jsmith6 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2009 Πριν από αρκετό καιρό αγόρασα μια θήκη e-Sata και έχω μέσα έναν εσωτερικό δίσκο SATA-II. Τον σύνδεσα με την Sata κάρτα, και ουσιαστικά η κάρτα πάει και συνδέεται με ένα απλό Sata port πάνω στην mobo.Όταν ανοίξω το δίσκο πριν boot-άρει το PC, τότε τον εντοπίζει, τον κάνω mount (για την ώρα ο δίσκος είναι backup και τον έχω φορμαρισμένο σε Ext3, Linux) και όλα είναι καλά. Αν όμως ανοίξω τον δίσκο αφότου έχει boot-άρει το OS, τότε δεν τον βρίσκει (δεν υπάρχει το /dev/sdXX device).Η θήκη έχει και USB2. Αν συνδέσω το USB2 αντι για το SATA, τότε δεν παίζει ρόλο πότε θα τον ανοίξω, το OS θα τον εντοπίσει ανεξάρτητα αν το OS έχει ήδη boot-άρει. Αυτό, το πως δηλαδή συμπεριφέρεται το USB2 της θήκης, όπως το καταλαβαίνω λέγεται σωστό hotplugging. Δηλαδή όποτε μου καπνίσει ανάβω τον δίσκο και το OS τον βρήσκει.Οπότε η ερωτησή μου είναι η εξείς: το e-Sata έχει hotplugging όπως το USB; Αν ναι τότε μήπως πρέπει να πειράζω κάτι απο το BIOS; Μήπως έχει βλάβη η θήκη;Η θήκη που έχω είναι ένα ICY BOX και μοιάζει πάρα πολύ εμφανισιακά με αυτό εδώ αλλά αυτό δεν έχει USB2 έξοδο.Η mobo μου είναι η Gigabyte EP35-DS4 και έχω το F5 BIOS update.Υ.Γ.: ξέρω οτι οι περισότεροι εδώ χρησιμοποιούμε Windows αλλά για την ώρα δεν μπορώ να τον φορμάρω σε NTFS. Νομίζω όμως πως είναι κάποιο θέμα hardware.
rebel9 Ιανουάριος 9, 2009 #2 Ιανουάριος 9, 2009 το esata οπως και το sata ειναι hotplug, το θεμα ομως για να δουλεψει σωστα αυτο ειναι οτι θα πρεπει να υποστηριζεται και απο το λειτουργικο, στη συγκεκριμενη περιπτωση απο τη διανομη σου.παντως γενικα ακομα και στις τελευταιες εκδοσης των kernel δεν υπαρχει καποια επισιμη υποστιριξη για easta/sata hotswap.
RootX Ιανουάριος 9, 2009 #3 Ιανουάριος 9, 2009 http://linux-ata.org/driver-status.htmlΟ AHCI driver είναι υπεύθυνος για το hot-plug.*Δεν γνωρίζω αν δουλεύει, σε αναζήτηση το βρήκα το link.
jsmith6 Ιανουάριος 9, 2009 Author #4 Ιανουάριος 9, 2009 παντως γενικα ακομα και στις τελευταιες εκδοσης των kernel δεν υπαρχει καποια επισιμη υποστιριξη για easta/sata hotswap.A... Κακό αυτό...Τρέχω Lenny σε αυτό το μηχάνημα:$ uname -aLinux debian 2.6.26-1-686 #1 SMP Wed Nov 26 19:14:11 UTC 2008 i686 GNU/Linuxαπό ότι βλέπω στο link:Summary: Full NCQ support, full SATA control including hotplug and PM.Έκανα και modprobe ahci, πάλυ τίποτα. Οπότε αφού υπάρχει support τι δεν πάει καλά; Δοκίμασα να κανω hotplug και σε Windows και πάλι δεν έδειξαν κάτι.Μετά έκανα restart με κλειστό τον εκσωτερικό, πήγα στο BIOS και άνοιξα τον δίσκο. Μετά από λίγο τον αναγνώρισε με το όνομα του αλλά δεν έλεγε λεπτομέρειες όπως χωριτικότητα.
kallileo Ιανουάριος 10, 2009 #5 Ιανουάριος 10, 2009 Δεν ξερω για Linux αλλα για να δουλεψει το Hot Plug στα Windows πρεπει να ειναι γυρισμενος ο controller του E-sata σε AHCI mode στο bios. Αν ειναι σε IDE θελει επαννεκινηση για να βρει τον δισκο το λειτοργικο.
george1551 Ιανουάριος 10, 2009 #6 Ιανουάριος 10, 2009 Μερικές φορές, όχι πάντα και με ένα refresh στο system κάνω δουλειά σε xp πάντα δηλαδή βρίσκει το δίσκο το λειτουργικό από sata
thanassis Ιανουάριος 10, 2009 #7 Ιανουάριος 10, 2009 φίλε μπες στο bios και άλλαξε την επιλογή, γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται ο εντοπισμός στην εκκίνηση μόνο
jsmith6 Ιανουάριος 10, 2009 Author #8 Ιανουάριος 10, 2009 Δεν ξερω για Linux αλλα για να δουλεψει το Hot Plug στα Windows πρεπει να ειναι γυρισμενος ο controller του E-sata σε AHCI mode στο bios. Αν ειναι σε IDE θελει επαννεκινηση για να βρει τον δισκο το λειτοργικο.Ήτανε σε IDE και το έβαλα σε AHCI. Δοκίμασα όλα όσα έιχα δοκιμάσει πριν και πάλι δεν έπεξε.φίλε μπες στο bios και άλλαξε την επιλογή, γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται ο εντοπισμός στην εκκίνηση μόνοΗ επιλογή που λές είναι το AHCI ή κάτι άλλο;
thanassis Ιανουάριος 11, 2009 #9 Ιανουάριος 11, 2009 στο AHCI αναφερόμουν και εγώ... δοκίμασε σε κάποια άλλη Sata μήπως και το αναγνωρίσει αλλιώς....κάτι ακόμη, τα sata ειναι στο chipset ή σε άλλο controller??
apostolis22 Ιανουάριος 11, 2009 #10 Ιανουάριος 11, 2009 Από ότι θυμάμαι για να δουλέψει το AHCI θέλει φορμάτ και να περαστούν drivers.
DioNiSis Ιανουάριος 11, 2009 #11 Ιανουάριος 11, 2009 η συγκεκριμενη μητρικη εχει εκτος του chipset αλλο ενα σατα controller της gigabyte το AHCI περπει να το ενεγοποιησεις για την αντοισιχη σατα που εχεις συνδεσει το δισκο. εχει 2 επιλογες το bios . οι σατα της gigabyte ειναι αυτες που ειναι 2 μονες τους και χρειαζονται τους drivers απο το cd της μητρικης για να δουλεψουν επισης οι συγκεκριμενες υποστηριζουν Hot Plug και σε xp ενω οι αλλες του chipset μονο σε vista για linux δε γνωριζω.τελος για να αποφυγεις το φορματ βαλε το AHCI στον αλλο controller απο αυτον που εχεις το δισκο με το λειτουργικο και συνδεσε εκει τον εξωτερικο.
kallileo Ιανουάριος 11, 2009 #12 Ιανουάριος 11, 2009 Τα esata σε ολες τις Intel μητρικες ειναι στον Jmicron και αυτος ειναι που πρεπει να βαλεις σε AHCI mode.Μπορεις να αποφυγεις το format σιγουρα αν το ψαξεις λιγο για τα Windows σιγουρα. Ενας φιλος απλα εκανε καταργηση του Sata στο device manager, επαννεκινηση στο bios οπου εβαλε AHCI mode και οταν φορτωσε τα Windows περασε τους drivers του chipset απο την αρχη.
jsmith6 Ιανουάριος 13, 2009 Author #13 Ιανουάριος 13, 2009 Λοιπόν, είχε όντως στο BIOS μια δεύτερη επιλογή για AHCI. Την ενεργοποίησα και το Debian είδε τον δίσκο σε hotplug. Όλε! Τα Windows δυστηχώς φρικάρανε, ούτε σε safe mode δεν μπόρεσα να boot-άρω. Οπότε θα δοκιμάσω να δω στους controllers της Gigabyte αν δουλέυει. Δεν θέλω να το ψάξω περετέρω στα Windows, οπότε μάλλον το κωβω για format.Ευχαριστώ!Κάτι extra, οι controllers της Gigabyte είναι το ίδιο καλοί με της Intel; Τουλάχιστον έτσι λένε, πως της Intel είναι καλοί controllers.
thanassis Ιανουάριος 13, 2009 #14 Ιανουάριος 13, 2009 xaxaxaxa!!! ε τι θα έκαναν τα windows!!!!δες πρακτικά πως λειτουργούν και αν δεις ότι σε ικανοποιούν καλώς!!!
jsmith6 Ιανουάριος 21, 2009 Author #15 Ιανουάριος 21, 2009 Έφαγα πόρτα.Έβαλα AHCI και πήγα να κάνω restart, και το setup των XP έβγαλε blue screen. Έβαλα πάλι IDE και έιδα πως στα XP έχω εγκαταστήσει κανονικά τον SATA driver από το CD της motherboard, δεν μένει τίποτα άλλο να εγκαταστήσω.Δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω.Ενας φιλος απλα εκανε καταργηση του Sata στο device manager, επαννεκινηση στο bios οπου εβαλε AHCI mode και οταν φορτωσε τα Windows περασε τους drivers του chipset απο την αρχη.Ενοείς έκανε re-install ή απλά boot-άρε; Τι κέρδισε κάνοντας κατάργηση του SATA; Έβαλε τον driver σε δισκέτα;
thanassis Ιανουάριος 21, 2009 #16 Ιανουάριος 21, 2009 κατήργησε τον υπάρχον ώστε να αναγνωρίσει τον AHCI, δοκίμασέ το και εσύ μήπως και σου λύσει το πρόβλημα
jsmith6 Ιανουάριος 22, 2009 Author #17 Ιανουάριος 22, 2009 Βλέπω 2 drivers (screenshot). Ποιόν πρέπει να απενεργοποιήσω;
DioNiSis Ιανουάριος 22, 2009 #18 Ιανουάριος 22, 2009 οι SATA drivers από το CD της motherboard αντισοιχουν στις 2 μωβ σατα θυρες της μητρικης.ειχες το δισκο με τα xp συνδεμενα σε σε μια απο αυτες τι θυρες?οι πορτοκαλι θυρες αντιστοιχουν στο ιντελ τσιπσετ και δεν υποστιριζουν AHCI σε xp.
jsmith6 Ιανουάριος 23, 2009 Author #19 Ιανουάριος 23, 2009 οι SATA drivers από το CD της motherboard αντισοιχουν στις 2 μωβ σατα θυρες της μητρικης.ειχες το δισκο με τα xp συνδεμενα σε σε μια απο αυτες τι θυρες?οι πορτοκαλι θυρες αντιστοιχουν στο ιντελ τσιπσετ και δεν υποστιριζουν AHCI σε xp.Ναι είναι στο πορτοκαλί οι δίσκοι. Καμία ελπίδα για τους Intel controlers; Αναρωτιέμαι, γιατί; Δεν ενδιαφέρθηκε η Intel να βγάλει drivers;
DioNiSis Ιανουάριος 24, 2009 #20 Ιανουάριος 24, 2009 και εγω το ιδιο προβλημα εχω αυτο που εκανα ηταν να να αλλαξω τις πορτοκαλι της ιντελ σε ide παλι απο το bios και να βαλω εκει το δισκο με τα xp και να αφησω σε AHCI τις μωβ και να συνδεω εκει τους εξωτερικους δισκους με hotplug (στο bios η πανω επιλογη αντιστιχει στον ιντελ κοντρολερ-πορτοκαλι και η κατω στο gigabyte-μωβ)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.