Jump to content

Αγορά UPS για laptop 17"

kreach

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω το λάπτοπ της υπογραφής, με

Input: 100-240V 1.5A 50/60Hz

Output: 18.5V 4.9A 90W

Έχω σκοπό να συνδέσω το λάπτοπ, με εκτυπωτή και μια λάμπα με 2.5Α - 250V δηλ 625W το καθένα. Πολλά δεν είναι 625W ??? Μάλλον κάνω κάποιο λάθος ...

Έχω βρει τα εξής:

MGE UPS NOVA 625 AVR - UPS - 600 VA 63Ε

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.701304 - Mustek Power Must 600VA 57.5Ε

http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=35191 - Belkin 600VA 70Ε

To Βelkin είναι ακριβότερο επειδή είναι πιο αξιόπιστο ή oxι ?

Γενικά τι πρέπει να ξέρω περι ups ? Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω (κατά την αγορά, αλλά και μετά δηλ συντήρηση)

Ευχαριστώ !

UPS για laptop; Δεν το χρειάζεσαι.

Πάρε ένα πολύπριζο ασφαλείας μόνο και είσαι οκ.

Εκτυπωτές δεν πρέπει να μπαίνουν σε UPS.

Γιατί να βάλεις λάμπα σε UPS;

Αν θες για διακοπή ρεύματος να έχεις φως πάρε μια λάμπα αλογόνου με μπαταρία από αυτές που είναι στην πρίζα και ανάβουν αυτόματα όταν πέφτει το ρεύμα.

παμε ...

1va=0.6 watt αν θυμαμαι καλα. αρα,τα ups που λες ειναι γυρω στα 360watt.

..625watt για 1 λαμπα ειναι δυνατον μονο αν με αυτην σκοπευεις να της βαλεις μπροστα την νυχτεριδιτσα του μπατμαν,να την στησεις στην ταρατσα και να την αναβεις μονον οταν χρειαζεσαι ναρθει . 'κοντολογις ειναι απιθανο η λαμπα σου να τραβαει 625'.

επειδη τα λαπτοπια παιρνουν ρευμα απο δικο τους τροφοδοτικο-μετασχηματιστη δεν εχουν μεγαλη αναγκη ups,εκτος αν τα ups τα θες για ρευμα σε περιπτωση διακοπης...αν τα θες μονο για περιπτωση διακοπης παιρνεις τυπου standby ,αν θες να εξομαλυνουν το ρευμα της ΔΕΗ 'δηλ να ΅΅΅διορθωνουν τα βυθισματα και τα spikes"" τοτε παιρνεις ups τυπου line interactive. ...

οσον αφορα την συντηρηση των ups απλα εκφορτιζεις και ξαναφορτιζεις την μπαταρια 'ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΕΝΤΕΛΩΣ΅΅ μια φορα τον μηνα.Επισης αν παρεις φτηνο ups 'και οχι τιποτα APC ¨¨ εχε υποψη σου πως παιζει να σου βγαλει προβλημα με active pfc συσκευες 'οπως πολλα τροφοδοτικα υπολογιστων¨¨

3ον:πολλα ups )οπως και το 2ο απο τα λινκς σου,στην εξοδο τους δεν εχουν νορμαλ πριζες αλλα θηλυκες υποδοχες σαν αυτες των τροφοδοτικων υπολογιστη.Οποτε εχε υποψη σου οτι πρεπει να παρεις και αναλογο καλωδιο η πολυμπριζο με τετοιο βυσμα )'15 ευρω...

μια λάμπα με 2.5Α - 250V δηλ 625W το καθένα. Πολλά δεν είναι 625W ???

Δεν υπολογίζεις voltXampere=watt στο AC αλλά μόνο στο DC:whistle2:

Αγοράζω ups γιατί όταν συνδέω το λαπτοπ με την μπαταρία ** παρατηρώ πως τρέχει πιο αργά* ενώ όταν το τρέχω απευθείας στο ρεύμα (με βγαλμένη τη μπαταρία) πάει μια χαρά. Επίσης άκουσα πως τα πολύπριζα ασφαλείας δεν σε προστατεύουν όσο ένα ups, προς το παρών έχω συνδέσει το λαπτοπ με μια πρίζα ασφαλείας belkin ~15E.

*Είχα πάρει τηλέφωνο την ΗΡ και μου είπανε να δοκιμάσω το εξής: Να βγάλω τη μπαταρία και το καλώδιο για το ρεύμα, να πατήσω για ~15" το power button και μετά να ξανασυνδέσω την μπαταρία και τοο ρεύμα και είδα διαφορά! Τη μεγαλύτερη την είδα όταν μου είπε αρχικά να τρέξω το λαπτοπ απευθείας με το ρεύμα (με την μπαταρία βγαλμένη). Είπε ο τεχνικός μια φορά την εβδομάδα περίπου να αφήνω το λαπτοπ αναμένο, με την μπαταρία μέσα, μέχρι να σβήσει ώστε να απελευθερωθούν τα φορτία αποθηκευμένα στους πυκνωτές. Το να σβήσει έτσι το λάπτοπ, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο hardware στο μέλλον?

EDIT: ** και είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στη πρίζα (ξέχασα να το αναφέρω ...)

Αγοράζω ups γιατί όταν συνδέω το λαπτοπ με την μπαταρία παρατηρώ πως τρέχει πιο αργά*

φυσιολογικο ειναι αυτο,αραξε!οταν το λαπτοπ αντιλαμβανεται πως γυρνας σε μπαταρια ενεργοποιει την εξοιικονομηση ενεργειας και ριχνει ολες τις λειτουργειες του!

Αν έχεις ήδη ups πετάς τον φορητό πάνω με βγαλμένη την μπαταρία. Αν δεν έχεις η λύση είναι

1 παίρνεις Ups

2 τον δουλεύεις με την μπαταρία και είναι σαν* να έχεις ups. Δεν θα τον έχει συνέχεια ρεύμα και μπαταρία. Τον δουλεύεις με ρεύμα και μπαταρία και όταν φορτίσει βγάζεις το ρεύμα. Όταν πέσει η μπαταρία στο 25-20% βάζεις το ρεύμα να φορτίσει κοκ.Όταν έχεις και τα 2 μαζί η μπαταρία κάνει άσκοπους κύκλους φόρτισης εκφόρτωσης.

*σαν γιατί δεν μπορεί να σε προστατέψει απο υπερτάσεις και διάφορα κουλά που κάνει το ρεύμα. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να κάψει μετασχηματιστή ενω στο ups να ανοίξει το circuit breaker

VAVR-5WKLPK_R0_EN.pdf

Ναι, όταν έχω συνέχεια ρεύμα και μπαταρία αργεί. Όταν είμαι ΜΟΝΟ με ρεύμα (και η μπαταρία είναι βγαλμένη) πάει σφαίρα.

Άσκοποι κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης ... hmm ... interesting ! Δεν ήξερα ότι κάνει κάτι τέτοιο, απλά είχα ακούσει πως αν τα έχεις μαζί σε μερικά χρόνια θα χαλάσει η μπαταρία.

Εdit: Nobig, τώρα είδα το attachment ! Αν και λόγω χρόνου δεν έχω την ώρα να το διαβάσω προσεκτικά, προς το παρόν, είναι πολύ καλό ! :T:

Μήπως είστε λίγο υπερβολικοί...?

Έχω φίλους με φορητά σε βαριά καθημερινή χρήση (>6 ώρες) με τροφοδοσία από τον τοίχο και την μπαταρία κουμπωμένη κανονικά. Σε όλους οι μπαταρίες γέρασαν στα 2.5-3 χρόνια περίπου (όπως συμβαίνει και με τις μπαταρίες των κινητών).

Πέρα από τον μπελά του βάλε - βγάλε την μπαταρία, οικονομικά δεν βλέπω μεγάλη διαφορά. Τα λεφτά που θα πληρώσεις για αλλαγή μπαταρίας όταν γεράσει θα τα δώσεις στο UPS (το οποίο κανονικά θέλει αλλαγή στοιχείων στη διετία αν δεν κάνω λάθος). Τα βασικά της ασφάλειας στα παρέχει νομίζω ένα καλό πολύμπριζο που στο φινάλε το κρατάς και μια ζωή.

Τα περί ταχύτητας που αναφέρθηκαν δεν στέκουν καθώς με κατάλληλο power profile μπορείς να τον έχεις πάντα στην τσίτα τον φορητό, ασχέτως τροφοδοσίας (τουλάχιστον στο satellite μου έτσι είναι).

Τέλος, τη στιγμή που ο φορητός δουλεύει με την μπαταρία βγαλμένη, αυτό σημαίνει ότι το κύκλωμα αυτό είναι ανεξάρτητο μπαταρίας, άρα αυτό που λέτε ότι "όταν η μπαταρία είναι πάνω και είμαστε στην μπρίζα τότε τραβάει από την μπαταρία" νομίζω ότι δεν στέκει. Είναι τεχνικά απλό να απομονωθεί το κύκλωμα της μπαταρίας όταν υπάρχει παρουσία εξωτερικής πηγής. Βεβαια στις εταιρίες θα άρεσε να βγαίνει off η μπαταρία συχνά και να αγοράζεις άλλη.

Η τάχιστη λειτουργία, εμπειρικά, επιτυγχάνεται στο λαπτοπ μου όταν λειτουργεί ΜΟΝΟ με ρεύμα και την μπαταρία την έχω βγάλει από το λαπτοπ και την έχω βάλει στη ντουλάπα. Όταν είναι μέσα η μπαταρία και το έχω συνδέσει με το ρεύμα βλέπω να αργεί, να κολάει κτλ Όταν είναι ΜΟΝΟ η μπαταρία όντως, παρατήρησα διαφορά αλλάζοντας τα power modes (απο HP Recommended σε high performance).

Θα μπορούσα να βγάλω εντελώς τη μπαταρία κ να τρέχει μόνο με ρεύμα. Ένα πολύμπριζο ασφαλείας ΔΕΝ με σώζει απο το να πέσει το ρεύμα.

Στην πράξη έχω δύο επιλογές: (Με βλέπω για τη 2η )

1. Να το τρέχω με τη μπαταρία και όταν φτάνει ~10% να βάζω ρεύμα να φορτιστεί.

2. Να αγοράσω ένα ups με ~65Ε και να ησυχάσω από το βάλε-βγάλε και να έχω καλύτερες ταχύτητες.

Στο θέμα μας όμως, ποιό ups από τα παραπάνω αξίζει? (Κι ας μην αγοράσω, ε ... τι την έχουμε τη περιέργεια?!! :dirol:

Φίλε, αν είναι όπως τα λες με τα κολλήματα κλπ, καλύτερα στείλε το laptop σου στην αντιπροσωπεία να το κοιτάξουν ή αν έχεις τις γνώσεις κοίτα το εσύ.

Δεν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό.

Τόσα laptop έχουν περάσει από τα χέρια μου και το μόνο που γίνεται σε μερικά είναι να μειώνεται η ταχύτητα επεξεργασίας όταν λειτουργεί μόνο με την μπαταρία ή να υπάρχει κουμπί πάνω στο laptop το οποίο μειώνει την ταχύτητα του επεξεργαστή για να μην λειτουργεί πολύ το ανεμιστηράκι.

Οπότε, καλύτερα πριν κάνεις την κίνηση και αγοράσεις UPS στείλε το laptop σου στο service να στο κοιτάξουν.

Κρίμας ... :(

Θα το πάω, κάποια στιγμή, αλλά θα πάρει κανα μηνα να μου τον επιστρέψουν λογικα :suicide2:

Εδιτ: Πάντως θυμάμαι να μου λένε (μέσω τηλεφώνου) πως είναι φυσιολογικό και ευθύνονται "τα φορτία στους πυκνωτές" ...

Edit 2: Όταν φτάσει η μπαταρία ~10% να το φορτίζω όταν είναι ανοιχτό το λάπτοπ δημιουργεί πρόβλημα? Στα κινητά τηλέφωνα λένε πως για να γίνει πλήρης φόρτιση και να διατηρείται η μπαταρία σε καλή κατάσταση πρέπει η φόρτιση να γίνεται με το κινητό σβηστό. Α, και επίσης, μου είπαν στη vodafone πως η φόρτιση αυτή πρέπει να γινει ΑΦΟΥ πέσει η μπαταρία και όχι όταν είναι στο πχ 50%

Όσον αφορά την μπαταρία, έχω ένα λάπτοπ τουλάχιστον 3 χρόνων το οποίο το έχω σχεδόν συνέχεια στην πρίζα και όταν το βγάζω και πέφτει σε οποιοδήποτε ποσοστό το ξαναβάζω για φόρτιση. Ε, όπως ήταν η μπαταρία όταν το πήρα είναι και τώρα.

Αυτό που σου είπαν στην vodafone ισχύει αλλά μόνο για τις μπαταρίες στοιχείων νικελίου-καδμίου και νικελίου-μαγνησίου.

Για τις "νέες" ιόντων λιθίου και ιόντων πολυμερούς λιθίου ισχύει το αντίστροφο. Δηλαδή αν τις αφήνεις τακτικά να αποφορτίζονται πλήρως χάνουν σε απόδοση.

Έλα ρε? Τότε τι μου έλεγε ο τεχνικός της ΗΡ μια φορά την εβδομάδα να αφήνω το λαπτοπ με τη μπαταρία μέχρι να σβήσει???

Δεν σε κατάλαβα, τη φόρτιση του λάπτοπ να την κάνω όσο είναι σβηστό ή ανοιχτό? Εκτός κι αν δεν έχει σημασία - στα κινητά έχει σημασία.

Έλα ρε? Τότε τι μου έλεγε ο τεχνικός της ΗΡ μια φορά την εβδομάδα να αφήνω το λαπτοπ με τη μπαταρία μέχρι να σβήσει???

Δεν σε κατάλαβα, τη φόρτιση του λάπτοπ να την κάνω όσο είναι σβηστό ή ανοιχτό? Εκτός κι αν δεν έχει σημασία - στα κινητά έχει σημασία.

Αυτό που σου είπε ο τεχνικός είναι σωστό.

Μία στο τόσο πρέπει να γίνεται πλήρης αποφόρτιση. Αλλά όχι τακτικά.

Για την δεύτερη ερώτησή σου δεν έχω άποψη. Εγώ που τα φορτίζω όπως να'ναι δεν μου έχουν πάθει κάτι.

Ok ρε συ, κατάλαβα :)

@Off Topic

To BSD επίτειδες το γράψανε έτσι? Να κοροιδεψει το Blue Screen of Death των windows? :p

Ξέρω ότι βγαίνει από το Berkeley Software Distribution, αλλά σκέφτηκα μήπως έγινε το λογοπαίγνιο όπως κ στα Αστερίξ με το SPQR

{Senatus Populusque Romanus ("The Senate and the People of Rome" or "The Senate and Roman People"} και στο Αστερίξ και καλά Sono Pazzi Questi Romani" ("These Romans are crazy") :hehe:

Ok ρε συ, κατάλαβα :)

@Off Topic

To BSD επίτειδες το γράψανε έτσι? Να κοροιδεψει το Blue Screen of Death των windows? :p

Ξέρω ότι βγαίνει από το Berkeley Software Distribution, αλλά σκέφτηκα μήπως έγινε το λογοπαίγνιο όπως κ στα Αστερίξ με το SPQR

{Senatus Populusque Romanus ("The Senate and the People of Rome" or "The Senate and Roman People"} και στο Αστερίξ και καλά Sono Pazzi Questi Romani" ("These Romans are crazy") :hehe:

Χαχα, όχι το BSD υπάρχει αρκετά πιο πριν από τα windows.

Και επίσης απευθύνεται σε διαφοπρετικό κοινό, οπότε γιατί να κοροϊδέψει;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.