redbighunter Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2008 εχω 2 ιδιους σκληρους WD 320Gb και θελω να τους βαλω σε raid (για ταχυτητα)! η χρηση τους θα ειναι καθαρα για λειτουργικο ( xp+vista)! επειδη δεν εχω ξανακανει διαταξη raid θα ηθελα να μου πειτε τα βηματα ακριβως! τους δισκους να τους χωρισω σε partitions? κι αν ναι ποσα Gb το καθε κομματι και με ποιο προγραμμα? γινεται να στησω raid 0+1 με μονο 2 σκληρους αν τους χωρησω σε partitions? ξαναλεω οτι θελω να εχω παραλληλα και xp k vista!
dpolal Αύγουστος 4, 2008 #2 Αύγουστος 4, 2008 0+1 με δύο δίσκους ντεν γίνετε.Από ότι κατάλαβα σε ενδιαφέρει η απόδοση οπότε θα τους στήσεις σε raid-0...ΠΡΟΣΟΧΗ:1- σε περίπτωση που ένας εκ των δύο πεί αντίο θα χάσεις οτιδήποτε έχεις στη συστοιχία, μπορεί ο άλλος να λειτουργεί αλλά τα δεδομένα τα ξεχνάς.2- από το 1 προκύπτει ότι τα δεδομένα σου, τραγούδια, φωτό, αρχεία κλπ ΠΡΕΠΕΙ να τα έχεις οπωσδήποτε και κάπου αλλού, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.Από εκεί και μετά.1- φτιάχνεις δισκέττα με drivers για το raid, από το σιντί της μητρικής. Απαραίτητο για τα ΧΡ.2- συνδέεις τους δίσκους, ρυθμίζεις από το BIOS τον controller σε raid mode και όταν μπουτάρει το πισί μπαίνεις στο BIOS του controller.Π.Χ. σε Intel controller πατάς CTRL + I.Εκεί επιλέγεις του δίσκους, τον τύπο του raid που θέλεις και φτιάχνεις τη συστοιχία.-Είτε επιλέγεις ολόκληρο το χώρο και φτιάχνεις μια συστοιχία raid-0, αργότερα χωρίζεις τα partitions.-Είτε επιλέγεις ένα ποσό π.χ. 60Gb όπου και φτιάχνεις μια συστοιχία raid-0, τον υπόλοιπο χώρο τον κάνεις συστοιχία raid-1, έτσι εκμεταλεύεσαι την ταχύτητα για τα 60 και την ασφάλεια για τα υπόλοιπα Gb που περισσεύουν...Αν φτιάξεις παραπάνω από μια συστοιχίες δώσε τους χαρσκτηριστικά ονόματα για να τις ξεχωρίσεις μετά.3- μπουτάρει το πισί με το σιντί εγκατάστασης των ΧΡ, πατάς το F6 για να σου ζητήσει τη δισκέττα με τους drivers και συνεχίζει. (παρακάτω θα σου ζητήσει τη δισκέττα)4- στο σημείο όπου θα σε ρωτήσει ΠΟΥ να εγκαταστήσει τα ΧΡ εκεί θα επιλέξεις φυσικά την raid-0 συστοιχία και θα φτιάξεις ΟΣΑ partitions θέλεις εσύ. Κατά προτίμηση φτιάξε 1 για τα ΧΡ με μέγεθος π.χ. 30Gb, άλλο ένα για να μπούν μετά τα vista (άλλα 30Gb) και άσε τον υπόλοιπο χώρο(ή την δεύτερη συστοιχία) για τα DATA σου.Μπορείς να αλλάξεις το My documents και να βλέπει άλλο partition αργότερα οπότε τα 30Gb είναι υπέραρκετά για την εγκατάσταση και τα προγράμματα μόνο.Αυτά.
kert Αύγουστος 4, 2008 #3 Αύγουστος 4, 2008 Θα μπεις στον intel matrix manager ακριβως πριν το bios. Εκει θα επιλεξεις π.χ. 30gb απο τον πρωτο δισκο και αλλα τοσα απο τον δευτερο και θα δημιουργησεις μια συστοιχια RAID0 (π.χ. για τα xp). Με την ιδια μεθοδο θα επιλεξεις αλλα 30-40gb απο τον υπολοιπο διαθεσιμο χωρων των σκληρων και θα φτιαξεις μια συστοιχια RAID0 για τα vista. Τελος , τον υπολοιπο χωρο μπορεις να τον κανεις RAID1 για τα δεδομενα σου. Με αυτον τον τροπο (φτιαχνωντας κατα καποιο τροπο τα partitions απο τον intel matrix storage , θα μειωθει το read access time. Τελος , μην ξεχασεις να εγκαταστησεις στα windows τον intel matrix storage και να ενεργοποισεις το write caching.
Jay Αύγουστος 4, 2008 #4 Αύγουστος 4, 2008 Εξαιρετικα ποστ dpolal και billy23 :clap:Αναρωτιεμαι το Intel matrix manager θα μπορουσε να δουλεψει σε AMD? :whistle2:
redbighunter Αύγουστος 4, 2008 Author #5 Αύγουστος 4, 2008 παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις σας! θα δοκιμασω και θα σας πω! τα δεδομενα μου ολα θα τα εχω σε αλλους δισκους ξεχωριστα, μονο προγραμματα και OS θα ειναι περασμενα σε raid!
ChSin7 Αύγουστος 4, 2008 #6 Αύγουστος 4, 2008 Αναρωτιεμαι το Intel matrix manager θα μπορουσε να δουλεψει σε AMD? :whistle2:Θές απάντηση ?
Blinky Αύγουστος 5, 2008 #7 Αύγουστος 5, 2008 Οτι λενε ο dpolal και billy23 , αλλα στο δευτερο κομματι που θα ειναι ασφαλες μη κανεις καθολου raid εφοσον εχεις μονο 2 δισκους, θα χασεις παρα πολυ χωρο. Αστους ετσι, κρατα και λιγο backup και αν ψοφησει ο ενας δεν επηρεαζονται τουλαχιστον τα δεδομενα του αλλου. Διαφορετικα παρε αλλους 2 δισκους και κανε raid5 στο ασφαλες κομματι!Εγω εχω 4 500αρηδες raid0 50gb + raid5 1360gb και χτες μου ψοφησε ο ενας. Τον αλλαξα σημερα και δεν εχασα ουτε byte απο τα 1360, το raid0 Πηρε πουλο και φτιαχτηκε απο την αρχη βεβαια, αλλα μικρο το κακο. Αν το ξαναεκανα απο την αρχη θα εκανα Raid 0+1 100gb (50 ωφελιμα) + 1300gb raid5! Και αμα ψοφησει ενας δισκος δε τρεχει τιποτα, τον αλλαζεις αλλα με 0 downtime! Γενικα 4 δισκοι ανοιγουν πολλες δυνατοτητες σε σχεση με 2...
neuromancer Αύγουστος 9, 2008 #8 Αύγουστος 9, 2008 Τελος , μην ξεχασεις να εγκαταστησεις στα windows τον intel matrix storage και να ενεργοποισεις το write caching.Πώς γίνεται αυτό ?
Teodor_ch Αύγουστος 9, 2008 #9 Αύγουστος 9, 2008 Θα μπεις στον intel matrix manager ακριβως πριν το bios. Εκει θα επιλεξεις π.χ. 30gb απο τον πρωτο δισκο και αλλα τοσα απο τον δευτερο και θα δημιουργησεις μια συστοιχια RAID0 (π.χ. για τα xp). Με την ιδια μεθοδο θα επιλεξεις αλλα 30-40gb απο τον υπολοιπο διαθεσιμο χωρων των σκληρων και θα φτιαξεις μια συστοιχια RAID0 για τα vista. Τελος , τον υπολοιπο χωρο μπορεις να τον κανεις RAID1 για τα δεδομενα σου. Με αυτον τον τροπο (φτιαχνωντας κατα καποιο τροπο τα partitions απο τον intel matrix storage , θα μειωθει το read access time. Τελος , μην ξεχασεις να εγκαταστησεις στα windows τον intel matrix storage και να ενεργοποισεις το write caching.απο όσο ξέρω μπορείς να φτιάξεις μόνο δύο διαφορετικά raid σε ένα array (μόνο ραιδ 0,0 , 0,1 κλπ κλπ)και όχι 0,0,1επίσης σε raid 0,1 εάν ενεργοποιήσω το write caching στο raid1 (δεύτερο κομμάτι) μου χαλάει τελείως την επίδοσή του (ραιδ 1)
neuromancer Αύγουστος 9, 2008 #10 Αύγουστος 9, 2008 ...εάν ενεργοποιήσω το write caching στο raid1.... πώς γίνεται ρε παλληκάρια αυτό?
Teodor_ch Αύγουστος 9, 2008 #11 Αύγουστος 9, 2008 μέσα στον ιντελ μανατζερ δεξί κλικ στο raid και σου βγάζει επιλογή
neuromancer Αύγουστος 9, 2008 #12 Αύγουστος 9, 2008 Τώρα που το ξανασκέφτομαι, το write caching στο raid1 είναι εγγύηση να χαλάσεις το mirror σε περίπτωση που κρασάρει με data στην cash.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.