Indiko_Xoiridio Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2008 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 7, 2008 Guyz, έχω κάνει raid0 με δυο partitions! Στο ένα πέρασα xp και το άλλο το έχω για να περάσω linux.Δοκίμασα να περάσω Fedora, αλλά η εγκατάσταση κόλλαγε. Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα ότι έφταιγε το raid0!Μιας και έχω δυο partitions δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το FakeRaid των Ubundu από ότι κατάλαβα!Έχει καταφέρει κανείς να περάσει linux σε raid0 και αν ναι, ποια έκδοση; Link to comment Share on other sites More sharing options...
oxide Σεπτέμβριος 7, 2008 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 7, 2008 τα ubuntu δεν μπαινουν με τπτ.τουλαχιστον εγω δεν μπορεσα.fedora παντως μπηκαν κανονικα με την μια και απροβληματιστα απο οσο θυμαμαι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indiko_Xoiridio Σεπτέμβριος 7, 2008 Author #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 7, 2008 Εμένα το Fedora μου κολλάει στην επιλογή γλώσσας πληκτρολογίου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
chek2fire Σεπτέμβριος 8, 2008 #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 8, 2008 Δεν υπάρχουν driver για το hardware raid για linux σχεδόν σε όλες τις μητρικές. Συγκεκριμένα υπάρχουν driver μόνο για server Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChSin7 Σεπτέμβριος 8, 2008 #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 8, 2008 Δεν υπάρχουν driver για το hardware raid για linux σχεδόν σε όλες τις μητρικές. Συγκεκριμένα υπάρχουν driver μόνο για server Αυτό δεν γίνεται γιατί τα "φθηνά/ρικα" raid των μητρικών είναι στην ουσία software raid ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
oxide Σεπτέμβριος 8, 2008 #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 8, 2008 τι να πω εμενα με p5k premium τα fedora επαιζαν και τα xp στο αλλο partition.Για ασχετο λογω εσπασε το raid0 αλλα και παλι εμπαινα κανονικα στα fedora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Σεπτέμβριος 9, 2008 #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 9, 2008 Αυτό δεν γίνεται γιατί τα "φθηνά/ρικα" raid των μητρικών είναι στην ουσία software raid ?Raid μπορείς να κάνεις με δύο τρόπους.1- h/w, χρησιμοποιείς dedicated controller ο οποίος και κάνει όλη την δουλειά.Απαιτεί την ύπαρξη του ανάλογου h/w και των ανάλογων drivers με τα οποία το λειτουργικό θα δεί κανονικά τους δίσκους.Όλες σχεδόν οι σύγχρονρες μητρικές έχουν 1 ή και περισσότερους τέτοιους controllers.2- s/w, χρησιμοποιείς την ίδια τη cpu για να υλοποιήσεις και να ελέγξεις το raid.Δεν χρειάζεται εξιδικευμέννο h/w ΑΛΛΑ γενικά αποφεύγεται λόγο του ότι τραβάει πολλούς πόρους από τον επεξεργαστή και δεν είναι τόσο «σταθερό» όσο το πρώτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imitheos Σεπτέμβριος 13, 2008 #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2008 Guyz, έχω κάνει raid0 με δυο partitions! Στο ένα πέρασα xp και το άλλο το έχω για να περάσω linux.Δοκίμασα να περάσω Fedora, αλλά η εγκατάσταση κόλλαγε. Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα ότι έφταιγε το raid0!Μιας και έχω δυο partitions δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το FakeRaid των Ubundu από ότι κατάλαβα!Έχει καταφέρει κανείς να περάσει linux σε raid0 και αν ναι, ποια έκδοση;Όταν λές "έχω κάνει raid0 με δύο partitions" εννοείς ότι έχεις χρησιμοποιήσει τον ελεγκτή της μητρικής σουσε κατάσταση "raid" για να κάνεις ένα raid0 array στο οποίο έχεις δημιουργήσει 2 partitions ?Αν, ναι τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο partition για να εγκαταστήσεις linux. Δεν χρησιμοποιώ ubuntuοπότε δεν μπορώ να σου πω τα βήματα που χρειάζονται. Στο google βρήκα την παρακάτω ιστοσελίδα. Ίσως σεβοηθήσει. http://bbossola.wordpress.com/2008/03/07/dmraid-on-ubuntu-with-sata-fakeraid/Έχει γραφτεί στις 3 Μαρτίου 2008 οπότε υποθέτω οι οδηγίες θα αναφέρονται σε πρόσφατη έκδοση του Ubuntu.Έχε στο νου σου όμως ότι οι υλοποιήσεις που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ελεγκτές είναι άθλιοι με συνέπειαπολλές φορές να έχουν χαθεί αρχεία. Αν δεν είχες τα XP θα σου πρότεινα στην Software RAID υλοποίηση πουπαρέχει το Linux.Raid μπορείς να κάνεις με δύο τρόπους.1- h/w, χρησιμοποιείς dedicated controller ο οποίος και κάνει όλη την δουλειά.Απαιτεί την ύπαρξη του ανάλογου h/w και των ανάλογων drivers με τα οποία το λειτουργικό θα δεί κανονικά τους δίσκους.Όλες σχεδόν οι σύγχρονρες μητρικές έχουν 1 ή και περισσότερους τέτοιους controllers.2- s/w, χρησιμοποιείς την ίδια τη cpu για να υλοποιήσεις και να ελέγξεις το raid.Δεν χρειάζεται εξιδικευμέννο h/w ΑΛΛΑ γενικά αποφεύγεται λόγο του ότι τραβάει πολλούς πόρους από τον επεξεργαστή και δεν είναι τόσο «σταθερό» όσο το πρώτο.Έχεις δίκιο για τους τρόπους hardware,software με τις εξής διαφορές:1) Οι ελεγκτές που έχουν οι μητρικές δεν υλοποιούν τους αλγορίθμους στο hardware. Το firmware (BIOS) τουελεγκτή λειτουργεί κατά την εκκίνηση και έπειτα όλη η δουλειά γίνεται από τους οδηγούς και τον κύριοεπεξεργαστή. Για αυτό και ονομάζεται FakeRaid.2) Η σταθερότητα του Software RAID εξαρτάται από την υλοποίηση του. Οι υλοποιήσεις που υπάρχουν στο Linux(md), FreeBSD(geom), NetBSD(raidframe) είναι πολύ καλές και σταθερές όσο ένας βράχος. Ακόμη, οι πόροι πουχρησιμοποιούν είναι μηδαμινοί για RAID1 (Οι εγγραφές γίνονται ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας DMA με μηδενικήαπασχόληση CPU σε σχέση με ένα δίσκο) και σχεδόν μηδαμινοί για RAID0 (Πρέπει να χωριστούν τα δεδομένα πουθα κατανεμηθούν στους δίσκους).Πόροι θα χρησιμοποιούν μόνο στην περίπτωση RAID5/6 στην οποία πρέπει να υπολογιστεί το parity. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Indiko_Xoiridio Σεπτέμβριος 13, 2008 Author #9 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 13, 2008 Όταν λές "έχω κάνει raid0 με δύο partitions" εννοείς ότι έχεις χρησιμοποιήσει τον ελεγκτή της μητρικής σουσε κατάσταση "raid" για να κάνεις ένα raid0 array στο οποίο έχεις δημιουργήσει 2 partitions ?Ναι, αυτό έχω κάνει.Δοκίμασα και Fedora 10, αλλά και πάλι κόλλαγε.Μόνο με Suse 11 βρήκε το raid και προσώρησε στην εγκατάσταση! Όμως δεν θέλω να περάσω Suse!Πήγα να τρέξω ένα live cd, αλλά με βγάζει σε console mode και μου γράφει αυτό:localhost login:Τι πατάω για να μπω στο γραφικό περιβάλλον; Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Σεπτέμβριος 14, 2008 #10 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 14, 2008 Για login δώσε root. Μετά θα πρέπει να σε βγάλει σε promt χωρίς κωδικό και λογικά με startx θα αρχίσει το γραφικό περιβάλλον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.