simeon Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 10, 2008 Καλημέρα, Μετά από πολλες αναβολές αποφάσισα επιτελους να ασχοληθω κι εγώ με την υδροψυξη… Το PC είναι: Motherboard: Abit IP35 Pro CPU: C2D 8500 RAM: Xtreem 1GB*2 DDR2 800MHz CL4 VGA: EVGA 8800GT Power: OCZ GameXStream Το κουτί που φιλοξενουσε το συγκεκριμενο hardware ηταν ενα Antec 900 το οποίο ήταν άψογο αλλα δυστυχώς δεν μπορούσε να φιλεξενήσει εσωτερικά την υδρόψυξη που έιχα στο μυαλό μου. Το setup θα ειναι το εξης: Case: Coolermaster Stacker STC-T01 Radiator: Black Ice GT Stealth III CPU block: dtek fusion waterblock VGA Block: D-TEK Waterblock GFX Fuzion Αντλια + Tank: ALPHACOOL EHEIM 1000 STATION II 12V (αρχικη επιλογη ήταν η XSPC X2O 750 Dual 5.25" Bay αλλα δεν υπήρχε διαθέσιμη...) RAM cooler: Corsair Dominator Airflow Fan Ξεκινησα με τα εύκολα και lapping του CPU waterblock Κόπηκε η πλαϊνή σιτα ωστε να μπει plexi: Το κουτι εγινε όσα περισσοτερα κομματια γινοταν ωστε να κοπει και επειτα να βαφτεί (τριψιμο – ασταρι – βαψιμο Χ 2 – βερνικι) Σε αυτό το σημείο εχουμε μεινει προς το παρον. Λογο του οτι οι ανεμιστήρες ειναι οι ARCTIC COOLING FAN 120MM L, και δεν εχουν πλαϊνο εγκαταλειφθηκε η αρχική σκέψη να μπουνε στην βάση (απο την μέσα μεριά) και να φυσάνε προς τα πανω ώστε να δημιουργηθεί ροή στο case απο κάτω προς τα πάνω αλλα τελικά θα μπούνε πάνω από το ψυγείο και θα φυσάνε προς τα κάτω. Ελπίζω με την βοήθεια του cross flow fan και των 2 Χ 120mm (πισω και πάνω) να έχω ικανοποιητική ροή προς τα πάνω και να ψύχεται σωστά το υπόλοιπο hardware. (το θετικο ειναι πως γλιτωσα απο ΠΟΛΥ σκονη πανω στο ψυγειο ). Μπροστά θα υπάρχουν 2 θήκες για σκληρούς της coolermaster οποτε θα βοηθούν και αυτοί στην ροή αέρα φυσόντας προς τα μέσα. Η σειρά θα είναι αντλία – ψυγείο – CPU – VGA – αντλία Υπάρχει και η σκέψη να μπεί ένα ακόμη μικρό ψυγείο 1x12mm μετά το CPU (αντλία – ψυγείο – CPU – ψυγείο – VGA – αντλία) αλλα δεν ξέρω αν θα βοηθήσει ή θα κάνει κακό μειώνοντας την ροή του νερού (λογικά με την ανλτια δεν υπάρχει πρόβλημα αλλα αν το έχει δοκιμάσει κάποιος και έχει πειραματιστεί θα βοηθούσε η γνώμη του) Αυτά προς το παρόν. Προχωράμε με αργούς ρυθμούς αλλα ελπίζω σε 2 εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί.... Ιδέες – προτάσεις – παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες.... (ευχαριστώ όλα τα παιδιά που με τα ποστ τους βοηθάνε να πέρνουμε ιδέες ) Δημήτρης.
simeon Σεπτέμβριος 11, 2008 Author #2 Σεπτέμβριος 11, 2008 καμια ιδεα παιδια για το 2ο ψυγείο?αξίζει ή να το στησω μονο με το τριπλο?
webhunter Σεπτέμβριος 11, 2008 #3 Σεπτέμβριος 11, 2008 Βασικά η αντλία σου έχει μικρό μανομετρικό, και λογικά θα χρησιμοποιήσεις σωλήνες 1/2" για την υδρόψυξη, οπότε μόνο κακό θα φέρει. Πάντως οι ανεμιστήρες και να μπούνε πάνω στο ψυγείο, μπορούν να τραβάνε αέρα, και όχι να σπρώχνουν προς το ψυγείο.
Qlim4X Σεπτέμβριος 11, 2008 #4 Σεπτέμβριος 11, 2008 1) άλλαξε αντλία σε κάποια ποιο δυνατή και καλύτερη σαν D5 2) πάρε ένα όμορφο τανκ στιλ EK 3) αν θες βέλτιστες επιδόσεις σε vga βάλε άλλο ένα ψυγείο στον πίσω 12αρι
mech5107 Σεπτέμβριος 11, 2008 #5 Σεπτέμβριος 11, 2008 Βασικά η αντλία σου έχει μικρό μανομετρικό, και λογικά θα χρησιμοποιήσεις σωλήνες 1/2" για την υδρόψυξη, οπότε μόνο κακό θα φέρει. Αυτό πώς προκύπτει?Εγώ θα έλεγα πως καλύτερα είναι με μεγάλη διάμετρο...Επίσης θα έλεγα να μείνεις με το τριπλό και βλέπεις...
simeon Σεπτέμβριος 11, 2008 Author #6 Σεπτέμβριος 11, 2008 ευχαριστώ για τις προτασεις σας! Να διευκρινησω οτι τα υλικα που αναφερω παραπανω ηδη υπάρχουν καθώς ήθελα να περιορίσω το κόστος και δεν ήξερα αν τελικα θα κατάφερνα να έχω το αποτέλεσμα που ήθελα(δυστυχως ή ευτυχως αλλα αγοράστηκαν απο μεταχειρισμένα και άλλα καινουρια σε τιμη ευκαιριας απο γνωστο οποτε οι επιλογες ηταν περιορισμενες). Σκoπός μου δεν είναι να κάνω τρελό overclocking (τον επεξεργαστή λιγο, αλλα την VGA δεν νομίζω) αλλα να φτιάξω ένα PC που θα το φτιάξω όπως θέλω, θα έχω ασχοληθεί, θα είναι αθόρυβο, και θα μου αρέσει. (αφορμή έψαχνα για να ασχοληθώ με το watercooling και το thelab εχει βάλει το χερακι του σε αυτο ) Στο θέμα τις αντλιας το μανομετρικο της ειναι "a lifting height of 200cm" και την θεωρησα καλή επιλογη καθώς λόγω πειρας στα ενυδρεια ειναι γνωστο πως η eheim ειναι μακράν οι καλύτερες απο πλευρα αποδοσης και ποιοτητας. Υπάρχει από το ενυδρείο και μία eheim 1250 που περισσεύει αλλα την θεώρησα υπερβολή για αυτό που κανω. Επίσης όσα ποστ και αν έχω διαβάσει έχω δεί καλες αντίες κτλ. αλλα δεν καταλαβαίνω γιατι να πάρει κάποιος ξεχωριστό tank και μ (εκτος κι αν οι καλές αντλιες πωλούνται μόνες τους οποτε αναγκαστικά θα πάρεις και tank). Για τους ανεμιστήρες αν τραβάνε αέρα απο το ψυγείο, επειδή δεν έχουν πλαστικό γύρω γύρω νομίζω πως απλα θα ανακυκλώνουν και καποιο ποσοστο απο τον αέρα μέσα στο κουτί οπότε θα έχουν μειωμένη απόδοση. http://www.arctic-cooling.com/fans2.php?idx=111&data=1&disc= Για το δευτερο ψυγειο ο λογος που ρωτάω είναι γιατί ειδα πως ειναι εύκολο να προστεθεί και υπέθεσα πως αν δεν περιορίζει σημαντικά την ροή θα βοηθήσει αρκέτα στην ψύξη της VGA αλλα και όλου του κυκλώματος γενικότερα. (http://www.multirama.gr/Multirama/product.aspx?a_id=111&cc_id=WaterComponentCooling&cp_id=143249) Βεβαια μπορεί να πεί κάποιος δώσε το ψυγείο και με τα λεφτα που θα έπερνες και το μονο, πάρε απλά ένα καλύτερο τριπλο αλλά ισχύει κάτι τέτοιο? (και δεν ξέρω αν τελικά αξίζει να μπώ στην διαδικασία). Εκείνο που με προβλημάτισε επίσης είναι τι σωλήνες και ρακορ θα χρησιμοποιήσω. Βλέπωντας την αντία (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.663306 ) και τα block ( http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=975346&x=30&category=69977775&catalog=20 ) έχω μπερδευτεί. Επίσης αν δεν κάνω λάθως ειναι προτιμότερο το 1/2 απο ότι 1/4 ή 3/8. Αν σκέφτομαι σωστά μιλάμε για τέτοια: http://www.multirama.gr/Multirama/product.aspx?a_id=111&cc_id=WaterComponentCooling&cp_id=143277 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα υπολοιπα υλικά που έχω...
mech5107 Σεπτέμβριος 11, 2008 #7 Σεπτέμβριος 11, 2008 Εγώ θα πήγαινα σε 1/2" για αρχή τουλάχιστον.Δεν θα έβαζα έξτρα ψυγείο, το 3πλό μάλλον θα είναι οκ...έτσι και αλλιώς δεν θα το ζορίσεις και πολύ...Η 1250 είναι αρκετά καλή λύση, αλλά θα χρειαστείς tank, ή τουλάχιστον T και fillport...
webhunter Σεπτέμβριος 12, 2008 #8 Σεπτέμβριος 12, 2008 Αυτό πώς προκύπτει?Εγώ θα έλεγα πως καλύτερα είναι με μεγάλη διάμετρο...Επίσης θα έλεγα να μείνεις με το τριπλό και βλέπεις...Αν βάλει πολλά εμπόδια στη διαδρομή, η αντλία απλά δεν θα μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ροή, ειδικά όταν τα d-tek blocks είναι head pressure blocks. H συγκεκριμένη αντλία αποδίδει 1,3 μέτρα στην τελική.Απλά μεταβαίνοντας σε 3/8 θα έχεις μεγαλύτερη πίεση νερού, και τα 2 block θα αποδίδουν καλύτερα. Το 1/2" και αυτό καλό, αλλά με χαμηλή πίεση δεν θα έχεις και απαραίτητα τα καλύτερα αποτελέσματα.
mech5107 Σεπτέμβριος 12, 2008 #9 Σεπτέμβριος 12, 2008 Ναι αλλά με μείωση της διαμέτρου της σωλήνας, αυξάνει η αντίστασή της...αλλά αυξάνει και η ταχύτητά της ροής...και από την στιγμή που αυξάνει η ταχύτητα, μειώνεται η πίεση...
webhunter Σεπτέμβριος 12, 2008 #10 Σεπτέμβριος 12, 2008 Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα σε αυτό με την συγκεκριμένη αντλία.
simeon Σεπτέμβριος 12, 2008 Author #11 Σεπτέμβριος 12, 2008 H συγκεκριμένη αντλία αποδίδει 1,3 μέτρα στην τελική.για αυτο δεν μπορω να ειμαι 100% σιγουρος καθώς αλλα λέει στο site του e-shop και αλλα στο site της alphacool.alphacool:Lifting Height (head): 2,0mhttp://www.alphacool.com/shop/Pumps-incl-Reservoirs/AGB-Eheim-1000-Station-Rev-II-12V--4956.htmle-shopΑπόδοση αντλίας: 1000l/h σε μανομετρικό ύψος 1,3m.http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.663306Τωρα για τη διαμετρο απο οτι καταλαβαινω τα σπειρώματα ειναι 1/4" οποτε αν τα ρακορ και τα λαστιχα ειναι 1/2" θα κάνει διαφορα? αφου παλι απο 1/4" στο τέλος θα περναει.
webhunter Σεπτέμβριος 12, 2008 #12 Σεπτέμβριος 12, 2008 Το σπείρωμα είναι G1/4 (κωδική ονομασία σπειρώματος). 1/2" θα είναι τα ρακορ και οι σωλήνες.
simeon Σεπτέμβριος 13, 2008 Author #13 Σεπτέμβριος 13, 2008 Ετοιμο και το κοψιμο για το ψυγειο ξυθηκαν ολα τα κομμάτια και πλυθηκαν για να βαφτουν:
geoal Σεπτέμβριος 13, 2008 #14 Σεπτέμβριος 13, 2008 μπραβο Μητσο, αν και η πρωτη σου αποπειρα μια χαρα σε βλεπω να τα πηγαινεις. Ανυπομονω να δω το τελικο αποτελεσμα.
Goku Σεπτέμβριος 28, 2008 #16 Σεπτέμβριος 28, 2008 Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα και πόσο μάλλον τώρα που είναι και η πρώτη σου δουλειά.! Συγχαρητήρια!
webhunter Σεπτέμβριος 28, 2008 #17 Σεπτέμβριος 28, 2008 Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα. Μπορείς να δώσεις μερικές πληροφορίες για το βάψιμο και μια φωτογραφία από τα ενδότερα, δίσκους, αντλία, τανκ.
mech5107 Σεπτέμβριος 28, 2008 #18 Σεπτέμβριος 28, 2008 Αντλία και tank μαζί?Πολύ καλή η δουλεία σου...
geoal Σεπτέμβριος 29, 2008 #20 Σεπτέμβριος 29, 2008 Γεια σου Μητσο μερακλη με τα ωραια σου... (τα υδροψυκτα Stacker:D)οντως πολυ καλη δουλεια αν και πρωτη... μπραβο σου φιλε.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.