unstoppable Ιούλιος 16, 2008 #41 Ιούλιος 16, 2008 ....... και εχεις και 2*640 wd caviar σε raid5 για ταχυτητα και ασφαλεια...Τ-Ε-Λ-Ο-Σ:fun: Μην τα πετας ετσι αυταΔεν εχει νοημα το raid5 σε λιγοτερο απο 3 δισκους. P.S. γενικα αν δεν γνωριζεις κατι καλο ειναι να μην postαρεις οτι να ναι....
GeorgeVasil Ιούλιος 16, 2008 #42 Ιούλιος 16, 2008 Μην τα πετας ετσι αυταΔεν εχει νοημα το raid5 σε λιγοτερο απο 3 δισκους.P.S. γενικα αν δεν γνωριζεις κατι καλο ειναι να μην postαρεις οτι να ναι.... Κακίες... Raid1 εννοούσε το παιδί.
unstoppable Ιούλιος 16, 2008 #44 Ιούλιος 16, 2008 Τι διαφορα εχει το raid5 απο τα raid0+1?http://en.wikipedia.org/wiki/RAID
fotme Ιούλιος 16, 2008 #45 Ιούλιος 16, 2008 οχι και αναξιοπιστος δισκος ο ssd, μην λεμε και οτι θελουμε...οταν ενα συστημα δεν εχει κινουμενα μηχανικα μερη εκ των πραγματων ειναι λιγοτερο prone σε faults.. Δλδ λακαμαδες ειναι ολες οι εταιρειες που επενδυουν σε αυτη την τεχνολογια. Τυχαια τα ραπτορς γινανε 2.5 και βγαινουν φημες για 20Κ στροφες?Ο Veloci ειναι respect, αλλα σαν θεμα ταχυτητας ουδεμια σχεση εχει με τα ssd .Δεν αναφερομαι στα τωρινα αλλα στα επερχομενα απο OCΖ, που ακομα και με αυτες τις τιμες δεν παυει να ειναι πολυ καλη προταση για οποιον θελει το απολυτο σε επιδοσεις για δισκο λειτουργικου. Αν δεν θελεις να τα σκασεις παρε 2 36αρια η 2 74αρια ραπτορ σε raid και καθαρισες. Το να τα σκασεις για veloci που δεν θα κανεις raid, με οτι αυτο συνεπαγεται στις επιδοσεις που ζητας, και να εχεις 300GB για λειτουργικο το θεωρω overkill.
jogi Ιούλιος 16, 2008 #46 Ιούλιος 16, 2008 Αccess time μαγκες. Aν θές γρήγορο δίσκο για καθημερινές δουλειές, το access time ειναι το συμαντικότερο. Mε RAID-0 αυτό δεν βελτιώνεται...
lazarosleon Ιούλιος 16, 2008 Author #47 Ιούλιος 16, 2008 http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=21&product=1055437ΑΞΙΖΕΙ?????????????? Ειναι και σατα !!!
Chosen Ιούλιος 16, 2008 #48 Ιούλιος 16, 2008 http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=21&product=1055437ΑΞΙΖΕΙ?????????????? Ειναι και σατα !!!!!!!!Όχι! Μακριά από τους Transcend!
lazarosleon Ιούλιος 17, 2008 Author #49 Ιούλιος 17, 2008 Όχι! Μακριά από τους Transcend!Τι εχουνε ????
yanni Ιούλιος 17, 2008 #50 Ιούλιος 17, 2008 Μακριά από SSD. Πολύ περισσότερο από τους φτηνούς SSD που μιάζουν για ευκαιρία. Είναι πολύ νωρίς για SSD. @Tsene Γιατί έχω την εντύπωση, βλέποντας το γράφημα να είναι "ευθεία" γραμμή, ότι σε κόβει ο controller?
Tsene Ιούλιος 17, 2008 #51 Ιούλιος 17, 2008 :OT: @Tsene Γιατί έχω την εντύπωση, βλέποντας το γράφημα να είναι "ευθεία" γραμμή, ότι σε κόβει ο controller? νομίζω ότι για τον Silicon Image Sil3114 SATA RAID είναι ικανοποιητικές οι ταχύτητες Έχεις κάποιο link με συγκριτικά να το τσεκάρω;
yanni Ιούλιος 17, 2008 #52 Ιούλιος 17, 2008 Όχι δεν έχω. Αυτό που βλέπω συνεχώς από το HDTach είναι η ταχύτητα όσο προχωράς το test να μειώνεται. Αυτό γίνεται διότι κινείσαι προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό - δεν θυμάμαι - του δίσκου.Βλέποντας λοιπόν το test σου να ξεκινάει κοντά στα 90ΜΒ/sec και να τελειώνει επίσης στα 90MB/sec, έχω την εντύπωση ότι ο Silicon σε φρενάρει τουλάχιστον στο πρώτο μισό των δίσκων. Κάτι ανάλογο γίνεται π.χ. σε κάποιους NVidia controllers που έχω δει, όπου το ταβάνι είναι κάπου στα 110MB/sec ή όταν π.χ. τεστάρεις εξωτερικό δίσκο όπου το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια αντίστοιχη ευθεία γραμμή κάπου στα 33ΜΒ/sec λόγο του περιορισμού των USB controllers.Δες για παράδειγμα τα αποτελέσματα των παιδιών εδώ Στο post του madg που έχει 2 Raptors πάνω σε Intel controller και σε αυτόν η καμπύλη καταλήγει κοντά στα 90ΜΒ/sec. Ξεκινάει όμως από τα 130ΜΒ/sec.Αντίστοιχα ποιο κάτω στο post του bourlas διακρίνεις τον περιορισμό - αν δεν κάνω λάθος - του NVidia controller ο οποίος δεν αφήνει την διαμεταγωγή να ξεπεράσει τα 120ΜΒ/sec στα δύο τρίτα του τεστ.Αν κάνω λάθος στην ερμηνεία των διαγραμμάτων του HDTach, ας με διορθώσει κάποιος.
Chosen Ιούλιος 17, 2008 #53 Ιούλιος 17, 2008 Τι εχουνε ????8Mb/sec write speed. Εγκατάσταση ΧΡ σε 4 ώρες, μπουτάρισμα σε 5-6 λεπτά. Έχω έναν και τον χρησιμοποιώ ως εξωτερικό και είναι απλά "οκ" για μεταφορές.Μακριά από SSD. Πολύ περισσότερο από τους φτηνούς SSD που μιάζουν για ευκαιρία. Είναι πολύ νωρίς για SSD.Κάτσε βρε γιατρέ μου, κανένα επιχείρημα για το "πολύ νωρίς" υπάρχει, ή απλά μένουμε μακριά γιατί είναι "καινά δαιμόνια";Χρησιμοποιώ SSDs εδώ και 1 χρόνο, και τα ωφέλη στην καθημερινή χρήση είναι απίστευτα. Ένας 32άρης Samsung με 3 χρόνια εγγύηση κάνει ~140€, προσφέροντας 130Mb/sec read speed και 0.1ms access time. Ποιο το πρόβλημα;
mariosalice Ιούλιος 17, 2008 #54 Ιούλιος 17, 2008 Όχι δεν έχω. Αυτό που βλέπω συνεχώς από το HDTach είναι η ταχύτητα όσο προχωράς το test να μειώνεται. Αυτό γίνεται διότι κινείσαι προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό - δεν θυμάμαι - του δίσκου.Βλέποντας λοιπόν το test σου να ξεκινάει κοντά στα 90ΜΒ/sec και να τελειώνει επίσης στα 90MB/sec, έχω την εντύπωση ότι ο Silicon σε φρενάρει τουλάχιστον στο πρώτο μισό των δίσκων. Κάτι ανάλογο γίνεται π.χ. σε κάποιους NVidia controllers που έχω δει, όπου το ταβάνι είναι κάπου στα 110MB/sec ή όταν π.χ. τεστάρεις εξωτερικό δίσκο όπου το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια αντίστοιχη ευθεία γραμμή κάπου στα 33ΜΒ/sec λόγο του περιορισμού των USB controllers.Δες για παράδειγμα τα αποτελέσματα των παιδιών εδώ Στο post του madg που έχει 2 Raptors πάνω σε Intel controller και σε αυτόν η καμπύλη καταλήγει κοντά στα 90ΜΒ/sec. Ξεκινάει όμως από τα 130ΜΒ/sec.Αντίστοιχα ποιο κάτω στο post του bourlas διακρίνεις τον περιορισμό - αν δεν κάνω λάθος - του NVidia controller ο οποίος δεν αφήνει την διαμεταγωγή να ξεπεράσει τα 120ΜΒ/sec στα δύο τρίτα του τεστ.Αν κάνω λάθος στην ερμηνεία των διαγραμμάτων του HDTach, ας με διορθώσει κάποιος.Οι ράπτορες δίνουν συνήθως ευθεία γραμμή σε raid-0. Το παράδειγμα που δίνεις δεν στέκει γιατί συγκρίνει raptors σε Intel chipset με Samsung σε Nforce4. Δείξε μας oi veloci ή άλλοι SATA2 με NCQ raptors τι πιάνουν σε Nforce4 και όχι ένα μεμονωμένο παράδειγμα αλλά περισσότερα. Μόνο έτσι μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.
yanni Ιούλιος 17, 2008 #55 Ιούλιος 17, 2008 Κάτσε βρε γιατρέ μου, κανένα επιχείρημα για το "πολύ νωρίς" υπάρχει, ή απλά μένουμε μακριά γιατί είναι "καινά δαιμόνια";Χρησιμοποιώ SSDs εδώ και 1 χρόνο, και τα ωφέλη στην καθημερινή χρήση είναι απίστευτα. Ένας 32άρης Samsung με 3 χρόνια εγγύηση κάνει ~140€, προσφέροντας 130Mb/sec read speed και 0.1ms access time. Ποιο το πρόβλημα;Και που να ήμουν και γιατρός. 140€ από που ο Samsung? Προσωπικά αν δεν δω τιμή από Ελλάδα, δεν νιώθω καλά. Ο ποιο πολύς κόσμος δεν αγοράζει από το εξωτερικό.Το πρόβλημα με τους SSD είναι γενικότερα στον τρόπο που γράφουν, τουλάχιστον από ένα αρκετά εκτεταμένο debate που είχε γίνει στο PCT παλιότερα. Ούτε στην ανάγνωση, αλλά και ούτε στο access time. Σε νεώτερο review πάλι στο Tom's Hardware πάλι διαπιστώνω ότι υπάρχουν αρκετές παγίδες στο θέμα των SSD. Οπότε θέλει πάρα πολύ ψάξιμο το εν λόγο θέμα. Αντίθετα με έναν ή δύο δίσκους στα ίδια χρήματα (140€) είσαι σαφέστατα ποιο καλυμμένος. Δεν έχεις το access time που θα σου δώσει ο SSD, αλλά τουλάχιστον ξέρεις τι παίρνεις και μάλιστα με 40 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα, αν προφανώς μιλήσουμε για RAID με κλασικούς δίσκους και όχι για κάποιον από τους καινούριους Raptors. Για το αν αξίζουν οι νέοι Raptors έναντι των SSDs δεν έχω άποψη.Τέλος απλά τα 32GB δεν ξέρω αν φτάνουν. Παλιότερα στο PCT προσπαθούσαν να με πείσουν ότι 16GB αρκούσαν. Η εγκατάσταση γινόταν, χώρος περίσσευε. Στην σύντομη σχετικά ενασχόλησή μου όμως με 64άρια Vista σε 32άρι partition διαπίστωσα ότι ακόμα και με λίγα προγράμματα εγκατεστημένα, αν έχεις 4GB RAM και ενεργοποιήσεις το hibernate, με όλα αυτά τα updates και τα patches που κατεβάζουν τα Vista, πάλι κάποια στιγμή καταλήγεις με μονοψήφιο νούμερο στο free space. Σε 32bit Vista και πολύ περισσότερο σε ΧΡ, μάλλον δεν έχεις πρόβλημα. Βέβαια δεν εγκαθιστάς games σε SSDs των 32GBs. Το έχεις ψάξει σαφέστατα περισσότερο, ίσως και να υπερβάλω στo προηγούμενό μου post, παρόλα αυτά η άποψή μου είναι ότι ακόμα είναι νωρίς και αν τελικώς αποφασίσεις να πάρεις SSD, χρειάζεται πολύ ψάξιμο και συμβουλή από κάποιον με μπόλικη εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό.
yanni Ιούλιος 17, 2008 #56 Ιούλιος 17, 2008 Οι ράπτορες δίνουν συνήθως ευθεία γραμμή σε raid-0. Το παράδειγμα που δίνεις δεν στέκει γιατί συγκρίνει raptors σε Intel chipset με Samsung σε Nforce4. Δείξε μας oi veloci ή άλλοι SATA2 με NCQ raptors τι πιάνουν σε Nforce4 και όχι ένα μεμονωμένο παράδειγμα αλλά περισσότερα. Μόνο έτσι μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.Τα παραδείγματα δεν τα δείχνω ως άμεσα συγκρίσιμα.Στο πρώτο παράδειγμα οι Raptors ΔΕΝ δίνουν ευθεία γραμμή και αυτό ακριβώς σχολιάζω. Με λίγα λόγια το παράδειγμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που μου λες τώρα.Στο δεύτερο παράδειγμα οι Samsung, που δεν είναι Raptors, δίνουν ευθεία γραμμή για τα 2/3 του τεστ, κάτι που επίσης αποτελεί τον λόγο σχολιασμού.
fotme Ιούλιος 17, 2008 #57 Ιούλιος 17, 2008 Chosen που θα βρω ελλαδα με 130Ε Samsung? Ποτε θα ερθουνε στο Π?
Maximus Ιούλιος 17, 2008 #58 Ιούλιος 17, 2008 Παιδιά λίγο ήρεμα και με τη σειρά: 1. Οι Raptors σε καμία περίπτωση δε δίνουν ευθείες γραμμές. ΜΟΝΟ σε σπαστό Raid-0 δίνουν ευθεία γραμμή, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των partitions. 2. Το Access Time είναι μακράν το σημαντικότερο, ναι. ΣΑΦΩΣ και βελτιώνεται με το Raid-0, αν είναι σπαστό (έχω πετύχει μέχρι και 5.0ns σε Raptors-X). 3. O Veloci είναι μια χαρά δίσκος. Θα χαιρόμουν πολύ να έχω μερικούς στο PC μου, αλλά περιμένω τους SSD πρώτα (ελπίζω να φιλοτιμηθούν να έρθουν πριν τους 20Κ Raptor ). 4. Οι SSD μια χαρά αξιόπιστοι είναι. Και γρήγοροι είναι - το access time τους, που φωνάζουμε τόσα χρόνια ότι είναι το σημαντικότερο όλων στο λειτουργικό, τους καθιστά υπέροχη αγορά. Με ένα απλό Raid-0 από δύο 32ρηδες κάποιος μπορεί άνετα να έχει τις καλύτερες επιδόσεις στο λειτουργικό του. 5. Αν κάποιος βέβαια θέλει χώρο και του φαίνονται λίγα τα GB των SSD (και πολλά τα λεφτά των μεγάλων SSD), ας πάρει τον Velociraptor. Είναι το ιδιο σενάριο με τους 36ρηδες Raptor - όσοι δε θέλαν το μικρό τους μέγεθος, δεν τους έπαιρναν. Ήταν όμως οι ταχύτεροι τότε. 6. Μπορεί να φωνάζω ότι το access time μετράει, αλλά μη γελιέστε - το Transfer Rate μετράει και αυτό, σε ένα σημαντικό βαθμό. Άλλο δίσκος με 60MB/Sec και άλλο με 140MB/Sec. Μπορεί να είναι χιλιάδες μικρά αρχεία, αλλά δεν τα μεταφέρουν ένα-ένα. Το μεγάλο πρόβλημα των παλιών Raptor ήταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλές Operations per Second, εν αντιθέσει με το Veloci τώρα. Εν τέλει λοιπόν, ο σωστός συνδυασμός χαμηλού access time και μεγάλου transfer rate, αποδίδει τα μέγιστα. Αυτά
Chosen Ιούλιος 17, 2008 #59 Ιούλιος 17, 2008 Το μεγάλο πρόβλημα των παλιών Raptor ήταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλές Operations per Second, εν αντιθέσει με το Veloci τώρα. Καλά όλα αυτά που λες, εκτός από το κομμάτι που έκανα quote. Τα max IOPS των παλιών Raptors ήταν ~160, οι RaptorX πηγαίνουν στα 220 και οι Veloci στα 350. Αντίστοιχα, τα max IOPS ενός π.χ. Mtron είναι 18000.Οι Veloci δεν φέρνουν τίποτα επαναστατικό, είναι *λίγο* πιο γρήγοροι από τους προηγούμενους μηχανικούς δίσκους, αλλά εξακολουθούν να είναι μηχανικοί δίσκοι, τεχνολογία του '80 ρετουσαρισμένη για το 2008.Όταν παλεύει η WD να πάει τα IOPS από τα 220 στα 350 και το access time από τα 7.5 στα 6.5 milliseconds, οι πιο φτηνοί SSD χτυπάνε 10.000+ IOPS και κάτω από 1 millisecond access time. Οπότε τι να συγκρίνουμε από τεχνολογίες;Και για όνομα... αν ακούσω ακόμα μια φορά το επιχείρημα "μα με τον Βελόσι έχεις 5πλάσια χωρητικότητα από έναν SSD στα ίδια φράγκα", θα ξεράσω, ειλικρινά. Μα άμα μιλούσαμε για χωρητικότητες, άσε και τους Raptors εντελώς και τσίμπα έναν 750άρη και πήγαινε παίξε με τα άλλα παιζάκια στην αμμουδιά, έλεος...
yanni Ιούλιος 18, 2008 #60 Ιούλιος 18, 2008 Η χωρητικότητα έχει σημασία. Αν είναι να έχεις 32GB γρήγορου αποθηκευτικού χώρου, που θα τον έχεις πληρώσει και χρυσάφι, στην Ελλάδα προφανώς, για να αποθηκεύεις τελικά τα αρχεία σου αλλού επειδή τα 32GB δεν φτάνουν, είναι δώρο άδωρο.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.