Jump to content

Dell PERC5/i SAS RAID Controller

Recommended Posts

sdim, -1.0% cpu usage...? wtf... δηλαδή αν το παρομοιάσεις με τους ac κινητήρες που επιστρέφουν ενέργεια όταν φρενάρουν, είναι λες και η cpu του perc έκανε πράξεις για τον κανονικό επεξεργαστή... anyway...

Από ταχύτητα δεν λένε και πολλά οι savvio, αλλά από access time σκοτώνουν... :T:

Σε ρώτησα και στο overclock.net

smart περνάει ο controller? μπορείς να δείς γυμνό ενα δίσκο χωρίς να φτιάξεις raid-0 volume? γράφεις ότι έφτιαξες raid-0 volume με τον δίσκο και τον είδε κανονικά, μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι πράγματι το partition είναι ακριβώς όσο μεγάλο θα ήταν αν το έφτιαχνες εκτός του perc και οτι ο perc δεν έχει κόψει μερικές εκατοντάδες MB από το τέλος;

Δεν υποστηριζει jbod ο perc, ξεχνα και το smart.

Σε ρώτησα και στο overclock.net

smart περνάει ο controller? μπορείς να δείς γυμνό ενα δίσκο χωρίς να φτιάξεις raid-0 volume? γράφεις ότι έφτιαξες raid-0 volume με τον δίσκο και τον είδε κανονικά, μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι πράγματι το partition είναι ακριβώς όσο μεγάλο θα ήταν αν το έφτιαχνες εκτός του perc και οτι ο perc δεν έχει κόψει μερικές εκατοντάδες MB από το τέλος;

Τον δίσκο τον είχα στην SATA της μητρικής. Η ειρωνεία είναι ότι παιδεύτηκα να κάνω backup 1ΤB δεδομένων ώστε να μην τα χάσω όταν τον βάλω στον perc. Τον έβαλα και έφτιαξα ένα raid 0. Ως δια μαγείας, με το που μπήκα στα windows είδαν τον δίσκο και τα αρχεία όπως τα είχα και πριν. Δεν ξέρω αν γίνεται το αντίστροφο. Δεν το έχω δοκιμάσει.

sdim, -1.0% cpu usage...? wtf... δηλαδή αν το παρομοιάσεις με τους ac κινητήρες που επιστρέφουν ενέργεια όταν φρενάρουν, είναι λες και η cpu του perc έκανε πράξεις για τον κανονικό επεξεργαστή... anyway...

Από ταχύτητα δεν λένε και πολλά οι savvio, αλλά από access time σκοτώνουν... :T:

To -1 σημαίνει ότι ο επεξεργαστής του συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης της CPU (LOL LOL)

Χωρίς πλάκα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά στον αλγόριθμό του HD Tach.

To ξαναέτρεξα το benchmark, πάλι τα ίδια. Η πτώση στο διάγραμμα είναι επειδή φόρτωσε κάτι κατά την διάρκεια του benchmark, βαριέμαι να το ξανατρέξω.

Το καλό με τους savvio είναι ότι είναι φθηνοί στο ebay. Τα μεταφορικά είναι τα διπλάσια από το κόστος του δίσκου.

post-11716-1416074112,6684_thumb.png

Έγινε επεξεργασία από sdim

Δεν υποστηριζει jbod ο perc, ξεχνα και το smart.

Mε firmware LSI/Dell βεβαίως, αλλα τώρα που έβαλε το παιδί ίντελ να μην το ρωτησουμε μπάς και έχει συμβεί το θαύμα;

• 1 month later...

Καλημερα! Πηρα πριν απο μερικες μερες ενα perc κι εγω. Ολα καλα τον βλεπει το mobo κλπ αλλα βγαζει ενα multi-bit error στην ram και μου λεει να αλλαξω το dimm.

Το εχει πετυχει κανενας αλλος αυτο το προβλημα; Ξερετε που μπορω να βρω dimmακι;

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...

Sorry αν έχει ξανασυζητηθεί αλλά, αναμένοντας κι εγώ τον δικό μου, να ρωτήσω τα εξής:

1. Αν βάλεις πχ αρχικά στον Perc 4 * 2Τ @ Raid 5 μπορείς μετά ''δυναμικά'' (χωρίς να χαλάσεις το array / χρειαστεί να σβήσεις / μεταφέρεις προσωρινά data εκτός array) να κάνεις expand πχ σε 8 * 2Τ @ Raid 5; Να επεκτείνεις δλδ ''δυναμικά'' το array.

2. Παρεμφερές: Το ίδιο αλλά αυξάνοντας απλώς την χωρητικότητα και όχι τον αριθμό των δίσκων (πχ από 8 * 1Τ @ Raid 5 -> 8 * 2Τ @ Raid 5)

ΥΓ Μέχρι τώρα είμαι με έναν Promise 8350 (πανω κάτω τα ιδια με τον Perc) και ούτε εκεί έχω κοιτάξει τι παίζει με τα παραπάνω θέματα (δεν ξέρω αν ο Κωστής τα έχει τσεκάρει)

Sorry αν έχει ξανασυζητηθεί αλλά, αναμένοντας κι εγώ τον δικό μου, να ρωτήσω τα εξής:

1. Αν βάλεις πχ αρχικά στον Perc 4 * 2Τ @ Raid 5 μπορείς μετά ''δυναμικά'' (χωρίς να χαλάσεις το array / χρειαστεί να σβήσεις / μεταφέρεις προσωρινά data εκτός array) να κάνεις expand πχ σε 8 * 2Τ @ Raid 5; Να επεκτείνεις δλδ ''δυναμικά'' το array.

2. Παρεμφερές: Το ίδιο αλλά αυξάνοντας απλώς την χωρητικότητα και όχι τον αριθμό των δίσκων (πχ από 8 * 1Τ @ Raid 5 -> 8 * 2Τ @ Raid 5)

ΥΓ Μέχρι τώρα είμαι με έναν Promise 8350 (πανω κάτω τα ιδια με τον Perc) και ούτε εκεί έχω κοιτάξει τι παίζει με τα παραπάνω θέματα (δεν ξέρω αν ο Κωστής τα έχει τσεκάρει)

1. Ναι, λέγεται "reconstruct" και το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το γεγονός ότι ο επιπλέον χώρος θα μπορεί να είναι μόνο σε ξεχωριστό partition. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι με τα 2008, αλλά με τα 2003 αυτό γινόταν (το RAID5 γινότανε expand αλλά ο extra χώρος μπορούσε να γίνει μόνο νέο partition)

2. Δεν συνιστάται. Θα πρέπει να αφαιρείς έναν έναν τους 1Tb και να κάνεις rebuild το array με δίσκους 2Tb (από τους οποίους θα χρησιμοποιείται μόνο η μισή χωρητικότητα) και στο τέλος θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις και τον υπόλοιπο χώρο, πάλι ως νέο partition. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη μέθοδο είναι ότι ακόμα κι αν το array είναι γεμάτο κατά το ήμισυ, τα 8 rebuilds θα σου πάρουν καμιά βδομάδα και βάζεις ένα τεράστιο ρίσκο (με τόσα rebuilds) στο να γίνει corrupted το parity information και να πάρεις το array στο χέρι.

In other words, backup σε tape ή κάτι άλλο ευρύχωρο και ξανακάνεις το array.

Η μέθοδος 1) δεν έχει τέτοια ρίσκα, δηλαδή το reconstruction αν και θα πάρει μπόλικη ώρα, αυτή θα είναι ένα κλάσμα μόνο από την ώρα που θα χρειαστούν 8 rebuilds δίσκων ενός Tb, ενώ το ρίσκο είναι πολύ μικρότερο από τα rebuilds.

Σαφεστατος, σας μερσώ μουσιέ :)

Επι του θεματος.

1. Τωρα που το λες, σαν να θυμάμαι ότι το εχω ξαναδιαβάσει αυτό.

Είναι όμως θεμα λειτουργικού δλδ (και όχι controller; ) . Μου κανει εντύπωση...

2. Γιατί θεωρείς το rebuild ''επίφοβο''; Έτσι είναι σαν να αμφισβητείς την αξιοπιστία γενικά του raid 5 (και με αγχώνεις).

Που να τα κάνεις backup τα 10T μάναμ...;

Θυμαμαι όταν πήγα από 8*750 σε 8*1,5 ι εκανα καμια εβδομαδα και δεν θελω να το ξαναπερασω:

1. είχα παρει 8 νεους δισκους

2. είχα μεταφερει εκει τα data απο το array (χυμα στον καθε δισκο)

3. είχα σβησει το παλιο array

4. μετεφερα πισω τα data απο τους 8 νεους χύμα στους 8 παλιούς χύμα πλεον και αυτούς

5. εφτιαξα το νεο array με τους 8 νεους

6. μετεφερα εκει τα δεδομενα απο τους 8 χυμα παλιους

3 μεταφορες δλδ...

Α και κατι αλλο:

Εχει κανα θεματακι ο Perc με μεγάλους δισκους (πχ 2T) ;

1. Τωρα που το λες, σαν να θυμάμαι ότι το εχω ξαναδιαβάσει αυτό.

Είναι όμως θεμα λειτουργικού δλδ (και όχι controller; ) . Μου κανει εντύπωση...

Κατά 99% είναι θέμα λειτουργικού, οπότε με 2008 δεν θα έχεις πρόβλημα.

2. Γιατί θεωρείς το rebuild ''επίφοβο''; Έτσι είναι σαν να αμφισβητείς την αξιοπιστία γενικά του raid 5 (και με αγχώνεις).

Όσο manually και προσεκτικά να κάνεις την αφαίρεση μέλους ενός array, το array καθεαυτό θα γίνει marked ως failed (είτε κάνεις cold είτε hot removal) και μόλις βάλεις πάνω τον 2Tb τα resources του υποσυστήματος αποθήκευσής σου (με πρώτο και καλύτερο τον Πέρκο) θα αφιερώνονται κατά 90% στο rebuild.

Το rebuild υπάρχει για να σώσει καταστάσεις, όχι για να κάνεις πέρα δώθε δίσκους. Αν αρχίσεις να βάζεις τα ποσοστά πιθανότητας SBE της μνήμης του PERC (και ό,τι άλλο μπορεί να πάει στραβά) νάτο το parity corruption :)

Που να τα κάνεις backup τα 10T μάναμ...;

Tape; Που τα κάνεις backup ούτως ή άλλως;

Θυμαμαι όταν πήγα από 8*750 σε 8*1,5 ι εκανα καμια εβδομαδα και δεν θελω να το ξαναπερασω:

...

3 μεταφορες δλδ...

Πιο σύντομα από 8 rebuilds ;)

Όσο manually και προσεκτικά να κάνεις την αφαίρεση μέλους ενός array, το array καθεαυτό θα γίνει marked ως failed (είτε κάνεις cold είτε hot removal) και μόλις βάλεις πάνω τον 2Tb τα resources του υποσυστήματος αποθήκευσής σου (με πρώτο και καλύτερο τον Πέρκο) θα αφιερώνονται κατά 90% στο rebuild.

Το rebuild υπάρχει για να σώσει καταστάσεις, όχι για να κάνεις πέρα δώθε δίσκους. Αν αρχίσεις να βάζεις τα ποσοστά πιθανότητας SBE της μνήμης του PERC (και ό,τι άλλο μπορεί να πάει στραβά) νάτο το parity corruption :)

Ναι, γνωστα ολα αυτα αλλα αν την ολη διαδικασία δεν την θεωρουμε αξιοπιστη για 8 φορες, καταργείται η έννοια της αξιοπιστίας εν γενει του Hardware Raid 5.

Προσωπικα δλδ, στο μυαλο μου τουλαχιστον, εχω ως 100% safe το καθε rebuild...Εχεις αντιθετες εμπειρίες;

Tape; Που τα κάνεις backup ούτως ή άλλως;

10Τ σε media στο σπιτι;....Πουθενα....:)

Πιο σύντομα από 8 rebuilds ;)

Πιθανόν αλλα η μανουρα πολύ μεγαλύτερη...Βεβαια ειναι πιο ''καθαρη'' λύση indeed...

To array δεν γίνεται marked failed αλλά degraded. Η διαδικασία του rebuild και το well being του array σου είναι τόσο safe όσο:

α) δεν σου σκάσει άλλος δίσκος όσο το array γίνεται rebuild

β) δεν γίνει corrupt το parity από τα πολλά, απανωτά rebuilds.

Το α προφανώς δεν μπορείς να το διασφαλίσεις, το β μπορείς κάνοντας consistency checks μετά από κάθε rebuild. Δεν ξέρω εάν το εργαλείο του Jaco έχει τέτοια λειτουργία.

Δεν θυμάμαι, νομίζω μέχρι τον 4 υπήρχε στο bios αλλά όχι στον 5 :(

Έριξα μία ματιά, υπάρχει στο bios επιλογή για Consistency Check, οπότε μετά από κάθε rebuild, καλό θα είναι να το κάνει.

Παίζει να ξεμπερδέψει σε κάνα 2μηνο βέβαια με τόσα rebuilds/checks :hehe:

Αρχισατε να με αγχώνετε με αυτα τα Consistency Check.

Εγω ξερω οτι εχω εκει τα Tera μου και δεν ασχολουμαι (απλως αλλαζω οποιον δισκο σκασει) :p

Παίζει να ξεμπερδέψει σε κάνα 2μηνο βέβαια με τόσα rebuilds/checks :hehe:

Μεχρι να γυρισουμε απο τα πλατς-πλουτς Νουρη(μ) λες να εχει τελειωσει; :p

• Like 1

Δεν ξέρω εάν το εργαλείο του Jaco έχει τέτοια λειτουργία.

Κάνει scheduled consistency checks (CC) για raid 5...

Το CC δεν είναι κακό, ανάλογα την χρήση, αλλά δεν είναι και ψωμοτύρι... είναι (περίπου) ότι και το ECC στις μνήμες των server, σου εξασφαλίζει με μεγάλο ποσοστό, ότι δεν θα χτυπάς το κεφάλι σου όταν "χρυπήσει" ένας δίσκος... από την άλλη δεν είναι και για κάθε μέρα...

spc, γενικά πρέπει να είσαι πολύ γκαντέμης για να σου σκάσει από φυσικά αίτια ένα raid5 ή το όνομά σου να είναι στην ευχητήρια εισαγωγή από τα βιβλία του Murphy...