Jump to content



Ερωτηση για RAID 5


YDinopoulos

Recommended Posts

Αποφασισα να βαλω τους 3 σκληρους μου (1 ΤΒ καθενας) σε RAID 5 να εχω το κεφαλι μου ησυχο.

Στο boot του υπολογιστη και πατωντας Ctrl+I μπηκα στο RAID Utility και σημιουργησα επιτυχως το array.

Στα win ομως, οταν παω να κανω initialize το array, μεσα απο το προγραμμα της Intel, κανει πολυυυυ ωρα (ενδεικτικα απο 23:00 χτες μεχρι 08:00 σημερα το πρωι, ηταν στο 3%^ και θελει αλλες 18 ωρες !!! )

Ειναι λογικο να ειναι τοσο πολυ ?

Link to comment
Share on other sites

...μαν δεν το πρωτείνω σε καμια περιπτωση αυτο που πας να κανεις, σε περίπτωση που πάθει κατι το array παιζει να θελει 2-3 μέρες το rebuild και ΑΝ γίνει επιτυχώς. Σε τετοιους soft raid controller το καλύτερο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ειναι raid 1, ασε που οι ταχύτητες στο write στο raid 5 είναι χάλια και χαντακώνεις τους δίσκους, για μένα raid 5 μόνο σε καλό standalone controller!!!

Link to comment
Share on other sites

έτσι είναι, παίρνει πολύ ώρα για το initialization και είναι άμεσα εξαρτώμενο με την ποσότητα των δεδομένων στο array....

Γιατι εξαρταται απο την ποσοτητα των δεδομενων? Δεν γινετε σε low level?

Link to comment
Share on other sites

Γιατι εξαρταται απο την ποσοτητα των δεδομενων? Δεν γινετε σε low level?

σε low level γινεται, ειτε ειναι φουλ οι δισκοι ειτε οχι οι κοινοι controller που εχουμε στις μητρικες μας τον ιδιο χρονο θα κανουν.

οι ακριβοι hardware-raid controllers εχουν μηχανισμο ανιχνευσης δεδομενων οποτε κανουν τοσο χρονο οσα δεδομενα εχουν και φυσικα σε καθε περιπτωση πολυ πιο γρηγορα απο τους software-based.

Link to comment
Share on other sites

To raid5 σε soft θα το εμπιστευόμουν μόνο σε LVM disks από linux, με την προϋπόθεση ότι δεν θα πήγαινε κάτι στραβά ώστε να μην γίνει sync (δηλαδή να μην σώσει τα δεδομένα που έχει στην μνήμη στον δίσκο), το οποίο σε κανονικές συνθήκες και με ένα ups δεν θα συμβεί... τώρα για windows και dynamic disks, δεν ξέρω και δεν ξέρω κανένα να το έχει δοκιμάσει, αλλά δεν θα το έκανα κιόλας... :p

Εδιτ: Καλά έκανες με τον perc...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Επειδή αυτή τη στιγμή έχω τρεις WD 500GB RE3 να καθόνται, και επειδή με ενδιαφέρει κυρίως η ασφάλεια των δεδομένων καθώς θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αποθήκευση δεδομένων, ήμουν έτοιμος να στήσω RAID5 πάνω στον ICH10R της P5Q Deluxe, μέχρι που διάβασα αυτό το θέματακι.

Όμως δεν παίζει να προχωρήσω σε αγορά standalone controller μιας απ'ότι είδα είναι και αρκετά ακριβοί. 'Ετσι σκέφτομαι προχωρήσω σε κάποιο άλλο RAID setup.

Μπορώ για παράδειγμα με κάποιο τρόπο να αξιοποιήσω και τους τρεις δίσκους, και παράλληλα να συνδιάσω ασφάλεια των δεδομένων και ταχύτητα;

Τέλος RAID 0+1 με δύο δίσκους;

Link to comment
Share on other sites

alfa κάνε 0+1 με 4 δίσκους (κάνεις mirror (raid1) ένα raid 0 volume)

Επίσης, γιατί λέτε οτι τα ICHxR είναι software RAID? Μια χαρά στο chipset δεν είναι ο controler? Εντάξει, οι κάρτες εχουν CPU πάνω αλλά δεν είναι και software που λέτε τα ICHxR.

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζεσαι 4 δίσκους για να κάνεις raid 0+1 (δλδ 2 δίσκοι σε raid0 και αυτό το array σε raid1 με τους άλλους 2 δίσκους που είναι και αυτοί σε raid0) ή raid 1+0 γνωστο ως και raid 10 (δλδ 2 δίσκοι σε raid1 και αυτό το array σε raid0 με τους άλλους δύο δίσκους που είναι σε raid1). Aπο τα δύο αν και είναι παρομοια καλύτερο είναι το 10 για μικροδιαφορες που δεν θυμάμαι.

Αυτο που μπορείς να κάνεις με τους 3 δίσκους σου για να τους εκμεταλευτείς είναι ένα "mixed" raid. Δλδ δημιουργεις ένα raid0 για το λειτουργικο με πχ 50gb απο τον κάθε δίσκο δλδ δημιουργεις array με μέγεθος 3χ50=150gb και τα υπολοιπα 450gb τα βάζεις σε ένα raid1 array που δημιουργείς που θα έχει μέγεθος 450gb. Στο raid1 οπως ξέρεις ο χώρος δεν αυξάνεται δλδ 3χ450=450.

Σε περίπτωση που χαλάσει ένας δίσκος σου το raid0 και το λειτουργικο θα καταστραφει και δεν θα μπορεις να τα ανακτήσεις ένω τα δεδομένα σου στο raid1 θα είναι ασφαλή ακομα και αν αποτύχει και 2ος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ασχετο, να σου θυμήσω απλώς ότι το raid1 δεν είναι backup. Δλδ αν τα windows ή εσύ κατα λάθος χαλάσεις κάποιο partition χανονται και τα δεδομένα. Επίσης αν κολλήσεις κάποιο ιο ή τπτ αλλο ισχύει πάλι το ίδιο. Οπότε κάνε backup τα δεδομένα. Μια φορά θα το χρειαστεις αλλα θα το αξίζει, πιστεψέ με.

Αφου έχεις 3 δισκους μπορεις να χρησιμοποιήσεις τους 2 για το "mixed" raid ή απλο raid1 και τον τριτο για backup.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

δεν ανοίγω καινούριο thread, σχετικό δείχνει.

καθάρισα χθές το RAID5 στον ICH10R και έβαλα το πρόγραμμα της intel για το raid για να στήσω ένα RAID10. Κόλλησα κι εγώ στο initialized:no, άντε κάντο λέω να δούμε τι θα καταλάβεις.

Τα ίδια χάλια, θα πάρει μέρες και μιλάμε για άδειους δίσκους και RAID10, όχι 5.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το νόημα. Τι κερδίζω με αυτό, έχει καταλάβει κανείς?

Αν κάνω πχ format, πάλι τα ίδια? Αν δεν το έκανα και έβγαζα δίσκο τι θα γινόταν?

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα να αναδιατυπώσεις την ερώτηση γιατί προϋποθέτει ότι έχουμε φρέσκα τα λεγόμενα πριν, πλην όμως πάει πολύς καιρός και κανείς δε θυμάται την κουβέντα και δεν υπάρχει και χρόνος να ξαναδιαβάσουμε. Οπότε κάνε την ερώτηση αυτάρκη μήπως και καταλάουν περισσότεροι.

Link to comment
Share on other sites

:)

η ερώτηση είναι η εξής:

τι κάνει στην πράξη το Intel Rapid Storage Technology όταν λέει initializing volume, και τι χάνω αν αφήσω το RAID10 array σε uninitialized state.

update: βρήκα αυτά στο site της intel, το verification and repair δεν μπορεί να γίνει αν το volume δεν γίνει initialized

Intel

Link to comment
Share on other sites

:)

η ερώτηση είναι η εξής:

τι κάνει στην πράξη το Intel Rapid Storage Technology όταν λέει initializing volume, και τι χάνω αν αφήσω το RAID10 array σε uninitialized state.

update: βρήκα αυτά στο site της intel, το verification and repair δεν μπορεί να γίνει αν το volume δεν γίνει initialized

Intel� Rapid Storage Technology — What is RAID volume data verification and repair?

παραμένει όμως η απορία μου, δε μπορώ αν καταλάβω αν είναι πρόσθετο layer ασφάλειας σε επίπεδο bios/fakeraid η αν ένα χρόνο που είχα RAID5 uninitialized ήμουν απλά τυχερός που δεν έσκασε δίσκος

τυχερός που δεν έσκασε κανένας δίσκος

ουσιαστικά δεν τι κάνει το initialized? φτιάχνει ένα πίνακα με το τι έχει κάθε δίσκος έτσι ώστε αν προκύψει κάτι να ξέρει τι χάθηκε.

Link to comment
Share on other sites

αυτο που κανει ουσιαστικα ειναι να επιβεβαιωνει οτι τα δεδομενα στο raid σου ειναι "σωστα" εκεινη τη στιγμη. Δηλαδη για παραδειγμα στο raid5 παει και κοιταει στη θεση του πρωτου bit ας πουμε, στον ενα δισκο εχεις 0, στον δευτερο εχεις παλι 0, στον τριτο εχεις 1 και στον τεταρτο εχει γραφτει το parity bit που ειναι 0 , ειναι σωστη αυτη η πληροφορια? Αν ειναι καλως, αν δεν ειναι την διορθωνει. Συνεχιζει μετα για το δευτερο bit κλπ κλπ.

Απλα αν δε το κανεις τοτε σε περιπτωση που πας να κανεις repair εαν υπηρχε καποιο σφαλμα (που δε διορθωθηκε γιατι δεν εκανες initialization) τοτε αναποφευκτα και το repair θα δωσει λαθος δεδομενα σε εκεινο το σημειο γιατι θα βασιστει σε λαθος πληροφοριες...

Υποτιθεται οτι αν κανεις 1 φορα initialization, μετα δε θα ξαναχρειαστει γιατι δεν υπαρχει λογος να προκυψει καποιο λαθος αργοτερα, εκτος αν γινει καμια διακοπη ρευματος (σε controller οπως του ICH που δεν εχει μπαταρια...) στην οποια περιπτωση πρεπει να γινει μετα ενα initialization για να επιβεβαιοθουν παλι τα δεδομενα πρωτου συνεχισεις. Απλα μετα πολλες φορες δε το λενε initialization , αλλα "check consistency" ή "verification" κλπ....πρακτικα ομως ειναι το ιδιο πραγμα.

Θεωρω δεδομενο οτι πρεπει να το κανεις....αποκει και περα απο τη στιγμη που παιζεις με τον onboard controller δεν εχεις ευκολιες οπως οι hardware controllers που κανουν ας πουμε background initialization και δεν χανεις χρονο....αλλα περα απο αυτο, σε raid10 μου κανει εντυπωση πως θελει τοοοοσο πολυ χρονο. Παντως δεν επηρεαζεται απο το γεγονος οτι ειανι αδειοι οι δισκοι, επηρεαζεται καθαρα απο το μεγεθος τους.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.