Jump to content



Τι είναι φωτογραφία;


Recommended Posts

Να ρωτήσω κάτι σε μία φιλοσοφική νότα;

Όταν βγάζεις μια φωτογραφία, και την βάζεις στο photoshop ή σε όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς και την φτιάχνεις (χρώματα, φωτεινότητα, sharpness, μάσκες κτλ) αυτό σε κάνει καλό φωτογράφο ή καλό χρήστη του software; Εννοώ ότι η γραμμή είναι πολύ λεπτή από ένα σημείο και μετά το πως μετατρέπεις μια φώτο από την αρχική σε κάτι διαφορετικό.

Ίσως βέβαια εξαρτάται κι από το που νομίζει ο καθένας ότι ξεκινάει και που τελειώνει η διαδικασία μιας φωτογραφίας..

Link to comment
Share on other sites

προσωπικά κλίνω στην άποψη ότι καλό φωτογράφο σε κάνει αυτό που τραβάς (άντε και καμιά παρέμβαση σε φωτεινότητες και αντιθέσεις), τα υπόλοιπα σε κάνουν όπως λες καλό χρήστη του λογισμικού και μάλλον ξεφεύγουμε από την έννοια της φωτογραφίας γενικότερα αφού το αποτέλεσμα της ψηφιακής επεξεργασίας (όσο όμορφο κα να ειναι) δεν προσεγγίζει το αρχικό θέμα και τείνει να γίνει μια πολύ όμορφη ζωγραφιά.

Link to comment
Share on other sites

Τεράστια κουβέντα και bound να μην καταλήξει πουθενά  but here goes.

Εγώ όπως ίσως φαίνεται και από προηγούμενα πόστς είμαι της άποψης πως στη τραβηγμένη φωτογραφία κάποιος πρέπει να επεμβαίνει η δυνατόν λιγότερο και ακόμα καλύτερα καθόλου.

Αυτό στα μάτια μου και σε προκαλεί να προσπαθείς να πάρεις καλύτερες φωτογραφίες και να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Βέβαια η ελαφριά επεξεργασία όπως προ-είπα (px white balance, contrast) είναι για μένα θεμιτή και κάτι που παλιά γινότανε και στον σκοτεινό θάλαμο, απλά διαφωνώ με τις πολλές επεξεργασίες που γίνονται και πλέων η αρχική φωτογραφία χρησιμεύει μόνο σαν οδηγός.

Όλα είναι θέμα γούστου, αλλά επειδή είμαι γαμάτος στο photoshop δεν νομίζω πως με κάνει καλό φωτογράφο.

Σίγουρα η τεχνολογία είναι φανταστική και όλοι την ασπαζόμαστε σε ένα βαθμό (εξού πχ και έχουμε πάει οι περισσότεροι σε ψηφιακές) αλλά άλλο η ευκολία και η πρακτικότητα (digital vs analog) και άλλο το στηρίζομαι σε ένα κομμάτι κώδικα για να κάνει αυτό που εγώ δεν έμαθα να κάνω.

Η μηχανή είναι το μέσο με το οποίο δημιουργούμε τις εικόνες αυτές και όχι το pc στα μάτια μου.

Φυσικά είναι ίσως από τις πιο υποκειμενικές συζητήσεις στην φωτογραφία αλλά πάντα παραμένει εποικοδομητική.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω οτι πέρα απο την σύνθεση, colaz, ψηφιακή δημιουργία , τα οποία ξεφεύγουν απο το κλασικό πλαίσιο της φωτογραφίας, ως μεσο αποτύπωσης της υποκειμενικής "πραγματικότητας".

Οι επεμβάσεις για την ανάδειξη των ενίοτε κριμένων χαρακτηριστικών μιας φωτογραφίας, ειναι αυτες οι οποιες τελικά κάνουν την δημιουργία να ξεχωρίζει.

Ενα φθινοπωρινό τοπίο που εχει φωτογραφηθεί πχ. με συννεφιά, ενω εμπεριέχει ως πληροφορία την πανδαισία των χρωματικών τόννων, σε μια φωτογραφία θα αποτυπωθεί στην κλίμακα των σπασμένων χρωμάτων.

Με κάποια επεξεργασία, το περιεχόμενο ενισχύεται και τονίζεται ωστε να αναπαραχθεί-αναδειχθεί ο αρχικός χρωματικός κορεσμός.

Σε μια διαφορετική προσέγγιση μπορεί να διατηρηθεί η αρχική γύριζα ατμόσφαιρα, ως διαφορετική άποψη.

Για εμένα ειναι θεμιτή κάθε μορφή δημιουργικής επέμβασης-παρέμβασης, διότι τελικά η φωτογραφία ειναι υποκειμενική αποτύπωση της "πραγματικότητας" αφού η ιδια η "πραγματικότητα" ειναι απλα και μονο η επιδερμική αποκωδικοποίηση του κόσμου μεσω των ανθρωπίνων αισθήσεων, η οποιες αδυνατούν να αντιληφθούν τον "πραγματικό" κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Όσο Super και να είσαι στο Photoshop, αν βγάλεις μάπα φωτογραφία θα παραμείνει μάπα φωτογραφία και μετά από 5 ώρες editing.

Νομίζω ότι είναι πολύ γενική απάντηση. Μάπα εικαστικά; Μάπα τεχνικά; Το εικαστικό είναι εντελώς υποκειμενικό, το τεχνικό αν δεν είναι τελείως θολή (με τα λίγα που ξέρω) φτιάχνεται.

Καταλαβαίνω angel τι λες αλλά η φωτογραφία αποτυπώνει αυτό που βρίσκεται εκεί πραγματικά, όχι αυτό που θα ήθελες να βρίσκεται (χρωματικά περισσότερο φαντάζομαι).

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, αν τη φωτογραφία με τον Πύργο των Ανέμων, την ανεβάσω σε ασπρόμαυρη έκδοση, διορθωμένη ως προς barrel distortion και κάθετη προοπτική, θα είναι φωτογραφία, ή photoshopια?

αυτό που βρίσκεται εκεί πραγματικά

Nothing is true, everything is permitted ;)

@Άγγελος: ψάχνω, κι όταν βρω κάτι θα ανεβάσω και θα σου στείλω :)

Link to comment
Share on other sites

Η κουβέντα είναι φιλοσοφική, δε προσπαθώ να βγάλω συμπεράσματα ούτε να κατηγορήσω κανέναν. Αλοίμονο :)

Για μένα η φωτογραφία σταματάει στο κλικ της μηχανής. Από εκεί και πέρα είναι επεξεργασία για να γίνει καλύτερη.

Link to comment
Share on other sites

εμένα μου αρέσει να φέρνω αυτό που κατάφερα να βγάλω

όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που έβλεπα...

και καμιά φορά σε αυτό που θα ήθελα να έβλεπα (εγώ και μετά και οι άλλοι)

το x-y-Z- photoshop είναι εργαλείo , όπως και ο σκοτεινός θάλαμος

είναι το μέσο και όχι ο σκοπός(νομίζω)

δεν το αποκόπτετε σε ένα νέο νήμα? "τι είναι φωτογραφία?"

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπαίνω στη λογική του να τραβήξω διαχωριστική γραμμή. Μάλλον επειδή δεν είμαι ούτε φωτογράφος (ξέρω τα βασικά βέβαια) ούτε γραφίστας (αν και "πατάω" αρκετούς επαγγελματίες γραφίστες στο photoshop).

Στο photoshop πάντα εκτιμώ τις δημιουργικές ικανότητες - να πάρεις δηλαδή κάποια πρωτογενή στοιχεία και να φτιάξεις κάτι όμορφο, μια σύνθεση, κτλ. Όπως επίσης βγάζω το καπέλο στον φωτογράφο που το τριγυρνάει το θέμα του μια ώρα για να πετύχει τη σωστή λήψη.

Δεν ενοχλούμαι όμως αν βελτιώσει τη φωτό στο photoshop, με την ίδια λογική που αποδέχομαι την αδυναμία των μηχανών να αποτυπώσουν ακριβώς αυτό που βλέπει το μάτι μου. Έχω δει άπειρες εικόνες που δημιουργήθηκαν στη βάση κάποιας αληθινής φωτό και αρκετής δουλείας στο photoshop και δε βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να γυρίσω το βλέμα μου αλλού τη στιγμή που πρόκειται για "αστέρια".

Link to comment
Share on other sites

Επειδή photoshop κλπ δεν ξέρω, προσπαθώ να βγάλω όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες, όσο ο εξοπλισμός μου, οι γνώσεις μου και οι συνθήκες το επιτρέπουν. :to_pick_ones_nose3:

Κατά της επεξεργασίας δεν είμαι, αλλά το να βγάλεις μια εντελώς χάλια φωτογραφία και να στηριχθείς στο software για να τη διορθώσεις, δε μου αρέσει.

Είπα κι' εγώ, neext :jester:

Link to comment
Share on other sites

Φωτογραφία θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα. Με όποιο μέσον και αν έφτασες σε αυτό.

Επειδή «αυτό που βρίσκεται εκεί πραγματικά» όπως λέει ο angel_f , είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να υπάρξει σύγκριση.

Στην συνέχεια ο καθένας προσεγγίζει το «πραγματικό του», με τα μέσα που τα καταφέρνει καλύτερα.

Απλά σε κάποιους θα αρέσει και σε άλλους όχι.

Link to comment
Share on other sites

Εγω πιστευω πως παιζει ρολο τι φωτογραφιζεις....

Ο κολητος μου ειναι επαγκελματιας φωτογραφος και δουλευει με μεγαλα περιοδικα, ε οταν φωτογραφιζεις μοδα πρεπει να το λιωσεις στο editing για να παρει το περιοδικο αυτο που θελει.. Τωρα αν εισαι αρτιστα και δεν το κανεις για το μαρουλι μπορεις να φωτογραφισεις ενα τοπιο και να εισαι καλυμενος με αυτο που βλεπεις στην οθονη σου...

Απλα επειδη η φωτογραφια ειναι τεχνη και την τεχνη δεν την αντιλαμβανονται ολοι με τον ιδιο τροπο,πολλες φορες οι φωτογραφοι κανουν editing για να περασουν στο κοινο αυτο που βλεπουν εκεινοι με τα δικα τους ματια η απλα για να διορθωσουν μια ατελεια...

Εγω βρισκω λογικο να κανεις editing γιατι σε καταστασεις εκτος studio δεν μπορεις να εχεις ποτε το ιδανικο φως....

Link to comment
Share on other sites

Η αποτυπωση της εμπνευσης :nerd:

+1

Δε νομιζω οτι οποια επεξεργασια μειωνει την αξια της, οπως και σε μια ταινια τα εφε δε την αποτρεπουν απο το να μπορει να χαρακτηριστει αριστουργηματικη.

Link to comment
Share on other sites

Όπως και το photoshop, έτσι και η φωτογραφική μηχανή είναι... τεχνολογία. Ένα τεχνικό μέσο για να αποτυπωθεί κάτι, κάπου. Όσο τέχνη είναι να πατήσεις το κλικ στη μηχανή, τόσο τέχνη είναι να πατήσεις κλικ στο photoshop. Όπως προειπώθηκε, το τελικό αποτέλεσμα μετράει. To οτι το ένα είναι hardware (η μηχανή) και το άλλο είναι software (photoshop) δεν είναι θέμα που αφορά την Τέχνη.

Το photoshop είναι μια από τις πολλές εξελίξεις των τεχνικών μέσων που ανέπτυξε και χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να φτιάξει κάτι. Οι πρώτοι άνθρωποι χάραζαν με πέτρες τους τοίχους των σπηλαίων. Μετά εφευρέθηκαν τα πινέλα. Αναρωτήθηκε κανείς αν είναι "πιο Τέχνη" η πέτρα από το πινέλο?

Η Τέχνη είναι... Τέχνη... τα μέσα, αδιάφορα. Και καλύτερα να μην αναπτύξουμε τι είναι Τέχνη. Βγαίνουμε off topic.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.