Jump to content

Σύνθεση HTPC

YiorgosX

Recommended Posts

Παίδες γεια σας.

Οπως λέει και ο τίτλος, σκέφτομαι να κτίσω ένα HTPC για το σαλόνι. Λόγω του γεγονότος ότι θα μπει σε έπιπλο, προσανατολίζομαι σε κουτί silverstone ή κάποιο άλλο που όμως θα έχει ύψος το πολύ 17 εκ.

Πάμε τώρα στο εσωτερικό του. Προφανώς ο βασικότερος στόχος θα είναι η ησυχία.

1. mobo: Πρέπει να έχει ψηφιακή έξοδο ήχου για απ' ευθείας σύνδεση με τον προενισχυτή -αν κάποιο mobo αξίζει τον κόπο και δεν έχει ψηφιακή έξοδο ήχου, μπορώ να δω και για εξωτερική κάρτα ήχου. Είδα ότι υπάρχουν κάποια που ενσωματώνουν έξοδο HDMI. Αξίζει τον κόπο να δω κάτι τέτοιο ή να χρησιμοποιήσω την κάρτα γραφικών; Αν έχει παθητική ψύξη θα είναι καλύτερα, αλλά λόγω περιορισμένης δυνατότητας αερισμού δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι αρκετή. Σκέφτομαι το ASUS P5KC.

2. CPU: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 PC's με dual core 6700, 5500 και 4500. Θα ήταν αρκετός κάποιος από τους παραπάνω, ώστε να προχωρήσω σε αγορά ενος quad για αναβάθμιση κάποιου PC? Προφανώς το o/c είναι απαγορευτικό.

3. Ψύκτρα CPU αρκεί να είναι αθόρυβη και να χωράει.

4. GPU: Μια και ο ήχος θα πηγαίνει στον προενισχυτή, δεν είναι απαραίτητη η έξοδος HDMI. Και η DVI αρκεί. Εδώ είχα στο μυαλό μου μια 3850/3870 αλλά παραδόξως κάπου διάβασα ότι δεν είναι αρκετες για HD content.

5. RAM: νομίζω ότι 2Gb στα 800 θα είναι αρκετή -υπάρχει κι ένα σετάκι.

6. DVD: το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ησυχία του μηχανισμού ανάγνωσης. Ετσι κι αλλοιώς υπάρχει DVD player δίπλα, αλλά για εγκατάσταση s/w ή ό,τι άλλο ήθελε προκύψει είναι απαραίτητο.

7. HDD: οι 7200.11 που χρησιμοποιώ τελευταία, μου φαίνονται πολύ καλοί. Εχει νόημα το RAID?

8. OS πιθανότατα κάποιο media center -XP ή Vista.

9. Οθόνη: Θα χρησιμοποιηθεί η TV.

Η μη αναφορά σε προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι είναι ...άπειρος, αλλά τα 20-30€ επιπλέον σε κάποιο component δεν θα είναι περιοριστικός παράγων. Το σύνολο που έχω στο μυαλό μου είναι περίπου 550-600€. Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί κάποια από τις υπάρχουσες CPU, ο προϋπολογισμός κατεβαίνει κατά 100€.

Οι όποιες προτάσεις/παρατηρήσεις/υποδείξεις καθώς και οι δικές σας εμπειρίες θα ήταν πολύτιμες.

Ευχαριστώ.

1. ως κάτοχος της P5E-VM HDMI δεν μπορώ παρά να την προτείνω. είναι μΑΤΧ άρα θα χωράει στα περισσότερα HTPC cases και είναι εξοπλισμένη με HDMI.

2. για τον επεξεργαστή μπορείς πολύ απλά να δοκιμάσεις μόνος σου στα desktop σου αν αντέχει 1080p. εγώ είμαι με εναν wolfdale 8200 και πάνω από 25% utilization δεν έχω δει.

3. θα εξαρτηθεί από το κουτί που θα πάρεις.

4. αν δεν παίζεις παιχνίδια δεν χρειάζεσαι

5. για ΧΡ με 2 είσαι οκ αν βάλεις vista ίσως να σκεφτείς τα 4

6. όσο θόρυβο και να κάνει, αν βάλεις το anydvd μπορείς να το κάνεις ήσυχο

grigas,

ευχαριστώ για την απάντηση.

1. Θα προτιμούσα full ATX, κυρίως για λόγους επεκτασιμότητας. Ποτέ δεν ξέρεις τι ανάγκη αναβάθμισης θα προκύψει. ;)

2. Θα το κάνω

4. Παιχνίδια πιθανότατα δεν θα παίξω,αλλά ποτε δεν ξέρεις...

6. Δεν το ήξερα αυτό! Θα το δοκιμάσω άμεσα. Thanx.

cabdik,

δεν θυμάμαι πού το διάβασα, αλλά το διάβασα περισσότερες από μία φορές. Και γω εξεπλάγην και γι' αυτό το ανέφερα.

....πριν από λίγους μήνες, έστησα και εγώ το HTPC μου, που είναι πολύ κοντά σ'αυτό που θέλεις να κάνεις.

κουτί: Silverstone LC16M

cpu: E6600 υπεραρκετός, σε .mkv 1080p δεν έχει πάει πάνω απο 20%

ψήκτρα cpu: είχα μια zalman 9500led ........πάντα στις χαμηλότερες στροφές δεν την ακούω καν......

gpu: ASUS 8600GT silent και αθόρυβη και παθητική ψύξη και παίζεις και κανα παιχνιδάκι και έχει μόνο 80€

ram: 2GB @800 με Vista ultimate ....υπεραρκετά

DvD player: καλό θα είναι να προτιμήσεις κάτι σε sata..... περισσότερο για να μην έχεις την πλατιά καλοδιοταινία στον μικρο χώρο του silverstone ...

HDD: Ένας 250GB WD μου είναι υπεραρκετός επειδή το HTPC συνδέεται με gigabit LAN με έναν fileserver, raid σε HTPC δεν έχει νόημα.

η καλυτερη λυση στο θεμα cpu για htpc, προσωπικη αποψη, Ε7200, του βαζεις και μια παθητικη dynatron και εισαι κομπλε.

Για μομπο οπως εχω ξαναπει ενα mini-itx P45 is the way to go. Full ATX τι να το κανεις στο htpc?, θα το κλοκαρεις θα βαλεις SLI, θα το κανεις fileserver?

Ενα cpu, ενα miniitx, 2G μνημη ενα slim notebook dvd-rom (χαμηλη καταναλωση), ιδεατα ενα 2.5αρη δισκο και εισαι υπερ του δεωντος πιστοποιημενος αρχηγος. :D με καταναλωση 120W max.

Παιδιά ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Δυστυχώς, ένας ιός που ξέφυγε από το nod32, μου σκότωσε το σύστημα και αναγκάστηκα να κάνω νέα εγκατάσταση. :cry:

darisg,

το κουτί που αναφέρεις είναι ιδίων διαστάσεων και φιλοσοφίας με το grandia. Πώς πας από θερμοκρασίες; Χρησιμοποιείς όλους τους ανεμιστήρες;

Ο 6600 είναι κοντά στον 5500, άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα, αν και η αλήθεια είναι ότι ο 7200 που προτείνει ο fotme, ήταν εξ αρχής στις πρώτες επιλογές μου.

grigas,

πιθανόν αυτό που λες είναι σωστό, όμως μια που οι θερμοκρασίες είναι σημαντικός παράγων, καλό θα ήταν να βοηθάει και η κάρτα γραφικών. Εχω μια 7900GT που περισσεύει. Θα βοηθούσε καθόλου;

fotme,

η ιδέα για το slim dvd είναι πολύ καλή.

ναι οκ..αλλά η κάρτα γραφικών θα τραβάει ρεύμα, θα παράγει θερμότητα και θα επιβαρύνει το σύστημα τόσο με την δικιά της ζέστη όσο και με την επιπλέον ζέστη του τροφοδοτικού. επίσης αν δεν είναι παθητική θα έχεις έναν επιπλέον ανεμιστήρα να σε ζαλίζει.

αποτι φαινεται καλη ειναι η 4850, τωρα δεν γνωριζω αν θα εχει ολα τα παιχνιδια σε fullhd αλλα πρεπει να διαλεξεις την ταυτοτητα που θα εχει ο υπολογιστης αυτος.Θα βλεπεις ταινιες κ μουσικες, θα ειναι κατεβαστηρι , θα ειναι παιχνιδομηχανη?

Ετσι θα κρινεις αν θελεις πολλους δισκους η μεγαλη καρτα γραφικων..τιποτα δεν ειναι υπερβολη αρκει να χρησιμευει σε κατι.

Κοίτα, όπως έγραψα το pc θα είναι media center.

Ολα τα components που αναφέρω είναι για την δημιουργία ενός καλού HTPC. Το θέμα είναι να μη φτάσω να "πετάξω" λεφτά αγοράζοντας κάτι που δεν χρειάζεται.

Αν δηλ. μια σύνθεση:

p5kc, 4500,7900gt, 2gb 800 κι ένα τροφοδοτικό 500w είναι η λύση, τότε -με εξαίρεση το κουτί και το dvd- το έχω έτοιμο.

Αυτό που επιδιώκω όμως είναι να φτιαχτεί ένα HTPC που θα μπορεί να κάνει με άνεση ό,τι πρέπει να κάνει. Και βέβαια, όπως προανέφερα, επειδή δεν νομίζω να χρειάζομαι έναν quad ή mobo striker extreme, προσπαθώ να βρω τον ιδανικό συνδυασμό components ώστε να μη πετάξω χρήματα.

η συνθεση που λες ειναι μια χαρα εως more than enough, αν θελεις να παιζεις παιχνιδια η 7900 ειναι αρκετη για 720p αν οχι βαλε μια μικρη για να εχεις χαμηλες καταναλωσεις.

αυτο το κουτι πως σου φαινεται?

http://www.case-mod.com/silverstone-sstlc09b-sstlc09b-lascala-series-miniitx-case-black-p-935.html

YiorgoX, δεν υπαρχει καλυτερο η χειροτερο σε απολυτη τιμη, υπαρχει τι σε κανει εσενα να γουσταρεις περισσοτερο η οχι.

H amd σε htpc περιβαλλον την ψαχνουν περισσοτερο, περισσοτερες μητρικες πιο οικονομικες, χαμηλoτερες καταναλωσεις, ητσνε η μονη που ειχε HDMI στις μητρικες της...πριν ενα χρονο εψαχνα για το iDO να βρω μια Intel μητρικη με hdmi και τιποτα μονο μια ακριβη τοτε abit..(συγκεκριμενα η F-I90HD)...o χωρος του htpc ειναι niche, εχει μπολικο χωρο για την amd, πιο μεγαλο απτην intel, και καλα κανει γιατι εκει εχει τρυπα. Οποτε αν θες τον ορισμο του htpc εχεις περισσοτερες επιλογες με AMD (οι BE εχουν χαμηλα TDP=μικρο form factor , τιγκατες μητρικες).

Αν το δικο σου htpc το εχεις δει σαν κανονικο pc που τα κανει ολα αλλα μεσα σε φετα silverstone, τοτε ναι η intel εχει την υπεροχη λογω επιδοσεων αλλα και καλυτερη επιδοση/watt.

Τωρα ερχονται αρκετες λυσεις σε intel mini-itx, δλδ htpcμητρικες, με full χαρακτηριστικα http://www.mini-itx.com/2008/03/06/intels-eaglelake-mini-itx-boards

αλλα ακομα δεν τις εχω δει..

choice is yours :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.