τραβάει" από το NAS... -------------- CPU Load Idle / MKV PLayback / Read(NAS->PC) / Write (PC->NAS) -------------- To CPU load ουδέποτε ξεπέρασε το 35-40%... ξεκούραστος... Οπότε μπορείτε να δείτε και μόνοι σας ότι σε normal χρήση ο atom είναι αρκετός σε ένα 100Mbps δίκτυο... Οι μετρήσεις φυσικά έγιναν ενώ έτρεχαν διάφορα services, όπως NFS, FTP, HTTP server, DDNS, Transmission, smb κλπ... Σύντομα θα τον δοκιμάσω και σε 1Gbps lan για να δω τι πιάνει...
Spyrious Ιανουάριος 20, 2009 #27 Ιανουάριος 20, 2009 Αυτά είναι.Πολύ ωραίο.Με πείσατε θα βάλω το freenas.
laserscout Ιανουάριος 21, 2009 Author #28 Ιανουάριος 21, 2009 Καλησπερα φιλε μου. μπορεις να βαλεις το samba(CIFS) (ενεργοποιηται απο το freenas) και εισαι οκ και απο αυτο. με ενα ωραιο putty για commands και winscp πανω απο shh(ενεργοποιηται απο το freenas) εισαι αρχοντας εγω ετσι το εχω.έχουμε κυρίως Mac και Linux στο σπίτι οπότε NFS είναι η λύση... Samba είναι για τους καλεσμένους και για το τυχών windows!
laserscout Ιανουάριος 21, 2009 Author #29 Ιανουάριος 21, 2009 Και για όλους αυτούς που θέλουν πολλά sata, δεν χρειάζεται να έχετε πολλά καλώδια, ρίξε μια ματιά στο icy dock (raidsonic), συνδέεις 3 σκληρούς με 1 sata καλώδιο.
theo_mich Ιανουάριος 21, 2009 #30 Ιανουάριος 21, 2009 Και για όλους αυτούς που θέλουν πολλά sata, δεν χρειάζεται να έχετε πολλά καλώδια, ρίξε μια ματιά στο icy dock (raidsonic), συνδέεις 3 σκληρούς με 1 sata καλώδιο.δεν υπαρχει αυτο που λες... το εχουμε ξαναπει πιο πανω...
Jaco Ιανουάριος 21, 2009 #32 Ιανουάριος 21, 2009 Βασικά δεν έχει σημασία, γιατί ούτως ή άλλως και το linux και το FreeBSD φορτώνουν εξ' ολοκλήρου στην μνήμη, οπότε το διάβασμα γίνεται μόνο στο boot και στο shutdown που κάνει αυτόματα sync την μνήμη με τον δίσκο (ίσως και σε ενδιάμεσες στιγμές που κάνει το λειτουργικό sync)... Επομένως μετά το boot όλα είναι στην ram και η ταχύτητα του r/w στο os εξαρτάται από εκεί...Άρα οποιοδήποτε usb stick, ακόμα και ένα παλιό των 128 ή 256ΜΒ κάνει και μετά το boot θα έχει την ίδια ταχύτητα με οποιοδήποτε άλλο μέσο... Σημειωτέον ότι το FreeNAS είναι μόνο 30MB...Τώρα όμως υπάρχει μια άλλη παράμετρος... μπορεί να κάνει boot το stick...? αυτό που έχω δεν μπούταρει παρόλο που η μητρική λέει ότι το υποστηρίζει, οπότε έβαλα την cf επειδή την είχα...Γενικά η cf είναι πολύ πιο ακριβή λύση (κάρτα + ide adaptor) από το usb, αλλά αξίζει μόνο αν το NAS τρέχει win που γίνονται απευθείας τα r/w στην flash και αυτό μόνο αν η cf είναι πολύ γρηγορότερη από τα 480Mbits του usb (άρα πολύυυυ ακριβότερη)...Γενικά νομίζω το usb, αν μπουτάρει, είναι το καλύτερο...
nobig Ιανουάριος 23, 2009 #33 Ιανουάριος 23, 2009 Έχει δοκιμάσει κανείς την τελευταία 6.9 αν είναι σταθερή και χωρίς προβλήματα;
Jaco Ιανουάριος 24, 2009 #34 Ιανουάριος 24, 2009 Έπαιξα λίγο με τον Atom και το Freenas...Εσωτερικό read/write με έναν WD6400AAKS...:write 500MB, 512KB block size = 85.78MB/secfreenas:/mnt/DATA# dd if=/dev/zero of=fill.me bs=524288 count=10001000+0 records in1000+0 records out524288000 bytes transferred in 6.111723 secs (85783993 bytes/sec)read 500MB, 512KB block size = 78.93MB/secfreenas:/mnt/DATA# dd of=/dev/null if=test.fil bs=5242881000+0 records in1000+0 records out524288000 bytes transferred in 6.642274 secs (78932005 bytes/sec)Not bad... θα στήσω μου φαίνεται κανένα Gbit NAS... :devil:
Spyrious Φεβρουάριος 16, 2009 #35 Φεβρουάριος 16, 2009 Πήρα το Intel d945gclf2,2gb Ram και μια cf 2gb με cf to ide ανταπτορα και τον wd 1tb eads.Πέρασα το image του freenas επάνω στην καρτούλα και φορτώνει κανονικά.Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζει την κάρτα δυκτίου της μητρικής.Υπάρχει τρόπος να περάσω drivers στο freenas;
Jaco Φεβρουάριος 16, 2009 #36 Φεβρουάριος 16, 2009 Κατέβασε το Nightly build του FreeNAS (0.7.4344), που ίσως την υποστηρίζει... είχα το ίδιο πρόβλημα με το d945gclf...Για να περάσεις drivers χρειάζεται να κάνεις compile όλο το FreeNAS, αφού πρώτα ενσωματώσεις τους drivers στον kernel... αλλά μιλάμε για FreeBSD κλπ κλπ...Αν θες σώνει και καλά την stable έκδοση του FreeNAS (0.69.xxx), μπορείς να βάλεις μια pci κάρτα ethernet όπως η intel PRO/1000 GT, η οποία υποστηρίζεται σίγουρα από όλες τις distro των unix-οειδών... αυτό εκανα και εγώ...
Spyrious Φεβρουάριος 16, 2009 #37 Φεβρουάριος 16, 2009 Κατέβασε το Nightly build του FreeNAS (0.7.4344), που ίσως την υποστηρίζει... είχα το ίδιο πρόβλημα με το d945gclf...Για να περάσεις drivers χρειάζεται να κάνεις compile όλο το FreeNAS, αφού πρώτα ενσωματώσεις τους drivers στον kernel... αλλά μιλάμε για FreeBSD κλπ κλπ...Αν θες σώνει και καλά την stable έκδοση του FreeNAS (0.69.xxx), μπορείς να βάλεις μια pci κάρτα ethernet όπως η intel PRO/1000 GT, η οποία υποστηρίζεται σίγουρα από όλες τις distro των unix-οειδών... αυτό εκανα και εγώ...Οκ.Την κατεβάζω τώρα και δοκιμάζω.Ευχαριστώ.
Spyrious Φεβρουάριος 16, 2009 #38 Φεβρουάριος 16, 2009 Fatal error μου βγάζει η τελευταία nightly.Θα ξαναδοκιμάσω άλλη μια αργότερα αφού κάνω μια format στην κάρτα.Αλλιώς θα πάω σε κάρτα.Το κακό είναι ότι ήθελα να βάλω μια κάρτα για esata επάνω για να κοτσάρω αργότερα και άλλους δίσκους.Υ.Γ. Open solaris τι λέει; αξίζει;
Jaco Φεβρουάριος 16, 2009 #39 Φεβρουάριος 16, 2009 Στο Fatal error λογικά πρέπει να σου έχει κάποιες πληροφορίες για το τι το προκάλεσε...Αυτό στο κάνει την ώρα που φορτώνει από το cd...? αν ναι δεν έχει σχέση με την cf...Επίσης από το bios κλείσε κάρτα ήχου, παράλληλες θύρες και ότι άλλο δεν χρειάζεται...
Spyrious Φεβρουάριος 16, 2009 #40 Φεβρουάριος 16, 2009 Όλα τα άχρηστα είναι κλειστά.Το φορτώνω κατευθείαν απο την cf,δεν κάνω install βάζω το img με το physdiskwrite.Θα ξανατσεκάρω αν όντως είναι όλα κλειστά.To hyperthreading παίζει ρόλο αν το έχω enabled;
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.