l2phile Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2008 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 30, 2008 Έφτιαξα έναν οδηγό με έναν φίλο για ... Ελληνικά σε Slackware 12.1, καθώς κάνουμε ακόμη τα πρώτα βήματα μας στο linux και τα καταστρέφουμε μέρα παρά μέρα. Οπότε από το να ψάχνουμε κάθε φορά στο internet... 1)Δημιουργούμε το φάκελο ttf ώστε να αντιγράψουμε τις true type fonts των windows. su mkdir /usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf 2) α)Εάν έχουμε fonts από windows τότε : Αντιγράφουμε fonts από το φάκελο των windows στο φάκελο /usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf cd /windows path/Fonts su cp *.* /usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf β)Εάν όχι : Κατεβάζουμε τις γραμματοσειρές από: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=34153&package_id=56408 Οι γραμματοσειρές είναι πακεταρισμένες σε .exe αρχεία. Τις θέλουμε σε ttf οπότε χρειαζόμαστε το πρόγραμμα cabextract: wget http://www.cabextract.org.uk/cabextract-1.2.tar.gz tar xvzf cabextract-1.2.tar.gz cd cabextract-1.2 su ./configure ; make ; make install cabextract /path των fonts/*.* Και τώρα αντιγράφουμε τις γραμματοσειρές: cp path των fonts/*.ttf /usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf cp path των fonts/*.TTF /usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf 3)Κάνουμε εισαγωγή του font path στον X-server μας su nano /etc/X11/xorg.conf Section Files FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ttf/” 4)Κάνουμε restart τον X-server Ctrl+Alt+Backspace 5)Παμε στο φάκελο και τρέχουμε τις ακόλουθες εντολές ώστε το σύστημα να ψάξει και να βρει τις γραμματοσειρές. cd /usr/share/fonts/ su -c '/usr/X11R6/bin/mkfontscale' su -c '/usr/X11R6/bin/mkfontdir' su -c '/usr/X11R6/bin/fc-cache -f -v' Σε περίπτωση κάποιοιου Error σχετικά με κάποια γραμματοσειρά π.χ magnal.ttf διαγράφουμε τη γραμματοσειρά Αν το output της εντολής su -c '/usr/X11R6/bin/fc-cache -f -v' δε μας εμφανίσει ή μετρήσει το φάκελο ttf και τις γραμματοσειρές σε αυτόν τότε πρέπει να εισάγουμε το font path στο /etc/fonts/fonts.conf nano /etc/fonts/fonts.conf εισαγωγή : <dir>/usr/share/fonts/ttf</dir> 6)Για να έχουμε ελληνικά στην konsole αλλά όχι σε όλο το σύστημα κάνουμε edit: nano /etc/profile.d/lang.sh Αλλάζουμε το export LANG=en_US σε export LANG=el_GR.UTF-8 Εισάγουμε export LC_MESSAGES=en_US 7)Κάνουμε ξανά edit το /etc/X11/xorg.conf nano /etc/X11/xorg.conf Στο Section “InputDevice” Βρίσκουμε το Identifier “keyboard” Προσθέτουμε Option "XkbLayout" "us,el" Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle" 8)Κάνουμε reboot το σύστμα και λογικά με Alt+shift θα έχουμε εναλλαγή γλώσσα χωρις icon by Yoda 'n' Agras (οι γνωστοί σε όλους ) Ελληνικά στο slackware 12.1.doc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Ιούλιος 1, 2008 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2008 Πανω που ειπα οτι θα αφησω τα αγγλικα στο Σλακ, επειδη βαριομουν να βρω πως να ενεργοποιησω τα ελληνικα. Πανω στην ωρα κυριολεκτικα! Βασιλιας εισαι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
l2phile Ιούλιος 1, 2008 Author #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2008 Βασιλιάς των νουμπάδων αν θες . Βασικά έχω και εγώ ένα πρόβλημα: Βάζω nls=utf8 στο fstab στον NTFS σκληρό, αλλά κάθε φορά για να δώ φακέλους/αρχεία με Ελληνικά ονόματα πρέπει να κάνω umount/mount τον σκληρό. Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό. (μία φορά χρειάζεται το umount/mount ... μέχρι το επόμενο reboot) Παρειπιπτόντως στον φίλο μου τον Yoda, όλα δουλεύουν τέλεια. FREE TIP για να μάθετε άλλο OS.: Χαλάστε τον σκληρό με τα Windows και πηγαίνετε τον στο eshop για service. Θα έχετε άπλετο χρόνο να ασχοληθείτε (με το ζόρι) με το άλλο λειτουργικό. (εκτός αν βάλετε και στον άλλο σκληρό Windows ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιούλιος 1, 2008 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2008 Το παρακάτω δουλεύει χωρίς πρόβλημα με τα Ελληνικά/dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g auto,user,umask=0000,iocharset=utf8,nls=utf8 0 0Προϋπόθεση να έχεις βάλει το ntfs-3g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
l2phile Ιούλιος 2, 2008 Author #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2008 /dev/sda1 /c: ntfs-3g nls=utf8,umask=000 1 0Εμένα ήταν κάπως έτσι. Έβαλα κ auto αλλά τπτ.Έβαλα user,iocharset... τπτκάνει mount απλά δεν δείχνει Ελληνικούς καταλόγους/αρχεία, αν δεν ξανακάνω manual umount/mount. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιούλιος 3, 2008 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2008 Ίσως να είναι και πρόβλημα του file browser! Για δες μήπως πρέπει να αλλάξεις το charset. Επίσης κάτι άλλο που μου περνάει από το μυαλό είναι να μην είναι φορτωμένο το module των ελληνικών και όταν κάνεις mount-umount να φορτώνεται. Τρέξε ένα lsmod πριν και μετά το δεύτερο mount. Link to comment Share on other sites More sharing options...
l2phile Ιούλιος 3, 2008 Author #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 3, 2008 μπα, 30 modules πριν, 30 και μετά.Έχω και άλλο πρόβλημα.....Έχω την @$@#$ Χ-Fi και έχω βάλει τους OSS (Open Sound System) για να καταφέρει να βγάλει ήχο.Έλα όμως που αν βάλω login manager δεν δουλεύει (μόλις τον ξαναβγάλω, όλα καλά πάλι) Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιούλιος 6, 2008 #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 6, 2008 Μου κάνει εντύπωση που δεν παίζει με alsa, το oss είναι εντελώς ξεπερασμένο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.