Jump to content

Dell PERC5/i SAS RAID Controller

Recommended Posts

Κάνοντας upgrade το firmware δεν χάνονται οι VD. Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε ένα production server αν έπαιζε τέτοια φάση?

Βασικά ακολούθησα το Plan D και όλα παίζουν ρολόι.

Έβαλα το τελευταίο bios στην EVGA, και τα Vista βλέπουν τον controller και τους δίσκους κατά την εγκατάσταση.

Κράτησα το SLI μου και γλύτωσα και την παντόφλα.

nicezzzzz :hehe:

Κάνοντας upgrade το firmware δεν χάνονται οι VD. Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε ένα production server αν έπαιζε τέτοια φάση?

Δεν ειναι ακριβως upgrade ρε θειο...

Αλλον controller βλεπει ξαφνικα, αλλη μαρκα, αλλο model No... Μονο το hardware παραμενει το ιδιο :p

Για να είμαστε ακριβείς, το ίδιο μοντέλο βλέπει. Απλά με άλλο λογισμικό. Ακόμα σαν Perc 5/i φαίνεται, όχι σαν LSI 8480E.

Αλλά όπως και να'χει όχι δεν χάνονται τα VD.

Για να είμαστε ακριβείς, το ίδιο μοντέλο βλέπει. Απλά με άλλο λογισμικό. Ακόμα σαν Perc 5/i φαίνεται, όχι σαν LSI 8480E.

Αλλά όπως και να'χει όχι δεν χάνονται τα VD.

Ωπ... βαζω f/w LSI... και τον βλεπει σαν perc 5/i?? Ωραιος ο μαγκας....... :hehe:

Ωπ... βαζω f/w LSI... και τον βλεπει σαν perc 5/i?? Ωραιος ο μαγκας....... :hehe:

upgrade είπαμε όχι μόντα

κάπου το έχασες

σε ICH9R πάντως τα στοιχεία του array αποθηκεύονται στους δίσκους 100%

εδώ ήμουν σε AHCI mode και είχα το raid ακόμα στημένο και λειτουρικό! (και έψαχνα γιατί ο ίντελ storage console δεν έβρισκε το array!)

Το ειδα αλλα ειμαι Λονδινο....
Αααααααα..... μάστα, μάστα....

Για δες http://www.memorybits.co.uk/shop/kingston-computer-memory/kingston-value-ram-512mb-dimm-240pin-ddr-ii-kvr400d2s8r3512/5471&trace=shop_comp&site=pricegrabber

Έγινε επεξεργασία από apotsi

Έχω 3χ WD 500AAKS 80% γεμάτοι ο καθένας τους.

Θέλω να βάλω τους δύο τουλάχιστον σε raid5 επάνω στον perc οπότε σίγουρα θα χρειαστώ άλλον ένα 500άρη.

Οι ερωτήσεις:

1) Υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αγοράσω διαφορετικό δίσκο? Αν βάλω στο array δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας? Ο 640KS έχει 2 λίρες παραπάνω για παράδειγμα.

2) Οι "Green" δίσκοι έχουν διαφορά? Πέρα απο τα χαρτιά τους έχει δοκιμάσει κανείς?

3) Μπορώ με τους δύο γεμάτους 500άρηδες και άλλον έναν άδειο να ετοιμάσω το raid5 ή πρέπει πρώτα να φτιάξω το array και μετά να περάσω τα δεδομένα?

Είμαι περιορισμένος απο ελεύθερο χώρο και επίσης δεν θέλω να ρισκάρω να τα χάσω απο μλκία μου. Κρίμα ο κόπος τόσα χρόνια (μουσική κατηγοριοποιημένη).

Έριξα μια ματιά στο manual και δεν λέει τίποτα για διαφορετικούς δίσκους.

Για να φτιαξεις το raid 5 array θα πρέπει να διαγραφούν οι δίσκοι-μέλη. Άρα στην δικιά σου περίπτωση δεν παίζει να το κάνεις με 2 δίσκους γεμάτους.

Στο raid5 ή και οποιαδήποτε άλλο raid level, οι δίσκοι θεωρητικά πρέπει να είναι ίδιου μεγέθους. Άν όχι, πρέπει να είναι τουλάχιστον μεγαλύτεροι, και από αυτούς που είναι μεγαλύτεροι θα αξιοποιηθεί μέγεθος ίσο με τον μικρότερο δίσκο.

Ξανά στο παράδειγμα σου, θα σου περισσεύουν 140GB αν βάλεις τον 640 αντί για 500.

Για Green, Blue, Black δίσκους δεν κατέχω, δεν απαντώ.

• Like 1

Κατ'αρχάς πάρε backup. Το RAID5 (και κανένα επίπεδο RAID) δεν είναι backup.

Σε καλύπτουν από έναν (1) χαλασμένο δίσκο, όχι από 2 ή παραπάνω, από κατά λάθος σβύσιμο, από ιούς, από ηλεκτρική καταστροφή κλπ

Κατά δεύτερον, εγώ θα έπαιρνα/δανειζόμουν έναν δίσκο 1Tb και θα έκανα την τράμπα ήσυχα κι ωραία.

Τέλος, όχι οι ίδιοι δίσκοι είναι optimal κατάσταση, αλλά όχι απραίτητη προϋπόθεση.

• Like 1

Καταρχάς σας ευχαριστώ και τους δύο.

Chosen με μπέρδεψες αρκετά! Αγοράζοντας έναν "green" 750, αντικαθιστώ τους δύο 500ΚΣ μου στο περίπου, γλυτώνω αρκετά απο την κατανάλωση και έχω και backup.

Άκυρο ο perc για μένα μιας και οι επιδόσεις δεν μου χρειάζονται για τα data.

Ευχαριστώ για το hint!

Ο PERC δεν είναι μόνο επιδόσεις, είναι και features. Το RAID5 σου παρέχει τη δυνατότητα να έχεις τα δεδομένα σου ζωντανά και διαθέσιμα μέχρι να επιστρέψει ο χαλασμένος δίσκος από RMA, χωρίς να αλλάξει τίποτα στις συνήθειές σου.

Σε αντίθεση με το RAID1 ή RAID5 της μητρικής, ο PERC έχει τα δικά του resources (CPU+RAM) που σημαίνει ότι δεν απασχολεί το σύστημα σου για τους υπολογισμούς του, κάτι που καταλαβαίνεις πιο έντονα όταν έχεις degraded array.

Και το πιο δημοφιλές πλεονέκτημα του PERC: ως ξεχωριστή κάρτα, αν αύριο-μεθαύριο πάθει κάτι το κατεβαστήρι/HTPC σου, δεν χρειάζεται να τρέχεις στις αγγελίες ψάχνωντας μητρική με ICH7 ή NF4 για να περισώσεις τα δεδομένα σου. Τον ξεκουμπώνεις, τον πετάς στην άλλη μητρική και συνεχίζεις.

Τη λύση του μεγαλύτερου δίσκου, την πρότεινα για την μεταφορά των δεδομένων έτσι ώστε να στήσεις ένα φρέσκο array.

Εγώ παλιότερα είχα δανειστεί μια φορά έναν δίσκο που να χωράει τα δεδομένα μου, αλλά στην τελική πήρα ένα Tb με μια θηκούλα, και μια φορά το μήνα τον ανάβω και κάνω ένα sync τα δεδομένα από το μηχανάκι μου.

• Like 1

...........

Και το πιο δημοφιλές πλεονέκτημα του PERC: ως ξεχωριστή κάρτα, αν αύριο-μεθαύριο πάθει κάτι το κατεβαστήρι/HTPC σου, δεν χρειάζεται να τρέχεις στις αγγελίες ψάχνωντας μητρική με ICH7 ή NF4 για να περισώσεις τα δεδομένα σου. Τον ξεκουμπώνεις, τον πετάς στην άλλη μητρική και συνεχίζεις.....

Και αν χαλασει ο perc ψαχνεις για αλλον perc:p

κατέληξα σε αυτόν

WD10EADS

http://www.ebuyer.com/product/150245

όπου έχει 3.5w idle απο review (xbit labs) και θα αφαιρέσω απο το σύστημα 2χ500 και έναν 250άρη όλοι στα 70-80% γεμάτοι.

O perc μόνος του καταναλώνει 25-30w και δεν είναι λίγα.

Τα τραγούδια και οι ταινίες δεν θα πάθω τίποτα αν όοοταν χαλάσει ο δίσκος να περιμένω να βγάλω το backup απο την αποθήκη. Μία φορά το μήνα θα τα περνάω όλα, ε...άντε να χάσω 20γίγα υλικού με τους ρυθμούς που κατεβάζω πλέον. Δεν χάθηκε και ο κόσμος.

Τελικά δεν ήταν για μένα η καλύτερη λύση και άργησα να το καταλάβω.

Μπορεί να τον βάλω σε επαγγελματικό μηχάνημα που το downtime θα προκαλέσει ψυχολογικό στρες μόνο.

Και πάλι σε ευχαριστώ για την βοήθεια.

Καλησπέρα, μπήκα και εγώ στο club του Perc και έχω θέμα με το reboot [και όχι μόνο].

Αρνείται το μηχάνημα να κάνει reboot αλλά και hard-boot [δλδ κλείσω και ανοίξω από το power ύστερα από λίγη ώρα] ενώ κάνει κανονικά post εάν τον ξαναβάλω.

Η mobo μου είναι η DFI 790FX-M2R, έχω κάνει το pin-mod [γιατί αλλιώς δεν κάνει post], τον έχω βάλει στην 4η pcie θύρα, έχω επαρκή ψύξη [40αρι fan στην ψήκτρα και άλλον έναν 120αρη κάτω από την κάρτα] και του έχω περάσει το latest fw της dell (1.03.50-0461) [όπως επίσης έχω και το latest bios της mobo].

Any help? Εαν βάλω το fw της LSI?

Thanx!

Έγινε επεξεργασία από MD1032

Είχα το ίδιο πρόβλημα με το ίδιο mobo και τον perc και λύθηκε με αυτό το fw της LSI..

790FX-M2R

Μ3Α79Τ-Deluxe

P5Q-Deluxe

AW9D-MAX

D975XBX

που έχω δοκιμάσει παίζουν όλες με το fw αυτό χωρίς πρόβλημα...

Για την αλλαγή του fw δες προηγούμενα posts...

• Like 1