Jump to content

Dell PERC5/i SAS RAID Controller

Recommended Posts

Τα lanes του Pci-express δεν νομίζω να μοιράζονται μεταξύ των expansion slot.

Η μητρική μου (DFI Lanparty NF4 SLI-D) έχει 2 PCIe 16x, 1 PCIe 1x, 1PCIe 4x

Το Nforce4 έχει 20 pci express lanes.

Με την σειρά που βρίσκονται στην μητρική τα expansion slots είναι:

16x - 1x - 16x - 4x

Σύνολο 37 lanes θεωρητικά, αλλά δεν πάει έτσι δυστυχώς. Δεν έχουν όμως όλα τα slots τα μέγιστα lanes που αντιστοιχούν στο μέγεθός τους.

Με jumper έχω δύο επιλογές

1) 16x - 2x - 1x - 1x

2) 8x - 8x - ... - 4x (SLI mode, το Slot 1x είναι απενεργοποιημένο).

Επειδή ο Perc είναι 8x επέλεξα την δεύτερη επιλογή, οπότε δυστυχώς η VGA είναι σε 8x. Το 4x μου χρησιμεύει για κάρτα DVB-S2. Κανένα ελεύθερο πλέον, να δω τι θα κάνω όταν βγεί το USB 3.

εβαλα και τον δικο μου perc5 με 6x640 western AAKS.

στο HDtune, σε raid5, average : read 466 , write 286

Εκανα και ενα πειραμα σε raid0 και με τους 6, ετσι απο απορια...και τα νουμερα ηταν περιπου 100mb πανω... : read 576 , write 384

Ευχαριστημενος ειμαι....αλλα θα αλαχτουν οι δισκοι με 4x1tb γιατι τελικα το μονο expansion που υποστηριζει ειναι προσθετοντας δισκο, και θελω να εχω περιθωριο...

Και ολα αυτα σε 4x PCIe ετσι? Δεν υπαρχει κανενα cap...το θεωρητικο οριο της 4x ειναι 1gb/s και απο τα αποτελεσματα φαινεται οτι ισχυει και πρακτικα. Αμα το ξεπερασετε με 8 μηχανικους δισκους σφυριχτε μου ;)

εβαλα και τον δικο μου perc5 με 6x640 western AAKS.

στο HDtune, σε raid5, average : read 466 , write 286

Εκανα και ενα πειραμα σε raid0 και με τους 6, ετσι απο απορια...και τα νουμερα ηταν περιπου 100mb πανω... : read 576 , write 384

Ευχαριστημενος ειμαι....αλλα θα αλαχτουν οι δισκοι με 4x1tb γιατι τελικα το μονο expansion που υποστηριζει ειναι προσθετοντας δισκο, και θελω να εχω περιθωριο...

Και ολα αυτα σε 4x PCIe ετσι? Δεν υπαρχει κανενα cap...το θεωρητικο οριο της 4x ειναι 1gb/s και απο τα αποτελεσματα φαινεται οτι ισχυει και πρακτικα. Αμα το ξεπερασετε με 8 μηχανικους δισκους σφυριχτε μου ;)

Cheetah 15.5 -> 135MB/sec

Αν βάλεις 8 -> 1080ΜΒ/sec (θεωρητικά πάντα)

Από περιέργεια, είσαι σίγουρος ότι είναι 4x PCIe; Νομίζω ότι ο Perc είναι 8x οπότε δεν κουμπώνει σε μικρότερο slot. Ποιά μητρική έχεις;

ειναι εμφανησιακα 16x slot, αλλα ηλεκτρικα 4x. Κλασικη p35 μητρικη που εχει και δευτερο 16x slot "και καλα" για crossfire αλλα το λειτουργει στα 4x max (εφοσον δε χρησιμοποιεις κανενα απο τα 1x slots) γιατι το p35 υποστηριζει μεχρι 20 lanes συνολικα...

Abit IP35 pro ειναι.

Παντως ενταξει με εξαιρεση το extreme παραδειγμα σου, που ακομα και σε αυτο ειναι υπο ιδανικες συνθηκες, δε θα γινει στην πραξη, χανεις μεχρι 7.5% απο το 1gb/s cap...και αυτο οχι συνεχεια, μονο στα reads που πιανουν το θεωρητικο μεγιστο...χαλαλι :p

To 4x ειναι υπεραρκετο για ολους μας πιστευω...

το interface του ειναι 8x αυτο ειναι ξεκαθαρο. Ωστοσο ακομα και στην Photo που δινεις φαινεται πως υπαρχει bottleneck στο 1gb/s που σημαινει οτι δε μπορει να εκμεταλευτει πανω απο PCIe 4x... (αυτο δε το ηξερα, απο τη Photo σου το βλεπω...υπεθετα οτι απλα ειναι σχεδον αδυνατο να ξεπερασεις τα ορια του 4x οποτε δεν ειχε νοημα...)

Chosen, παντως εγω στα benchmarks μου ξεπερναω κατα πολυ τα 420mb/s σε read, οποτε εισαι σιγουρος για αυτο που λες?

Ναι sorry, πήγα να δω στα specs και είδα στα γρήγορα το "x4" και νόμιζα ότι είναι για το PCI-e interface.

Τώρα που το ξανακοίταξα για περισσότερο από 1.5 δευτερόλεπτο κατάλαβα ότι κοιτούσα το interface για τα καλώδια (x4 SFF 8484) :hehe:

Blinky, μήπως μετράς την cache...?

Για δοκίμασε με block size μεγαλύτερο από την ram-cache του perc...

ποση ειναι η ram-cache του perc (υποθετω δεν εννοεις τα 512mb ram, γιατι στο HDtune δεν προσεγγιζει καν τετοια νουμερα η επιλογη...). Στο HDtune βαζω το μεγιστο σε block size που ειναι 8mb...

Very Important Tip (V.I.T.):

To καλοκαίρι φροντίζουμε λίγο καλύτερα την ψύξη του perc...

Ο δικός μου μόλις έσκασε και έχυσε τα ζουμιά των πυκνωτών του παντού... :hehe:

Αυτή τη φορά θα παραγγείλω δυο, για να έχω τον άλλο στην αναμονή...

Τώρα χάθηκαν δεν χάθηκαν τα δεδομένα δεν πειράζει, γιατί είχα backup...

Η αναμονή μόνο με τσαντίζει...

Edit: Αν πουλάει κανείς τον δικό του, ας μου στείλει ένα πμ να γνωριστούμε... :D

Έγινε επεξεργασία από Jaco

To καλοκαίρι φροντίζουμε λίγο καλύτερα την ψύξη του perc...

Ο δικός μου μόλις έσκασε και έχυσε τα ζουμιά των πυκνωτών του παντού... :hehe:

Αυτή τη φορά θα παραγγείλω δυο, για να έχω τον άλλο στην αναμονή...

Η αναμονή μόνο με τσαντίζει...

Edit: Αν πουλάει κανείς τον δικό του, ας μου στείλει ένα πμ να γνωριστούμε... :D

Για γραψε λιγο πως τον ειχες στο συστημα ( τι ψυξη του ειχες βαλεις, εξτρα ψυκτρες/ανεμιστηρες κλπ ) και αν υπαρχαν αλλες καρτες διπλα του.. να προφυλακτουν και οι υπολοιποι , εγω δεν εκανα ακομη την αγορα )

Είναι απλά τα πράγματα...

Ο ανεμιστήρας που φυσάει στον perc να είναι πάνω από τα 7V το καλοκαίρι και όχι επειδή πάνω από τα 7V το led της ταχύτητας του front panel από μπλε γίνεται κόκκινο, το οποίο ενοχλεί στο μάτι γιατί είναι πιο έντονο από το μπλε, να μένει κάτω από τα 7V... ας γίνει και κόκκινο...

Δεν θέλει διαστημική ψύξη, απλά να τον φυσάει ένα fan με καλή ροή...

Μόλις τους βάλεις σε νέο controller, θα δει τους δίσκους και θα σε ενημερώσει ότι εντόπισε foreign configuration. Το κάνεις import και δεν θα έχεις χάσει τίποτα.

Αν τυχόν δεν μπορεί να τους κάνει import, μάλλον θα πρέπει να του εγκαταστήσεις το ίδιο firmware (lsi ή Dell, ότι είχες και πριν).

• Like 1

• 4 weeks later...

Παιδια καλησπερα, ειπα να μπω και εγω στην παρεα με εναν perc5 που αγορασα προσφατα. Δυστυχως δεν ειχε bbu unit αλλα για την δουλεια που τον θελω raid-1 για

λειτουργικο, νομιζω δεν χρειαζεται. Τον εχω πανω σε μητρικη ιντελ gigabyte 945gzm s2 και μεχρι στιγμης δεν εχω καποιο προβλημα. Δεν εχω κανει το Mod με την ταινια, γιατι δεν εχει παρουσιασει κατι. Εχω λειτουργικο winxp sp2 και 2 δισκους WD RE3 250Gb. Αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι τι ψυκτρα να του βαλω γιατι νομιζω πως καιει λιγο τωρα το καλοκαιρι. Ψαχνω για κανα pci slot cooler αλλα δεν βρισκω κατι. Απο northbridge cooler τι προτεινετε? Μπαινουν ευκολα η θελει τεχνη? Επισης πως μπορω να αποφυγω κατα την εκκινηση τα μυνηματα για την μπαταρια και γενικα εχει μια καθυστερηση μεχρι να δει τους δισκους. Ειναι φυσιολογικο? Μεταξυ Raid-1 και 5 τι προτεινετε? Υπαρχει καποια αλλη επιλόγη raid για μεγιστη ασφαλεια? Ενοειται αντιγραφη αρχειων καθε εβδομαδα.

Ακουω προτασεις!:mobile:

• 2 weeks later...

Παιδιά 45 βαθμούς πιάνει ο perc σε νορμάλ χρήση με ένα ανεμιστηρακι που προανέφερα να του ρίχνει αέρα. Είναι οκ?

Τη θερμοκρασία την δείχνει ο σενσορας του Akasa panel V2.

• 2 weeks later...

Adaptive read ahead και write back enabled.

Ειναι νορμαλ τα παρακατω νουμερα για percουλα με 512ΜΒ cache και 4χ1ΤΒ Samsung F1 σε Raid5 (stripe size 128)???

1TB του Raid ηδη κατειλημενο.

το πρωτο cached(100MB test file) το δευτερο non cached(1GB test file)

Μηπως επρεπε να δοκιμασω μεγαλυτερο stripe size?

post-51-1416074088,1064_thumb.jpg

post-51-1416074088,1233_thumb.jpg

τα cached είναι σίγουρα σωστά... αν περιμένεις μια βδομάδα θα σου ποστάρω το ίδιο με 4χ640wd aaks raid5

edit: μην περιμένεις... τα είχα ήδη ανεβάσει εδώ

44a2e520a9c923.jpg

44a2e520aaea06.jpg

Έγινε επεξεργασία από Voudas