Jump to content

Εγκατάσταση Linux σε raid0.

Indiko_Xoiridio

Recommended Posts

Guyz, έχω κάνει raid0 με δυο partitions! Στο ένα πέρασα xp και το άλλο το έχω για να περάσω linux.

Δοκίμασα να περάσω Fedora, αλλά η εγκατάσταση κόλλαγε. Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα ότι έφταιγε το raid0!

Μιας και έχω δυο partitions δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το FakeRaid των Ubundu από ότι κατάλαβα!

Έχει καταφέρει κανείς να περάσει linux σε raid0 και αν ναι, ποια έκδοση;

Δεν υπάρχουν driver για το hardware raid για linux σχεδόν σε όλες τις μητρικές. Συγκεκριμένα υπάρχουν driver μόνο για server :p
Αυτό δεν γίνεται γιατί τα "φθηνά/ρικα" raid των μητρικών είναι στην ουσία software raid ?

Αυτό δεν γίνεται γιατί τα "φθηνά/ρικα" raid των μητρικών είναι στην ουσία software raid ?

Raid μπορείς να κάνεις με δύο τρόπους.

1- h/w, χρησιμοποιείς dedicated controller ο οποίος και κάνει όλη την δουλειά.

Απαιτεί την ύπαρξη του ανάλογου h/w και των ανάλογων drivers με τα οποία το λειτουργικό θα δεί κανονικά τους δίσκους.

Όλες σχεδόν οι σύγχρονρες μητρικές έχουν 1 ή και περισσότερους τέτοιους controllers.

2- s/w, χρησιμοποιείς την ίδια τη cpu για να υλοποιήσεις και να ελέγξεις το raid.

Δεν χρειάζεται εξιδικευμέννο h/w ΑΛΛΑ γενικά αποφεύγεται λόγο του ότι τραβάει πολλούς πόρους από τον επεξεργαστή και δεν είναι τόσο «σταθερό» όσο το πρώτο.

Guyz, έχω κάνει raid0 με δυο partitions! Στο ένα πέρασα xp και το άλλο το έχω για να περάσω linux.

Δοκίμασα να περάσω Fedora, αλλά η εγκατάσταση κόλλαγε. Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα ότι έφταιγε το raid0!

Μιας και έχω δυο partitions δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το FakeRaid των Ubundu από ότι κατάλαβα!

Έχει καταφέρει κανείς να περάσει linux σε raid0 και αν ναι, ποια έκδοση;

Όταν λές "έχω κάνει raid0 με δύο partitions" εννοείς ότι έχεις χρησιμοποιήσει τον ελεγκτή της μητρικής σου

σε κατάσταση "raid" για να κάνεις ένα raid0 array στο οποίο έχεις δημιουργήσει 2 partitions ?

Αν, ναι τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο partition για να εγκαταστήσεις linux. Δεν χρησιμοποιώ ubuntu

οπότε δεν μπορώ να σου πω τα βήματα που χρειάζονται. Στο google βρήκα την παρακάτω ιστοσελίδα. Ίσως σε

βοηθήσει. http://bbossola.wordpress.com/2008/03/07/dmraid-on-ubuntu-with-sata-fakeraid/

Έχει γραφτεί στις 3 Μαρτίου 2008 οπότε υποθέτω οι οδηγίες θα αναφέρονται σε πρόσφατη έκδοση του Ubuntu.

Έχε στο νου σου όμως ότι οι υλοποιήσεις που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ελεγκτές είναι άθλιοι με συνέπεια

πολλές φορές να έχουν χαθεί αρχεία. Αν δεν είχες τα XP θα σου πρότεινα στην Software RAID υλοποίηση που

παρέχει το Linux.

Raid μπορείς να κάνεις με δύο τρόπους.

1- h/w, χρησιμοποιείς dedicated controller ο οποίος και κάνει όλη την δουλειά.

Απαιτεί την ύπαρξη του ανάλογου h/w και των ανάλογων drivers με τα οποία το λειτουργικό θα δεί κανονικά τους δίσκους.

Όλες σχεδόν οι σύγχρονρες μητρικές έχουν 1 ή και περισσότερους τέτοιους controllers.

2- s/w, χρησιμοποιείς την ίδια τη cpu για να υλοποιήσεις και να ελέγξεις το raid.

Δεν χρειάζεται εξιδικευμέννο h/w ΑΛΛΑ γενικά αποφεύγεται λόγο του ότι τραβάει πολλούς πόρους από τον επεξεργαστή και δεν είναι τόσο «σταθερό» όσο το πρώτο.

Έχεις δίκιο για τους τρόπους hardware,software με τις εξής διαφορές:

1) Οι ελεγκτές που έχουν οι μητρικές δεν υλοποιούν τους αλγορίθμους στο hardware. Το firmware (BIOS) του

ελεγκτή λειτουργεί κατά την εκκίνηση και έπειτα όλη η δουλειά γίνεται από τους οδηγούς και τον κύριο

επεξεργαστή. Για αυτό και ονομάζεται FakeRaid.

2) Η σταθερότητα του Software RAID εξαρτάται από την υλοποίηση του. Οι υλοποιήσεις που υπάρχουν στο Linux

(md), FreeBSD(geom), NetBSD(raidframe) είναι πολύ καλές και σταθερές όσο ένας βράχος. Ακόμη, οι πόροι που

χρησιμοποιούν είναι μηδαμινοί για RAID1 (Οι εγγραφές γίνονται ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας DMA με μηδενική

απασχόληση CPU σε σχέση με ένα δίσκο) και σχεδόν μηδαμινοί για RAID0 (Πρέπει να χωριστούν τα δεδομένα που

θα κατανεμηθούν στους δίσκους).

Πόροι θα χρησιμοποιούν μόνο στην περίπτωση RAID5/6 στην οποία πρέπει να υπολογιστεί το parity.

Όταν λές "έχω κάνει raid0 με δύο partitions" εννοείς ότι έχεις χρησιμοποιήσει τον ελεγκτή της μητρικής σου

σε κατάσταση "raid" για να κάνεις ένα raid0 array στο οποίο έχεις δημιουργήσει 2 partitions ?

Ναι, αυτό έχω κάνει.

Δοκίμασα και Fedora 10, αλλά και πάλι κόλλαγε.

Μόνο με Suse 11 βρήκε το raid και προσώρησε στην εγκατάσταση! Όμως δεν θέλω να περάσω Suse!

Πήγα να τρέξω ένα live cd, αλλά με βγάζει σε console mode και μου γράφει αυτό:

localhost login:

Τι πατάω για να μπω στο γραφικό περιβάλλον;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.