Jump to content

6+2pin είναι το ίδιο με 8pin?

Sektor

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Επειδή διαβάζω πάρα πολλά από εδώ και από εκεί, για το αν ένα τροφοδοτικό που βγάζει 6πινο για κάρτα γραφικών μπορεί να τροφοδοτήσει σωστά όπως ένα 8πινο, θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας.

Εδώ άλλοι λένε ότι μπορεί και άλλοι λένε όχι.

Κάνοντας κάτι τέτοιο, δηλαδή φτιάχνοντας ένα 8πινο είναι όλα μία χαρά?

Τα νέα τροφοδοτικά που έχουν από μόνα τους 8πινο είναι πράγματι πιο δυνατά ή απλά το μόνο που αλλάζει είναι το καλώδιο.

Όποιος ξέρε παρακαλώ να βοηθήσει.

Ίσως προβώ σε αγορά νέου PSU, αν τα πράγματα είναι κατά μου.

Υπογραμμίζω ότι θέλω να δουλεύει κανονικά όπως ένα 8πινο. Να μπορώ να κλοκάρω το ίδιο και γενικά να υπάρχει 100% συμβατότητα.

• Replies 42
  • Created
  • Last Reply

To 8pin της καρτας γραφικων ειναι απλα ενα 6 pin με 2 extra γειωσεις στα αριστερα του....

Ελπιζω να βοηθησα.

Στα specifications τα 6+2 (8πιν) PCIe πρέπει να μπορούν να δώσουν 150W στα 12V (150/12 = 12.5 A), ενω τα 6πιν 75W (=6.25A). Aν το τροφοδοτικό σου είναι μιας κάποιας ποιότητας και για παράδειγμα δείς ότι ο κατασκευαστής του στο rail που έχει το 6πινο PCIe έχει και τα μισά μόλεξ (πχ δίσκους) δίνει 18Α τότε μπορείς άνετα να κάνεις την μόντα (ή να βάλεις adaptor από 6-το-8 πιν PCIe).

Μην μπερδευτείς με το 8πινο EPS που καρφώνεται πάνω στην μητρική και είναι για τροφοδοσία της CPU.

To galaxy1000 (αν μιλάς για αυτό) δεν έχει πρόβλημα, μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις adaptor/μόντα. Check μια το manual, να δείς πως βγαίνουν τα PCIe ανά rail.

6-Specs%20Table4.gif

Τελικά?

To galaxy1000 (αν μιλάς για αυτό) δεν έχει πρόβλημα, μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις adaptor/μόντα

Ναι, αλλά από τις γραμμές που είναι για κάρτα γραφικών. Γιατί έχω πάρει από τις απλές γραμμές και δεν σηκώνει πολύ Load και σβήνει.

Από jonnyguru & Enermax manual & specs

Enermax Galaxy

1000W

+3.3V +5V +12V1 +12V2 +12V3 +12V4 +12V5 -12V +5VSB

30A 30A 17A 17A 17A 17A 17A 0.6A 6A

Max Combined Watts 200W 408W (34A) 492W (41A) 7.2W 30W 900W (75A) 1000W

12V1 and 12V2 are specifically for CPU1 and CPU2, either via the 4-pin of the 8-pin connectors. These two rails are on their own transformer capable of 34A. 12V3 provides power to the main ATX connector (20/24-pin), one of the PCI-e connectors and the fixed SATA connectors. 12V4 provides power to the other PCI-e connector and the fixed Molex connectors.

12V5 supplies 12V to all of the modular connectors. Something I had read in the past about this power supply had me thinking that the two "red" power connectors to the left of the interface panel were on a different rail than the other four. And if you take a look at the photos below, you'll see there's a "12V(A)" and "12V(B)" spot on the PCB. But there's only one 12V lead going to the modular interface PCB, so clearly anything on a modular cable is going to be on 12V5.

Tην μόντα (τον 6pin PCIe που θα κάνεις 8πινο), κάντο από το rail 5, δηλαδή με το modular PCIe. Όλα τα άλλα (μάλλον 1 PCIe) 6-pin connector πάρε από τα fixed. Για δίσκους/ανεμηστήρες/floppy/ψύξεις πάρε ρεύμα από τα fixed cables. Δοκίμασέ το έτσι, σου μένουν 200W (17A) για 8πινο PCIe :p

Αν για παράδειγμα θές να βάλεις μια 4870χ2 τότε παρε το ενα fixed 6pin PCIe για το 6πινο της κάρτας και κάνε την μόντα ή βάλε μετατροπέα 6-το-8pin στο modular PCIe για το 8πινο της κάρτας.

Τι κάρτα/κάρτες θες να βάλεις επάνω ?

9-PSUfront.jpg

Από εκεί που ξεκινάνε τα πολλά καλώδια, στον δεξί πράσινο κύκλο, βγαίνουν δύο 6πινα που είναι για κάρτα γραφικών. Αυτά τα 6πινα τα έχω βάλει ένα σε κάθε κάρτα στην 6πινη θέση που έχει η κάθε μία.

Για να τροφοδοτήσω τα 8pin που έχουν οι κάρτες κανονικά πρέπει να πάρω από τις κόκκινες θύρες, όπως φαίνεται στον αριστερό πράσινο κύκλο, όπου οι γραμμές αυτές είναι για τροφοδοσία κάρτες γραφικών.

Αυτό που έχω κάνει όμως είναι να πάρω από τις θύρες που είναι στη μέση με μαύρο χρώμα τις οποίες τις έχω σημειώσει στον γαλάζιο κύκλο. Έχω πάρει για ένα 8πινο από μία μαύρη, συνεπώς έχω πιάσει δύο μαύρες. Αυτές όμως δεν είναι για πολύ φορτίο, αφού είναι για σκληρούς δίσκους και για άλλα περιφερειακά.

Ο λόγος που το έχω κάνει αυτό είναι ότι η κάρτα δίνει από molex σε 8πινο και το τροφοδοτικό μου δεν δίνει από 6πινο σε molex, πάρα μόνο από 6πινο σε 6πινο.

Αν προσέξετε θα δείτε ότι οι μαύρες θύρες τις οποίες τις έχω σημειώσει σε γαλάζιο κύκλο, δεν είναι καν 6πινες!!!

Οι κάρτες που έχω βάλει επάνω είναι αυτές τις υπογραφής μου.

Δεν το κάνεις σωστά, για να σου παίξουν οι δύο 4870Χ2 πρέπει να πάρεις τα 2 6πινα από τα fixed, το ένα 8πινο από το ένα κόκκινο modular, και το αλλο 8πινο από .... το EPS 8-pin που δεν χρησιμοποιείς (Αυτό και αν θέλει μόντα - Το άλλο 8πινο ΕPS το έχεις ήδη καρφώσει στην μητρική).

ΜΗΝ προσπαθήσεις να καρφώσεις το EPS (Processor Power Connector) που έχει μείνει ελεύθερο πάνω στην κάρτα είναι ασύμβατα και σαν βύσματα και σαν pin-layout. Απλά πρέπει να πάρεις τα 3 από τα 4 12V του EPS και τα 4 GND (γειώσεις που πρέπει να τα κάνεις 5), και να πάνε στις αντίστοιχες γειώσεις και 12V του 8πινου PCIe.

Δες -> http://ssiforum.oaktree.com/pdfs/EPS12V%20Spec%202_91.pdf σελιδα 16 πάνω πάνω.

attachment.php?attachmentid=31976&stc=1&d=1219450264

Οι θέσεις Α & Γ τυχαία, Το Β πάρτο από όποιο 8pin (είτε το διαιρούμενο 4+4 ή το fixed 8άρη) δεν έχεις καρφώσει στην μητρική, το Δ από το ένα από τα 2 PCIe modular, το άλλο PCIe modular να μείνει ελεύθερο (τα κόκκινα βύσματα αριστερά στην φωτο που ανέβασες).

Η επόμενη "σειρά" Galaxy έχει έτοιμο μετατροπέα για το Β, δεν το κατέβασα από το κεφάλι μου.

post-4796-1416073613,909_thumb.png

Παιδιά εγώ με thermaltake Thoughpower 750W μπορώ να το κάνω?Μια 4870χ2 θα βάλω...
Check στα manual/specs που δίνει ο κατασκευαστής και πώς είναι χωρισμένα τα rails.

Το έχω ενα χρόνο και αυτο που έχει στο σιτε του κτασκευαστή είναι το καινούργιο και έχει 8πινο οπώτε δεν ξέρω αμα θα έχουν σχέση αυτα που λέει...

@tifozif1

Με μπέρδεψες.

Να τα βάλουμε κάτω ένα ένα.

Το PSU μου έχει δύο fix καλώδια για κάρτα γραφικών και άλλες δύο 6πινες υποδοχές (κόκκινες) πάλι για κάρτα γραφικών ωραία μέχρι εδώ?

Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να συνδέσω τα δύο fix 6πινα για κάρτες γραφικών, ένα σε κάθε κάρτα και από τις δύο κόκκινες 6πινες υποδοχές να συνδέσω 6πινο σε 8πινο και να πάει στο 8πινο της κάθε κάρτας.

Αυτό δεν πρέπει να κάνω?

Το έχω ενα χρόνο και αυτο που έχει στο σιτε του κτασκευαστή είναι το καινούργιο και έχει 8πινο οπώτε δεν ξέρω αμα θα έχουν σχέση αυτα που λέει...

6+2 θα έχει. Δεν νομίζω να έχει 8πινο. Και είναι να βάλεις τροφοδοσία σε 6πινη κάρτα? Γι'αυτό σπάει σε 6+2.

Γιατί σε μπέρδεψα ?

Λύση 1:

Αυτό που πρότεινα στα παραπάνω posts, είναι να πάρεις ρεύμα για τα 4 βύσματα των VGΑ από 4 διαφορετικά rails (η cpu είναι στο 5ο rail), για να μοιράσεις το φορτίο και να μπορείς να o/clock τις κάρτες + cpu όσο θες.

ΟΛΑ τα βύσματα modular (2 κόκκινα PCIe + 6 μαύρα) είναι στο ίδιο (= πεμπτο) rail και μοιράζονται 17Α, που προφανώς δεν σου φτανει για την σύνδεση που έκανες.

Λύση 2:

Το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι το εξής :

- τα 2 εξάπινα στις 2 κάρτες τα συνδέεις στα 2 κόκκινα modular πίσω (5ο rail 12V5)

- Τα 2 fixed 6pina PCIe του enermax (rails 12V3 & 12V4) τα μετατρέπεις σε 2 8πινα* και τα βάζεις στα 2 οχτάπινα των καρτών. Με αυτόν το τρόπο στις 2 ΑΤΙ μοιράζεις 3 rails = 3x17Α. Στην περίπτωση αυτή (που είναι και η πιο εύκολη) δεν θα μπορείς να ανεβάσεις o/c τις κάρτες πάρα πολύ, και θα έχεις ένα rail να κάθετε (το μειονέκτιμα των Galaxy).

* ή check αν υπάρχουν Sτουρνάρη έτοιμοι 6-σε-8πιν conventors

Καλά μη παιδεύεσαι... Θα το στείλω το τροφοδοτικό. Ποτέ δεν γούσταρα τις μαιμουδιές. Γιατί να μη πούμε ότι απλά δεν σηκώνεις τις κάρτες να τελειώνουμε?

Γιατί τις σηκώνει. Για την 1η λύση, ένα τέτοιο θές :

attachment.php?attachmentid=31979&stc=1&d=1219484991

και την μόντα 6-8 πιν (ή εναν 6-το-8πιν convertor)

Δεν στέλνεις ένα email στην enermax ?

post-4796-1416073614,0229_thumb.png

Ρε παιδιά θα με τρελάνετε? Του CPU το έχω στη CPU!!!
Έχει 2 8πινα για CPU. 1 αδιαίρετο 8πινο και ένα που διαιρείτε σε 4+4. Δες τα PDFs που σου εδωσα παραπάνω.

attachment.php?attachmentid=31980&stc=1&d=1219486387

post-4796-1416073614,0349_thumb.png

Παιδιά εγώ τι να κάνω?
Τσίμπα το Galaxy που όπως βλέπω θα "σκοτώσει" ο Sektor ;):p

Αν δεν βρείς τα specs καλύτερα να μην "πειράξεις" τίποτα.

Πλάκα πλάκα το έχω βάλει ήδη αγγελία. Δεν θέλω να ασχοληθώ...

Ευχαριστώ για τη βοήθεια, αλλά με έχει ξενερώσει το τροφοδοτικό και μόνο που έχω την ιδέα χαλιέμαι.

Αν και είναι κελεπούρι αυτη τη τιγμή τα οικονομικά μου είναι κάπως :p μετα την αγορά της νεας σύνθεσης :(

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.