Jump to content



Cern LHC Test σχόλια


hayabusa

Recommended Posts

  • Replies 213
  • Created
  • Last Reply

Τι λέμε τώρα, ο ea6gka έχει στρώσει μέσα στον επιταχυντή και περιμένει να περάσει το πρωτόνιο να το φωτογραφίσει.

Πλάκα πλάκα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς τόσο ξαφνικά απέκτησε τόση φήμη το CERN και το πείραμα. Πριν 2 χρόνια δεν το ήξερε κανείς.

Τελικά όλα είναι θέμα δημοσιότητας, το τραγικό είναι ότι η ζυγαριά της δεν μετράει αξίες αλλά κιλά, και δυστυχώς Μπετζεντάκου >>>>>> Πρωτόνιο. . . . .

Καλό είναι πάντως το ενδιαφέρον του απλού κοινού να μετατοπίζεται που και που από τα g-string στη string theory, απλά και μόνο για την αλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

Βέβηλε / Ιερόσυλε / Βλάσφημε :hehe:

archon.gif

Archon από Starcraft, ένωση δύο High Templars !!!!! Aπό τις πλέον αναγνωρίσιμες μονάδες στο PC Gaming

Destrooooooy....

---

btw, ας εξηγήσει κάποιο καλό παιδί για όλα αυτά που ακούγονται περί της θεωρίας του Big Bang και του CERN, θα αποδείξει κάτι το πείραμα αυτό? Έχει καμία σχέση με την συσχέτιση των μποζονίων με τη σκοτεινή ύλη (dark matter) και τη μάζα του Σύμπαντος, ή είναι κάτι άλλο?

Link to comment
Share on other sites

Νατα - Νατα!!! Βλαβη στους μαγνητες!!!

Παναγια βοηθα!!

Μετανοειτε!!!!!!!!

Ολοι θα πεσετε στην μαυρη τρυπα!!

Φωνή 4: "ΔΕ ΣΕ ΧΑΛΑΣΕ ΣΟΛΩΝΑΚΟ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ"

Link to comment
Share on other sites

Φωνή 4: "ΔΕ ΣΕ ΧΑΛΑΣΕ ΣΟΛΩΝΑΚΟ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ"

Γιατι να με χαλασει? Απο την λεκανη μου θα τις παρουνε τις βεντουζες και κινδυνευω να πνιγω στο $%4το?? :p:hehe:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συγκρούσεις σωματιδίων δεν έγιναν γιατί δεν πρόλαβαν να τις κάνουν.Απλά κατεύθυναν την ακτίνα σε ακίνητους στόχους ώστε να ρυθμίσουν τους ανιχνευτές.Μπείτε εδώ www.uslhc.us που μιλάνε επιστήμονες αμερικάνοι που δουλεύουν εκεί να δείτε.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

τζα ναμε και εγω εγω.

Μου φαίνεται οτι τα εχεις μπερδέψει λίγο

Τα μποζονια Higgs θεωρουν οτι δημιούργησαν την όλα τα άλλα σωματίδια , για αυτό τα λένε και σωματίδια του θεου .

Ο φορέας της βαρύτητας, ειναι τα Γκραβιτονια, που δεν εχουν βρεθεί ακόμα, και δεν εχουν σχέση με τα μποζονια Higgs.

Οχι το εχεις τελειως λαθος αδερφε. Θα εξηγησω λιγο πιο κατω προς το παρων παραθετω ασχετα quotes:hug:

Παρακολουθώντας εχθές το πείραμα είπαν σε κάποια φάση ότι αυτό που θα κάνουν είναι να μετατρέψουν ενέργεια σε ύλη. Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιήσουν δύο δέσμες από πρωτόνια τα οποία θα συγκρουστούν με την ταχύτητα του φωτός. Πίσω στο γυμνάσιο λοιπόν.. Τα πρωτόνια δεν θεωρούνται μορφή ύλης; Τι εννοούν ως "μετατροπή σε ύλη";

e=m σε μοναδες πλανκ (e=mc^2 σε μετρικες μοναδες) οποτε ο διαχωρισμος υλης και ενεργειας δεν εχει κανενα απολυτος νοημα (μα κανενα ομως). Το τι γινεται στο CERN ειναι λιγο περιεργη ιστορια (ζητω συγνωμη για τα οποια λαθη κανω η πειραματικη φυσικη ειναι ενα κτηνος το οποιο δεν πολυκατεχω, και οποιος την κακολογει ειναι ενας βλακας, οι πειραματικοι φυσικοι ειληκρινα ειναι ασυληπτοι επιστημονες). Αυτο που γινεται ειναι οτι παιρνουμε δυο πρωτονια (επειδη εχουν ηλεκτρικο φορτιο) και με μια σειρα απο μαγνητες τα στρυφογυρναμε γυρω γυρω σε αντιθετη φορα και τα στουκαρουμε σε ενα σημειο.

Γυρω γυρω απο αυτο το σημειο βρησκεται ενα μηχανημα που ανιχνευει οσα σωματηδια μπορουν να ανιχνευθουν (πχ τα νετρινα ΔΕΝ ανιχνευονται καθολου ευκολα). Απο τις ενεργειες, τις τροχιες, τις ελειπουσες ενεργειες, τα ελειποντα σωματηδια κτλ βλεπουμε τι εχει γινει και βρισκουμε (η δεν βρισκουμε καινουρια σωματιδια). Βασικα αυτο που "βλεπεις" ειναι ενεργειακες τροχιες, οπως περιπου σε μια κανονικη συγκρουση εκτοξευονται διαφορα κοματια, ορισμενα μεγαλα, αλλα μικρα και μετα απο λιγο τα μεγαλα διαλυονται σε μικροτερα, και τα μικροτερα σε μικροτερα κτλ, το ιδιο πραγμα συμβαινει, στην συγκρουση παραγωνται ενα καρο σωματηδια, τα πρωτα πρωτα εχουν συνηθως μεγαλες ενεργειες (και αρα μεγαλη μαζα γιατι ε=m) και οσο "βγαινουν" προς τα εξω διαλυονται σε μικροτερα και μικροτερα, ορισμενα απο τα μικροτερα τα ξερουμε ηδη πχ τα φωτονια, αλλα δεν τα ξερουμε και με διαφορες μετρησεις υπολογιζουμε το σπιν τους, τη μαζα τους και το φορτιο τους.

Αυτο που εννοουν κανουμε την ενεργεια υλη ειναι οτι τα σωματηδια κατω απο συγκεκριμενες ενεργειες μπορουν να "αλαξουν" και να γινουν αλλα σωματηδια, πχ ενα ηλεκτρονιο και ενα πρωτονιο μπορουν να μας δωσουν ενα νετρονιο κατω απο συγκεκρημενη ενεργεια, ενω ενα W και ενα Z μποζονιο μπορουν να δωσουν ενα higgs (λεμε τωρα). Μπορειτε να φανταστητε την αλαγη οπως το νερο σε διαφορετικες ενεργειες (θερμοκρασιες) αλαζει απο στερεο σε υγρο και αεριο κτλ.

Γιαυτο λενε οτι κανουν την ενεργεια υλη γιατι οταν εχεις πολυ ενεργεια αυτη μπορει να μετατραπει σε υλη κατω απο καταληλες συνθηκες.

Ενώ λοιπόν έχουν βρεθεί τα μποζόνια των υπολοίπων δυνάμεων, δεν έχει βρεθεί ακόμη το μποζόνιο που ευθύνεται για τη βαρύτητα, δηλαδή πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα σωματίδια για να έχουμε τελικά αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως μάζα. Μέσω θεωρητικών προτύπων, έχει προβλεφθεί ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει με το μποζόνιο του Higgs, και όπως πάντα στην επιστήμη, δεν μένει παρά να επιβεβαιωθεί πειραματικά η θεωρία. Γι'αυτό λοιπόν γίνεται όλη αυτή η ιστορία στο CERN....

Αυτο πλησιαζει καπως την πραγματικοτητα, οποτε ακολουθει επομενο μεγαλο και θλιβερο ποστ, οποιος εχει τα κουραγια...

Link to comment
Share on other sites

Μια μικρη εισαγωγη στις κβαντικες θεωριες πεδιου.

οποιος αντεξει παιρνει βραβειο

Το καθιερομενο μοντελο ειναι αυτο που λεμε μια κβαντικη θεωρια πεδιου με συμετρια βαθμιδας. Ητοι ξεκιναει απο 2 προς το παρων λαγκρατζιανες και καταληγει σε ολα τα γνωστα σωματηδια με εξαιρετικη ακριβια.

Τι ειναι το σωματιο του higgs

Το σωματηδιο του higgs ειναι η ερεθισμενη κατασταση ενος βαθμοτου πεδιου που εισαγωγου στην ομαδα συμετριας τοσο της ηλεκτρασθενης οσο και της ισχυρης πυρηνικης λαγκρατζιανης ουτος ωστε αυτη να παραμενει αναλοιοτη τοπικα και καθολικα.

Το ποσο ασυληπτες ειναι αυτες οι δυο προτασεις για εναν μη φυσικο δεν περιγραφεται οποτε ας τα παρουμε ενα ενα.

Συμμετρια, σπασιματα και αλλα τετοια ωραια.

Η συμετρια στην φυσικη ειναι θεμελιοδης εννοια. Αυτο γιατι ειναι προφανες οτι οτιδηποτε γινεται εδω πρεπει να ισχυει και 100μ πιο κει η 10 λεπτα πιο μετα. Δηλαδη ο νομος της βαρυτητας ειναι ιδιος εδω, στο φεγκαρι, σε 100 χρονια και πριν απο 100 χρονια.

Το ολο προβλημα ξεκιναει απο την εννοια της παρατηρησης, ποιος, ποτε και απο που κοιταει ενα φαινομενο να γινεται.

Ας παρουμε για παραδειγμα οτι εχουμε ενα παρατηρητη στο διαστημα ακινητο (Δ), και εναν πανω στη γη (Γ). Αυτος που ειναι πανω στη γη κινηται με ταχυτητα 1m/sec πανω στον αξωνα χχ'. Σε χρονο 1sec ποση αποσταση θα εχει διανυσει? Θα εχει διανυσει x = ut μας λεει ο νιουτον οποτε x = 1*1 = 1m.

Αν υποθεσουμε οτι η γη κινηται με 9m/s o διαστημας θα παρει τα χρονομετρα του και τις μεζουρες του και θα μετρησει οτι αυτος στην γη κινηθηκε x = 10*1 = 10m

Υπαρχει μια (παιδιαριοδος εμφανης βεβαια) ασυμφονια μεταξυ των αποτελεσματων. Ο ιδιος νομος που στο συστημα αναφορας του Γ δινει 1m στο συστημα αναφορας του Δ δινει 10m.

Βεβαια ο λογος ειναι διαισθητικα προφανης, προστεθηκαν οι ταχυτητες, αυτο επι του πρακτικου αναλογει σε ενα μετασχηματισμο μεταξυ των συστηματων αναφορας, ητοι οι συντεταγμενες γινονται:

z=z'

y=y'

t=t'

x=x'-u

(αυτο λεγεται μετασχηματισμοι του γαλιλεου)

υπο αυτο το πρισμα βεβαια ειναι προφανες οτι τελικα οι νομος ειναι σωστος, αυτο που επρεπε να κανουμε για να βγει το ιδιο αποτελεσμα ηταν μια αφαιρεση.

ΟΛΟΙ οι πιθανοι μετασχηματισμοι που μπορουν να γινουν ουτως ωστε το ενα συστημα αναφορα να δινει το ιδιο αποτελεσμα με το αλλο (πχ κινηση προς τα πανω η κατω, στροφη, μεταθεση στο χρονο κτλ) λεμε οτι σχηματιζουν μια ευκληδια ομαδα. Δηλαδη ενα συνολο το οποιο εχει ορισμενες ιδιοτητες (κατα βαση ειναι εσωτερικα προσθετικο, δηλαδη μπορεις να προσθεσεις δυο μελη του και να βγει ενα τριτο το οποιο να ανοικει σε αυτο το συνολο, πχ αν στριψεις και μετακινησεις στον αξωνα χ ενα συστημα συντεταγμενων οι νομοι θα ειναι παλι οι ιδιοι γιατι το στοιχειο στροφη και μετακινηση ανοικει στην ευκληδια ομαδα).

Αυτο ειναι η βαση της συγχωνης φυσικης. Ο αινσταιν το επεκτηνε λεγοντας οτι τα συστηματα αναφορας δεν ειναι συμετρικα ως προς τους μετασχηματισμους του γαλιλεου αλλα ως προς τους σχηματισμους του λορεντς που σχηματιζουν μια ομαδα poincare.

Αναφερω την εννοια ομαδα συμετριας γιατι μας απασχολει να ξερουμε οτι οι συμετριες ενος νομου της φυσης ειναι καθολικοι και εσωτερικα συνεπεις και οχι μονο αυτο αλλα συμβατοι με ολες τις υπολοιπες ομαδες συμετριας ολων των υπολοιπων νομων. Παει τοσο βαθεια αυτο το θεμα ωστε να χρησημοποιουμε ολοκληρες αλγεβρες που αφορουν τις ομαδες συμμετριας των φυσικων νομων και μαλιστα εχουμε βγαλει καταπληκτικα αποτελεσματα προσπαθοντας να κανουμε τις υπαρχουσες συμμετριες να ειναι συμβατες με αλλες κτλ.

Τι ειναι η λαγκρατζιανη

Ολοκληρη η μηχανικη του newton, κατα βαση οτιδηποτε μαθαμε στο λυκειο και αφορουσε κινηματικη (νομοι κινησης, δυναμεις, εργο, ισχυς κτλ) προκυπτει απο δυο νομους βασικα:

αδρανεια

και

F=m*a

(ο τριτος ειναι υπερβολικα προφανης)

To προβλημα με αυτο ειναι οτι σε πολυπλοκα προβληματα με δυναμικα μεταβλητες δυναμεις τα παντα γινονται πολυπλοκα και οχι τοσο "ομορφα" και "κομψα" απο μαθηματικης αποψης καθοτι χρειαζονται πολλες παραδοχες μαθηματικης φυσης που δεν εχουν ιδιαιτερο φυσικο νοημα.

Ορισμενα χρονια μετα ο μαθηματικος josef lagrange ξαναθεμελιοσε απο την αρχη την μηχανικη του νιουτον ξεκινοντας με τις εννοιες της ενεργειας (δυναμικη και κινητικη). Ετσι ολες οι εξισωσεις κινησης ενος συστηματος μπορουν να υπολογιστουν με βαση την λαγκρατζιανη του L = T - V, δηλαδη κινητικη μειων δυναμικη ενεργεια. Πρακτικα μας λεει οτι ενα συστημα ακολουθει την τροχια με την ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Ο λαγκρατζιανος φορμαλισμος μας εδωσε τις βασεις για τις θεωριες πεδιου και κυριος επειδη για πρωτη φορα σχηματιζει πληρης ομαδες συμετριας ειναι ανεξαρτητος απο το συστημα αναφορας. Αυτο μας εδωσε εξαιρετικη ικανοτητα διορασης μεσα στην ιδια την φυση των φυσικων νομων. Για πρωτη ενδεχομενος φορα τα μαθηματικα ανακαλυπταν καινουριο νοημα αντι να εξυπηρετουν απλα το υπολογιστικο κοματι της φυσικης.

Συνεπως τι ειναι η λαγκρατζιανη? Ειναι μια εξισωση που ξεκιναει απο την κινητικη και τη δυναμικη ενεργεια ενος συστηματος για να καταληξει να κανει προβλεψεις για αυτο.

Τι ειναι ενα πεδιο

Ενα πεδιο ειναι ενα μαθηματικο κατασκευασμα που δινει μια τιμη σε καθε ενα σημειο στο χωρο. Πχ η θερμοκρασια ειναι ενα πεδιο, μας λεει οτι αν υπαρχει μια πηγη θερμοτητας σε ενα δωματιο τοτε καθε σημειο στο δωματιο θα εχει μια θερμοτητα που θα καθοριζεται απο την αποσταση του απο την πηγη θερμοτητας τον χρονο εκθεσης την θερμοχωρητικοτητα του κτλ. Εν πασι περιπτοση ειναι μια διαφορικη εξισωση με καποιες μεταβλητες που τελικα δινει ενα αριθμο και λεει οτι ΕΚΕΙ εχει θερμοκρασια 5 εκει 12 κτλ.

Επειδη δινει ενα μονο αριθμο λεμε οτι ειναι βαθμοτο πεδιο. Υπαρχουν και πεδια που δεν δινουν μονο ενα αριθμο αλλα περισοτερους αριθμους για ενα σημειο οι οποιοι αριθμοι ειναι μαλιστα διατεταγμενοι. Για παραδυγμα το μαγνητικο πεδιο, αναλογα ποσο μακρυα εισαι απο ενα σημειο που ασκει μαγνητικη ελξη εχεις εναν αριθμο για το ΠΟΣΗ ειναι η δυναμη που ασκητε επανω σου καθως και επισις και μια κατευθυνση για το ΠΩΣ ασκητε η δυναμη επανω σου. Ο μαγνητισμος λοιπον ειναι ενα διανυσματικο πεδιο, δηλαδη σε καθε σημειο στο χωρο προσδιδει ενα διανυσμα.

(Υπαρχουν και τανυστικα πεδια που δινουν τανυστες σε καθε σημειο, τανυστικο ειναι το βαρυτικο πεδιο στην γενικη σχετικοτητα)

Οκ τι ειναι λοιπον το καθιερομενο μοντελο?

Το καθιερομενο μοντελο ξεκιναει με δυο λαγκρατζιανες, μια για την ισχυρη πυρινικη και μια για την ηλεκτρασθενη αλληλεπιδραση. Οι λαγκρατζιανες αυτες προσδιδουν σε καθε πιθανο σωματηδιο που υπαρχει δυο πεδια, το ηλεκτρασθενες και το ισχυρο πυρινικο. Ομως οπως ειπαμε οι νομοι της φυσης ΠΡΕΠΕΙ να ειναι συμμετρικοι, οι πιο "ισχυρες" σημετριες που ξερουμε ιενια οι συμετριες βαθμιδας, οι συμετριες βαθμιδας δημιουργουν μια ομαδα την ομαδα βαθμιδας που πρεπει να υπακουει ορισμενους κανονες (ειναι μια αλγεβρα lie κατα βαση). Οι συμμετριες βαθμιδας δεν μπορουν να εξηγηθουν διαισθητικα γιατι ειναι τελειως αφαιρετικο κονσεπτ.

Πολυ χονδρικα οι συμετριες βαθμιδας μας λενε οτι ενα συστημα ειναι τοπικα οσο και καθολικα αναλοιοτο κατω απο ορισμενες συνθηκες που δες μας αφορουν στην παρουσα φαση, ειναι ο πιο αφαιρετικος τροπος να ξεφυγουμε απο καθε εννοια συστηματος αναφορας.

Οι λαγκρατζιανες αυτες ξεκινουσαν με δυο πεδια που γινονταν τρια σε χαμηλες ενεργειες. Το ηλεκτρασθενες που γινεται ηλεκτρομαγνητικο πεδιο και ασθενες πυρινικο και το ισχυρο πυρινικο πεδιο. Ομως τα πεδια τα προκαλουν *κατι* ετσι δεν ειναι? Οι εξισωσεις προεβλεπαν οτι αυτα τα κατι ειχαν ορισμενα χαρακτηριστικα. Αυτα τα χαρακτηριστικα ηταν ακριβως τα χαρακτηριστικα που ειχαμε μετρησει οτι εχουν τα φωτονια, τα ηλεκτρονια και τα γκλουονια.

Ομως οι λαγκρατζιανες αυτες δεν ΞΕΚΙΝΑΝΕ συμετρικες κατ αυτο το τροπο, πρεπει να τις κανουμε. Πως τις κανουμε? Ξεκιναμε να τις λυνουμε και οποτε βλεπουμε οτι δεν ειναι συμετρικες προς αυτο που θελουμε προσθετουμε ενα πεδιο (διανυσματικο συνηθως) που τις ΚΑΝΕΙ συμετρικες. Μπορει να μοιαζει λιγακι αυθαιρετο αλλα δεν ειναι και τοσο πολυ, γιατι προσθετοντας πεδια καθε φορα βλεπαμε οτι αυτο που προεκυπτε και εκανε τις εξισωσεις μας σωστες παλι ειχε χαρακτηριστικα που θυμιζαν σωματηδιο. Πηγαιναμε σε εναν επιταχυντη, και βλεπαμε οτι τελικα οντως υπαρχει αυτο το αυθαιρετικο αρχικα πεδιο που δημιουργει ενα σωματηδιο με ορισμενα χαρακτηριστικα (ενεργεια, σπιν, φορτιο).

Ετσι ανακαλυψαμε τα κουαρτ, τα μιονια, τα νετρινα κτλ. Πρωτα μας τα εβγαλαν οι εξισωσεις ως παραγοντες που απαιτουνταν ωστε να βγει συμετρικο ως προς την ομαδα βαθμιδας το ολο κατασκευασμα.

Τι ειναι το σωματιδιο του higgs

Εδω ειναι ολο το ζουμι, ενα πραγμα που προβλεπει η θεωρια μας για να ειναι σωστη και αναλοιοτη ως προς τις συμετριες βαθμιδας ειναι να βρουμε ενα τροπο να μπορουμε να μετασχηματισουμε το φωτονιο σε W μποζωνιο. Το προβλημα ειναι το εξις: Αρχικα η ασθενης πυρινικη και η ηλεκτρομαγνητικη δυναμη ειναι ΕΝΑ πραγμα και ξεκινανε ως ΕΝΑ πεδιο, ομως οσο πεφτουν οι ενεργειακες σταθμες (οπως οταν πεφτει η θερμοκρασια το νερο παγωνει) αυθορμητα σπαει σε ΔΥΟ πεδια, το ηλεκτρομαγνητικο και το ασθενες πυρινικο. Το ηλεκτρομαγνητικο εχει ορισμενα χαρακτηριστικα οπως προβλεπει η λαγκρατζιανη μας, ενα απο αυτα τα χαρακτηριστικα ειναι οτι εχει μηδενικη μαζα ηρεμιας. Το ασθενες πυρινικο εχει το χαρακτηριστικο οτι εχει ΜΕΓΑΛΗ μαζα ηρεμιας. Αυτο ειναι προβλημα γιατι κανονικα αυτα τα δυο πεδια θα επρεπε να ειναι συμετρικα δηλαδη θα επρεπε να μπορουμε να παμε απο το ενα στο αλλο με καποιο τροπο.

Για να τα κανουμε συμετρικα προσθετουμε ενα ακομα πεδιο που τα γεφυρωνει. Το πεδιο αυτο λεγετε πεδιο higgs και μας εξυπηρετει σε αυτο το σκοπο. Κοιτοντας λιγο καλυτερα τα μαθηματικα του πεδιου higgs και το πως αλληλλεπιδρα και με ολα τα αλλα πραγματα που εχουμε στουμποσει εκει μεσα βλεπουμε οτι τελικα οχι μονο γεφυρωνει αλλα επι του πρακτικου προσδιοριζει την μαζα ΟΛΩΝ των υπολοιπων σωματηδιων. Το σωματιδιο higgs δεν ειναι παρα η εκφραση αυτου του πεδιου.

Ποιο ειναι το προβλημα? Δυο βασικα, το ενα ειναι οτι το πεδιο higgs εχει μη μηδενικo συντελεστη κενου (δηλαδη υπαρχει παντου και παντα, ενω πχ ηλεκτρομαγνητικο πεδιο χωρις φωτονιο δεν εχεις) και δευτερον ακριβως λογο αυτου ειναι βαθμοτο...ητοι δεν ειναι διανυσμα αλλα σκετος αριθμος. Το οποιο σημαινει οτι η ανιχνευση του ειναι πολυ δυσκολη γιατι αλληλεπιδρα με ολα με τροπο πολυ ομοιογεννη.

ΥΓ το σωματιδιο του higgs δεν φερει την βαρυτητα, αυτο την κανει το βαρυτονιο που δεν το εχουμε βρει ακομα (υποθετουμε οτι υπαρχει η βαρυτητα ειναι μεγαλο θεμα και η αχηλιος πτερνα της συγχρωνης φυσικης), αυτο που κανει ειναι να δινει την δυνατοτητα σε ολα τα σωματηδια να αλληλεπιδρουν με το βαρυτονιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ηταν να παω μερσυ με το φροντηστηριο και ημουν με πυρετο...:slap:

Φοβερο απλα.

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, που κατασκευάσθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, έχει ως στόχο να επιτρέψει την εξέλιξη της γνώσης ως προς τη σύσταση της ύλης και του σύμπαντος.

Tουλαχιστον να παρθει καποιο σημαντικο πορισμα απο ολο αυτο,γιατι αλλιως τσαμπα τοσα λευτα για ενα συμπερασμα σαν ολα τα αλλα που ακουμε τα τελευταια 50-60 (?) χρονια.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.