Jump to content

Βοήθεια με Bootloader

Chris2004

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Είπα και εγώ να κάνω τα πρώτα μου βήματα στο Linux.

Αφού δοκίμασα να εγκαταστήσω το Ubuntu καμια 10αριά φορές και απέτυχα...αποφάσισα να εγκαταστήσω το Opensuse 11

Η κατάσταση έχει ως εξής:

Έχω 3 σκληρούς δίσκους και 1 DVD ROM. Sata 3-6

Sata 3 - 500 GB NTFS τον οποίο έχω για όλη τη σαβούρα

Sata 4 - 80 GB NTFS στον οποίο έχω τα Windows

Sata 5 - DVD ROM

Sata 6 - 80 GB Linux Partitions

Στο Bios ρυθμίσει να ξεκινάνε ως εξής:

1. DVD ROM - Sata 5

2. Windows - Sata 4

3. Linux - Sata 6

Ξεκινάω λοιπόν κάνω την εγκατάσταση όλα καλά.

Στα partitions μου αναγνώρισε τους δίσκους ως εξής:

sda - sata 3

sdb - sata 4

sdc - sata 6

Του λέω λοιπόν να κάνει τα δικά του στον sata 6.

Τελειώνει η εγκατάσταση, με βάζει κανονικά και αρχίζω και παίζω με κάτι Firefox κτλ.

Κάνω επανεκκίνηση αλλάζοντας τώρα την σειρά στο Bios ώστε να ξεκινάει πρώτο το Sata 6 δηλαδή το Linux.

Μου βγάζει ένα Grub Error 22.

Για κάτσε λέω να ξαναλλάξω σειρά...

Αλλάζω και βάζω το Sata 4 δηλαδή τα windows πρώτα και δεν φορτώνουν τα windows αλλά το Grub!!!

Το καλό είναι ότι είχα επιλογή για τα windows η οποία λειτουργεί μια χαρά.

Τέλος πάντων....δεν είναι αυτός ο τρόπος που θέλω εγώ να λειτουργεί...θέλω να επιλέγω εγώ μέσα απο το Bios να ξεκινάει το Linux ή τα Windows.

Δεν καταλαβαίνω πάντως...μήπως έχει ξεμείνει κανα ελλατωματικό Grub απο τις προσπάθειές μου να εγκαταστήσω το Ubuntu?

Προφανώς το Bootloader γράφτηκε στο MBR του Sata 4 right?

Να το φτιάξω να ξεκινάνε τα Windows απο εκεί μπορώ...δεν ξέρω πως να μεταφέρω το Grub όμως στο Sata 6.

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!!!

Το grub, πρώτο partition που βλέπει σαν active και bootable το χρησιμοποιεί για να γράψει το mbr...

Αν θέλεις να επιλέγεις από το bios ποιος δίσκος απ' όλους θα μπουτάρει αλλά χωρίς να έχεις μενού να επιλέγεις το λειτουργικό, τότε απλά θα βγάλεις το sata καλώδιο από τον δίσκο που έχει τα win και θα φορτώσεις το grub...

Αν θες να έχεις το μενού που επιλέγεις ποιο λειτουργικό θα φορτώσει, τότε από το bios επιλέγεις σαν boot τον δίσκο των win και με αυτόν συνδεδεμένο τρέχεις το grub το οποίο πάει και πειράζει το mbr από το δίσκο των win και ενσωματώνει και τον εαυτό του... μετά από το grub ορίζεις το default boot partition (δηλ το λειτουργικό και το load-timeout) και είσαι έτοιμος...

Τέλος μπορείς να παίξεις με οποιοδήποτε συνδυασμό θες, αλλά ξεφεύγει από τα βασικά, για παράδειγμα υπάρχει τρόπος το default boot είναι τα windows από το sata4 και χωρίς να υπάρχει πουθενά το grub σε άλλο partition... αλλά όταν θες να φορτώσεις το linux, να βάζεις το usb-stick σου, το οποίο να είναι bootable και έχει αυτό το grub με τις πληροφορίες από τα partitions, οπότε να επιλέγεις από εκεί το λειτουργικό...

gbiefox έχεις δίκιο, δοκίμασα να βάλω το MBR στο 1ο SATA και δούλεψε μια χαρούλα...και το Ubuntu μάλιστα που απο πρώτη ματιά μου αρέσει περισσότερο.

Να στε καλά παιδιά :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.