Jump to content



Φτάνει το τροφοδοτικό?


KTMlover

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ παιδιά και θέλω την βοήθειά σας. Έχω ένα σύστημα τώρα το οποίο μεσα στους επόμενους 2 μήνες θα έχει αλλάξεί σχεδόν ολοκληρωτικά.H ερώτησή μου είναι: Θα αντέξει το τροφοδοτικό μου τις αλλαγές?? Το σύστημα θα παίζει στα defaults. Το τροφοδοτικό μου είναι ένα heroichi 475w αγορασμένο προ διετίας

Το σύστημά μου τώρα είναι

Abit Ab9 PRO C2D e6400 ASUS 7900gt 256mb 2gb Ram DDR2 1 DVD writer 3 HDD 500GB και 4 θέσεις USB που χρησιμοποιούνται απο ποντίκι,gamepad κτλ.

Το σύστημα θα γίνει ως εξής

ASUS P5Q C2D 8500 GeCube 4870 4gb DDR2 Muskin 1 DVD writer 3 HDD 500gb και 4 θέσεις USB που χρησιμοποιούνται απο ποντίκι,gamepad κτλ.

φιλε με το συστημα της υπογραφεις ειμαι με ενα τροφοδοτικο 430w...

εισαι μια χαρα!!!

Αμα θες να κλοκαρεις πιστευω πως δεν θα σηκωνεις....

μπα δεν νομιζω...

attachment.php?attachmentid=53&d=1214641194

296603.png

valid

Το τροφοδοτικο ηταν και σε ενα 6600quad κλοκαρισμενο στα 4,1GHz!

H ερώτησή μου είναι: Θα αντέξει το τροφοδοτικό μου τις αλλαγές?? Το σύστημα θα παίζει στα defaults. Το τροφοδοτικό μου είναι ένα heroichi 475w αγορασμένο προ διετίας

ASUS P5Q C2D 8500 GeCube 4870 4gb DDR2 Muskin 1 DVD writer 3 HDD 500gb και 4 θέσεις USB που χρησιμοποιούνται απο ποντίκι,gamepad κτλ.

Σε default τα παραπάνω θα τα κρατήσει το τροφοδοτικό σου πολύ εύκολα. Περίπου 250W κατανάλωση υπό φορτίο θα έχει.

σε load θα έχει το λιγότερο 350 watt

Σύστημα με Skulltrail επεξεργαστή, 4 δίσκους και 2 κάρτες γραφικών έχει 350W σε φορτίο. Αυτό δεν θα ξεπερνά τα 250W καθαρά. Προσωπικά αμφιβάλλω αν φτάνει τα 250VA και όχι τα 250W, χωρίς να υπολογισθεί καθόλου ο power factor και το efficiency δηλαδή. Τα τροφοδοτικά είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν 24/7 στο 40-60% της πλήρης εξόδου τους (typical load) και επειδή το 400W τροφοδοτικό των 10€ σίγουρα δεν έχει την ίδια απόδοση με αυτό της Enermax των 60€, τα νούμερα από τις εταιρίες και τυχόν calculators είναι αρκετά ανεβασμένα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα μάρκετινγκ.

Αν δεν με πιστεύεις μπορείς να πάρεις ένα πολύ φτηνό energy meter από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών με κόστος μικρότερο των 20€ και να το διαπιστώσεις μόνος σου. Και θυμίσου ότι αυτό θα μετράει το apparent power (πλήρη ισχύς?) και όχι την active power (ενεργή ισχύς?) που χρησιμοποιεί το τροφοδοτικό αφού δεν μπορεί να μετρήσει γωνίες φάσης, αλλά ούτε και το efficiency του τροφοδοτικού. Για να μην σε μπερδεύω, αν το τροφοδοτικό είναι active PFC αφαίρεσε από αυτό που θα διαβάσει το energy meter ένα 25% και θα δεις την κατανάλωση του συστήματος με σχετική ακρίβεια.

Συγνώμη για τους όρους στην Αγγλική γλώσσα, δεν είμαι σίγουρη για την μετάφρασή τους.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Βαδίζουμε λοιπόν με αυτό που έχω και στην χειρότερη μέχρι να βρεθούν φράγκα βγάζω 2 δίσκους και το optical

Αν δεν με πιστεύεις μπορείς να πάρεις ένα πολύ φτηνό energy meter από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών με κόστος μικρότερο των 20€ και να το διαπιστώσεις μόνος σου. Και θυμίσου ότι αυτό θα μετράει το apparent power (πλήρη ισχύς?) και όχι την active power (ενεργή ισχύς?) που χρησιμοποιεί το τροφοδοτικό αφού δεν μπορεί να μετρήσει γωνίες φάσης, αλλά ούτε και το efficiency του τροφοδοτικού. Για να μην σε μπερδεύω, αν το τροφοδοτικό είναι active PFC αφαίρεσε από αυτό που θα διαβάσει το energy meter ένα 25% και θα δεις την κατανάλωση του συστήματος με σχετική ακρίβεια.
Αν μεταξύ της πρίζας/μετρητή δεν έχουμε το PC αλλά ένα UPS (p.x. APC) και μετα το PC, τότε αυτό που θα διαβάσουμε στον μετρητή είναι αυτό "ακριβώς" που καταναλώνει το όλο σύστημα ?
Αν μεταξύ της πρίζας/μετρητή δεν έχουμε το PC αλλά ένα UPS (p.x. APC) και μετα το PC, τότε αυτό που θα διαβάσουμε στον μετρητή είναι αυτό "ακριβώς" που καταναλώνει το όλο σύστημα ?

Όχι, απεναντίας θα μετρήσεις ακόμα περισσότερο γιατί και τα UPS ρίχνουν (σημαντικά) το power factor. Θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η γωνία φάσης και συνεπώς η apparent power. Η κατανάλωση του συστήματος δεν αυξάνεται, αλλά θα ζητά περισσότερο ρεύμα από το δίκτυο.

Συνεπώς τα "μηχανακια" αυτά δεν μας δίνουν την σωστή κατανάλωση ετσι ?

Και κάτι ακόμα, αν το γνωρίζεις : Πόσο "σωστές" είναι οι μετρήσεις που έχουμε από μερικά UPS (σαν τα APC) όπως αυτά :

95 watt με την οθόνη (19" TFT). Αν δεν είναι 60 είναι 65W.

pcwatt1xl8.th.png

pcwatt2jv7.th.png

Πόσο λάθος να μετρά το APC ?

Συνεπώς τα "μηχανακια" αυτά δεν μας δίνουν την σωστή κατανάλωση ετσι ?

Και κάτι ακόμα, αν το γνωρίζεις : Πόσο "σωστές" είναι οι μετρήσεις που έχουμε από μερικά UPS (σαν τα APC) όπως αυτά :

Tα energy meters (οικιακής χρήσης) δείχνουν το πόση ενέργεια πληρώνεις. Απλώς υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνεις και αυτού που χρησιμοποιείς. Το εναλλασόμενο ρεύμα δεν είναι σαν το συνεχές, οτιδήποτε προκαλεί γωνία φάσης δημιουργεί και δεύτερη συνισταμένη και απορροφά reactive power (αντιδραστική ισχύ?) την οποία δεν την καταναλώνει αλλά και υπάρχει και την πληρώνεις. Και γωνία φάσης προκαλούν σχεδόν τα πάντα, μεγάλη ή μικρή.

Δεν μπορώ να γνωρίζω το πόσο ακριβείς είναι οι μετρήσεις των UPS, αλλά αν σκεφτείς ότι ένα βιομηχανικό power meter που μπορεί να ξεχωρίσει την γωνία φάσης και να υπολογίζει την active power και την reactive power ξεχωριστά κοστίζει αρκετές φορές την αξία ενός ακριβού UPS πολύ πιθανόν να έχουν το απλό κύκλωμα βολτομέτρου-αμπερομέτρου που έχουν και τα φτηνά energy meters των >20€ και αυτό που σου λένε είναι το apparent power. Είναι και το πιο λογικό αφού το apparent power πρέπει να το καλύψει το UPS, όχι το active power. Σίγουρα όμως αυτό είναι το apparent power που δίνει το UPS στις συσκευές και είναι χαμηλότερο από αυτό που ζητά το ίδιο από το δίκτυο καθώς και αυτό προκαλεί μεγάλες γωνίες φάσης. Αν αφαιρέσεις από αυτό που σου δείχνει το power factor των συσκευών που είναι τοποθετημένα τότε σου δείχνει τo active power που χρησιμοποιούν οι συσκευές αυτές, και αν στην συνέχεια το πολλαπλασιάσεις με το efficiency των συσκευών αυτών θα σου δείξει την χρήσιμη ισχύ που γίνεται DC και το υπόλοιπο είναι θερμικές/ηλεκτρομαγνητικές απώλειες.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι το σύστημα της φωτογραφίας είναι χωρίς φορτίο και χρησιμοποιεί τροφοδοτικό με power factor 99% και efficiency 80% και για τον υπολογιστή αλλά και για την οθόνη. Η κατανάλωσή του είναι 95VA AC (αν θεωρήσουμε ότι το όργανο που το μετρά είναι και σχετικά ακριβές). Η πραγματική ισχύς που καταναλώνουν οι συσκευές είναι ίση με την apparent power επί του power factor (0.99) και το σύνολο επί το efficiency (0.8). Δηλαδή 75.24W σε typical idle. Εσύ όμως πληρώνεις τα 95VA, που θα είναι ακόμα περισσότερα όταν υπολογίσεις το power factor του UPS. Αυτό φυσικά είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα, είναι απίθανο να έχεις 2 συσκευές με πανομοιότυπα τροφοδοτικά και θεωρούμε ότι όλες οι μετρήσεις είναι απολύτως ακριβείς.

Με κάλυψες ΠΑΡΑΠΑΝΩ από αρκετά, σ'ευχαριστώ. Αυτό που ήθελα να μάθω (και που με ενδιαφέρει σαν καταναλωτή που πληρώνει τον λογ. της ΔΕΗ από την τσέπη του) ήταν πόσο διαφέρουν οι μετρήσεις των energy meters (οικιακής χρήσης) ή του UPS (στην δικιά μου περίπτωση) από αυτό που καλούμαι να πληρώσω στο τέλος του μήνα. Συνεπώς τα energy meters μια χαρά κάνουν την δουλεία που θέλουμε.

Συγνώμη για τα offtopic, άλλα μερικές φορές είναι χρήσιμα όπως τωρα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.