Makis Hourdakis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Δεν είναι απογοητευτικό να γυρνάς σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, να ανοίγεις το pc να χαλαρώσεις λίγο, να παίρνεις μήνυμα "NTLDR is missing" και με κάποιες πρώτες δοκιμές να βλέπεις οτι κάτι δεν πάει καλά με το δίσκο που έχεις το λειτουργικό; Δίσκος: Seagate ST3500320AS (σειρά 7200.11, 500GB, Sata II) ρυθμισμένος με το jumperάκι του σε sata I (επειδή βαριόμουνα να το βγάλω όταν έστηνα το pc ) στο sata 1 κανάλι του ICH10R της μητρικής Μητρική: Asus P5QC (Intel ICH10R Southbridge, Marvell 88SE6111 controller, Silicon image SIL5723 controller) Υπάρχουν ακόμα συνδεδεμένα: 1. ένας όμοιος δίσκος για αποθήκη στο sata 2 του ίδιου controller 2. ένα sata dvd στο sata 4 του ίδιου controller Ο δίσκος spinnάρει κανονικότατα με το φυσιολογικό του ήχο. Όταν είναι συνδεδεμένος στο pc, το bios αργεί πολύ να τελειώσει τα αρχικά tests του και τελικά δεν τον βρίσκει, ενώ βρίσκει κανονικά τα υπόλοιπα. Δοκιμές που έγιναν: 1. Ο ασθενής στο sata channel 2 2. ο ασθενής στο sata channel 1 χωρίς το τζαμπεράκι 3. Ο δίσκος σε διάφορα sata channels (του ίδιου πάντα controller) με άλλα καλώδια 4. Ο δίσκος σε sata I mode σε εξωτερική θήκη Icy box (η οποία είναι γνωστό οτι δουλεύει με τον όμοιο δίσκο-αποθήκη που έχω) μέσω usb στο laptop 5. Το dvd ή ο άλλος δίσκος στο sata 1 (τα βρίσκει κανονικά) Με προβληματίζουν: α) το οτι αυτό έγινε ξαφνικά, μετά από μια συνηθισμένη ημέρα εργασίας (εφαρμογές γραφείου και internet) χωρίς να έχει ζοριστεί, να έχει κουνηθεί ή να έχει αλλάξει κάποια ρύθμιση και ενώ είχε κλείσει κανονικά με shut down. β) το οτι σπινάρει κανονικά και με το συνηθισμένο ήχο του (αλλά στην εξωτερική θήκη δεν ανάβει το hdd led) γ) το οτι καθυστερεί το bios αλλά τελικά δεν τον βρίσκει. Δηλαδή σαν να καταλαβαίνει οτι κάτι υπάρχει συνδεδεμένο, αλλά δεν το αναγνωρίζει. Ρυθμίσεις BIOS: Όλα τα σχετικά ενεργοποιημένα ή auto sata στο Enhanced mode Καμιά ιδέα πριν μπω στη βαβούρα του να τον αλλάξω και να ξαναστήσω τα πάντα από την αρχή; (Η ξενέρα είναι οτι είχα ένα καινούργιο σύστημα που δούλευε άψογα...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgeVasil Ιανουάριος 15, 2009 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 15, 2009 CMOS Δοκίμασες? Repair ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Ιανουάριος 15, 2009 #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 15, 2009 για τον 1ΤΒ αλλα αφορα ολα τα 7200.11 μοντελα της seagate...http://forums.seagate.com/stx/board/message?board.id=ata_drives&thread.id=3668 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nickstamat Ιανουάριος 15, 2009 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 15, 2009 Αυτό μου το βγάζει συνήθως όταν υπάρχει κάποιος αφαιρούμενος δίσκος συνδεδεμένος και το BIOS αυθαίρετα πάει να bootάρει από αυτόν και δεν βρίσκει λειτουργικό.Αν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, θυμάμαι ότι είχα διαβάσει πως μπορεί να διορθωθεί με τις εντολές fixmbr, fixboot στο repair console. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 15, 2009 Author #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 15, 2009 Παίδες, δείτε το link που παραθέτει ο panoc. Πρέπει να έχω ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Και ο δικός μου είναι SD15 firmware made in Thailand. Προς το παρόν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα και η Seagate δεν δίνει απαντήσεις. Κρίμα... Και πριν λίγες μέρες έστησα το pc του αδερφού μου και του πρότεινα με μεγάλη σιγουριά να πάρει τους ίδιους δίσκους. Τι να πω... Δεν σκοπεύω προς το παρόν να τον στείλω για RMA, κάτι με τρώει να τον κρατήσω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Ιανουάριος 16, 2009 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 να ρωτήσω κάτι γιατί με όλα αυτά που διαβάζω δεν έχω βγάλει άκρη; το πρόβλημα με αυτούς τους δίσκους παρατηρείται μόνο όταν συνδεόνται πάνω στην μητρική; δηλαδή εξωτερικά λειτουργούν κανονικά; Όχι τίποτα αλλά περιμένω το 1.5 ΤΒ σήμερα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 16, 2009 Author #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 Το πρόβλημα, άμα υπάρχει, παρατηρείται είτε άμα είναι συνδεδεμένος στη μητρική είτε εξωτερικά... Τώρα για το αν δημιουργείται ακόμα και αν τον έχεις εξωτερικό δεν ξέρω αλλά νομίζω, με αυτά που διάβασα, οτι δεν έχει σχέση. Πάντως για τον 1.5TB έχει βγει καινούργιο firmware το οποίο νομίζω διορθωνει το πρόβλημα. Δες λίγο σε εκείνο το link, λέει μπόλικα πράγματα...Σημείωση εν τω μεταξύ πως το πρόβλημα λέει δεν διορθώνεται ούτε αλλάζοντας την πλακέτα (που θα λυνόταν αν ήταν απλώς κόλλημα του fw). Εγώ τώρα περιμένω δυο Western Digital blue caviar 640GB (WD6400AAKS) πάντως και τον θανόντα θα περιμένω να τον αντικαταστήσω όταν βγει η επόμενη σειρά γιατί δε λέει να έχω πάλι τα ίδια... Ή μπορεί να πάρω άλλον ένα WD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kallileo Ιανουάριος 16, 2009 #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 Απο που ειναι αγορασμενος? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Ιανουάριος 16, 2009 #9 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 ο δικός μου; Από το Πλαισιο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 16, 2009 Author #10 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 Και ο δικός μου από Πλαίσιο, κάπου μέσα στον Οκτώβρη. Δεν έχει σχέση το Πλαίσιο με το πρόβλημα, είναι γενικευμένο πρόβλημα των 7200.11 με το SD15... Ξέρω οτι μπορώ να τον πάω για RMA αλλά θέλω προς το παρόν να κάνω τη δουλειά μου και θα δω τι θα τον κάνω αυτόν. Έχω και κάποια (λίγα ευτυχώς) αρχεία μέσα τα οποία δεν θα ήθελα και πολύ να χάσω και θέλω να δω μήπως βρεθεί καμιά λύση πριν τον δώσω πίσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Ιανουάριος 16, 2009 #11 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 Μάκη για τσέκαρε το p/n του δίσκου. ειναι το 3xx μετά το 9JU138 Av είναι το 300 ή το 336 τοτε χρειάζεσαι το SD1A αλλιώς (αν είναι το 301) χρειάζεσαι το CC1H. (ε ρε μπλεξιμο πρωινιάτικα ) Βtw, έχει chat support η seagate; (link edit: με το firmware upgrade δεν έχεις data loss όπως λένε, οπότε δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 16, 2009 Author #12 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 Εχμ... Τον 500ρη έχω! P/N είναι 9BX154-303 και στους δυο.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Ιανουάριος 16, 2009 #13 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 soz, δεν έχω πιει καφέ ακόμη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makis Hourdakis Ιανουάριος 16, 2009 Author #14 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 Κάνε ένα διάλειμμα και πιες ένα :-P Η απορία μου είναι πώς θα γίνει fw update από τη στιγμή που το bios το ίδιο δεν βρίσκει το δίσκο Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Ιανουάριος 16, 2009 #15 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 ο δίσκος κατέφθασε το μεσημέρι και έχω την εντύπωση πως είμαι τυχερός...το firmware του είναι το LC1A για οποίο αν δεν κάνω λάθος δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. έτσι δεν είναι ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
FREY REACTOR Ιανουάριος 16, 2009 #16 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 ποτε δεν μπορεις να εισαι βεβαιος για το epic failure.για κανα 3μηνο κανε backup που και που Link to comment Share on other sites More sharing options...
felix Ιανουάριος 16, 2009 #17 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 ο δίσκος κατέφθασε το μεσημέρι και έχω την εντύπωση πως είμαι τυχερός...το firmware του είναι το LC1A για οποίο αν δεν κάνω λάθος δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. έτσι δεν είναι ; ρε ανυπόμονε*, βάσει των πληροφοριών που έχει το άλλο θέμα και αυτών που έχω διαβάσει απανταχού στο νετ, είσαι κομπλέ ** * reason linky **κατα Seagate και επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος...κάνε αυτό που σου λέει και ο Frey Reactor...ή αν όχι κάντου εξαντλητικές δοκιμές πρώτα...τί άλλο να πούμε.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Ιανουάριος 16, 2009 #18 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 thanx :D:D backup θα υπάρχει (των φωτογραφικού υλικού μου τουλάχιστον)...ε και για τα υπόλοιπα ίσως βρεθεί κάτι αλλα και να χαθούν δεν θα με νοιάξει, αρκεί να είναι σώες οι φωτογραφίες Link to comment Share on other sites More sharing options...
FREY REACTOR Ιανουάριος 16, 2009 #19 Κοινοποίηση Ιανουάριος 16, 2009 Βασικα δε θα σαι βεβαιος εως οτου εισαι βεβαιος. Δισκοι ST31500341AS με LC1A δουλευουν μια χαρα αλλα και δισκοι ST3500320AS με SD15 δουλευουν μια χαρα(μεχρι να παψουν να δουλευουν).Ειναι ζητημα εχμ στατιστικης το μονο βεβαιο ειναι πως οι περισσοτεροι εμφανισαν προβλημα μεσα στο 3μηνο.Οποτε μεχρι τοτε κανε τα backup σου,και μακρια απο τη seagate!Εκτος κι αν βγαλει καποια λυση-πραγμα χλωμο μιας και δεν φαινεται καν να αναγνωριζει το προβλημα Link to comment Share on other sites More sharing options...
lamousis Σεπτέμβριος 11, 2010 #20 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 11, 2010 Ακριβώς τα ιδια προβλήματα που περιγράφει ο Makis Hourdakis εχω και εγω αλλα σε δισκο seagate 1ΤΒ st31000333as firmware: LC15.Ο δίσκος τα΄φτυσε και εχει τα ιδια ακριβώς συμπτώματαΟ δίσκος spinnάρει κανονικότατα με το φυσιολογικό του ήχο. Όταν είναι συνδεδεμένος στο pc, το bios αργεί πολύ να τελειώσει τα αρχικά tests του και τελικά δεν τον βρίσκει, ενώ βρίσκει κανονικά τα υπόλοιπα.Με προβληματίζουν: α) το οτι αυτό έγινε ξαφνικά, μετά από μια συνηθισμένη ημέρα εργασίας (εφαρμογές γραφείου και internet) χωρίς να έχει ζοριστεί, να έχει κουνηθεί ή να έχει αλλάξει κάποια ρύθμιση και ενώ είχε κλείσει κανονικά με shut down. β) το οτι σπινάρει κανονικά και με το συνηθισμένο ήχο του (αλλά στην εξωτερική θήκη δεν ανάβει το hdd led)γ) το οτι καθυστερεί το bios αλλά τελικά δεν τον βρίσκει. Δηλαδή σαν να καταλαβαίνει οτι κάτι υπάρχει συνδεδεμένο, αλλά δεν το αναγνωρίζει.Με firmware update λύνεται το πρόβλημα;;;Μάκη τα δεδομένα τα έσωσες;;;Γενικά βρέθηκε λύση ή για να σωθούν τα δεδομένα πρέπει να πληρώσεις;;;;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.