dpolal Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2008 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2008 Έχω πάρει και χρησιμοποιώ εδώ και ένα 6μηνο το ασύρματο router Thomson Speedtouch που δίνει η ΝΕΤΟΝΕ όταν γίνεις συνδρομητής. Βρίσκεται τοποθετημένο στην μία άκρη του σπιτιού και σε αρκετή απόσταση από κρεβατοκάμαρες, είναι συνδεδεμένο ενσύρματα με το desktop και συνήθως συνδέομαι ασύρματα από το φορητό. Είναι πάντα ανοικτό φυσικά λόγο του τηλεφώνου. Παρόλο που έχω ψάξει αρκετά το θέμα της ακτινοβολίας που εκπέμπει και γνωρίζα λίγα πράματα αναρωτιέμαι αν θα ήταν καλύτερο να το απενεργοποιήσω. Δηλαδή κλείνω το ασύρματο κομμάτι του router και πέρνω ένα άλλο ασύρματο wifi access point το οποίο ανοίγω κατά βούληση όταν το χρειάζομαι και μόνο προκειμένου να μην είναι συνέχεια ανοικτό για λόγους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και επειδή έχω και 2 παιδάκια (αυτά είναι ο σημαντικότερος λόγος που το σκέφτομαι) Η ενεργοποίση/απενεργοποίση του υπάρχοντος router είναι λίγο μανούρα επειδή θα πρέπει να συνδέομαι με καλώδιο, να ανοίγω το ασύρματο, να αποσυνδέομαι και μετά μπαίνω πάλι ασύρματα, για αυτό σκέφτηκα την παραπάνω λύση και δεν κοστίζει και πολλά... Από την άλλη βέβαια, αν βγώ στο μπαλκόνι και κάνω μια αναζήτηση βρίσκω 8 :-O διαφορετικά ασύρματα δίκτυα στη γύρω περιοχή άρα ίσως να μην έχει και ιδιαίτερο νόημα η παραπάνω κίνηση. Τί λετε ;;;;;;;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJD Σεπτέμβριος 6, 2008 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 6, 2008 Θέλω να ελπίζω ότι δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία. Δυστυχώς είναι πολύ νωρίς κι επίσημες έρευνες δεν έχουν βρει κάτι. Τα κινητά κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά, κι είμαι σίγουρος ότι έχετε τουλάχιστον 2 στο σπίτι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsakonas Σεπτέμβριος 6, 2008 #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 6, 2008 λεπον.Βασει ευρωπαικης νομοθεσιας,ολες οι ασυρματες συσκευες εκπεμπουν μεχρι 20dbm.Αρα τοσο θα εκπεμπει και το ρουτερ σου.Οι κινδυνοι για την υγεια-και μαλιστα κινδυνοι απο μακροχρονια εκθεση- ,βασει ενος διαγραμματος πουχα βρει στο awmn ξεκινανε απο τα 30κατι-40 dbm (υπενθυμιζω πως τα dbm ειναι λογαριθμικη κλιμακα).Δευτερον.Τα 20 dbm εκπεμπονται σε (ελαχιστη) αποσταση απο το ρουτερ.Οσο μεγαλωνει η αποσταση μειωνεται η ισχυς αυτη η εκπομπη (σορρυ για την ορολογια,τα ξερω καπως μπακαλιστικα) λογω απωλειας κενου χωρου.Επισης και το μεταλλο σταματα τα μικροκυματα του wifi ,οπως και το νερο (γιαυτο οι φουρνοι μικροκυματων ζεσταινουν καλυτερα μια τροφη με πολλα υγρα)..Γνωμη μου ειναι δηλαδη να διατηρησεις το υπαρχον ρουτερ σε μεγαλη αποσταση και να μην παρεις αξες ποιντ το οποιο να εχεις κοντα σου.Εκτος αν βρεις αξες ποιντ που ρυθμιζει ισχυ εκπομπης (μερικα καλα κατεβαζουν μεχρι 8 η και 0δβμ/ μιας και το τομσον λογικα πρεπει ναχει φιξεντ την μεγαλυτερη δυνατη)...αλλα και παλι ειναι σαν να οδηγεις στο δρομο με 50 και να κοβεις με 10....ελαχιστοποιεις δηλαδη εναν ηδη μικρο κινδυνο.ΥΓ 20 dbm=100mWatt (αν θυμαμαι καλα)...ενα κινητο τηλεφωνο εχει κυμαινομενη εκπομπη μεχρι και 1Watt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Σεπτέμβριος 6, 2008 Author #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 6, 2008 Ευχαριστώ, τα ψιλογνωρίζω τα σχετικά με την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.Το access point (αν αγοραστεί) θα μπεί ακριβώς δίπλα στο router οπότε θα είναι πάλι σε αρκετά μεγάλη απόσταση από κρεβάτια κλπ, με περαμβαλλόμενους τοίχους φυσικά.Σκεφτόμουνα να βρώ κάποιο με ρυθμιζόμενη εκπομπή πάντως.Απλά αναρωτιέμαι αν δεν αξίζει τον κόπο τελικά σε σχέση με τα κινητά 2 στο σπίτι, 2 οι αποπάνω, 2 οι δίπλα, καμμιά 40αριά οι απέναντι πολυκατοικίες, 8 access points γύρω γύρω, κλπ κλπ κλπ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
backgman Σεπτέμβριος 6, 2008 #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 6, 2008 Καλησπέρα, για κάθε ακτινοβολία ισχύει οτι η ισχύς εκπομπής μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με την απόσταση.Για αυτό και είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιείς hand-free στο κινητό. Στα wifi η ισχύς εκπομπής δεν είναιμεγάλη (μέχρι 200mW νομίζω είναι) σε σχέση με τα κινητά (που φτάνουν ~2W όταν συνομιλείς). Το καλύτερο είναινα έχεις το ασύρματο router σε χώρο που δεν είναι τα παιδιά συνέχεια. Αν τύχει να βρεθούν τα παιδιά στο χώρο ναπροσέχεις να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακρυά απο το router. Με αυτό το τρόπο μειώνεις τις ακτινοβολίεςπου δέχονται στο ελάχιστο. Αν βολεύει βέβαια το καλύτερο είναι να το κλείσεις τελείως το wifi και να δουλεύεις με καλώδια. Όσον αφορά τα "γειτονικά" wifi μπορείς να δείς (με το laptop) στο χώρο που βρίσκονται περισσότερεςώρες τα παιδιά αν πιάνει κανα δίκτυο και τι σήμα έχει. Αν το σήμα είναι ασθενές τότε δεν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsakonas Σεπτέμβριος 6, 2008 #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 6, 2008 εναλλακτικα βαζεις τζαμια απο αυτα πουχουν μεσα μεταλλικο πλεγμα στις μπαλκονοπορτες και εισαι τζετε Link to comment Share on other sites More sharing options...
geogeoland Σεπτέμβριος 12, 2008 #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 12, 2008 Επίσης υπόψιν, απο το laptop σου μπορείς κι απο εκεί να ρυθμίσεις την εκπομπή. Αλλά μόνο της κάρτας, όχι του router. Αν έχεις καλό σήμα, και στο 50% να την πας, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα.Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις και με directional antena Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΒΑΒΑ84 Σεπτέμβριος 12, 2008 #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 12, 2008 Γενικά όποια συσκευή "εκπέμπει" δεν είναι και ότι καλύτερο. Γνώμη μου απλά να το κλείνετε τουλάχιστον τα βράδια που δε χρειάζεται. Από εκεί και πέρα όμως, θα σας πω ένα παράδειγμα, πιστεύω ίσως πιο κατανοητό από τις μετρήσεις ακτινοβολίας.Σκεφτείτε έναν μέσο υπολογιστή που τον έχετε ανοικτό 2 ώρες μόνο την ημέρα σε idle κατάσταση, θα "κάψει" περίπου 500W. (έστω 250W την ώρα). Σκεφτείτε τώρα πως αφήνετε μια λάμπα ανοιχτή (φθορίου) 24 ώρες. Θα κάψει περίπου 6W την ώρα δηλαδή 144W. Τι θέλω να πω? Ότι αν κάνετε μια σύγκριση, και όπου υπολογιστής βάλετε κινητό, και όπου λάμπα φθορίου βάλετε το wifi , έχετε την αναλογία ακτινοβολίας... (Μιλάω πάντα αναλογικά όχι σαν απόλυτες τιμές των Watt :-O! )Ελπίζω να βοήθησα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.