Jump to content

Dell PERC5/i SAS RAID Controller

Recommended Posts

1. Αν η μπαταρία δεν είναι συνδεδεμένη, τότε θα στο λέει και κατά την διάρκεια του post από το bios του perc... αλλά αν δεν στην δείχνει στο tool, τότε δεν την έχει δει ο controller... Απλά αν θες σιγούρεψε ότι έχει συνδεθεί σωστά το βυσμα και στην πλευρά της μπαταρίας και του controller, γιατί είναι λίγο περίεργο αυτό το βυσματάκι...

2. Τώρα γι' αυτό δεν μπορώ παρά να υποθέσω καθώς δεν έχω ssd στον perc, αλλά συμβατικούς και επίσης ... Πάντως οι ταχύτητες σου είναι χαμηλές για 3x mobi και σίγουρα η bbu επιρρεάζει πρακτικά στο write, αλλά θυμάμαι από άλλους όταν ψαχνόμουν ότι επιρρέαζει και το read...

Με τι f/w είσαι...? Αν είσαι με πολύ παλιό, δοκίμασε να βάλεις κάποιο καινούργιο είτε dell είτε LSI...

Επίσης βεβαίωσε ότι η ταχύτητα του pcie είναι 8x στο socket που έχεις βάλει τον controller...

1. Ναι και στο bios post το λεει. Το βισματακι θα το ξανακοιταξω μπας και αλλα επειδη δεν το πολυβλεπω, απο dell ελλαδας πιστευεις θα βρω μπαταρια? Ρωταω μιας και για να παει και να ερθει αμερικα θα με φανε τα εξοδα... + οτι αν ξανακατσει η στραβη την κατσαμε τη βαρκα...

2. f/w εχω περασει το 7.0.1 της LSI και drivers 2.23.0.64 της dell και η pci παιζει σε x8 (ειναι στην 2η χ16).

Παντως σε αλλα benches που ετρεξα βλεπω μικρη εως τεραστια βελτιωση στα read (το crystalmark τρελαθηκε!!!:p:P:P) και περιπου τα ιδια στα write. Μονο στο hdtune pro βλεπω πτωση οπως ειπα και παραπανω (που ειναι και το μονο που με ανησυχει) και στο pcmark ειδικα στο hdd general usage (απο 80->20) και στο virus scan (απο 400->90). Τα βαζω εδω ολα μαζι και αυριο θα ξαναβαλω τους δισκους στον ich10 για να δουμε και ακριβως.

post-9915-1416073952,9107_thumb.jpg

post-9915-1416073954,4915_thumb.jpg

Παντως αν υπαρχει καποιος με perc και ssd (κατα προτιμηση χωρις jmicron controller - ξερω ζηταω πολλα - ) και ετρεχε ενα random access στο hd tune με bbu και ενα χωρις bbu θα του ειμουν ευγνωμον! Θελω να δω ποσο ρολο παιζει (αν παζει) και αν αξιζει τα ~50e μεταφορικα για αμερικη και πισω

Έγινε επεξεργασία από _Chris_

εγω εχω την απορια : αν βαλω τους δισκους στον περκ ενω το ραιδ ειναι στη μητρικη θα δει τιποτα ή θελει καινουργια εγκατασταση;

Chris οταν στησω το ραιδ στον περκ το δοκιμαζω αλλα με λειτουργικο πανω, εκτος κ αν με προλαβει αλλος :)

νομιζω πως θα τους δει αν και προσωπικα το εστησα απο την αρχη για ψυχολογικους λογους. Η καλυτερα ψυχολογικα διαταραγμενους λογους:hehe: . Για σιγουρα θα σου πω αυριο...

Τους mobi που βλεπω στη sig θα βαλεις? Αν ναι ακομα καλυτερα! Thanks! Κι εγω σε ολα τα παραπανω φορτομενοι με vista ειναι

Παντως αν υπαρχει καποιος με perc και ssd (κατα προτιμηση χωρις jmicron controller - ξερω ζηταω πολλα - ) και ετρεχε ενα random access στο hd tune με bbu και ενα χωρις bbu θα του ειμουν ευγνωμον! Θελω να δω ποσο ρολο παιζει (αν παζει) και αν αξιζει τα ~50e μεταφορικα για αμερικη και πισω

Χωρις BBU δεν ξερω αν θα σου κανω το χατηρι, αλλα εμενα για 3 σκληρους που εχεις μου φαινονται καλα τα αποτελεσματα σου στο συγκεκριμενο.

Βεβαια με πετυχαινεις σε περιεργη φαση οπου για καποιο λογο απο το 790GX στο Χ58 οι Samsung SLC παρουσιαζουνε αυξηση στα read και τρελλη πτωση στα write... (παντα πανω στον perc ητανε) και δεν εχω καταλαβει γιατι.

Αλλα σαν reference οτι βοηθεια σου δωσει.

2 samsung 64 SLC raid 0 @ perc (strip 128k, 4k cluster-vista def)

To εχω βαλει διπλα στο δικο σου screenie για συγκριση

post-1498-1416073955,1882_thumb.jpg

@chris... από το crystalmark νομίζω καταλαβαίνεις πως τα read είναι από την cache αλλά όχι τα writes... στο γυρνάει σε write through που λείπει το bbu. μπες μία στο bios του perc έχει μια επιλογή για force write back ακόμα κ αν λείπει η bbu, δες αν σου δουλεύει...

επίσης για να δεις σωστά νούμερα τέσταρε με >256mb που είναι η μνήμη του perc, δλδ στο κρύσταλ βάλε 500;)

:S εγω εχω cap@80mb/s αλλα μονο στο ραιδ0....επισης, δε μ αφηνει μεσα απ τα win να κανω enable cache writing.

τι κανω λαθος;

Για το cap: πρέπει να είσαι σε AHCI ή RAID mode.

Για το write caching του RAID array: το ενεργοποιείς μέσα από τον IMSM κι όχι από τον Device Manager.

ειμαι σε ahci, μονο το ραιδ0 ειναι στα 80-85. Οι αλλοι μηχανικοι ειναι κανονικα στα 110-115.

ο imsm τι σχεση εχει; αφου δεν εχει κανενα δισκο :s

οταν λεω write caching εννοω την επιλογη απ τα policies του δισκου απο my computer->properties etc.

μηπως λεω οτι να ναι;

Είσαι υπερβολικά χαμηλά με 80ΜΒ/sec...

1. Aν έχεις bbu τότε κάνε enable το write-back από το bios και το write cache από το MSM όπως είπε ο Chosen...

2. Αν δεν έχεις bbu πάρε...

3. Βεβαίωσε ότι η ταχύτητα του pcie που κάθεται ο perc είναι 8x...

4. Βάλε τελευταίους drivers και fw στον controller...

5. Βεβαιώσου από το MSM ότι οι δίσκοι είναι σε νορμάλ κατάσταση...

6. Αν οι δίσκοι είναι γεμάτοι ή πάνω από 80% μπορεί να έχεις το πρόβλημα με το fragmentation...

7. Αν κάποια στιγμή κάνεις κάποιο φορμάτ, ή μπορείς να κάνεις τώρα ένα backup, πέρνα το τελευταίο fw στους mtron (κάπου στο φόρουμ βόσκει το thread αυτό) και κάνε format τους δίσκους με το hdd erase...

εχω μπαταρια, write back σε βιος και στο megaraid ειναι οκ.

το σλοτ ειναι χ4

ολα τα αλλα ειναι οκ...

τα μτρον δε παιζει να χουν προβλημα, το πρωι ηταν στα 187 τωρα δε ξεπερνανε τα 80.

εβγαλα το read ahead και πιανουν 110.

γενικα στο hdtune βγαζουν πολυ περιεργα διαγραμματα...

σε αττο-κρυσταλ τα sequential ειναι στο θεο.στα αλλα πνιγονται ...

adaptive-no read-read ahead

post-2748-1416073957,7914_thumb.png

post-2748-1416073958,0262_thumb.png

post-2748-1416073958,1065_thumb.png

εχω μπαταρια, write back σε βιος και στο megaraid ειναι οκ.

το σλοτ ειναι χ4

ολα τα αλλα ειναι οκ...

τα μτρον δε παιζει να χουν προβλημα, το πρωι ηταν στα 187 τωρα δε ξεπερνανε τα 80.

εβγαλα το read ahead και πιανουν 110.

γενικα στο hdtune βγαζουν πολυ περιεργα διαγραμματα...

σε αττο-κρυσταλ τα sequential ειναι στο θεο.στα αλλα πνιγονται ...

adaptive-no read-read ahead

Μηπως πειραξες την ΙΟ Policy? Βαλε direct io

@Voudas δικιο εχεις. Στο hdtune μου κοψε στο crystalmark οχι...

Έγινε επεξεργασία από _Chris_

Τους ξαναβαλα στον onboard:

post-9915-1416073961,9654_thumb.jpg

post-9915-1416073962,1118_thumb.jpg

Αυτο που βλεπω ειναι οτι για <128k block με τον perc εχω σημαντικη μειωση στις επιδωσεις και σε read και σε write.

Απο εκει και πανω πες περιπου ιδιο read και σαφως καλυτερο write.

Στην ιδια λογικη και οι iops. Στα 4κ και 512bytes ICH10 is the winner! 1mb αλλα και random o perc ειναι λιγο καλυτερος..

Στο pcmark ο ich10 φαινεται καλυτερος ακομα και στο write...

Να πω την αληθεια εχω μπερδευτει λιγο και θελω τα σχολια σας.

Με την μπαταρια τι καλυτερο να περιμενω?

Μπορει να λειτουργησει ο controller αυτος ως απλος sata controller; Εαν θελω να χρησιμοποιησω software raid εννοώ, απο το λειτουργικό; Επισης η μητρική είναι η asus p5n-e sli, οποτε θα τον βαλω σε ενα από τα peg slots ( χρησιμοποιειται στον server και εχει pci video card, οποτε και τα δυο peg slots ειναι αχρησιμοποιητα ), να βαλω το sli paddle στην θεση για sli και να τον τοποθετησω στο primary η στο secondary peg slot;

Έγινε επεξεργασία από XLV

Ναι ξέχασα να αναφέρω ότι η Dell στα whitepapers μιλάει για ζωηρή ψύξη (forced airflow=ανεμιστήρας).

Στους rack server που φτιάχτηκε για να μπαίνει, τοποθετείται σε τέτοιο σημείο που περνάει όλο το airflow του server από πάνω από τον PERC5/i.

Εγώ έχω βάλει ένα chipset/NB cooler Zalman (αυτά τα μπλε των 5) και πάλι θέλει το ανεμιστήρι του.

Επίσης, για optimal επιδόσεις, φροντίστε να επιλέξετε Adaptive Read Ahead στις επιλογές κατά την δημιουργία του virtual drive.

Το θέμα της θερμοκρασίας μου είχε μείνει και μένα απορία.

Έχω εναν promise 8350 (http://www.promise.com/product/product_enlarge_eng.asp?product_id=156&familyId=) και παρατήρησα από την 1η μέρα οτι ζεματάει του κερατα.

Λογικά μιλάμε για το ιδιο intel chip άρα και για τις ίδιες ανάγκες ψύξης.

Η ψύκτρα νομίζω είναι ακόμα ''χειρότερη'' από αυτή της φωτό δλδ νομίζω της τάξης μεγέθους του Dell.

Η δε Promise δεν εχω δει να αναφέρει πουθενά την ανάγκη ενεργητικής ψύξης. Είναι δυνατόν να εχει τελικά τέτοια αναγκη και η Promise να μην το λέει (οταν μιλαμε για data security) ;

Πρακτικα παντως εχω στο πλαινο καπακι του κουτιου εναν 9αρη να φυσαει προς τον Promise (αν και ειναι λιγο μακρυα ίσως κάνει κάτι).

Κοντά 1,5 χρόνο που δουλευει πάντως 24/7 δεν εχει βγαλει κιχ (με εξαιρεση όταν τιγκαρε το array των 8 x 1,5 T - σε σημείο να έχει ~100 G ελεύθερα) οπότε και 'εχασε' τον ένα δισκο. Τον εβγαλα, τον ξαναεβαλα, εκανε rebuild και απο τοτε (κανα μηνα) no prob. Εχω ακουσει ότι το παραπανω φαινόμενο συμβαίνει γενικως στα RAID 5 όταν αφήνεις πολύ λίγο ελευθερο χωρο.

Η γνώμη σας Mr. Chosen Storage Guru;

Έγινε επεξεργασία από spc

Μπορει να λειτουργησει ο controller αυτος ως απλος sata controller; Εαν θελω να χρησιμοποιησω software raid εννοώ, απο το λειτουργικό; Επισης η μητρική είναι η asus p5n-e sli, οποτε θα τον βαλω σε ενα από τα peg slots ( χρησιμοποιειται στον server και εχει pci video card, οποτε και τα δυο peg slots ειναι αχρησιμοποιητα ), να βαλω το sli paddle στην θεση για sli και να τον τοποθετησω στο primary η στο secondary peg slot;

Λογικά αν δηλώσεις κάθε δίσκο σαν VD, ώστε να εμφανιστεί ο δίσκος έξω από τον controller, τότε μπορείς να κάνεις και software raid... (<- υπόθεση είναι, δεν το έχω δοκιμάσει)... πάλι όμως θα χρειάζεσαι drivers για τον controller...

Δε νομίζω ότι έχει σημασία σε ποιο slot θα τον βάλεις, αρκεί να είναι 8x και να μπουτάρει... λογικά θα χρειαστείς και το pin mode...

Η δε Promise δεν εχω δει να αναφέρει πουθενά την ανάγκη ενεργητικής ψύξης. Είναι δυνατόν να εχει τελικά τέτοια αναγκη και η Promise να μην το λέει (οταν μιλαμε για data security) ;

Μπορεί να έχει να κάνει με τα υλικά γύρω από τον iop και όχι τον ίδιο... μπορεί η θερμότητα που εκλύει να διαχέεται μέσω του pcb ή κάποιου ground plane, σε υλικά που δεν είναι καλής ποιότητας ή δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες ή οι ιδιότητες τους αλλάζουν με τρόπο που επηρεάζουν την λειτουργία... ποιός ξέρει, μπορεί να συνάντησαν κάποιο πρόβλημα λόγο σχεδιασμού, το οποίο η promise προέβλεψε... από την άλλη μπορεί να είναι όντως μούφα και να είναι καθαρά για προλειπτικούς λόγους ασφαλείας...

Η γνώμη σας Mr. Chosen Storage Guru;

I R not έι στόρετζ (α)γκούρου, μόνο με ssd ασχολούμαι καρντιά μου.

Από γενικότερη εμπειρία όμως, δεν θα κοιμόμουν ήσυχος με κανένα component του υπολογιστή να παίζει στους 70+ βαθμούς.

Πολύς κόσμος έχει βρει την υγειά του με αυτά τα ψυκτράκια για NB/SB της Zalman. Ψάξτο πρώτα να δεις αν θα χωράει με τις γειτονικές κάρτες και άλλα πιθανά εμπόδια.