kreach Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2008 Παρατήρησα πως όταν μιλάω στο κινητό με hands free και το αφήνω κοντά στο λάπτοπ κάνει ένα διαρκές beep. Οταν το άκουσα το απομάκρυνα. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσω προβλήματα στο λάπτοπ ή και στο κινητό ?
backgman Νοέμβριος 6, 2008 #2 Νοέμβριος 6, 2008 Το κινητό επιρεάζει τα ηχεία του φορητού, για αυτό και ακούς τον ήχο...
geogeoland Νοέμβριος 6, 2008 #3 Νοέμβριος 6, 2008 Πρόβλημα στο κινητό δε παίζει... τώρα δεν ξέρω αν παίζει κάτι με το δίσκο ή τους μαγνήτες των ηχείων... αν και δε πιστεύω το δεύτερο να είναι και πολύ πιθανό...
backgman Νοέμβριος 7, 2008 #4 Νοέμβριος 7, 2008 Γενικά το κινητό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δίσκο μιας και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίαμπορεί να επιρεάσει τη μαγνήτιση στο δίσκο. Ο ήχος που ακούς όμως δεν είναι απο το δίσκο αλλα απο τα ηχεία (επιρεάζονται οι μαγνήτες). Το ίδιο θα ακούς αν μιλάς στο κινητό κοντά σε ανοιχτήτηλεόραση η στερεοφωνικό.
Chris Valis Νοέμβριος 7, 2008 #5 Νοέμβριος 7, 2008 Η γεωμετρία στα περισσότερα ηλεκτρονικά μέρη ευνοεί την επάγωγή ενέργειας (και εμφάνηση αυτής σαν μικρή διαφορά δυναμικού στο επιρρεαζόμενο μέρος) από την κεραία του κινητού όταν αυτή εκπέμπει και είναι σε κοντινή απόσταση από τα ηλεκτρονικά.Το ότι ακούγεται το συνεχές μπιπ σημαίνει ότι το laptop παρερμηνεύει την επαγωγή αυτής της ενέργειας ως κάποιου είδους εντολή.Καλό θα είναι να κρατάς μια απόσταση (τυπικά περίπου 30cm) από το λάπτοπ εφόσον ξέρεις ότι επιρρεάζεται για το λόγο ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πόσο και ποιό μέρος επιρρεάζει στο λάπτοπ.Δεν έχει να κάνει με μαγνήτηση/απομαγνήτηση (omfg! έχεις ιδέα backgman πόσο μαγνητικό πεδίο χρειάζεσαι για να κάνεις currupt τα platters;! ομοίως και για τα ηχεία!) που αναφέρθηκε παραπάνω αλλά μπορεί να προκαλέσει corruption σε κάποιο address ή/και data bus με οποιοδήποτε αποτέλεσμα.Πρόβλημα στο κινητό δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να υπάρξει.
Chris Valis Νοέμβριος 7, 2008 #6 Νοέμβριος 7, 2008 Συνήθως τα ηχεία είναι αυτά που παρατηρεί κανείς πρώτα γιατί ο ενισχυτής τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε φαινόμενα επαγωγής.
backgman Νοέμβριος 8, 2008 #8 Νοέμβριος 8, 2008 omfg! έχεις ιδέα backgman πόσο μαγνητικό πεδίο χρειάζεσαι για να κάνεις currupt τα platters;! ομοίως και για τα ηχεία!Δε ξέρω πόσο μαγνητικό πεδίο χρειάζεσαι, αλλα έχω δει δίσκο να κρασάρει (ενώ δούλευε) και να μην αναγνωρίζεταιαπο το σύστημα μόνο και μόνο επειδή κόλλησε στο κουτί ένας σπιτικός μαγνήτης (όχι πολύ ισχυρός). Με ένα γρήγοροsearch βρήκα αυτό το videάκι. Ο τύπος βέβαια χρησιμοποιεί σχετικά ισχυρό μαγνήτη (σαν αυτόν που έχει μέσα ο σκληρός για να κουνάει τη κεφαλή).Πριν λίγο καιρό μια γνωστή μου έφερε έναν εξωτερικό δίσκο WD 1 μήνα που είχε απομαγνητιστεί και δε μπορούσαμεμε τίποτα να πάρουμε τα δεδομένα. Μετά απο low-level format ο δίσκος δουλεύει ακόμα σε desktop pc. Ο δίσκος ήταν συνέχεια στη τσάντα μαζί με το κινητό. Σε άλλον ένα φίλο κράσαρε ο δίσκος (δεν τον αναγνώριζε) του laptop. Έβαζε το κινητό στη τσάντα του laptop.Πιστεύω οτι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό όταν μιλάμε είναι αρκετά ισχυρή για να αλλοιώσει έστω και ελάχιστα τη μαγνήτιση σε ορισμένα μέρη του δίσκου ωστε να μη μπορείς να πάρεις τα δεδομένασου. Κατα πασα πιθανότητα δε θα καταστρέψει το δίσκο, παρα μόνο τα δεδομένα. Για τους περισσότερους πιστεύωοτι πιο σημαντικά είναι τα δεδομένα παρά ο δίσκος...Αν μιλάς στο κινητό και είσαι κοντά σε ηχεία (είτε τηλεόρασης, είτε στερεοφωνικού) ακούγεται ένας βόμβος απο τα ηχεία. Πολλές φορές έχει ακουστεί ο ίδιος βόμβος σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές με καλεσμένους που έχουνανοιχτά κινητά. Προφανώς η ηλ/τική ακτινοβολία επιρεάζει το μαγνητικό πεδίο που υπάρχει στα ηχεία (που δημιουργείται απο πηνία) και κάνει το ηχείο να "κουνιέται" και να δημιουργεί το βόμβο. Όταν βγάλεις τα ηχείααπο το ρεύμα τότε ο βόμβος σταματά γιατι σταματά και το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται απο τα πηνία.
SirDiman Νοέμβριος 8, 2008 #9 Νοέμβριος 8, 2008 Κοιτα, το πιθανότερο είναι να εχει πειράξει τη πλακέτα παρά το ίδιο το platter...:mobile1:
noone85 Νοέμβριος 8, 2008 #10 Νοέμβριος 8, 2008 Όντως, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του κινητού μπορεί να επηρεάσει τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης.Δεν έχω εμπειρία από σκληρό δίσκο, αλλά έχω εμπειρία από δισκέττες...
Chris Valis Νοέμβριος 8, 2008 #11 Νοέμβριος 8, 2008 Δε ξέρω πόσο μαγνητικό πεδίο χρειάζεσαι, αλλα έχω δει δίσκο να κρασάρει (ενώ δούλευε) και να μην αναγνωρίζεταιαπο το σύστημα μόνο και μόνο επειδή κόλλησε στο κουτί ένας σπιτικός μαγνήτης (όχι πολύ ισχυρός). Με ένα γρήγοροsearch βρήκα αυτό το videάκι. Ο τύπος βέβαια χρησιμοποιεί σχετικά ισχυρό μαγνήτη (σαν αυτόν που έχει μέσα ο σκληρός για να κουνάει τη κεφαλή).Οι μαγνήτες που βρίσκονται στους σύγχρονους σκληρούς δίσκους είναι από νεοδύμιο και χαρακτηρίζονται ως "εξαιρετικά δυνατοί". Πολύ αμφιβάλω αν θα μπορέσεις σε οικιακή εγαρμογή να βρεις έστω και δείγμα από τέτοιο μαγνήτη. Μιλάμε για τόσο δυνατούς μαγνήτες που μπορούν να σου σπάσουν δάχτυλα από την δύναμη έλξης τους.Θέλεις να μου πεις ότι τέτοιοι μαγνήτες υπάρχουν σε κάποιο κινητό; Αν ναι σε ποιό;Πριν λίγο καιρό μια γνωστή μου έφερε έναν εξωτερικό δίσκο WD 1 μήνα που είχε απομαγνητιστεί και δε μπορούσαμεμε τίποτα να πάρουμε τα δεδομένα. Μετά απο low-level format ο δίσκος δουλεύει ακόμα σε desktop pc. Ο δίσκος ήταν συνέχεια στη τσάντα μαζί με το κινητό. Σε άλλον ένα φίλο κράσαρε ο δίσκος (δεν τον αναγνώριζε) του laptop. Έβαζε το κινητό στη τσάντα του laptop.Σιγά τα λάχανα, απλά ο δίσκος είχε πολλά bad tracks τα οποία έγιναν re-allocate με το Low-level format. Το περίεργο που είναι; Αν θέλεις να δεις του λόγου το αλληθές διαβασε τα smart attributes του δίσκου.Πιστεύω οτι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό όταν μιλάμε είναι αρκετά ισχυρή για να αλλοιώσει έστω και ελάχιστα τη μαγνήτιση σε ορισμένα μέρη του δίσκου ωστε να μη μπορείς να πάρεις τα δεδομένασου. Κατα πασα πιθανότητα δε θα καταστρέψει το δίσκο, παρα μόνο τα δεδομένα. Για τους περισσότερους πιστεύωοτι πιο σημαντικά είναι τα δεδομένα παρά ο δίσκος...Είναι τόσο μικρό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από ένα κινητό που δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με data corruption από επαγωγή (άλλο το ένα άλλο το άλλο).Αν μιλάς στο κινητό και είσαι κοντά σε ηχεία (είτε τηλεόρασης, είτε στερεοφωνικού) ακούγεται ένας βόμβος απο τα ηχεία. Πολλές φορές έχει ακουστεί ο ίδιος βόμβος σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές με καλεσμένους που έχουνανοιχτά κινητά. Προφανώς η ηλ/τική ακτινοβολία επιρεάζει το μαγνητικό πεδίο που υπάρχει στα ηχεία (που δημιουργείται απο πηνία) και κάνει το ηχείο να "κουνιέται" και να δημιουργεί το βόμβο. Όταν βγάλεις τα ηχείααπο το ρεύμα τότε ο βόμβος σταματά γιατι σταματά και το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται απο τα πηνία.Όταν είσαι σε ένα studio και εκπέμπει κοντά στο καλώδιο ή/και στο μικρόφωνο κάποιο ένα κινητό, τότε ο βόμβος προέρχεται από την επαγώμενη τάση από την παλμική εκπομπή του κινητού. Τί σχέση έχει αυτό με ηχεία;
backgman Νοέμβριος 9, 2008 #12 Νοέμβριος 9, 2008 Οι μαγνήτες που βρίσκονται στους σύγχρονους σκληρούς δίσκους είναι από νεοδύμιο και χαρακτηρίζονται ως "εξαιρετικά δυνατοί". Πολύ αμφιβάλω αν θα μπορέσεις σε οικιακή εγαρμογή να βρεις έστω και δείγμα από τέτοιο μαγνήτη. Μιλάμε για τόσο δυνατούς μαγνήτες που μπορούν να σου σπάσουν δάχτυλα από την δύναμη έλξης τους.Θέλεις να μου πεις ότι τέτοιοι μαγνήτες υπάρχουν σε κάποιο κινητό; Αν ναι σε ποιό;To ξέρω οτι είναι πολύ δυνατοί μαγνήτες (δε σου σπάνε δάκτυλα, όπως λες το έχω δοκιμάσει !!) και το λέω.Το περιστατικό που αναφέρω είναι με οικιακό μαγνήτη πολύ πιο ασθενές με το συγκεκριμένο.Επίσης δε λέω οτι τα κινητά έχουν μαγνήτες, λέω οτι η ηλ/κή ακτινοβολία απο τα κινητά, που σε ισχύ μπορεί να φτάσει τα 1-2 W (όταν μιλάμε), είναι σε θέση να επιρρεάσει το ασθενές μαγνητικό πεδίο που υπάρχει στους δίσκους και να μη μπορεί να καταλάβει η κεφαλή αν είναι μαγνητισμένο ή όχι και άρα να μη μπορείς να διαβάσεις τα δεδομένα.Σιγά τα λάχανα, απλά ο δίσκος είχε πολλά bad tracks τα οποία έγιναν re-allocate με το Low-level format. Το περίεργο που είναι; Αν θέλεις να δεις του λόγου το αλληθές διαβασε τα smart attributes του δίσκου.Δεν είχε ουτε ένα bad sector ο συγκεκριμένος δίσκος. Όσα bad-sectors και να είχε θα μπορούσαμε να πάρουμεμερικά δεδομένα απο αυτόν. Με το spinrite είδα οτι δε μπορούσε η κεφαλή να καταλάβει αν έχει ή όχι δεδομένα σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του δίσκου (ήταν περίπου 80% γεμάτος ο δίσκος).Είναι τόσο μικρό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από ένα κινητό που δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με data corruption από επαγωγή (άλλο το ένα άλλο το άλλο).To ηλεκτ/κό πεδίο σε απόσταση 40cm απο τη κεραία ενός σύγχρονου κινητού την ώρα που μιλάμε (δηλαδή την στιγμή της εκπομπής) έχει ισχύ 400mW μετρημένα σε εργαστήριο στο Παν.Αθηνών. Σε μικρότερες αποστάσειςαπο τη κεραία είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσεις πως εξασθενεί η ηλ/κη ακτινοβολία με την απόσταση.Μια τέτοια ηλ/κή ακτινοβολία είναι σε θέση να επιρρεάσει τα μαγνητικά πεδία στην επιφάνεια ενός σκληρού δίσκουαν η κεραία του κινητού είναι πολύ κοντά σε αυτή.
Chris Valis Νοέμβριος 9, 2008 #13 Νοέμβριος 9, 2008 Δεν είχε ουτε ένα bad sector ο συγκεκριμένος δίσκος. Όσα bad-sectors και να είχε θα μπορούσαμε να πάρουμεμερικά δεδομένα απο αυτόν. Με το spinrite είδα οτι δε μπορούσε η κεφαλή να καταλάβει αν έχει ή όχι δεδομένασχεδόν σε όλη την επιφάνεια του δίσκου (ήταν περίπου 80% γεμάτος ο δίσκος).To spinrite δεν μπορεί να έχει low-level access στον δίσκο. Για κάτι τέτοιο χρειάζεσαι ένα εργαλείο όπως το PC-3000.Επειδή δεν βγάζω άκρη ακριβώς για το τί πρόβλημα υπήρχε στον δίσκο από αυτά που λες και για να μην μπερδευόμαστε, μπορείς να μου πεις σε ποιά επιλογή τί λάθος σου έλεγε το spinrite;To ηλεκτ/κό πεδίο σε απόσταση 40cm απο τη κεραία ενός σύγχρονου κινητού την ώρα που μιλάμε (δηλαδή την στιγμή της εκπομπής) έχει ισχύ 400mW μετρημένα σε εργαστήριο στο Παν.Αθηνών. Σε μικρότερες αποστάσειςαπο τη κεραία είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσεις πως εξασθενεί η ηλ/κη ακτινοβολία με την απόσταση.Μια τέτοια ηλ/κή ακτινοβολία είναι σε θέση να επιρρεάσει τα μαγνητικά πεδία στην επιφάνεια ενός σκληρού δίσκουαν η κεραία του κινητού είναι πολύ κοντά σε αυτή.Καταρχήν τα νούμερά σου δεν είναι σωστά.Αν υποθέσουμε ότι το κινητό εκπέμπει στα 900 ΜΗz και η ισχύς εκπομπής του είναι 2Watt τότε έχουμε 33dbm EIRP. (Δεν αναφερόμαστε σε watt σχετικά με αποστάσεις για λόγους που δεν είναι της παρούσης).Από τον τύπο του Free Space Loss (βλέπε wikipedia) σε αυτή τη συχνότητα και για απόσταση 40cm που λες, το attenuation είναι περίπου 24 db., Αυτό σημαίνει ότι στους 40cm έχεις περίπου 9dbm EIRP ή 7.8mWatt (δοκίμασε τα νούμερα αν δεν με πιστεύεις).Δεν ξέρω πως και τι μέτρησε το εργαστήριο του Παν. Αθηνών. Τα μαθηματικά άλλα λένε.Επίσης να σου υπενθυμίσω ότι τα laptop έχουν μέσα ένα ραδιοπομπό στα 2.4/5GHz (802.11abg) με μέγιστη εκπομπή περίπου 20dbm EIRP (ή 100mWatt), ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντινότερα από 40cm.Στην αγορά μπορείς να βρεις κάρτες που είναι στα 400 και 600mWatt, και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όσοι έχουμε εγκατεστημένες τέτοιες κάρτες ποτέ δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα με το σκληρό μας δίσκο (Θέλουν προσοχή αυτές οι κάρτες διότι τραβάνε σημαντικά περισσότερο ρεύμα από το mini-pci bus!).Πέρα από αυτό, στον Υμηττό που τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι τρομακτικά (ακόμα και 100kW), μια χαρά δουλεύουν υπολογιστές και σκληροί δίσκοι...Φιλικά,Χρήστος
backgman Νοέμβριος 10, 2008 #14 Νοέμβριος 10, 2008 To spinrite δεν μπορεί να έχει low-level access στον δίσκο. Για κάτι τέτοιο χρειάζεσαι ένα εργαλείο όπως το PC-3000.Οχι το spinrite έχει low-level access στο δίσκο παρακάμπτοντας το BIOS :SpinRite Technology : The tremendous success of IDE hard disk drives with theirstandardized Western Digital AT-compatible hardware, meant that for the first time wecould interface directly with the controller and drive hardware to completely circumventthe limitations of the system's motherboard BIOS.Επειδή δεν βγάζω άκρη ακριβώς για το τί πρόβλημα υπήρχε στον δίσκο από αυτά που λες και για να μην μπερδευόμαστε, μπορείς να μου πεις σε ποιά επιλογή τί λάθος σου έλεγε το spinrite;Το spinrite στο level-5 διαβάζει πολλές φορές το κάθε sector του δίσκου και κάνοντας μια στατιστικήανάλυση προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα για το τι δεδομένα μπορεί να υπάρχουν στο sector ('0' ή '1'). Μπορείς να δεις το DynaStat Data Recovery στο παραπάνω pdf. Τρέχοντας λοιπόν το spinrite στο level-5 στο συγκεκριμένο δίσκο παρατήρησα οτι για όλα τα sector του δίσκου που είχαν δεδομένα κανένα διάβασμα (απο τα πάρα πολλά που κάνει) δεν μπορούσε να βγάλει αποτέλεσμα για τα δεδομένα. Όλα τα sector που διάβασε και για όλα τα διαβάσματα ήταν στο ? αντί να είναι μερικά προς το '0' και μερικά προς το '1'. Πρώτη φορά είδα στο DynaStat μια ευθεία γραμμή στο ? για όλη την ώρα που διάβαζε sectorsσε περιοχή που είχε δεδομένα. Η εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι οτι δε μπορούσε να καταλάβει η κεφαλή ανκάποιος sector είναι μαγνητισμένος ή όχι.Καταρχήν τα νούμερά σου δεν είναι σωστά.Αν υποθέσουμε ότι το κινητό εκπέμπει στα 900 ΜΗz και η ισχύς εκπομπής του είναι 2Watt τότε έχουμε 33dbm EIRP. (Δεν αναφερόμαστε σε watt σχετικά με αποστάσεις για λόγους που δεν είναι της παρούσης).Από τον τύπο του Free Space Loss (βλέπε wikipedia) σε αυτή τη συχνότητα και για απόσταση 40cm που λες, το attenuation είναι περίπου 24 db., Αυτό σημαίνει ότι στους 40cm έχεις περίπου 9dbm EIRP ή 7.8mWatt (δοκίμασε τα νούμερα αν δεν με πιστεύεις).Δεν ξέρω πως και τι μέτρησε το εργαστήριο του Παν. Αθηνών. Τα μαθηματικά άλλα λένε.Επίσης να σου υπενθυμίσω ότι τα laptop έχουν μέσα ένα ραδιοπομπό στα 2.4/5GHz (802.11abg) με μέγιστη εκπομπή περίπου 20dbm EIRP (ή 100mWatt), ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντινότερα από 40cm.Στην αγορά μπορείς να βρεις κάρτες που είναι στα 400 και 600mWatt, και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όσοι έχουμε εγκατεστημένες τέτοιες κάρτες ποτέ δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα με το σκληρό μας δίσκο (Θέλουν προσοχή αυτές οι κάρτες διότι τραβάνε σημαντικά περισσότερο ρεύμα από το mini-pci bus!).Πέρα από αυτό, στον Υμηττό που τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι τρομακτικά (ακόμα και 100kW), μια χαρά δουλεύουν υπολογιστές και σκληροί δίσκοι...Φιλικά,ΧρήστοςΤα νούμερα δεν είναι δικά μου μιας και δεν έκανα το πείραμα εγώ. Τα νούμερα μου τα είπε ο καθηγητής επιβλέπωντης συγκεκριμένης πτυχιακής και τα είδα και μόνος μου στο spectrum analyzer. Απ'οτι θυμάμαι σε απόσταση 35-40 cm 2 κινητά έβγαλαν 250 και ~400 mW και το bluetooth (hand-free) έβγαλε 5-15 mW. Μάλιστα δε μπορούσαννα πάρουν μετρήσεις σε μικρότερες αποστάσεις γιατι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καεί ο spectrum analyzer. Όσο για τα laptop όπως λες οι WiFi κάρτες έχουν ισχύ εκπομπής 200mW και όχι 200mW στα 40cm απο την κεραία, όπως τα κινητά. Τα κινητά (στα χαρτιά) μπορούν να φτάσουν τα 2W ισχύ εκπομπής (εγώ υποψιάζομαι και παραπάνω). Για το Υμηττό και πάλι σου λέω οτι δεν έχεις κάποιο σκληρό δίσκο ακριβώς δίπλα στη κεραία γιανα έχεις πολύ μικρή εξασθένιση.Αυτό που λέω είναι οτι αν έχεις ένα σκληρό δίπλα (1-2 cm) απο τη κεραία ενός κινητού την ώρα που εσύ μιλάςστο κινητό (μέγιστη εκπομπή) τότε μπορεί να επιρεάσει τις μαγνητισμένες περιοχές του δίσκου με αποτέλεσμανα υπάρχει πιθανότητα να χάσεις δεδομένα και όχι να καταστραφεί ο δίσκος. Μπορεί να κάνω κάποιες δοκιμές με ένα παλιό σκληρό που έχω να δούμε τι παίζεται....
Chris Valis Νοέμβριος 11, 2008 #15 Νοέμβριος 11, 2008 Οχι το spinrite έχει low-level access στο δίσκο παρακάμπτοντας το BIOS :To low-level access εξαρτάται αν θα στο δώσει ο controller του σκληρου. Καμμία σχέση με το BIOS. Τώρα πια το BIOS ούτε το windows XP δεν το πέρνει υπόψην...Το spinrite στο level-5 διαβάζει πολλές φορές το κάθε sector του δίσκου και κάνοντας μια στατιστικήανάλυση προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα για το τι δεδομένα μπορεί να υπάρχουν στο sector ('0' ή '1'). Μπορείς να δεις το DynaStat Data Recovery στο παραπάνω pdf. Τρέχοντας λοιπόν το spinrite στο level-5 στο συγκεκριμένο δίσκο παρατήρησα οτι για όλα τα sector του δίσκου που είχαν δεδομένα κανένα διάβασμα (απο τα πάρα πολλά που κάνει) δεν μπορούσε να βγάλει αποτέλεσμα για τα δεδομένα. Όλα τα sector που διάβασε και για όλα τα διαβάσματα ήταν στο ? αντί να είναι μερικά προς το '0' και μερικά προς το '1'. Πρώτη φορά είδα στο DynaStat μια ευθεία γραμμή στο ? για όλη την ώρα που διάβαζε sectorsσε περιοχή που είχε δεδομένα. Η εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι οτι δε μπορούσε να καταλάβει η κεφαλή ανκάποιος sector είναι μαγνητισμένος ή όχι.Δίνεις λάθος εξήγηση, ξαναδιάβασε το Manual, αυτό που περιγράφεις είναι ο ορισμός του bad-sector (recoverable or not). Ευτυχώς την φίλη σου την σώζει, προς το παρόν τουλάχιστον, το ECC error correction.Τα νούμερα δεν είναι δικά μου μιας και δεν έκανα το πείραμα εγώ. Τα νούμερα μου τα είπε ο καθηγητής επιβλέπωντης συγκεκριμένης πτυχιακής και τα είδα και μόνος μου στο spectrum analyzer. Απ'οτι θυμάμαι σε απόσταση 35-40 cm 2 κινητά έβγαλαν 250 και ~400 mW και το bluetooth (hand-free) έβγαλε 5-15 mW. Μάλιστα δε μπορούσαννα πάρουν μετρήσεις σε μικρότερες αποστάσεις γιατι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καεί ο spectrum analyzer. Όσο για τα laptop όπως λες οι WiFi κάρτες έχουν ισχύ εκπομπής 200mW και όχι 200mW στα 40cm απο την κεραία, όπως τα κινητά. Τα κινητά (στα χαρτιά) μπορούν να φτάσουν τα 2W ισχύ εκπομπής (εγώ υποψιάζομαι και παραπάνω). Για το Υμηττό και πάλι σου λέω οτι δεν έχεις κάποιο σκληρό δίσκο ακριβώς δίπλα στη κεραία γιανα έχεις πολύ μικρή εξασθένιση.Αυτό που λέω είναι οτι αν έχεις ένα σκληρό δίπλα (1-2 cm) απο τη κεραία ενός κινητού την ώρα που εσύ μιλάςστο κινητό (μέγιστη εκπομπή) τότε μπορεί να επιρεάσει τις μαγνητισμένες περιοχές του δίσκου με αποτέλεσμανα υπάρχει πιθανότητα να χάσεις δεδομένα και όχι να καταστραφεί ο δίσκος. Μπορεί να κάνω κάποιες δοκιμές με ένα παλιό σκληρό που έχω να δούμε τι παίζεται....Καταρχήν την ώρα που μιλάς δεν είναι απαραίτητο να έχει μέγιστη εκπομπή.... Τί να σου πω αδυνατώ να σε ακολουθήσω σε μια συζήτηση που ανατρέπει την φυσική όπως την ξέρουμε. Δεν ξέρω αν το πανεπιστήμιο έχει ανακαλύψει νέα φυσική. Επίσης εσύ παραπληροφορείς συστηματικά με τα νούμερα που αναφέρεις. το wifi στην ευρώπη είναι στανταρισμένο στα 20dbm EIRP (100mW) αντιστοιχα bluetooth handfree ανάλογα με την κλάση τους έχουν ένταση εκπομπής -6 έως +4dbm EIRP (περίπου 2.5mWatt).Που ακούστηκε spectrum analyzer να καεί από υψηλή στάθμη μέτρησης; Μα τι λές τώρα;!;!Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω μια συζήτηση στον αέρα.Φιλικά πάντα,Χρήστος
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.