Jump to content

Case fans και τροφοδοσία

phm

Recommended Posts

Γεια σας χαιρετώ την παρέα του the lab :hi:

Τελευταία αποφάσισα να κάνω μια αναβάθμιση στον υπολογιστή. Αυτό που δεν πρόβλεψα όμως είναι το εξής. Η motherboard που θα πάρω είναι η Gigabyte GA PE 45 DS3L. Αγόρασα 2 ανεμιστιράκια για το κουτί (ένα 80άρη και ένα 92άρη) Nexus Real Silent PWM series.

Το πρόβλημα είναι το εξής. Καταρχήν τα ανεμηστιράκια δουλεύουν στα 12 V. Επιπλέον υποστιρίζουν έλεγχο της ταχύτητας από τον υπολογιστή. Όμως η μητρική δεν τα υποστηρίζει. Για την ακρίβεια η μητρική έχει τις εξής υποδοχές σύμφωνα με το manual: Ένα CPU Fan. Αυτό προφανώς είναι για τον ανεμιστήρα της CPU οπότε είναι κατελλημένο (είναι όμως το μόνο συμβατό πλάκα πλάκα). Έχει 1 4pinο case fan (το οποίο όμως βγάζει 5 V), 1 3pinο case fan (χωρίς PWM υποδοχή) που βγάζει 12V, και ένα power fan 3pino που από ότι φαίνεται είναι παρόμοιο με το 3pino case fan.

Συμπέρασμα; Δεν βλέπω να υπάρχει συμβατότητα. Σκεύτικα όμως να κάνω το εξής. Να πάρω τα 12 V από τις 3pinες υποδοχές και το Sensor( το οποίο θα ήθελα να μου πείτε τι ακριβώς είναι γιατί είμαι καινούριος σε αυτά) και να πάρω από το 4pinο την σύνδεση PWM και να την συνδέσω στα 2 fans.

Το ερώτημα είναι 1) θα δουλέψει και 2) και κυριότερο, είναι ασφαλής ή θα τα τυνάξω όλα στον αέρα;

Αν δεν γίνεται έτσι μπορείτε να μου προτείνετε τι να κάνω;

Irashaimasu

με μια γρηγορη ματια στην μητρικη σου βλεπω 3 τουλαχιστον headers για συνδεση ανεμιστηρων εκτος αυτου για το cpu..

51192621gh9.jpg

στη χειροτερη παρε ενα fan controller που καταλαμβανει μια θεση και δινει 3-4 αναλογα το μοντελο .

Φίλε phm, κόλλα τα πάντα πάνω στα headers της μητρικής, και μετά χρησιμοποίησε κάποιο πρόγραμμα σαν το speedfan για να ελέγξεις τα rpm όπως βούλεσαι. Πάντως έχει υπόψιν σου πως δεν χρειάζεται στην περίπτωσή σου, τα nexus φουρφούρια που αγόρασες είναι ποιοτικά και αθόρυβα @12v/full speed.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις :p Το θέμα είναι το εξής. Τα ανεμηστιράκια έχουν 4pin και τα headers είναι 3. Πιο συγκεκριμένα από το manual της εταιρίας:fanswb9.jpg

Οπότε ουσιαστικά αυτό που μπορώ να κάνω είναι το εξής. Να βάλω τα fans στα 3άρια headers. Το SYS_FAN2 πάντως φαίνεται τελείως ασύμβατο. Βέβαια αν όντως είναι αθόρυβα και στα 12 V τότε ok.. Όμως αν θέλω να ελέγξω το rpm πως θα γίνει αν συνδεθούν μόνο τα 3 pin; Δηλαδή αν το 3ο pin ρυθμίζει στροφές, το 4ο τι κάνει; :hmm:Τώρα αυτό που σκέφτηκα αρχικά είναι να πάρω το σήμα για το 4ο pin από το SYS_FAN2 αλλά μου φαίνεται αρκετά ρυψοκίνδυνο...

Φίλε phm, κόλλα τα πάντα πάνω στα headers της μητρικής, και μετά χρησιμοποίησε κάποιο πρόγραμμα σαν το speedfan για να ελέγξεις τα rpm όπως βούλεσαι. Πάντως έχει υπόψιν σου πως δεν χρειάζεται στην περίπτωσή σου, τα nexus φουρφούρια που αγόρασες είναι ποιοτικά και αθόρυβα @12v/full speed.

Γιωργο q-fan εχει η asus ,καπως αλλιως θα το λεει η gigabyte αλλα σχεδον δεν "παιζει" να μην μπορεις να ριξεις τις στροφες απο BIOS.

Τελικά εγώ είχα μπερδευτεί και νόμιζα πως δεν υπήρχε συμβατότητα. Λοιπόν από ότι κατάλαβα το sys_fan 2 αντί να δίνει σταθερή 12V και να δίνει σήμα παλμού από το 4 κρατάει το 4 σταθερό στα 5V και αλλάζει την τροφοδοσία στο 2. Δηλαδή ακόμα και ένα απλό ανεμηστηράκι 3pins μπορεί να δουλέψει με μεταβλητή ταχύτητα (μάλλον όμως χρειάζεται κάποιο ανάλογο πρόγραμμα γιατί η ίδια η μητρική δεν φαίνεται να υποστηρίζει στο bios αυτήν την δυνατότητα).

Οπότε λέω να βάλω το 80άρη που θα είναι πίσω στο sys_fan 1 και θα λειτουργεί μόνιμα στα 12 και το 92άρη μπροστά στο sys fan 2 και ενδεχομένως να βάλω άμα χρειαστεί κάποιο πρόγραμμα που να το ελέγχει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.