hayabusa Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2008 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2008 Μετά από μια κουβέντα που είχα με τον GoMaR είπα να μοιραστώ κάποιες από τις απορίες μου (υποθέτω δεν είναι μόνο δικές μου) μαζί σας ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια άκρη.Μετά από λίγο διάβασμα στο dpgr είδα ότι οι απόψεις σχετικά με την απόδοση (αλλά και την χρησιμότητα) αυτών των φίλτρων είναι σχεδόν μοιρασμένες.Και ερωτώ λοιπόνΑξίζει τα 20 (αντε 30-35) € για την αγορά ενός τέτοιου φίλτρου; Δεν συζητάω για μεγαλύτερα ποσά γιατί τότε προφανώς είναι καλύτερα να αγοραστεί ενας macro φακός. Έχουν κάποια επίδραση στην ποιότητα της εικόνας; Και τέλος, δημιουργούνται προβλήματα με την αυτόματη εστίαση;Και για να γίνω πιο κατανοητός (αλλά και να πάρω και πιο κατανοητές απαντήσεις)Σε ένα φακό όπως ο Sigma 70-300 που έχει μεγένθυση 1:2 σε macro και εστιάζει από το 1 μέτρο τι μπορεί να κερδίσει κάποιος; Μεγαλύτερη μεγένθυση, μικρότερη απόσταση εστίασης ή και τα δύο μαζί;Θα ήθελα επίσης κάποιος που έχει την καλοσύνη να μου εξηγήσει γιατί δύο φίλτρα ίδιας διαμέτρου και μεγένθυσης μπορεί να έχουν τραγικές διαφορές στην τιμή όπως βλέπω αυτή τη στιγμή στον Κατερέλο (http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=257_83&products_id=6785 & http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=257_83&products_id=2601Ευχαριστώ εκ των προτέρων :thank_you2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
angel_f Νοέμβριος 26, 2008 #2 Κοινοποίηση Νοέμβριος 26, 2008 Θα ήθελα επίσης κάποιος που έχει την καλοσύνη να μου εξηγήσει γιατί δύο φίλτρα ίδιας διαμέτρου και μεγένθυσης μπορεί να έχουν τραγικές διαφορές στην τιμή όπως βλέπω αυτή τη στιγμή στον Κατερέλο (http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=257_83&products_id=6785 & http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=257_83&products_id=2601 Ευχαριστώ εκ των προτέρων :thank_you2: Η διαφορά ειναι στις επιστρώσεις του φακού το πάχος- βάρος- ποιότητά του κρυστάλλου. Με απλά λόγια, πόσο φως αφήνει να περάσει απο μέσα του Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Νοέμβριος 26, 2008 Author #3 Κοινοποίηση Νοέμβριος 26, 2008 πόσο εμφανείς μπορεί να είναι η διαφορά στην φωτογραφία μεταξύ δύο τέτοιων φίλτρων;Επίσης υπάρχει περίπτωση, να προκληθεί, όπως μου είπε κάποιος, ζημιά στο σώμα ή στο φακό αν το φίλτρο είναι κάποιο από τα φτηνά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
angel_f Νοέμβριος 26, 2008 #4 Κοινοποίηση Νοέμβριος 26, 2008 Απο προσωπική πείρα, εχω ενα close up canon 240 58mm , θα σου πω οτι δεν αξίζει να ασχοληθείς μα close up... κάποια στιγμη πάρε εναν πραγματικό macro.Το συγκεκριμένο φίλτρο καταστρέφει την φωτογραφία... κανει πολυ έντονο Chromatic aberration, ο 100αρης που το φόρεσα έγινε shoft και βινεταρει λίγο... Στο φτηνό φίλτρο πολλαπλασιασε τα παραπάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΝTG Νοέμβριος 26, 2008 #5 Κοινοποίηση Νοέμβριος 26, 2008 angel εχεις το 240 η το 250??Κυκλοφορουν δυο εκδοσεις το 250 σκετο ...και το 250D (αυτα ξερω στα 200κατι)Το δευτερο εχει 2 γυαλακια ..(εξου και το D αν δεν απατωμαι) και ειναι για να μειωνει τα cas(νομιζω εχει και λιγοτερο βινιεταρισμα).(υπαρχει και 500D βεβαια)Γενικοτερα στη φτογραφια ..οτι δινεις παιρνεις.Δεν αξιζει να αγοραζεις πολλα φτηνα πραματα..καθως ολα αχρηστα 8α ειναι.Η παιρνεις το 250D (ή το 500D για μεγαλυτερες εστιακες αποστασεις φακου) η δεν παιρνεις τιποτα.Εναλλακτικο του γυαλιου αυτου ...ειναι τα extension tubes που μπαινουν παντου και παλι εχουν ως αποτελεσμα να μειωνουν την ελαχιστη αποσταση εστιασης.Μιας και δεν περιεχουν τιποτα απο γυαλακια ..δεν επηρεαζουν την φωτογραφια χρωματικα κλπ...αρκει (παλι αν δεν απατωμαι) να χρησιμοποιηθει ενα μικροτερο βα8ος πεδιου το οποιο ουτως η αλλως 8α γινει μιας και 8α μεινετε απο βαθος πεδιου.(πολυ ρηχο)Θα εχει και βινιεταρισμα(με μεγαλο διαφραγμα)...αλλα μαλλον ετσι οπως το κοβω το βαθος πεδιου θα με ενοχλει.Busa ..παλι αδιαβαστος εισαι..μαθε πρωτα τις εννοιες..και στη πραξη...Αν βαλεις το γυαλακι στον 70-300 θα χασεις ελαχιστο χρημα (εως αρκετο αν παρεις και το σιγμα) και απειρο χρονο..Δεν νομιζω να κανεις δουλεια .Δεδομενου βεβαια οτι 8α ξεκινησεις απο το 1μ στα 300mm και 8α πλησιαζεις.Εδω και με f11 εχεις πολυ ρηχο βαθος πεδιου..ποσο μαλλον αν αρχισεις να πλησιαζεις.(πραγματικα δεν μπορεις να φανταστεις γιατι μεγεθος βα8ος πεδιου μιλαμε εκει.)Μικροτερη αποσταση εστιασης με δεδομενα χαρακτηριστικα φακου ..αυτοματως προσφερουν μεγαλυτερη μεγεθυνση.Υ.ΓΕιχα ξεχασει οτι παιζει το 250D και το 500D οποτε μαλλον ακυρη οποια αλλη αγορα σε close up lens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
angel_f Νοέμβριος 27, 2008 #6 Κοινοποίηση Νοέμβριος 27, 2008 To 240 έχω, δεν το ξέρεις γιατι το εχει παρει ο πατέρας μου πριν 30+ χρόνια, για τον 50mm της canon FT Λογικά το 500d θα ειναι καλλίτερης ποιότητας, αλλα αξίζει να δώσει κανείς 86 ευρώ για close up? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosmic Νοέμβριος 27, 2008 #7 Κοινοποίηση Νοέμβριος 27, 2008 ζημια στη μηχανή η στο σωμα δεν θα σου δημιουργήσει.Για να δουλεψει το auto focous θα πρεπει η αποσταση της μηχανης απο το προς φωτογραφηση αντικειμενονα ειναι στα πλαισια που καθοριζονται απο τισ διοπτριες του close up φιλτρου.Πάντως αν δεν θελεις συμβιβασμους στη ποιότητα η πιο οικονομική λύση είναι δαχτυλίδια προεκτασης το κοστος των οποίων βεβαια ποικιλει αναλογα με τον εξοπλισμό και τις απαιτησεις σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hayabusa Νοέμβριος 29, 2008 Author #8 Κοινοποίηση Νοέμβριος 29, 2008 Με ποιο φακό ειναι αυτές Άγγελε;Επίσης είναι ιδέα μου ή χάνει αρκετά σε sharpness με το φίλτρο ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
.38-.45 Νοέμβριος 29, 2008 #9 Κοινοποίηση Νοέμβριος 29, 2008 Επίσης είναι ιδέα μου ή χάνει αρκετά σε sharpness με το φίλτρο ;διαφορετικό κάδρο + διαφορετικό βάθος πεδίου (λόγω του επιπρόσθετου φακού) + πιθανή εστίαση σε άλλο σημείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
angel_f Νοέμβριος 29, 2008 #10 Κοινοποίηση Νοέμβριος 29, 2008 Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο sharpnesΕιναι με τον canon 100mm 2.8 macroedit : Θα διορθώσω το κάδρο σε λίγο Link to comment Share on other sites More sharing options...
angel_f Νοέμβριος 29, 2008 #11 Κοινοποίηση Νοέμβριος 29, 2008 Ενα τεστ. ( Ειναι διορθωμένο το κάδρο, το close up εχει μικρότερο βαθος πεδίου) Eδω χωρίς το close up Και με το close up Κανε και μια μεγενθυση στο 100% για να δεις διαφορές... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.