Jump to content



0,3% μικρό στο μάτι...


eleozz

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ο Άρνουλφ Γέγκερ-Βάλντεν του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια λέει πως θα αρκούσε να χρησιμοποιηθεί το 0,3% του ηλιακού φωτός που κατακλύζει τη Σαχάρα για να αποκτήσει η Ευρώπη όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη.

ολόκληρο το άρθρο

Ενδιαφέρον θα είχε να μετατραπεί η Σαχάρα σε ηλιακό πάρκο. :) Έσοδα για την "μαύρη ήπειρο", αξιοποίηση μιας "καμμένης" περιοχής του πλανήτη (με αξιόλογη έκταση μάλιστα), ενεργειακή απεξάρτηση απο τη Ρωσία (άρα διπλωματική ανάσα για την Ε.Ε) και άλλα πολλά.

Αλλά γιατί μου φαίνεται τόοοοσο χλωμό?

:hehe: ανέκδοτο!!!!!

Ηλίθιο να κατακλύσεις την σαχάρα με PV, εκτός αν έχεις πιάσει πάνω από 80% στην απόδοση + ξέρεις ότι την ενέργεια θα την διαχειρίζεσαι εσύ. Και γιατί η Σαχάρα να πουλάει στην Ευρώπη?

= αποκλείεται να γίνει :)

Απλά σαν σύγκριση ίσως έχει κάποια μικρή αξία για όσους δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Τις αμμοθύελλες τις σκέφτηκε κανένας? Το τοπίο εκεί αλλάζει όψη από βράδυ σε μέρα.

τοτε να βαλουν και γεννητριες αιολικης ενεργειας!:happy2:

Βασικά, αν γινόταν εγκατάσταση ηλιακού πάρκου (όοοοταν πιανόταν το 80% σε απόδοση ή τέλος πάντον όποτε συνέφερε) φαντάζομαι δε θα ήταν κάτι δύσκολο η αντιμετώπιση της αμοθύελλας, καθώς αυτές προκαλούνται απο την ασταθή άμμο. Η τεχνολογία για συγκράτηση των θινών υπάρχει (δεν είναι το ίδιο ακριβώς, αλλά άλλωστε μιλάμε θεωρητικά και σε τεράστια κλίμακα)

Όσο για το γιατί να πουλάει στην Ευρώπη... και γιατί να μην πουλάει? :)

Κώστας, τώρα που το λες και το παρατηρώ... δίκιο έχεις. Να εισηγηθούμε... :p

Το βασικότερο πλεονέκτημα που έχουν τα φωτοβολταϊκά, είναι ότι μπορεί να βρίσκονται διεσπαρμένα. Δεν μπορείς να σπείρεις ένα εργοστάσιο λιγνίτη σε κάθε ταράτσα, μπορείς όμως να βάλεις PV. Αυτό το πλεονέκτημα της αποκέντρωσης, σε μια εποχή που ο έλεγχος της ενέργειας δημιουργεί τους πολέμους (δείτε τι γίνεται τριγύρω), είναι πάρα πολύ χαζό να το χάσεις κάνοντας τη Σαχάρα τη νέα Αραβική χερσόνησο.

Γι' αυτό χαρακτήρισα χαζό το να γεμίσεις με PV τη Σαχάρα, διότι κάποιος θα θέλει να τα ελέγχει :)

απλα στη σαχαρα θα ειναι πιο φτηνο (τι νοικι να πληρωσει καποιος?)

δε θα χει προβλημα χωρου

και θα εχει περισσοτερο ηλιο.

η διαφορα τις ηλιακής ενέργειας από σαχάρα και ευρώπη είναι τεραστια,

πολλές πόλις τις ευρώπης (π.χ. στην γερμανία το Φράιμπουργκ) έχουν σε κάθε σπίτι και ένα φ/β.

στην ελλάδα τα φωτοβολταϊκά πρώτων δεν είναι τόσο διαδεδομένα

και δεύτερον υπάρχει μια κακός διαχειριζόμενοι νομοθεσία.

προσωπικά πιστεύω πως το ενεργειακό πρόβλημα σε λίγα χρονια θα είναι τόσο εμφανίσιμο που αυτή η λύση δεν θα συζητιέται καν, απλά θα γίνει αποδεκτη

η διαφορα τις ηλιακής ενέργειας από σαχάρα και ευρώπη είναι τεραστια,

πολλές πόλις τις ευρώπης (π.χ. στην γερμανία το Φράιμπουργκ) έχουν σε κάθε σπίτι και ένα φ/β.

στην ελλάδα τα φωτοβολταϊκά πρώτων δεν είναι τόσο διαδεδομένα

και δεύτερον υπάρχει μια κακός διαχειριζόμενοι νομοθεσία.

προσωπικά πιστεύω πως το ενεργειακό πρόβλημα σε λίγα χρονια θα είναι τόσο εμφανίσιμο που αυτή η λύση δεν θα συζητιέται καν, απλά θα γίνει αποδεκτη

δεν ειναι κακως

ειναι πολυ καλη (για τους απατεωνες που εχουν συμφεροντα)

δεν μπορεις να βαλεις ουτε φ/β ουτε να απεξαρτηθεις απο το παγιο της δεη...

μην πάρεις την απάντηση προσωπικά

δεν απαντάω στο μήνυμα σου απλά

απαντάω στο θέμα που ανοίξαμε

γιατί ρε καραγκιόζη έλληνα(βάλε ότι θες, π.χ. δεη) να μην μπορώ να παράγω ανεξάρτητα το ρεύμα που καταναλώνω?

και γιατί ενώ στις υπόλοιπες χώρες τις ευρώπης οποιος παράγει ρεύμα μπορεί να πουλήσει το περίσσευμα για να βοηθήσει σε πόλους τομής το ίδιο το κράτος,εσύ κανεις ακριβώς το αντίθετο?

το να σε αναγκάζουν να πληρώνεις για κάτι που μπορείς να το αποφυγής χωρίς να παρανομήσεις δεν είναι δημοκρατικό,αλλα αυτό συμβαίνει στην πιο δημοκρατική χωρα τις γης.

edit: αν σου πω ότι τώρα κατάλαβα το ύφος τις απάντησης σου? :p

80% απόδοση στα φωτοβολταικά? που ζείτε? ουτε 20% δεν πιάνουν

υπ όψιν, η πυκνότητα ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας είναι περίπου 1.4 kW/m2 οπότε αν όντως υπήρχε η τεχνολογία γιά 80% στα φωτοβολταικά το πρόβλημα μας θα είχε λυθεί πρό πολλού, με 5 τετραγωνικά στην ταράτσα μας 8α είχαμε 5.5 kW έτοιμα για χρήση στο σπίτι. το θέμα είναι ότι και τα 20% είναι state-of-the-art, πανάκριβα και δεν είναι έτοιμα για παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. συν ότι το ποσό της ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθούν είναι τόσο μεγάλο που το φωτοβολατικό σύστημα δεν πρόκειται να το αποσβέσει στα 10-15 χρόνια ζωής του

για αυτό οι επιστήμονες μιλάνε για solar tower

όχι ότι είναι φτηνότερα αλλα για τεράστιες εγκατάστασης έχουν μεγαλύτερη απόδοση για τα χρήματα που απαιτούνται

Δε λέμε οτι έχουν 80, αλλά στο θεωρητικό φάσμα των 80%, ή τέλος πάντων όποτε συνέφερε, λέμε για το αν συμφέρει η όχι. Προφανώς και δεν έχουν 80, και το 20 που ακούω με εκπλήσει. :)

Αλήθεια, αυτό το 20 για το οποίο μιλάς είναι ΜΕ την τεχνολογία του MIT για εκείνα τα υλικά που είναι διάφανα και απορροφούν ενέργεια? Έλεγαν πως απλώς προσαρμόζοντας τα πάνω στα ήδη υπάρχοντα φωτοβολταϊκά, θα μπορούσε να διπλασιαστεί η απόδοση τους.

Δε ξέρω τί γίνεται, πάντως κάτι θα κινηθεί σε 15 χρόνια. Μόλις η Μ.Βρετανία αποκτήσει κλίμα Σιβηρίας (κοινώς, bye bye golf stream) ΚΑΤΙ θα κινηθεί. Αν δεν είναι ήδη αργά.

Link: http://www.in.gr/news/article.asp?lngentityid=918697&lngdtrid=252

Link: http://www.banana-republic.gr/ (<-- μέσα στο "Ένας υπέροχος χημικός κόσμος" αναφέρει αυτό που είπα για τη Μ.Βρετανία

Ήδη δοκιμάζονται πανελάκια με απόδοση ~80% και αυτή τη στιγμή πουλιούνται για βιομηχανική χρήση πάνελ ~40% και οικιακή ~20-25%.

http://gizmodo.com/351945/foldable-solar-panels-could-be-up-to-80-efficient

Όμως όπως συμβαίνει με όλα τα παγκόσμια προβλήματα, δεν παίζει ρόλο η δυσκολία του εγχειρήματος αλλά το αν θα το πάρουν απόφαση αυτοί που πρέπει...

Ήδη δοκιμάζονται πανελάκια με απόδοση ~80%

LOL @ ηδη δοκιμαζονται

1) Ειναι τελειως θεωρητικο και στηριζεται στο τι θα γινει ΑΝ πιασουν τις μαξιμουμ θεωρητικες κβαντικες αποδοσεις των ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ. Τα ανοργανα ηδη εχουν πιασει την θεωρητικη μαξιμουμ κβαντικη αποδοση τους. Ειναι στο 90+% οποτε δεν εχουν να πανε πουθενα. Παιζουν μονο με την μειωση του κοστους τους. Το πιο ελπιδοφορο ειναι "διαλυματα ενωσεων Si" τα οποια κανεις coating και γλιτωνεις τα υψηλα κενα και θεμροκρασιες που χρειαζονται για την παρασκευη τους.

2) Τα 40% που λες ειναι ΜΟΝΟ για τιποτα δορυφορους. Ειναι ανοργανα με Ga, As, In κλπ κλπ και ουτε ΚΑΝ για βιομηχανικη χρηση δεν συμφερουν.

Ενα ρεαλιστικο σεναριο ειναι οργανικα/πολυμερικα με ~40% αποδοση σε 10-15 χρονια. Ηλεκτροχημικα λιγο πιο συντομα.

3) το 20-25% για οικιακη δεν θα το δεις πουθενα. Με ενα 10-15% να εισαι πανευτυχης για το σπιτι σου με πυριτιο γιατι αλλιως δεν μιλαμε για αποσβεση χρηματων ουτε στα εγγονια σου. Φτηνο πυριτιο παιζει και με 6-8%.

Οκ πάσο! Μάλλον ξέρεις πολλά! :shutup:

Πάντως η ουσία είναι ότι αν θέλουν μπορούνε να κάνουν πολλά...αλλά απλά δε θέλουν

Μια πολυ καλη κινηση που εχει πολυ καλη αποδοση σε σχεση με την ηλιακη ενεργεια ειναι ενας θερμοσιφωνας.

Εμεις εδω κ χρονια δεν εχουμε λογο διπλωματικων επεισοδιων στην καθετη ιδοκτησια !

Ειδικα ενας πιο ακριβος ηλιακος παρεχει καυτο νερο κ το χειμωνα κ με συννεφια ! (επιστρωση τιτανιου κ δεν συμμαζευετε)

EDIT:

ΑΝ προεξατε το αρθρο επουδενι δεν αναφερει για φωτοβολταικα, αλλα για μετατροπη της ηλικαης ενεργειας σε θερμικη μεσω κατοπτρων και στη συνεχια στους ατμοστροβιλους !

Οκ πάσο! Μάλλον ξέρεις πολλά! :shutup:

Καμμια σχεση ρε.

Ειδικα στα ανοργανα δεν εχω ιδεα.

Απλα απο τα λιγα που θυμαμαι ειναι αυτα που σου εγραψα και το οτι το ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ μεγιστο για τα καλυτερα μιγματα ανοργανων ειναι το 50-60% (τελικη ενεργειακη αποδοση).

Επισης σε ολα τα φωτοβολταϊκα θελουνε να μιμηθουνε το φαινομενο της χλωροφυλλης που ενω δεν ειναι ο καλυτερος ηλιακος συλλεκτης (πρασινο-αντι για κοκκινο) ειναι αποδοτικοτατος. Σε παρομοια γραμμη κινειται και το αρθρο που εδωσες.

Απλα τα 80% (ακομα κι αν ειναι για φωτοβολταικα) που γραφει ειναι αρκετα ακυρο και αυθαιρετο για να ειναι αληθινο ακομα και για breakthrough.

Τετοια "αλματα" δεν τα αφηνεις με την φραση...."they predict will function at 80% efficiency". Το μετρας ΣΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ και δινεις αποτελεσματα...:hehe:

Ο βαθμός απόδοσης εκφράζει το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια στο φωτοβολταϊκό στοιχείο. Τα πρώτα φωτοβολταϊκά στοιχεία, που σχεδιάστηκαν τον 19ο αιώνα, δεν είχαν παρά 1-2% απόδοση, ενώ το 1954 τα εργαστήρια Bell Laboratories δημιούργησαν τα πρώτα Φ/Β στοιχεία πυριτίου με απόδοση 6%. Στην πορεία του χρόνου όλο και αυξάνεται ο βαθμός απόδοσης: η αύξηση της απόδοσης, έστω και κατά μια ποσοστιαία μονάδα, θεωρείται επίτευγμα στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Στην σημερινή εποχή ο τυπικός βαθμός απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου βρίσκεται στο 13 – 15%, ο οποίος, συγκρινόμενος με την απόδοση άλλου συστήματος (συμβατικού, αιολικού, υδροηλεκτρικού κλπ.), παραμένει ακόμη αρκετά χαμηλός.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

για αυτό είπα πως άλλο τα φωτοβολταϊκά και άλλο το solar tower

το ένα έχει να κάνει την ηλιακή ενέργεια ηλεκτρισμό

και το άλλο να στρέψει την ηλιακή ενέργεια σε ένα σημείο για να το ζεστάνει

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.